LG G8s ThinQ
recenze

LG G8s ThinQ

Spolehlivý parťák
45

Mobilní telefony LG jsou na českém trhu sice poměrně raritní, ale stabilně výrobce udržuje alespoň kategorii vlajkových modelů. Nejnovější přírůstek na českém trhu s názvem LG G8s ThinQ se pyšní velmi dobrou výbavou a především příznivou cenou. Je to recept na úspěch?

Aktualizováno o nové výsledky benchmark testů.

Vlajkový model hodný roku 2019 má v nabídce také LG. Model G8s se může pochlubit OLED displejem, výkonným procesorem, hned trojicí fotoaparátů na zadní straně nebo zvýšenou odolností. LG dokonce přidává i bezdrátové nabíjení, nepostrádá 3,5mm jack a po zájemci nechce nijak přehnanou sumu. Papírově velmi dobře vybavená novinka se na českém trhu nabízí za necelých 13 tisíc, což z něj okamžitě dělá velmi lákavé zboží. Povede se LG obhájit v naší recenzi svou dobrou výchozí pozici?

LG G8s ThinQ – videorecenze

Technické parametry LG G8s ThinQ

Kompletní specifikace
Konstrukce155,3 × 76,6 × 8 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68 / MIL-810G
DisplejAMOLED, 6,2" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 550 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostčervenec 2019, 17 990 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Prodejní balení obsahuje vše, co byste jen mohli potřeboval. Vyjma samotného telefonu jde o USB kabel a koncovku nabíječky. K tomu výrobce přibalil také špuntová sluchátka a dokonce i silikonové pouzdro.

Konstrukční zpracování: poctivé a odolné

V ruce máme novinku od LG, která však byla představena už zkraje roku 2019. Nevypadá tedy možná tak moderně jako konkurence od Huawei či Samsungu. Design je však věc vkusu a ve výsledku působí LG sympaticky. Na českém trhu je dostupná jen jedna barevná varianta, a to černá, která se neuvěřitelně leskne. Pokud je telefon vyleštěný, poslouží jako dokonalé zrcadlo. Z toho vyplývá, že jak na displeji, tak zejména na zadní straně ulpívají otisky prstů. Zabránit jim můžete silikonovým pouzdrem, které je přímo v balení. Pouzdro však není příliš vzhledné a na telefonu nesedí zcela ideálně.

LG G8s ThinQ
Telefon hravě nahradí zrcátko.

Do ruky LG G8s ThinQ sedne velice dobře, není nijak přerostlé. Ihned však zjistíte první větší neduh, kterým je umístění odemykacího tlačítka. To je nesmyslně vysoko a špatně se na něj dosáhne. Naštěstí lze jeho používání omezit. Displej lze rozsvítit poklepáním a odemknout telefon obličejem nebo otiskem prstu. Čtečka je mimochodem na zadní straně a funguje spolehlivě. LG přineslo ještě jednu možnost, jak telefon odemknout. Nazývá se HandID a spočívá v rozpoznání vaší dlaně. Rozsvítíte displej a místo obličeje telefonu ukážete svou dlaň. Princip originální, leč v praxi příliš nepoužitelné. Rozpoznání dlaně trvá déle a je nepraktické.

Pořádná várka tlačítek je na levém boku, kde kromě regulaci hlasitosti najdete také rychlý přístup ke Google Asistentovi. Bohužel mu nelze přiřadit jinou funkci. Spodní hrana je domovem USB-C konektoru a 3,5mm jacku, přičemž se vedle vešly ještě průduchy hlasitého reproduktoru.

Zpracování je nadprůměrné, potěší například i nevystupující moduly fotoaparátu. Za to si LG zaslouží jednoznačnou pochvalu. Navrch můžete počítat se zvýšenou odolností pro vodě a prachu (stupeň krytí IP68) a nebylo by to LG, kdyby nemělo vojenský standard (MIL STD-810G), díky kterému by telefon měl odolat pádům i extrémním teplotním podmínkám.

Voda LG G8s ThinQ nijak nevadí
Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • výrazně zvýšená odolnost
  • nepostrádá 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • méně vhodné umístění odemykacího tlačítka

Displej: škoda jen toho výřezu

Čelní strana bude také terčem diskuzí. Nachází se zde 6,21palcový OLED displej s Full HD rozlišením. Je zde ale také masivní výřez á la iPhone. Ten ubírá značný prostor, na druhou stranu zajišťuje bezpečné a velmi rychlé odemykání obličejem. A můžete jej i skrýt. Přesto vás možná bude stejně jako nás trápit, že prostor pro informační lištu je velmi limitován a ikonky notifikací nejsou vidět.

LG G8s ThinQ

Senzory kromě obličeje dokážou rozpoznat i vaši dlaň, ano jednoduše na telefon mávnete, ale nejde o nijak pohodlný způsob. Samotný displej patří jednoznačně k tomu lepšímu, přináší syté barvy a skvělou čitelnost. LG myslí také na vaše oči a barevný nádech lze upravit, navíc může displej dle okolního světla díky funkci True view zežloutnout. Automatika je však trošku divoká a především venku během dne displej občas nerozhodně poblikává mezi bílým žlutým nádechem, což není moc příjemné.

Sluší se zmínit, že je zobrazovač vybaven funkcí Always-on, a na displeji tak můžete neustále vidět cenné informace, jako je čas, datum a zmeškané události. Díky přítomnost Always-on tolik nemrzí, že chybí informační dioda. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 5.

Líbilo se nám
  • špičkový OLED panel
  • skvělá čitelnost
  • funkce Always-on
Nelíbilo se nám
  • velký výřez v displeji
  • chybí informační dioda

Zvuk: potěší skoro každého

LG G8s ThinQ se pyšní stereo reproduktory. Ten hlavní je na spodní hraně a sekunduje mu menší ve výřezu v displeji. Společně hrají hlasitě a velice slušně. Samozřejmě mnohem lepšího zážitku se dočkáte skrze sluchátka. Nechybí 3,5mm jack a i dodávaná špuntová sluchátka hrají opravdu velmi obstojně. Potěší, že kabel ke sluchátkům není klasický obyčejný, ale má blíže k látkovým, a tudíž se tak snadno nezamotává.

Ochranné pouzdro dodávané v balení
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: náročný uživatel bude spokojen

Příslušnost LG G8s ThinQ k těm nejlepším v roce 2019 shledáváme především v případě hardwaru. Nasazen je výkonný Snapdragon 855 a 6GB operační paměť. Tato kombinace vás nebude v podstatě nikdy limitovat a užijete si i náročné hry. Důkazem budiž výsledek v benchmarku AnTuTu překračující hranici 335 tisíc bodů. Více než dostatečná je též 128GB interní paměť, ze které zbývá po prvním zapnutí přibližně 112 GB pro vaše data. Pakliže by to bylo málo, nechybí podpora paměťových karet, teoreticky až do velikosti 2 TB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • velká interní i operační paměť

Výdrž baterie: klasický den

Baterie vás kapacitou nijak oslní, činí 3 550 mAh. Výdrž telefonu je ve výsledku jen průměrná, při středně náročném používání, kdy jste neustále na internetu, budete nabíjet každý večer, kdy po zhruba 12 hodinách bude zbývat kolem 30 % baterie. V nastavení sice naleznete úsporný režim, avšak ten příliš nepomáhá a výslednou výdrž zpravidla prodlouží o dvě až tři hodiny. Nabíjení je vcelku svižné a zabere zhruba hodinku a čtvrt. Alternativou je podpora bezdrátového nabíjení.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • podpora bezdrátového nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

U nejvyššího modelu výrobce snad ani nelze očekávat jakkoliv omezenou konektivitu. Máme zde tedy kompletní podporu LTE, 3G i 2G sítí. K internetu se můžete připojit také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, spojení na kratší vzdálenosti zajišťuje nové Bluetooth 5.0 a NFC. Pro navigaci či zorientování se můžete využít A-GPS včetně elektromagnetického kompasu, nechybí ani ruský GLONASS a evropský systém Galileo.

Líbilo se nám
  • kompletní konektivita

Fotoaparát: schopné trojočko

Pro mnohé bude hlavním lákadlem sestava tří fotoaparátů na zadní straně. Hlavní snímač je 12megapixelový, dále zde máme 13megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát a nakonec 12megapixelový teleobjektiv s možností dvojnásobného přiblížení.

LG G8s ThinQ

Výsledné snímky jsou rozhodně nadprůměrné, především z klasického a ultraširokoúhlého snímače. Teleobjektiv za konkurencí mírně zaostává slabší ostrostí, horšími detaily a šumem. Z běžných fotografií však budete nadšeni, a to jak z ostrosti, tak z barevného podání.

Ukázkové fotografie

Trošku horší je situace kolem prostředí aplikace fotoaparátu, které je opět méně přehledné a například tlačítka pro změnu fotoaparátů jsou na nepříliš logických místech. Pokud si však zvyknete, není to tak zlé. Na čelní straně máme 8megapixelovou kamerku a senzor ToF, výsledky jsou pro potřeby selfies nadprůměrné.

LG G8s ThinQ
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení se 60 snímky za vteřinu. Tato nejvyšší kvalita je omezena 10minutovou délkou a nemožností přepínat fotoaparáty. Video je ve výsledku opravdu povedené po obrazové i zvukové stránce.

LG G8s ThinQ (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • teleobjektiv s 2× optickým zoomem
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • veskrze slušná kvalita fotografií
Nelíbilo se nám
  • ve zhoršených podmínkách nejisté výsledky, zejména ultraširokoúhlého fotoaparátu
  • méně přehledné prostředí

Software: komplikovanější LG

Prostředí má na starost Android 9.0 Pie a mohutná nadstavba od LG. Bezpečnostní záplaty jsou lehce starší, platné k 1. květnu. Optimalizace je naprosto příkladná, nic se neseká a běhá krásně svižně. Samotná nadstavba ale působí složitě a například především v nastavení chvíli trvá, než se zorientujete. Naštěstí nechybí vyhledávání napříč celým prostředím, což při hledání konkrétního nastavení napomáhá.

Líbilo se nám
  • povedená optimalizace
Nelíbilo se nám
  • nadstavba je méně přehledná

Zhodnocení

LG G8s ThinQ se na českém trhu nabízí za necelých 13 tisíc korun a přináší opravdu vyvážený koktejl výbavy a příznivé ceny. Lze říci, že náročnému uživateli v telefonu nebude chybět nic podstatného. Je zde špičkový displej i hardware, dostatečně kvalitní fotoaparáty i zvýšená odolnost s bezdrátovým nabíjením. Mohli bychom vytknout, že kvalita fotografií mohla být ještě o malinko lepší a například čtečka otisků přímo v displeji. Tím by se LG mohlo měřit s těmi nejlepšími. Jenže takové telefony jsou klidně i dvakrát dražší.

Právě cena je velkým trumfem a G8s ThinQ bude hravě zatápět mnohé konkurenci. Za podobnou cenu můžete mít například ASUS ZenFone 6, který má otočný fotoaparát a velký displej bez výřezu, nejde však o OLED panel. Naopak výhoda ASUSu tkví v mnohem lepší výdrži.

ASUS ZenFone 6 (2019) 8 GB/256 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh

Výraznou konkurencí bude Xiaomi Mi 9T Pro, které má větší displej bez výřezu a lákavý výsuvný čelní fotoaparát. LG kontruje zvýšenou odolností a bezdrátovým nabíjením.

Xiaomi Mi 9T Pro

Rozměry156,7 × 74,3 × 8,8 mm, 191 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Zmínit můžeme i nový Honor 20 Pro, který stojí stejně a hlavní fotoaparát má o něco lepší. Na druhou stranu má dva zbytečné snímače, telefon není odolný a nepodporuje bezdrátové nabíjení.

Honor 20 Pro

Rozměry154,6 × 74 × 8,4 mm, 182 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,9 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Poslední námi vybranou konkurenci představuje mírně dražší Huawei Mate 20 Pro, který výrazně zlevnil, přesto se chlubí kvalitním fotoaparáty, OLED displejem s integrovanou čtečkou otisku prstů či dostatečným výkonem. Cena je přitom jen nepatrně vyšší.

Huawei Mate 20 Pro

Rozměry157,8 × 72,3 × 8,6 mm, 189 g
DisplejAMOLED, 6,39" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh
lg-g8s-thinq
Klady
  • pohodlně padne do ruky
  • zvýšená odolnost
  • 3,5mm jack
  • kvalitní OLED displej
  • výkonný procesor
  • podpora bezdrátového nabíjení
  • příznivá cena
Zápory
  • velmi lesklá zadní strana
  • velký výřez v displeji
  • fotoaparáty mohly být o něco lepší
  • jen průměrná výdrž
  • méně přehledné prostředí
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Cena je odpovídající tomuto modelu.
Jab
Když se dá pořídit konkurenční telefon bez notche (a průstřelů), tak bych mu dal přednost. Zenfone 6 má navíc i slot na paměťovky.
Rumik
Telefon vypadá že by i šel pořídit ale ten foťák je prostě katastrofa.
Lukes
Nemeli jste zapnuty v redakci nejaky usporny rezim? V AnTuTu jen 222 litru se Snapdragonem 855? To neni mozne, jestli ano, tak to LG totalne zabilo, nejde o cislo, ale uz principne je to nesmysl, nevidel jsem telefon s timto procesorem pod cca 330 litru..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze