Motorola Moto G9 Play
recenze

Motorola Moto G9 Play

Sympaťanda nižší střední

Rozvířiv vody segmentu levných chytrých telefonů se pokouší nová Motorola Moto G9 Play, která s cenou statující hluboko pod hranici 5 tisíc korun nabízí povedený vzhled, velký displej, velmi solidní procesor nebo trojici fotoaparátů na zadní straně. Papírově se tak může pochlubit slušnými parametry. Tradiční otázkou je, zda to bude klíčem k úspěchu.

Motorola Moto G9 Play představuje pomyslný letošní základ výrobce, cílí tudíž na méně náročné uživatele. I ti však do telefonu chtějí, aby dobře vypadal, spolehlivě fungoval a ideálně nabídl i něco navíc jako důvod, proč si jej pořídit. O to vše se Motorola snaží. K výše uvedeným klíčovým vlastnostem přihazuje například velkou baterii s rychlým nabíjením a je dostupná za zajímavou cenu, která se pohybuje kolem 4,5 tisíc korun. Dokáže si své postavení uhájit před agresivní čínskou konkurencí?

Technické parametry Motorola Moto G9 Play

Kompletní specifikace
Konstrukce165,2 × 75,7 × 9,2 mm, 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 662, CPU: 4×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2020,

Obsah balení

Základní balení vás může překvapit stylem otevírání. Krabička se neodděluje na dvě části, tedy nevysouváte vrchní díl nahoru, ale pouze jej odklopíte. Tím však veškeré odlišnosti končí a samotný obsah je již poměrně standardní. Kromě samotného telefonu je v balení již jen USB kabel, koncovka nabíječky a také ochranné silikonové pouzdro, které je v rámci úspor místa nasazeno přímo na telefonu.

Motorola Moto G9 Play

Konstrukční zpracování: lesklá klasika

Dnešní doba různým designům telefonů moc nepřeje. Ano, máme zde nastupující trend ohebných zařízení, avšak to se pohybujeme ve zcela jiných cenových patrech. Motorola Moto G9 Play je věrná klasice, avšak s příchutí vlastních ingrediencí. Nelze se ubránit dojmu, že Motoroly se snaží být nadále své, a to navzdory tomu, že přišly o ikonický kruhový fotoaparát, který je v letech minulých vždy provázel.

Moto G9 Play vsadila na líbivou zelenou.

Moto G9 Play vsadila na líbivou zelenou, která si svůj prostor dokáže mezi konkurencí obhájit. Nebudeme však chodit kolem horké kaše, cenu za originalitu nezíská. Téměř identický barevný odstín najdeme u Huawei P Smart 2021. Zástupkyně Motoroly se však lépe drží, a to díky mírně zkoseným bočním stranám. V ruce působí novinka skutečně velice příjemně a ani si nevzpomenete, že váží 200 gramů.

Vcelku líbivý vzhled vydrží přibližně 5 vteřin, případně do doby, než telefon chytíte do ruky. Zadní lesklá strana bez jakéhokoliv vzorování sice působí poměrně exkluzivně a snaží se imitovat sklo, avšak jde o na otisky náchylný plast. Řešením je neustálé leštění, které vás přestane bavit opravdu velmi brzy. Do hry tak vstupuje výrobcem dodávané ochranné pouzdro, které telefon nijak zvlášť nehyzdí, telefon se s ním ještě lépe drží a záda zůstanou nadále krásná.

Motorola Moto G9 Play

Rozmístění ovládacích prvků je poměrně netradiční. Všechna čtyři tlačítka jsou totiž na pravém boku, naštěstí ale rozumně seřazena. Nejpoužívanější odemykací je na ideálním místě. Nad ním je dvojklávesa regulující hlasitost a zcela nahoře klávesa spouštějící Google Asistenta, která bohužel nelze přeprogramovat. Poslední ovládací prvek je na zádech. Jde o čtečku otisků prstů, která odvádí dobrou práci, funguje svižně a spolehlivě. Zpracování plastového telefonu je dobré, nikde nic nevrže a celkově zařízení působí dobře. Ve své třídě se Motorola rozhodně nemá zač stydět.

Líbilo se nám
  • povedený vzhled
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • lesklá záda

Displej: ničím nenadchne

Příslušnost novinky spíše k nižší třídě dává tušit displej, a to ještě dříve, než jej zapnete. Klasický výřez totiž začíná být dnes poměrně vzácností a výrobci dávají přednost spíše průstřelu, který je méně invazivní. Na každý pád před sebou máme 6,5palcový IPS panel, kdy dojem mírně kazí jen HD+ rozlišení. Při běžném používání si však hrubšího rastru takřka nemáte šanci všimnout. Na druhou stranu, konkurence nabízí zpravidla vyšší rozlišení. Jas je vyhovující ve většině podmínek a připravena je i slušně fungující automatická regulace. S čitelností jsme neměli problém venku ani z ostrých úhlů. O ochranu se pak stará tvrzené sklíčko, avšak výrobce nezmiňuje, jaký typ použil. O zmeškaných událostech vás telefon informuje ambientním displejem (funkce s názvem displej Moto), kdy se panel krátce rozsvítí při příchozí události, případně když jej zdvihnete.

Motorola Moto G9 Play
Líbilo se nám
  • dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení

Zvuk: zespoda a hlasitě

Najít hlasitý reproduktor u levnějších přístrojů je většinou snadná práce. Nachází se na spodní hraně a nejinak je tomu i v případě Motoroly Moto G9 Play. Hraje hlasitě, což je dobrá zpráva pro vyzvánění, které rozhodně nepřeslechnete. Kvalitu pro seriózní poslech hudby od něj však nečekejte. Lepší je využít sluchátka a na horní hraně přítomný 3,5mm jack.

Motorola Moto G9 Play
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: většině postačí

Pomalu, ale jistě se loučíme s tím, že v levných telefonech nacházíme jen nevýkonné procesory, které mají dost práce „samy se sebou“. V Motorole je velice slušný Snapdragon 662, který ve spojení se 4GB operační pamětí dává dostatek výkonu pro všechny běžné operace i hry. V AnTuTu telefon dosahuje na více než 180 tisíc bodů. V případě interní 64GB paměti hovoříme o nezbytném základu. Po prvním zapnutí pro vás zbývá zhruba 48 GB volného prostoru a naštěstí nechybí slot pro až 512GB paměťovou kartu.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťovek
  • slušný výkon

Výdrž baterie: nadstandard ve své třídě

Pod kapotou telefonu je baterie s příjemnou kapacitou 5 000 mAh. Když k ní připočteme nijak extra výkonný hardware a displej s nižším rozlišením, je zaděláno na nadprůměrnou výdrž. A praxe ukázala, že tomu tak skutečně je. Dva dny jsou jistotou, i když budete náročnější. Pakliže telefon nebudete neustále vytěžovat internetem, není nereálné dosáhnout třídenní výdrže na jedno nabití. U levnějšího zařízení překvapí podpora 20W nabíjení, díky kterému je celá baterie nabita za slabou hodinku a půl.

Motorola Moto G9 Play
Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: nic vám nebude chybět

Po datové stránce nabídne mobil především LTE Cat 13 s maximální rychlostí 391 Mb/s při downloadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi 802.11 ac, což znamená, že zvládá i frekvenci 5 GHz. Dostalo se také na GPS a GLONASS, a tak lze telefon využít pro navigování. Zbývá zmínit ještě Bluetooth 5.0 pro blízkou konektivitu. Moto G9 Play je letošní nejlevnější model výrobce, který již nabízí NFC, tudíž mu nejsou cizí bezkontaktní platby skrze Google Pay.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: trojice ve čtverci

Dominantou zadní strany je spíše čtvercový modul, ve kterém najdeme čtyři prvky. Jde o tři různé fotoaparáty a přisvětlovací diodu. Hlavní snímač má 48 megapixelů a doplňují jej dva 2megapixelové fotoaparáty pro makro snímky a portrétní fotografie. Bohužel se vůbec nedostalo na ultraširokoúhlý objektiv, což je poměrně škoda.

Motorola Moto G9 Play

Drtivou většinu práce tak musí „oddřít“ hlavní fotoaparát, který pořizuje snímky skládáním čtyř pixelů do jednoho a výsledkem je fotografie ve 12 megapixelech. Potěší věrné barevné podání i ostrost. V tomto ohledu patří Moto G9 Play k těm lepším ve své třídě. Problémy smartphonu dělá až výraznější úbytek světla, kdy do hry vstupuje nežádoucí šum a klesající ostrost, která je výsledkem delšího expozičního času a nepřekvapivě chybějící optické stabilizace obrazu.

Ukázkové fotografie

Zbylé fotoaparáty jsou zde spíše do počtu. Portrétní snímač neoslní výsledky a nadějný makro fotoaparát je srážen velmi nízkým rozlišením, kdy se výsledné snímky hodí maximálně pro potřeby sociálních sítí.

Výčet fotoaparátů zakončíme na čelní straně, kde se ve výřezu nachází 8megapixelový fotoaparát. Pro pořízení „selfíček“ je plně postačující, avšak je třeba počítat s tím, že mu příliš nesvědčí nedostatek světla.

Motorola Moto G9 Play
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn maximálně ve Full HD rozlišení, nicméně alespoň s 60 snímky za vteřinu. Výsledky jsou poměrně kvalitní a nijak netrhané.

Motorola Moto G9 Play (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • slušný hlavní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • nižší kvalita snímků při horším světle

Software: čistý a plynulý

Motorola pravidelně nasazuje takřka čisté verze Androidu a ani model Moto G9 Play není výjimkou. Nasazen je Android 10 se zářijovými bezpečnostními záplatami. V prostředí nejsou takřka žádné aplikací navíc, je zde jen například aplikace Moto, kde se ukrývá nastavení ovládání gest bez softwarových tlačítek, či již zmíněný displej Moto. Samotná optimalizace je velmi slušná, prostředí funguje svižně.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
  • takřka žádné aplikace navíc

Zhodnocení

Motorola Moto G9 Play přináší díky zajímavému vzhledu vcelku svěží vítr do kategorie nižší třídy. Její cena kolem 4,5 tisíc korun však již nakukuje o úroveň výše a telefon se, možná nechtěně, pouští do křížku i s konkurenty z nižší střední třídy. Moto G9 Play má jednoznačně slušný fotoaparát i hardware. Hlavním trumfem je pak baterie a svižné nabíjení. Opomenout nelze ani povedené prostředí spoléhající se na téměř čistý Android, který je radost používat. Jenže pak tu máme jen HD+ displej a absenci ultraširokoúhlého fotoaparátu.

Konkurence

Při této konstelaci a s agresivní čínskou konkurencí v patách to nová Motorola Moto G9 Play nebude mít zrovna lehké. Patrně vůbec největším konkurentem bude Realme 7, které je pouze o pětistovku dražší, přesto má mnohem lepší displej, výkonnější procesor a ještě rychlejší nabíjení.

Realme 7 64+4 GB

Rozměry162,3 × 74,8 × 9,4 mm, 196,5 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:02 hodin

Zmínit musíme také zbrusu nové Poco M3, které nabízí opět lepší displej, velmi podobný hardware a navrch přihodí ještě větší baterii. Oproti Motorole je dokonce o pět set korun levnější.

Xiaomi Poco M3 64 GB

Rozměry162,3 × 77,3 × 9,6 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 662, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor6 000 mAh
motorola-moto-g9-play
Klady
  • povedený vzhled
  • dobře padne do ruky
  • dostatečně výkonný hardware
  • slušný hlavní fotoaparát
  • velmi dobrá výdrž
Zápory
  • displej s nižším rozlišením
  • lehce vyšší cena
  • chybí ultraširokoúhlý fotoaparát
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze