Lenovo Vibe Shot
recenze

Lenovo Vibe Shot

Dvojí tvář
136

Lenovo je dynamická značka, to dokazuje téměř každým svým novým modelem. Aktuální novinka, model Vibe Shot, tentokrát cílí na milovníky fotografování. Nabídne totiž 16Mpx fotoaparát s laserovým zaostřováním, optickou stabilizací a trojtónovou LED diodou. Ani ostatní výbava rozhodně není špatná, ale jak to celé ladí dohromady? To prozradí naše dnešní recenze.

Lenovo Vibe Shot

Technické parametry Lenovo Vibe Shot

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 70 × 7,3 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (3 456 × 4 608), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1,7 GHz + 4×1 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:53 hodin
Dostupnostčerven 2015, 10 999 Kč

Lenovo Vibe Shot – videopohled

Obsah balení: neobyčejně nadstandardní

Na okamžik se zastavíme také u dodávaného balení. Už to samotné totiž vyvolává dojem exkluzivity. Jedná se o decentní kazetu, přičemž v horním nalezneme kromě samotného telefonu také dokumentaci a sponu pro vyjmutí slotu pro microSIM karty. Milým bonusem je také přítomnost plastového krytu na zadní stranu přístroje a ochranné fólie na displej. Ve spodním šuplíčku pak nalezneme synchronizační USB kabel, adaptér do sítě a také špuntová (a nutno podotknout poměrně kvalitní) sluchátka s plochým kabelem. Zkrátka, vše důležité naleznete už v základním balení.

Výčet obsahu základního balení

  • mobilní telefon Lenovo Vibe Shot
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do sítě
  • špuntová sluchátka s plochým kabelem
  • čirý plastový kryt na zadní stranu zařízení
  • fólie na displej
  • spona pro vyjmutí SIM karty
  • základní příručka, záruční list
Lenovo Vibe Shot

Design a konstrukce: dvojí tvář

V dnešní době dotykových smartphonů je velmi těžké narazit na zařízení, které se liší něčím jiným než jinak zakřivenými rohy nebo materiály, ze kterých je dané zařízení vyrobené. Lenovo Vibe Shot však alespoň z části vypadá jinak, než většina chytrých telefonů na trhu. Čelní vyplňuje 5palcový displej, pod kterým se nachází kapacitní tlačítka pro ovládání systému. Je dobře, že Lenovo vsadilo na tento typ umístění, klávesy tak neubírají místo displeji a místo pod displejem není nevyužité.

Lenovo Vibe Shot

Ve vrchní části můžeme narazit na čočku sekundárního fotoaparátu, decentní sluchátko a také průchod senzorů. Nechybí dokonce ani notifikační LED dioda, za což si novinka zaslouží pochvalu. Celkově působí přední strana velmi čistým a uhlazeným dojmem, nenalezneme zde ani logo výrobce. Celé zařízení přitom obepíná boční kovový rám. Na levé straně nalezneme hned dva sloty, jeden pro dvě microSIM karty a druhý pro microSD kartu. Oba sloty vyndáte pouze po vsunutí tenkého klíče. Vcelku nečekaně (ale jak se následně později ukáže velmi promyšleně) Lenovo vsadilo i na výřez pro provlečení poutka, ten se nachází ve spodní levé části.

Lenovo Vibe Shot

Vrchní strana hostí pouze 3,5milimetrový jack konektor a sekundární mikrofon pro hovory, pravý bok je pak nejzajímavější. Nalezneme zde jak dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, tak i tlačítko pro odemknutí zařízení, malé kruhové tlačítko, které slouží jako přepínač mezi automatickým a profesionálním režimem fotoaparátu a konečně také dvoupolohové tlačítko spouště, která je v tomto modelu prakticky nutností. Zatímco tlačítko regulace hlasitosti, vypínací tlačítko a tlačítko spoušti fotoaparátu můžeme pochválit za velmi příjemný stisk a zpětnou vazbu, malé kruhové a posuvné tlačítko je velmi titěrné i pro dámské prsty, v tomto ohledu je tedy dobré spolehnout se na nehet.

Lenovo Vibe Shot – pohled na detaily

Nejzajímavější a zároveň i nejjednodušší částí zařízení jsou jeho záda. Celá zadní strana je skleněná a je doslova magnetem na otisky prstů a vlasové škrábance. V tomto ohledu oceňujeme nápad Lenova na ochranný kryt, který je součástí základního balení. Pro správné pochopení prvků je nutné telefon otočit na šířku, tedy jako byste v ruce drželi digitální kompakt. Ve vrchní části skleněná záda ozvláštňuje zajímavý pruh, ten vypadá, jako by byl kovový. Jde však pouze o efektní podklad právě pod skleněným krytem. V levé části pruhu nalezneme označení modelu, v pravé části pak to nejdůležitější – čočku primárního fotoaparátu, trojtónovou přisvětlovací LED diodu a také průchod laserového zaostřování.

Lenovo Vibe Shot

Doplníme, že rozměry telefonu jsou 142 × 70 × 7,3 mm, hmotnost je pak únosných 145 gramů. Zastavíme se na okamžik u tloušťky – 7,3 milimetrů je špičková hodnota, ovšem v reálu působí telefon subjektivně tlustším dojmem. Není to ale výrazně na škodu, telefon skvěle padne do rukou a díky příjemné hmotnosti a kovovému rámu je radost s ním manipulovat. Kvalitu konstrukčního zpracování a povedenost designu hodnotíme jednoznačně pozitivně, velmi povedená je především zadní strana, která imituje klasický digitální kompakt.

Lenovo Vibe Shot Honor 6 Huawei P8 OnePlus One LG G3
Rozměry 142 × 70 × 7,3 mm 139,8 × 68,8 × 7,5 mm 144,9 × 72,1 × 6,4 mm 152,9 × 75,9 × 8,9 mm 146,3 × 74,6 × 8,9 mm
Hmotnost 145 g 135 g 144 g 162 g 149 g
Konstrukce (materiál) sklo/kov sklo/plast kov/sklo/plast plast plast

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Displej: špičkových 5 palců

Přední straně dominuje 5palcový IPS displej s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů (FullHD), výsledná jemnost je tak špičkových 441 pixelů na palec. Displej se pyšní ukázkovými pozorovacími úhly, líbí se nám také věrné, přesto ale syté barevné podání. Pokud vás však předdefinované barevné podání nezaujme, do jeho nastavení snadno zasáhnete pomocí utility pro vyvážení barev. V té lze nastavit hned šest přínosných režimů, konkrétně:

Nastavení displeje
  • Výchozí režim: výchozí režim z výroby pro optimální barvy
  • Režim True color: režim, který umožní přesné zobrazení barev – v tomto režimu přesně zobrazíte fotografie, které pořídíte
  • Komfortní režim: chrání vaše oči a je vhodný při dlouhodobém prohlížení webových stránek
  • Superjasný režim: maximální zvýšení jasu displeje, což má však za následek zvýšenou spotřebu energie v pohotovostním režimu
  • Vlastní režim: ruční nastavení hodnot, nastavení tónu, sytosti a kontrastu displeje
  • Režim pro přímé světlo Smart: technologie Smart rozpozná, kdy je telefon na přímém světle a aktivuje režim zvýšené viditelnosti při použití venku – tento režim lze aktivovat bez ohledu na předchozí pětici režimů

Displej Lenova Vibe Shot nabídne také zvýšenou citlivost pro snadné ovládání například v rukavicích, potěší i možnost probudit ho dvojitým poklepáním, bohužel nejde zařízení stejným způsobem také uzamknout. Maximální jas je na dostatečné úrovni, hodit se bude také již zmíněný „superjasný“ režim displeje, díky kterému nebude problém s čitelností ani na nejostřejším sluníčku. Skvěle funguje také senzor jasu, který vždy nastaví optimální svit pro dané podmínky. Displej samozřejmě kryje také odolné sklo Gorilla Glass.

Lenovo Vibe Shot

Účelně je vyřešen také prostor pod displejem. Ten skýtá místo pro standardní ovládací prvky operačního systému Android, jejich grafické zpracování je však trochu odlišné. Lenovo chválíme za příkladnou citlivost kapacitní vrstvy, její podsvícení, které je mimochodem možno regulovat a také za možnost vibrační odezvy. Celkově vzato tedy nemáme co vytknout.

Lenovo Vibe Shot Honor 6 Huawei P8 OnePlus One LG G3
Úhlopříčka displeje 5" 5,0" 5,2" 5,5" 5,5"
Rozlišení displeje FullHD, 1 920 × 1 080 px FullHD, 1 920 × 1 080 px FullHD, 1 920 × 1 080 px FullHD, 1 920 × 1 080 px QuadHD, 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 441 ppi 441 ppi 424 ppi 401 ppi 534 ppi
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Baterie a výdrž: prostě nadstandard

Baterie uvnitř zařízení nabídne kapacitu 2 900 mAh a celkově je výdrž poměrně nadstandardní. Vzhledem k celkem výkonnému procesoru, FullHD displeji a různým doplňkovým režimům se průměrná výdrž pohybuje na hranici jednoho a půl až dvou dnů. Výdrž však prodloužíte úpravou intenzity jasu displeje a také za pomocí speciálních úsporných režimů, které Lenovo Vibe Shot nabízí. V případě, že budete často využívat funkce GPS nebo rádi hrajete náročnější 3D hry, baterie se vyčerpá během několika málo hodin. To už je ale klasika.

Lenovo Vibe Shot
Baterii bohužel uživatelsky nevyměníte

Samozřejmě jsme nezapomněli provést naše standardizované testy výdrže, v telefonu byla vložena SIM karta, aktualizace na pozadí byly potlačeny, zvuk byl nastaven na 50 % stejně jako jas displeje a telefon streamoval video v rozlišení FullHD (1 080p). Celkem to telefon vydržel 8 hodin a 55 minut, což je nadstandardní výsledek. Rychlost nabíjení také potěší, na 80 % se Vibe Shot nabije za 1 hodinu a 29 minut, na kompletní nabití si počkáte o 24 minut déle.

Telefon Doba nabíjení (100 %) Stream videa (FullHD) Operační systém
Lenovo Vibe Shot 1:53 hod. 8:55 hod. Android 5.1 Lollipop
Honor 6 1:11 hod. 7:33 hod. Android 4.4 KitKat
LG G3 2:03 hod. 7:10 hod. Android 4.2 Jelly Bean
OnePlus One ? 9:17 hod. Android 4.4 KitKAt
Huawei Ascend P8 2:09 hod. 6:50 hod. Android 4.4 KitKat
Xiaomi Mi3 3:52 hod. 6:30 hod. Andorid 4.3 Jelly Bean

Zvuk čistě a nahlas

Co se týče zvukové stránky, Vibe Shot opět nijak nezklame, spíše naopak. Hlasitý reproduktor na zadní straně je dostatečně hlasitý, přeslechnutí příchozích notifikací tak určitě nehrozí. S celkovou kvalitou je to stále velmi dobré, reproduktor je však naladěn hodně směrem do výšek a basy jsou méně výrazné. Problémem není ani umístění hlasitého reproduktoru, spodní hrana je pro tento účel ideální varianta.

Lenovo Vibe Shot

Zvuk je bez problému poslouchatelný i na maximální hlasitost, přesto poslech nepůsobí nijak rušivým dojmem. Tělo telefonu však (pochopitelně) znatelně vibruje. Co se týče kvality výstupu do sluchátek, musíme Vibe Shot opětovně pochválit, přibalená sluchátka rozhodně patří mezi ty lepší. Pochválit koneckonců můžeme i kvalitu hovorů, ta je na skvělé úrovni a ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém.

Hardware a výkon: osm jader

Lenovo Vibe Shot nabídne 64bitový osmijádrový procesor Snapdragon 615, který nabídne takt 1,7 GHz na prvních čtyřech jádrech a 1 GHz na zbylé čtveřici. Sekundují mu 3 GB paměti RAM, z čehož je více než polovina dostupná pro uživatele a potěší také 32GB interní paměť (zpočátku dostupných zhruba 26 GB), kterou lze pomocí paměťových karet rozšířit o dalších až 128 GB. Grafickým akcelerátorem je Adreno 405 a ač papírové specifikace nevěstí zrovna zázrak, opak je pravdou. Telefon je bezproblémově svižný, netrpí na záseky ani na vynucené restarty aplikací, či dokonce samotného prostředí Androidu 5.1 Lollipop, kterým novinka disponuje.

Už samotné benchmark testy ukazují, že Vibe Shot není pouze na parádu a na fotografování, i výkon jako takový je nadprůměrný, což dokázalo i naše podrobné testování. Telefon je velmi rychlý i v případě hraní náročnějších 3D her, kdy má stále výkonu na rozdávání. Lenovo tedy nezklamalo a hodí se i na multimediální hrátky, od přehrávání FullHD videí počínaje, po hraní her konče.

Lenovo Vibe Shot Honor 6 Huawei P8 OnePlus One LG G3
Procesor Snapdragon 615 Huawei Kirin 920 Huawei Kirin 930 Snapdragon 801 Snapdragon 801
Takt procesoru 4×1,7 GHz + 4×1 GHz 8×1,7 GHz 4×2 GHz + 4×1,5 GHz 4×2,5 GHz 4×2,46 GHz/td>
Uživatelská paměť 32 GB 16 GB/32 GB 16 GB/64 GB 16 GB/64 GB 16 GB/32 GB
Paměť RAM 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB
Paměťové karty ano, microSD ano, microSD ano, microSD ne ano, microSD

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Uživatelské prostředí: Vibe UI na scénu

Vzhled samotného Androidu 5.1 Lollipop „prosvítá“ jen v několika málo případech (notifikační lišta a multitaskingová nabídka), jinak je design prostředí podroben grafické nadstavbě Vibe UI, kterou majitelům zařízení společnosti Lenovo nemusíme dlouze představovat.

Obrazovka zámku obrazovky může být hned v několika verzích, ty vyberete v menu nastavení pod položkou Téma (Centrum témat). Na výběr máte mezi vytahovacím, případně efektním odemknutím. Centrum témat však seskupuje mnohem širší nastavení, než pouze nastavení zámku obrazovky. Dále zde můžete změnit motiv, respektive téma prostředí, opět máte na výběr z několika možností, v tomto případě ze šesti různých témat. Nastavené téma změní především vzhled ikon, případně zaoblení některých widgetů, menu nastavení vypadá ve všech případech stejně. U každého motivu vidíte také podrobný náhled na to, jak bude po jeho nastavení aplikace prostředí telefonu vypadat.

Uživatelské prostředí Vibe UI

Centrum témat dále seskupuje nastavení vyzvánění, tapety a dalších věcí, jako je například systémové rozhraní, lehce pozměnit můžete také panel upozornění a konečně také nastavení zobrazení správy kontaktů a obrazovky pro přijmutí hovoru.

Mezi další vlastnosti nadstavby Vibe UI patří například chybějící menu aplikací, všechny aplikace jsou tak seskupeny na základních obrazovkách. Přesouvání aplikací mezi plochami je úžasně jednoduché, stačí dlouze podržet prst nad danou aplikací a následně ji přenést na ukazatel stránky. Aplikaci tak nemusíte zbytečně tahat po všech obrazovkách, než naleznete tu správnou. Další možností, jak přesouvat vícero zástupců je možnost jejich uložení do dokové lišty. Opět stejný postup: nad aplikací stačí podržet prst, opětovně na ni zmáčknout, přičemž aplikace se automaticky přesune do dokové lišty. Následně stačí navolit další aplikace, které chcete přesunout na jinou obrazovku a jakmile bude jejich seznam kompletní, najedete na vybranou obrazovku a opětovně zmáčknete na ikonu aplikace. Ta se automaticky zařadí na poslední místo dané karty, případně si můžete navolit přesné místo, kam se má umístit.

Uživatelské prostředí VibeUI

Mezi hlavní přednosti grafické nadstavby Vibe UI patří podpora různých gest, u Lenova Vibe Shot však byla jejích nabídka značně osekána (umístěna jsou nově pouze pod jedinou záložkou „Nastavení funkcí“). Pojďme se tedy podívat na to, co v nastavení zbylo:

  • Dvojité poklepání: odemknutí/zamknutí displeje provedete dvojitým poklepáním na displej
  • Široký dotyk: nastavení vyskakovacího menu v případě širokého dotyku (dotyk celé plochy palce, který si v nastavení nakonfigurujete), nastavit můžete také průhlednost a velikost vyskakovacího menu
  • Chytrá scéna: nastavení funkcí, které se mají uskutečnit v dané časové intervaly
  • Mimořádně rychlé focení: po aktivaci tohoto režimu můžete rychle fotografovat ze zamčené obrazovky, stačí dvakrát zmáčknout tlačítko hlasitosti (tlačítkem spouště to jde také, ale nastartování fotoaparátu je pomalejší a tlačítko je nutné držet)

Grafickou nadstavbu Vibe UI hodnotíme jako vždy veskrze pozitivně, i když na někoho může působit přeplácaným a hektickým dojmem. Vše samozřejmě záleží na osobních preferencích daného uživatele, možnost změny je tu ale vždy (například za alternativní launcher z Google Play).

Multimediální funkce: plná polní

Jak již víme, osmijádrový procesor zajistí plynulý chod všech nejnovějších 3D her. Mezi další multimediální funkce můžeme zařadit aplikaci Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávač, pro video je zde přehrávač jak přímo od Lenova a také Video od Googlu. Přehrávač od Lenova se chlubí podporou všech různých formátů včetně oblíbených kodeků .xvid a .avi, bez problému si poradí i s titulky, což potěší. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce je sledování vašich oblíbených filmů a seriálů velmi pohodlné.

Multimediální funkce

Standardně od Googlu nechybí ani předinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu, ty naopak oceníte v případě časté synchronizace mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. Multimediální výbavu završuje FM rádio s podporou RDS, sluchátka v tomto případě plní roli antény. Zkrátka, vše důležité na ukrácení dlouhé doby v jednom balení.

Fotoaparát: to je to, oč tu běží...

Fotoaparát, to je hlavní důvod, proč byste měli nad nákupem modelu Vibe Shot přemýšlet. „Papírové“ hodnoty jsou jasné, ale pro připomenutí:

  • BSI CMOS, rozlišení 16 Mpx (2 997 × 5 328 pixelů)
  • trojitá LED dioda (dvoutónová)
  • světelnost f/2.2, podpora HDR
  • laserové zaostřování, optická stabilizace obrazu
  • video v maximálním rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů (FullHD)
  • automatický a profesionální režim (přepínač), hardwarová spoušť fotoaparátu (dvoupolohová)
  • 8Mpx sekundární fotoaparát (FullHD video)
Lenovo Vibe Shot

Prostředí je rozděleno do dvou základních skupin: automatický režim a režim profesionální. To není u produktů značky Lenovo výjimka, i předchozí TOP modely profesionálním režimem disponovaly. Vibe Shot však nabídne kruhový přepínač, není tedy nutné přepínat režimy uvnitř prostředí. Nejprve se zaměříme na automatický režim. Ten spoléhá na to, že veškeré nastavení ponecháte na chytrém vyhodnocení samotného zařízení, ovšem, jak ukázala praxe, v tomto ohledu má novinka jisté mezery. Respektive, čip je velmi citlivý a nastavení uzpůsobí okolním podmínkám, ovšem při běžném „cvakání“ jsou snímky často přesvětlené a fotoaparátu dělá velký problém i protisvětlo (a následné přepaly). Vzhledem k tomu, že je fotoaparát primární věcí, proč nad nákupem Vibe Shot přemýšlet, trochu to zamrzí. Na druhou stranu i v tomto režimu má uživatel možnost některé věci upravit (blesk, poměr stran, rozlišení, kvalitu, ISO, vyvážení bílé...) My ale hodnotíme automatický režim tak, jak byl navržen, tedy tak, jak pořizuje snímky bez zásahu uživatele. A v tomto ohledu jsou výsledky „jen“ lehce nadprůměrné, ovšem za všeobecným očekáváním.

Klasický a profesionální režim

Mnohem zajímavější je však „Profesionální fotoaparát“, ke kterému se přepnete přes již zmíněný kruhový přepínač. Tato verze prostředí dovolí mnohem více úprav a podrobného nastavení a opravdu naplňuje svůj název. Tak například, u fotografií můžete nastavit poměr stran, režim, zobrazení profesionálních informací na displeji (ISO), HDR, vodící linky, způsob ostření, způsob měření, případně můžete aktivovat dvouprstou separaci AE/AF. Mezi obecné nastavení pak patří možnost vypnout/zapnout informace o poloze, případně můžete všechna nastavení restartovat do původní podoby. U videa je pak nastavení více strohé, nastavit můžete kvalitu videa, způsob záznamu a také způsob ostření. Mezi další speciální režimy Profesionálního fotoaparátu patří kromě panoramatických snímků také režim super noční krajina (vhodný pro focení za sníženého osvětlení), umělecké HDR nebo režim trajektorie. Pokud si s nastavením trochu více pohrajete, výsledné snímky jsou ucházející a lze je hodnotit jako nadprůměrné, bohužel ne každý uživatel má čas (a chuť) před každým snímkem upravovat nastavení. Zde už se ovšem kvality čipu projevují v plné parádě.

Lenovo Vibe Shot

Co se týče přední kamery pro videohovory, s tou lze jak fotografovat, tak také natáčet video (až FullHD). Přední kamera nabídne speciální režim vyhlazení pleti, se kterým se setkáváme čím dál častěji u všech různých výrobců. Snímky mohou mít až 8 Mpx a celkově je jejich kvalita v porovnání s konkurencí rozhodně nadprůměrná, skvěle se hodí například pro sdílení na různé sociální sítě, případně pro potřeby sebeprezentace například na Instagram.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Automatický režim má sice své mezery, kvalita snímků ovšem může být i velmi nadprůměrná, pokud se spolehnete na režim „PRO“. Zde už je tedy řada pouze na společnosti Lenovo, jestli softwarovým updatem kvalitu automatického režimu zlepší. Čip své kvality jednoznačně má a Vibe Shot jednoznačně může aspirovat na jedno z nejlepších fotografických zařízení na trhu (v segmentu chytrých telefonů). Aktuálně je však spíše jen lehce nadprůměrné, což vzhledem k očekáváním zamrzí.

Videokamera: FullHD standard

Video lze natáčet až ve FullHD rozlišení, pochválit musíme jak plynulost, o kterou se stará softwarová stabilizace obrazu, tak i rychlé přeostřování a věrné podání barev. Co se týče výsledků, v podstatě nemáme žádných námitek a Vibe Shot rozhodně nezklame. Bohužel, na slow-motion režim, případně na 4K video musíme zapomenout, což je také tak trochu škoda.

Lenovo Vibe Shot – testovací video, exteriér (1080p)

Navigace: jedna, dvě, poloha!

Lenovo Vibe Shot disponuje také integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani podpora ruské alternativy GLONASS. Opět budeme chválit, poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikací od Googlu, tedy Mapy a Navigace, kdo to však s navigací myslí opravdu vážně, sáhne s největší pravděpodobností po některé z placených offline alternativ, které jsou k dostání v obchodě Google Play. Jako vždy doporučujeme mapové podklady HERE od Nokie – ty nabídnou jak hlasovou navigaci v češtině, tak také možnost stažení map celého světa do paměti zařízení zcela zdarma.

Navigace

Telefonní funkce: funkční klasika

Aplikace Vytáčení slučuje historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory)a všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má, a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+ a WhatsApp. Synchronizace je v tomto ohledu příkladná, okamžitě po připojení k novému účtu se seznam kontaktů aktualizuje, v kontaktech si můžete nechat zobrazit také uživatele ze služby Skype. Kvalita hovoru je výborná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí.

Telefonní funkce

Organizační funkce: vše důležité předinstalováno

Pro lepší organizaci času si Lenovo Vibe Shot přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché.

Organizační funkce

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje budík i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završíme aplikací kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce.

SMS a e-mailový klient: Hangouts nebo klasiku?

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží buď standardně předinstalovaná aplikace Zasílání zpráv, případně známý a poměrně oblíbený messenger Hangouts. Aplikace Zasílání zpráv je prakticky identická s tou, kterou známe ze všech telefonů s operačním systémem Android, Lenovo opět dosadilo jen jiné ikony a celkově je aplikace převlečena do barevnějšího schématu. Aplikace Hangouts funguje spolehlivě, samozřejmě ji lze využít i pro zasílání zpráv přes Google chat, navíc podporuje i animované GIF obrázky a celkově je její prostředí mnohem čistší. Výběr je však jenom na vás, v nastavení si lze zvolit primární aplikaci pro odesílání SMS/MMS zpráv.

Zprávy a e-mailová pošta Gmail

Pro zadávání textu poslouží standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 5.1 Lollipop, zde se Lenovo do žádných výstřelků nepouštělo, a my toto rozhodnutí chválíme. Klávesnici samozřejmě nechybí podpora smajlíků, swipování, případně stažení doplňkových slovníků.

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí.

Internet a konektivita: škoda NFC

Lenovo Vibe Shot nabídne kromě podpory základního GPRS a EDGE i na podporu HSPA+ (42/5,76 Mb/s), LTE (150/50 Mb/s), na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.1. Zamrzí tedy snad jen absence NFC pro snadné párování příslušenství. Naštěstí ale nechybí pásmo LTE společnosti Vodafone (900 MHz) i když je intert plý protichůdných názorů. Zařízení určené pro Českou republiku tímto pásmem disponuje, doporučujeme se tedy vyhýbat jiným distribucím, pokud o pásmo stojíte.

Internet

Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem. Oba internetové prohlížeče fungují samozřejmě bez jakýchkoliv zádrhelů, výběr tedy bude záviset především na vašich osobních preferencích.

Závěrečné zhodnocení: smartphone dvou tváří

Produkty značky Lenovo na nás obecně zanechávají poměrně dobrý dojem, Vibe Shot není výjimkou. Celkové hodnocení je však možná trochu komplikovanější, než se na počátku zdálo.

Tak předně, chválit jednoznačně můžeme špičkovou konstrukci, kvalitní materiály, FullHD IPS displej, podporu Dual SIM a paměťových karet microSD. Povedl se také procesor a nadstavba Vibe UI opět doznala mírných zlepšení. Potěšila nás také interní paměť 32 GB a 3 GB paměti RAM, chod zařízení je zkrátka bezproblémový. Ani samotná cena 11 000 Kč se nezdá jako přemrštěná, telefon jednoznačně patří do vyšší střední třídy, kde už se cenovka přeci jenom trochu vyhoupne. Závěrem nás potěšilo i samotné balení, v tom nalezneme od výrobce vše potřebné, ochranným krytem počínaje, kvalitními sluchátky konče.

Lenovo Vibe Shot

Bohužel, ne všechno se však povedlo dotáhnout k oné dokonalosti. Automatický režim fotoaparátu nás lehce zklamal, ne každý uživatel má dostatek času nastavovat scénu v profesionálním režimu a přitom čip sám o sobě kvalitní jednoznačně je. Zamrzí také absence dnes již vcelku běžného NFC. To je věc, která by nadstandardně vybavenému smartphonu zkrátka neměla chybět. Konečný verdikt je však z naší strany celkově pozitivní, nákup jednoznačně doporučit můžeme, ovšem pouze s tím, že nejlepší fotografující smartphone na trhu si zkrátka nekupujete. Možná časem...

Konkurence

Huawei P8

Zajímavým konkurentem může být Huawei P8, který je dostupný za 12 až 13 000 Kč. Ten nabídne celokovou konstrukci, 5,2palcový FullHD displej, osmijádrový procesor Huawei Kirin 930, 3 GB paměti RAM nebo multifunkční 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Čočky i přesto nevystupuje nad úroveň zad, stejně jako u modelu Vibe Shot.

TIP: Recenze Huawei P8 – Radost ve všech směrech

Huawei P8

LG G3

Zajímavým konkurentem je rozhodně také LG G3. To se sice nepyšní kovovými prvky, konkuruje však cenou okolo 10 000 Kč a špičkovou funkční výbavou. Například můžeme zmínit 5,5palcový displej s QHD rozlišením, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz nebo 3 GB paměti RAM. Nechybí ani LTE s podporou českých pásem. Potěší také fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a laserovým zaostřováním i optickou stabilizací obrazu. Výprodejová loňská vlajková loď tak stále má co nabídnout, výsledná kvalita fotografií je pak jednoznačně konkurenceschopná.

TIP: Recenze LG G3 – černý kůň s QHD displejem

LG G3

Honor 6

Velkým konkurentem je Honor 6, který zaujme cenou okolo 8 000 Kč a velice bohatou funkční výbavou. Za tuto cenu totiž nabídne 5palcový FullHD IPS displej, 13Mpx fotoaparát nebo osmijádrový procesor Huawei Kirin 920 s taktem 1,7 GHz. Nechybí podpora LTE, Bluetooth 4.0, zamrzí však absence NFC. Tělo je plastové, přesto ale Honor 6 nepatří mezi ošklivé smartphony.

TIP: Recenze Honor 6 – Hardware až na prvním místě

Honor 6

Samsung Galaxy S5

Pokud nepotřebujete ten nejnovější smartphone, na druhou stranu by se vám hodila odolnost, zaujmout by vás mohla výprodejová loňská vlajková loď společnosti Samsung v podobě Galaxy S5 za zhruba 11 000 Kč. Za tuto cenu dostanete 5,1palcový displej s FullHD rozlišením, kvalitní 16Mpx fotoaparát a také onu zmíněnou odolnou konstrukci dle certifikace IP67. Konstrukce je však plastová, s čímž musí případný zájemce počítat.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S5 – Popáté a nejlépe

Samsung Galaxy S5

Xiaomi Mi4

Za cenu okolo 9 000 Kč lze sehnat také Xiaomi Mi4, které nabídne 5palcový FullHD displej, 3 GB paměti RAM nebo 13Mpx fotoaparát. Rámeček zařízení je navíc vyroben z nerezové oceli.

TIP: Recenze Xiaomi Mi4 – Pár kompromisů, ale výborná cena

Xiaomi Mi4

Nokia Lumia 930

Alternativou s Windows Phone 8.1 pak může být Lumia 930 za zhruba 10 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5palcový FullHD AMOLED displej, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 nebo také 20Mpx fotoaparát.

TIP: Recenze Nokia Lumia 930 – Ten nejlepší Windows Phone

Nokia Lumia 930
lenovo-vibe-shot
Klady
  • velmi slušná výdrž baterie
  • podpora Dual SIM režimu
  • optická stabilizace, laserové zaostřování
  • špičkový FullHD IPS displej
  • kombinace kovu a skla
  • příjemné rozměry i hmotnost
  • nadstandardní konstrukční zpracování
  • akceptovatelná cena
  • výkonný procesor, 3 GB paměti RAM, 32 GB ROM
Zápory
  • sklo náchylné na otisky a škrábance
  • automatický režim fotoaparátu má mezery
  • absence NFC
Diskuze ke článku
jojo
Ve videorecenzi jsou asi 2 chyby!
1.Slot na SD NENÍ hybridní- slot na micro SD je samostatný -zkontrolujte telefon ještě jedno !
2.LTE NECHYBÍ frekvence 900 MHz
Frekvence LTE 800 MHz - Plně kompatibilní s O2, T-Mobile, Vodafone, Cat. 20., 900 MHz - Plně kompatibilní s Vodafone, Cat. 8., 1800 MHz - Plně kompatibilní s O2, T-Mobile, Vodafone, Cat. 3., 2100 MHz, 2600 MHz - Plně kompatibilní s O2, T-Mobile, Vodafone, Cat. 7.
David
Za tu cenu G3 nebo Lumii 930..
maribl
Jak píše "jojo" dvě hodně velké chyby,v takové recenzi člověk nemusí věřit vůbec ničemu,když autor říká takový bláboly,to raději žádné recenze nedělejte. Dejte fotku a odkaz na stránky výrobce a bude to lepší.
Tomáš
Pěkný telefon to je.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze