Microsoft Surface Pro X
recenze

Microsoft Surface Pro X

Změna k lepšímu?
6

Po delší době se Microsoft rozhodl upustit od konvenčních procesorů Intel Core, které v novém Surfacu Pro X nahradil čipsetem SQ1, na kterém pracoval s Qualcommem. Jaká jsou úskalí ARM architektury a na jaké další změny došlo?

Pokud pravidelně sledujete mobilenet.cz, asi vám neuniklo, že mám slabost pro zařízení Surface Pro od Microsoftu, která považuji za nejkompaktnější pracovní nástroje s plnohodnotným operačním systémem Windows 10 na trhu.

Zatímco minule testovaný Surface Pro 7 je, dá se říct, pouze faceliftem ve srovnání s předchozí generací, Surface Pro X lze označit již za plnohodnotnou novinku, která má odlišný design, větší displej a důležité změny se odehrály také uvnitř. Na to, jak se nový Surface Pro X povedl, se zaměříme v dnešní recenzi.

Microsoft Surface Pro X – videorecenze

Technické parametry Microsoft Surface Pro X 8 GB/128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce287 × 208 × 7,3 mm, 774 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13" (2 880 × 1 920 px)
Fotoaparát10 Mpx, , autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×3 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2019,

Obsah balení: klasika od Microsoftu

V balení najdeme kromě samotného Surface Pro X také kompaktní napájecí adaptér s integrovaným portem USB-A pro možnost nabíjení dalšího příslušenství a sadu základních příruček. Cokoliv dalšího byste zde již hledali marně a klávesnici, ke které se dostaneme v další kapitole, si musíte dokoupit samostatně.

Microsoft Surface Pro X
Líbilo se nám
  • kompaktní napájecí adaptér

Konstrukční zpracování: zaoblovalo se

Design působí oproti předchozímu Surfacu Pro 7 moderněji – ostré hrany nahradily zaoblené boky a hořčík zastoupil neméně prémiový eloxovaný hliník. Hmotnost se přitom udržela pod hranicí 800 gramů, což činí ze Surface Pro X ideální pracovní nástroj pro všechny, kteří často cestují a nechtějí s sebou tahat nic těžkého.

Microsoft Surface Pro X

Dominantou řady Surface Pro je otočný stojánek, který ani tentokrát nechybí. Má přitom opět ideální tuhost a zařízení umožňuje umístit do téměř jakékoliv polohy. Pod stojánkem je také nenápadně schovaný slot pro nanoSIM kartu, která zprostředkovává LTE připojení. Nově tak již nebudete závislí na Wi-Fi/hotspotu. Dalším překvapením je pak vyměnitelné SSD. Zde ovšem zpozorněte, nejde totiž (oficiálně) o uživatelsky vyměnitelný disk. Podle oficiálního návodu by jej měl měnit pouze Microsoftem proškolený technik.

Zapomeňte na podporu paměťových karet.

Celkový dojem ze Surface Pro X překonal má očekávání. Zařízení působí nadmíru prémiově a originálně. Řečeno jinak, pokud se chcete odlišit od ostatních, tak jste zde na správné adrese. Jedinou nevýhodou spatřuji pouze v umístění tlačítek na bocích, kvůli čemuž dochází k jejich samovolnému zmáčknutí, pokud byste si chtěli (na rovném povrchu) postavit zařízení na stranu. Na druhou stranu si nejsem jistý tím, že bylo umístění jinam tím správným řešením. Na co budete muset zapomenout ve srovnání se Surface Pro 7 je také podpora paměťových karet, zde si budete muset vystačit s SSD úložištěm/cloudem.

Nebyl by to Surface Pro, kdyby neměl k dispozici také skvělou klávesnici s podsvícenými klávesami a povedeným touchpadem, kterou lze jednoduše odpojit a připojit dle potřeby. K zařízením Surface Pro neoddělitelně patří také chytré pero, které se tentokrát ukrývá přímo v klávesnici. Zde se pero „Slim Pen“ zároveň nabíjí, a vy tak máte jistotu, že se při přenášení jen tak neztratí. Díky pozměněnému (plochému) tvaru se pero lépe drželo než Surface Pen. S perem samozřejmě můžete kreslit, používat jej jako gumu nebo s ním prostě jen ovládat zařízení, pokud si nechcete umazat displej.

Líbilo se nám
  • inovovaný design
  • nízká hmotnost
  • prémiové zpracování
  • (technikem) vyměnitelné SSD úložiště
  • klávesnice s integrovaným perem
  • vylepšený tvar pera Slim Pen

Displej: větší a s užšími rámečky

Podstatnou změnu představuje nárůst úhlopříčky na 13 palců, a to díky značně zúženým rámečkům. Obrazovka s ideálním poměrem stran 3:2 má navíc velmi jemné rozlišení 2 880× 1 920 pixelů i krásný obraz, který je jednoduše špičkový. Během používání se setkáte s příkladnými pozorovacími úhly, vysokým maximálním jasem i rychlou reakcí na dotyk. Skvěle funguje také rozpoznávání obličeje pomocí Windows Hello (5Mpx kamerky), které vás spolehlivě identifikuje i v naprosté tmě, a vylepšení se dočkal rovněž zadní fotoaparát, který má nově 10 Mpx a zvládne natáčet až ve 4K při 30 FPS.

Microsoft Surface Pro X
Líbilo se nám
  • zúžené rámečky + větší uhlopříčka
  • jemné rozlišení
  • špičkový obraz
  • ideální poměr stran
  • Windows Hello

Zvuk: sbohem jacku

Sledovat filmy a videa na tomto displeji je radost a při konzumaci médií vás potěší i nadprůměrně hrající reproduktory s podporou Dolby Audio směřující přímo k uživateli. Škoda jen chybějícího 3,5mm jacku, který se Microsoft rozhodl neimplementovat.

Líbilo se nám
  • skvěle hrající hlasité reproduktory
Nelíbilo se nám
  • chybějící 3,5mm jack

Výkon hardwaru: krok správným směrem?

Na začátku recenze jsem prozradil, že ke změnám nedošlo pouze na povrchu, ale i uvnitř. Namísto procesorů Intel Core tentokrát výrobce vsadil na osmijádrový Microsoft SQ1, který je s trochou nadsázky výkonnějším sourozencem Snapdragonu 855 a doprovází jej grafický čip Adreno 685. Čipset SQ1 je vyroben 7nm technologií s maximálním taktem až 3 GHz. Grafický čip Adreno 685 se chlubí výkonem 2,1 TFLPS, což je dvakrát více než GPU nacházející se v osmé generaci procesorů Intel Core. SQ1 zároveň dokáže zajistit výkon až 9 TFLOPS v oblasti AI, v tomto ohledu je tedy na podobné úrovni jako Snapdragon 855.

Chvíli potrvá, než bude k dispozici více aplikací optimalizovaných pro ARM architekturu.

Dostatek výkonu zařízení rozhodně nechybí a plnohodnotný systém Windows 10 běží jako po másle. Kvůli rozdílné architektuře však některé programy musí spoléhat čistě na emulaci, a to včetně sady Microsoft Office. Všechen základní software však obvykle funguje tak, jak má a nic vám nebrání ani v tom si nainstalovat další aplikace, jako je například Photoshop. Ten ovšem už tak plynule neběží a v současnosti se čeká na speciálně upravenou verzi pro architekturu ARM. Jiné 64bitové aplikace, které nebyly optimalizovány pro architekturu ARM, nefungují vůbec a počítač vás vyzve k návštěvě Microsoft Storu, kde si můžete vyhledat náhradu. Seznam toho, s čím se Surface Pro X kamarádí a s čím zase nikoliv, najdete na stránkách výrobce.

Microsoft Surface Pro X

Domnívám se, že většina si Surface Pro X pořídí ne proto, aby na něm stříhala videa nebo hrála hry, ale spíše proto, že jde o vysoce kompaktní zařízení se možnostmi operačního systému Windows 10. Osobně jsem k práci používal zejména internetový prohlížeč Google Chrome a Microsoft Office. K přehrávání multimédií či hudby jsem se spoléhal na VLC Player a Spotify. Vše fungovalo bez problémů. Pokud by se vám snad zdálo brouzdání v prohlížeči Chrome pomalé, doporučuji přejít z prohlížeče od Googlu na Microsoft Edge Canary, který je pro architekturu ARM přímo dělaný.

Volba nahradit čipsety Intel alternativou od Qualcommu podle mě není vyloženě špatná a má své výhody, chvíli však potrvá, než bude k dispozici více aplikací upravených pro ARM. S ohledem na to, jaký technologický progres můžeme pozorovat u čipsetů vycházejících z ARM, který může Intel pouze závidět, se třeba vše za pár let obrátí ve prospěch Qualcommu a dalších, kteří „staví“ na ARMu.

Líbilo se nám
  • integrace LTE přímo v čipsetu
Nelíbilo se nám
  • ne všechny aplikace fungují
  • potřeba vyčkat na vydání verzí upravených pro ARM

Výdrž baterie: zcela dostatečná

Možná si říkáte, jak je na tom u Surface Pro X (s ohledem na použitý čipset) baterie? Na výrobcem udávaných 13 hodin výdrže jsem se bohužel nedostal. Při standardním používání jsem však dosáhl velmi slušné mety 9 až 10 hodin, což považuji za více než dostatečné. K dispozici je navíc také superrychlé nabíjení, díky čemuž lze nabít z 0 na 80 % za necelou hodinku.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • slušná výdrž

Software a konektivita: Windows 10 a LTE

Kromě novinky v podobě gigabitového LTE díky modemu Qualcomm Snapdragon X24 integrovaném přímo v čipsetu je k dispozici také Bluetooth 5.0 či Wi-Fi 802.11ac. Na rozdíl od Surface Pro 7 chybí konektor USB-A i 3,5mm jack a veškerou drátovou konektivitu zajišťuje dvojice USB-C a proprietární Surface port, který se k zařízení prakticky přichytí pomocí magnetu. Stejně jako u dalších produktů Surface, bohužel ani zde nepočítejte s podporou Thunderbolt 3.

Z hlediska softwarové výbavy zde máme čest s klasickým operačním systémem Windows 10. Úskalí, které přináší ARM architektura, byly zmíněny již v kapitole o výkonu.

Líbilo se nám
  • gigabitové LTE připojení
  • operační systém Windows 10
Nelíbilo se nám
  • absence Wi-Fi 6
  • chybějící Thunderbolt 3

Zhodnocení

Surface Pro X si bez problémů umím představit jako svůj hlavní pracovní počítač. Je vysoce kompaktní, má povedený displej i dlouhou výdrž s podporou rychlého nabíjení. Výhodou je také integrované LTE či prémiový design se špičkovým zpracováním. Hlavní novinkou, ale pro některé upřímně zároveň největším kamenem úrazu, může být použitý ARM čipset vyvíjený ve spolupráci s Qualcommem. Microsoft SQ1 je sice energeticky úspornější a hladce rozchodí Windows 10 i Microsoft Office, ale v současnosti nepodporuje všechny důležité programy, které budou některým uživatelům zákonitě scházet. Za další nevýhodu také považuji absenci 3,5mm jacku i Thunderboltu 3 u dvojice portů USB-C.

Microsoft Surface Pro X

Konkurence

S ohledem na vyšší pořizovací cenu, která v ČR startuje zhruba na 30 tisících korunách, byste měli rozhodně důkladně zvážit, které programy potřebujete k práci a jestli se vám raději nevyplatí pořídit levnější a v jistém ohledu i lépe vybavený Surface Pro 7. Pokud však potřebujete zařízení opravdu primárně pro kancelářskou práci v Microsoft Office a brouzdání internetem, které vypadá skvěle, má praktický stojánek a krásný displej, s nákupem Surface Pro X chybu neuděláte.

Microsoft Surface Pro 7 Intel Core i5

Rozměry292 × 201 × 8,5 mm, 775 g
DisplejTFT IPS, 12,3" (2 736 × 1 824 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px
ProcesorIntel Core i7, 4×3,7 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 1 000 GB, microSD
Akumulátor? mAh
microsoft-surface-pro-x-
Klady
  • prémiové zpracování
  • větší displej s užšími rámečky
  • podařená klávesnice s vylepšeným perem
  • podpora LTE
  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení
Zápory
  • absence 3,5mm jacku
  • absence Thunderboltu
  • zdaleka ne všechny aplikace jsou připraveny na architekturu ARM
Diskuze ke článku
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Nevim, co si o recenzi myslet, nejdriv same superlativy a pak z toho realne vychazi, ze je to vlastne naprosto k nicemu a oproti klasickemu surfacu to nema ani jednu vyhodu. A to dokonce pry ani cenu, coz uz je opravdu vazne smesne. Kdyby to stalo 5k, tak ani tak nevim ... Jestli to dobre chapu (a verim, ze ano), tak je to jednoucelove zarizeni, kde nerozjedete zadnou z milionu klasickych aplikaci, zadne z desitek tisic HW zarizenich, sitovych tiskaren atd, protoze pro ARM nefungujou ovladace psane pro x86. Cili funguje jen brouzdani po netu, office a prehravani videa. A patrne pobezi UWP aplikace ze storu a to je tak vse. Cili oproti tabletu s jabkem nebo lagroidem, ktery stoji o rad min, to nenabizi absolutne nic navic! Na vyse zminenych platformach si pustite on VLC, EDGE, i ten office uplne stejne pohodlne ..... plus dalsi statisice aplikaci (fakt nechapu, ze windows stale nemaji stabilni subsystem pro beh androidich aplikaci). Abych to shrnul, tak za 25k navic dostanete logo microsoftu, hodnotne vypadajici zarizeni, kdy muzete "machrovat", ze mate surface a to je asi tak vsechno ... neni lepsi si tedy koupit OPRAVDOVY surface za stejne penize?:o) Osobne bych od surfacu cekal to, ze mi nahradi pocitac, rozjedu tam vyvojove prostredi, vsechny aplikace a utility, na ktere jsem na Windows zvykly a ne, ze uzitna hodnota bude jak u tabletu za 1500, kde rozjedu uplne stejnou sbirku SW, uplne stejne + jeste si pustim androidi aplikace .... chapu, ze surface vypada dobre, ma asi i vcelku pouzitelnou klavesnici (na tablet), ale nenabizi to same treba i samsung 3x levneji? Jak rikam, kdyby to stalo 5k a stejny samsung 10k, tak i jako windowsak bych sel do lagroidu, uz jenom kvuli mnohem vice aplikacim, kde mnohdy i ty od microsoftu jsou lepe optimalizovane pro android a maji vice funkci (OMG!) .... proste ten "pocit", ze v pozadi je logo windows, kdyz to vlastne windows nejsou, by mi fakt za ty desitky tisic navic nestal ...... coz vlastne i autor shrnuje na konci clanku, tak nevim, kde se bere ten optimismus na prvnich strankach?:o) Proste je to zarizeni, ktere trefilo uplne mimo, je fakticky k nicemu, nevyplati se a za stejne penize muzete mit opravdovy surface, ne tuhle nahrazku .....
Bída
Od použití arm procesoru jsem si sliboval snížení hmotnosti a rámečků pod iPad a Samsung android tablety a čekal bych tak max 500 g a rámečky stejné na všech stranách pod 5 mm. Bohužel oproti zastaralému Surface 7 s obří váhou i ráměcky ale o moc dál konstrukce nepokročila a problémy s aplikacemi tak za to nestojí. Myslím že zařízení je tak skoro neprodejné..
Chelsea
Chceš snadno přenosné, tenké, bezrámečkové, lehounké zařízení? Sáhni po tužce s papírem!
Mio
Za 30k je to celkem hodně kompromisů. A jak je to s chlazením a stabilitou výkonu v zátěži? Například při zpracování videa nebo při práci s 3D SW jako Fusion 360 (jestli vůbec funguje)?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze