Leagoo Elite 1
recenze

Leagoo Elite 1

Krůček od úspěchu

Se značkou Leagoo jste se na našem trhu již mohli setkat. Doposud se však její modely omezovaly na segment nižší třídy. Nejnovější přírůstek nesoucí název Elite 1 se již směle zařadí do té střední. Zaujme nejen podařeným designem, ale chlubí se taktéž výkonným hardwarem a čtečkou otisků prstů. Cenu přitom drží při zemi. Jde o dobrou koupi? To odhalí naše dnešní recenze. 

Leagoo už o sobě dalo vědět hned několika modely, které jsou na českém trhu prodávány společností Dynamic Mobile. Namátkou zmiňme vcelku povedený model Elite 5, který patří k těm lepším mezi low-endy s LTE. Letos společnost uvedla na český trh nový model Elite 1. Jak jistě vidíte, marně bychom hledali logiku v označování, neboť nový model stojí na pomyslné špici celého portfolia. To dokazuje nejen hodnotnější zpracování, ale také špičkový displej, výkonný hardware či nasazení čtečky otisků prstů. Na první pohled vypadá vše dokonale, což podtrhuje i celkem rozumně nastavená cena. Odhalilo naše testování nějaký nedostatek?

Leagoo Elite 1 – oficiální fotografie

Technické parametry Leagoo Elite 1

Kompletní specifikace
Konstrukce143,8 × 69,5 × 7,5 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 18 FPS
ChipsetMediaTek 6753, CPU: 8×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnostleden 2016, 6 590 Kč

Leagoo Elite 1 – videopohled

Obsah balení

V krabičce běžné velikost naleznete kromě samotného telefonu klasické příslušenství v podobě nabíječky, USB kabelu a špuntových sluchátek. Zaujmout může nevídaný pořádek, kdy má každá část vyhrazenou vlastní krabičku. Kromě obvyklých věcí v prodejním balení najdete ještě krycí fólii na displej a také krátký kabel s redukcí na klasické USB.

Leagoo Elite 1

Design a konstrukce: důstojně do vyšších tříd

Srovnání nového Elite 1 se staršími modely z loňského roku není v podstatě vůbec možné. Níže postavené modely se spoléhaly výhradně na plastové materiály. U novinky je ale vše jinak. Výrobce vsadil na nerezový rám, který telefonu dodává potřebnou pevnost a navíc zlatavý odstín i potřebnou porci elegance. Tu ještě navyšuje bílá čelní a zadní strana. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jsou obě plochy skleněné, výrobce zde nasadil plast. To však s ohledem na cenu zcela chápeme.

Vzhled se tedy výrobci skutečně povedl a ačkoliv se mnozí jistě neubrání srovnání s iPhony, myslím, že to není vůbec na škodu. Leagoo si dalo záležet na všech detailech a na těle nenajdeme místa, kde by byly zbytečně ostré přechody nebo kde by jednotlivé části nelícovaly. Vše je příkladné. Pochválit musíme také velikost telefonu: na výšku měří zhruba 143 milimetrů, šířka je 69,5 milimetrů a tloušťka pouhých 7,5 milimetrů. To jsou na pětipalcový telefon slušné hodnoty. Příjemná je též hmotnost 133 gramů.

Leagoo Elite 1

Velmi pohodlně padne Leagoo Elite 1 do ruky, a to i přesto, že není jeho tělo nijak zaobleno. Naopak tenká konstrukce v kombinaci s rovnými boky dává uživateli možnost se zapřít a telefon tak držet jistě. Na pravém boku se nachází neobvykle hodně tlačítek. Horní trojice, která slouží k regulaci hlasitosti, respektive odemčení telefonu, nikoho nepřekvapí. Spodní kruhové tlačítko evokuje hardwarovou spoušť fotoaparátu. A teoreticky tak i může sloužit. Záleží totiž na vás, jakou funkci mu přidělíte. Zamrzí jen fakt, že tlačítko není funkční ve chvílích, kdy je telefon uzamčen.

Na levém boku už najdeme pouze šuplíček, který pojme buď dvě microSIM karty nebo jednu microSIM a k ní ještě paměťovou kartu – jde tedy o dnešní tradiční hybridní slot, který však velkou oblibu nemá. Možnost využívat dvě SIM karty a paměťovou kartu současně totiž neexistuje. Rozmístění konektorů je pak zcela klasické, když microUSB najdete na spodní a 3,5mm jack  na horní hraně.

Čelní stranu zabírá samozřejmě displej, avšak zbylo dost místa na další prvky okolo. Nad displejem bdí logo výrobce, kterému dělá společnost malá informační LED dioda. Ta různým blikáním upozorňuje na zmeškané události. Na jaké? To si můžete sami zvolit. Škoda že nastavení diody není počeštěno. Dále nad displejem nechybí reproduktor, nezbytná čidla či čelní kamerka.

Pod displejem najdeme kromě hardwarového domovského tlačítka také dvě senzorové klávesy. Ty nejsou běžně vidět, protože se rozsvítí, až když je stisknete. Hardwarové tlačítko integruje čtečku otisků prstů. Nastavit lze poměrně rychle, ale opět bohužel chybí lokalizace do češtiny. Po nastavení můžete otiskem prstu odemknout obrazovku, avšak nejprve je nutné ji rozsvítit, což zamrzí. Úspěšnost správného rozpoznání přikládaného prstu je lehce nadprůměrná, iPhone od Applu a telefony od Lenova nebo třeba Huaweie jsou na tom ale lépe.

Nastavení otisků prstů

Líbilo se nám:

  • kovový rám
  • stylový vzhled
  • poctivé zpracování

Displej: krásný a jemný

Samotný displej má úhlopříčku 5 palců a ve zhasnutém stavu to vypadá, že jej výrobce dotáhl až ke krajům. Okraje kolem displeje ale jsou, avšak nijak velké. Chválíme také za nasazení Full HD rozlišení, díky kterému displej disponuje skvělou jemností 441 ppi. Barvy jsou syté a čitelnost na slunci i z ostrých úhlů učebnicová. Jas lze regulovat ručně, anebo vše svěřit automatice. Ta je však trochu náladová a ne vždy reaguje na okolní světelné podmínky okamžitě. Displej chrání tvrzené sklo Gorilla Glass 3, avšak všichni dobře víme, že nejde o spásu největší. Využít tak můžete i ochrannou fólii, kterou výrobce přibalil spolu s telefonem.

Leagoo Elite 1

Líbilo se nám:

  • jemné rozlišení
  • syté barvy, dobrý jas

Nelíbilo se nám:

  • výrobce klame okraji

Zvuk: prosíme, hlasitěji!

Zvukově je na tom Leagoo Elite 1 podobně jako většina konkurence. Nabízí jen jeden hlasitý reproduktor na spodní hraně, jehož kvalita je nevýrazná, určená ryze k vyzvánění. Výrobce by mohl zapracovat i na maximální hlasitosti, která je poměrně nízká. Pro poslech hudby z výstupu pro sluchátka je telefon vybaven dobře a kvalita uspokojí všechny nenáročné posluchače. Je však vhodnější zvolit vlastní sluchátka než ta, která dodává výrobce.

Nelíbilo se nám:

  • tichý reproduktor

Baterie a výdrž: bez překvapení

Díky unibody konstrukci neproniknete do útrob, a tak musíte věřit výrobci, že má kapacitu 2 400 mAh. Není to mnoho, ale nemůžeme říci, že by šlo o vyloženě podprůměrnou hodnotu. Výdrž očekávejte spíše jednodenní s výhledem na nabíjení obden, pokud budete šetřit s rozsvíceným displejem či on-line aktivitou. Nabíjení pak nepatří mezi nejrychlejší a k úplnému nabití je potřeba zhruba dvou a půl hodin. Při našem testu šlo konkrétně o 2 hodiny a 43 minut. Z nuly na 80 % to telefon stihne za 1 hodinu a 55 minut.

Test výdrže při přehrávání streamovaného videa vykázal výsledek 7 hodin a 16 minut, což je podobný výsledek, se kterým se vytasilo konkurenční Lenovo Vibe S1, které dosáhlo času 7 hodin a 33 minut.

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší nabíjení
  • nevyměnitelná baterie

Hardware: postačí i těm náročnějším

Při zdi se výrobce rozhodně nedržel při volbě hardwarové výbavy. Osmijádrový procesor MediaTek 6753 s taktem 1,5 GHz doplňují 3GB operační paměť, přičemž necelé 2 GB zůstávají volné pro vaše data. Nadprůměrná je také interní paměť o velikosti 32 GB, ze které je pro vás po prvním zapnutí připraveno téměř 25 GB. Rozšíření je možné paměťovou kartou typu microSDXC až o 64 GB, tedy pokud nepotřebujete využívat funkci Dual SIM. Výsledek v benchmarku AnTuTu činí 39 218 bodů.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • velkorysá operační paměť
  • velká interní paměť
  • podpora paměťových karet

Uživatelské prostředí: zase ta čeština...

Uživatelské prostředí má pod palcem Android 5.1 Lollipop s výraznou nadstavbou od samotného výrobce. Ta například ruší menu, mění font písma či design ikonek. Zajímavostí je pak třeba skvělý widget imitující gramofon a sloužící k ovládání hudebního přehrávače.

Prostředí

Problémem je lokalizace prostředí. Leagoo chce prodávat telefony na našem trhu a zajistit si kvalitní překlad by měl být základ. V místech, kde úřaduje Android, je vše v pořádku, včetně diakritiky. Bohužel vše, co Leagoo měnilo, je většinou anglicky, nebo jen na půl česky. Například záložky v nastavení jsou pojmenovány jako Quick setting a General setting. Nastavení čtečky otisků prstů je celé anglicky a totéž platí o nastavení gest či tlačítka na boku. Pokud nevládnete alespoň základní angličtinou, budete místy tápat. Naštěstí jde ale jen o malé části menu a po úvodním nastavení se s angličtinou skoro nesetkáte. Stávat by se to ale nemělo. Chod prostředí je na velice slušné úrovni a během testování nedošlo k žádnému zasekávání.

Líbilo se nám:

  • nápadité widgety
  • plynulých chod prostředí

Nelíbilo se nám:

  • místy chybějící lokalizace do českého jazyka

Multimediální funkce: zvládá vše

Velký displej s dostatečným rozlišením vybízí k multimediálnímu vyřádění. Hudební přehrávač ukrývá položka Hudba a ačkoliv se může zdát, že tu výrobce investoval úsilí do vlastní aplikace, jde o starou známou nativní aplikaci z čistého Androidu. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba nebo jednotlivé skladby a můžete si vytvořit i vlastní seznam. Nechybí zde i nastavitelný ekvalizér.

Hudební přehrávač

Další multimediální aplikací je Galerie, kde najdete jak pořízené fotografie, tak i videa a filmy. Své snímky zde můžete také upravit oříznutím či otočením nebo přidat zajímavý efekt, například rámeček nebo jiný odstín. A nyní poutavější část, filmy. Ty zvládá telefon bez problémů, a to i v různých formátech/kontejnerech jako MP4 nebo AVI. Většina uživatelů ale stejně sáhne po alternativním přehrávači z Google Play, a to zejména pro možnost hlubšího nastavení nebo možnost přidání externích titulků, se kterými si vestavěný přehrávač neporadí. Návštěva Google obchodu vás čeká, i pokud na vás přijdou herní choutky. V základu zde totiž nenajdete ani jeden titul. Z dalších funkcí zmiňme rádio, které funguje až po připojení sluchátek a podporuje funkci RDS.

Fotoaparát: průměrné výsledky

Fotoaparát se chlubí papírově vysokým rozlišením 16 megapixelů, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí je převzato z čistého Androidu a působí již trošku zastarale. Nicméně vše snadno najdete a nastavíte. Některé prvky si Leagoo upravilo a přibylo tak pár tlačítek, která například spouští HDR nebo focení gestem. Kvalita snímků je slušná, potěší především věrné podání barev. Obstojí i ostrost, která ale často klesá směrem k rohům snímku. Telefon si také někdy neporadí s ostrým světlem a vznikají přepaly. Naopak ve zhoršených světelných podmínkách se výrazně zvyšuje šance, že bude výsledná fotografie rozmazaná. Čelní kamerka disponuje sice vysokým rozlišením 13 megapixelů, ale očekávejte jen průměrnou kvalitu, která však na selfie postačuje.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázková fotografie z čelní kamerky

Záznam videa je umožněn ve standardním Full HD rozlišení s pouze 18 snímky za vteřinu a samotná kvalita jednotlivých framů odpovídá fotografiím. Na běžícím videu však lze drobné nedostatky v ostrosti přeci jen odpustit. Nízká plynulost je na druhou stranu patrná i při přehrávání na displeji telefonu.

Leagoo Elite 1 (testovací video) – 1080p, 18 FPS

Líbilo se nám:

  • spoušť na boku přístroje
  • přehledné prostředí

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrné výsledky fotoaparátu
  • nízká snímkovací frekvence videa

Telefonní funkce: zvládne i dvě SIMky

U telefonování jako takového vás nečeká žádné překvapení, jelikož tu najdeme klasickou Android aplikaci, která funguje spolehlivě a nabízí známý seznam kontaktů, který se synchronizuje s Google účty. Stejně kvalitní je i samotný hovor, jelikož je reproduktor dostatečně hlasitý.

Leagoo Elite 1 si také poradí se dvěma SIM kartami, avšak jen v případě, že oželíte paměťovou kartu. V obou případech jde o microSIM, které si snadno nastavíte. Sekundární SIM karta vždy podporuje jen sítě 2G, na primární kartě funguje samozřejmě LTE, které podporuje všechna u nás používaná pásma.

Zprávy a klávesnice: spoléhá na Android

Základní funkce, kterou telefon plní bez problémů. K psaní využijete klávesnici známou z čistého Androidu, která je přehledná a současně pohodlná i pro delší psaní. Samotná aplikace Zprávy potom pochází z čistého Androidu a kromě napsání a přečtení SMS neposlouží už k ničemu, avšak funguje bez problémů.

E-maily obstará nativní klient E-mail, kde můžete přehledně spravovat hned několik svých elektronických schránek. Pakliže by vám chyběl osvědčený Gmail, není problém jej stáhnout.

Organizace času a GPS: vše potřebné

V této kapitole se nesetkáme s žádným překvapením, neboť telefon disponuje všemi funkcemi známými z ostatních Androidů. Nechybí zde budík, stopky či odpočet času. Pro zapomínavé nebo zaneprázdněné je tu připraven úkolovník a kalendář s možností propojení Google účtem. Dostalo se také na jednoduché poznámky. Kalendář bohužel pochází z čistého Androidu a přehlednost v měsíčním či týdenním náhledu není zdaleka ideální. Dále tu najdeme také správce souborů nebo kalkulačku.

Zařízení nechybí ani GPS modul s podporou A-GPS, který využijete jak pro navigaci, tak i pro sdílení polohy se svými přáteli například přes Facebook. O GLONASSu výrobce mlčí. Jako mapovou aplikaci zde máme klasické Mapy od Googlu, které fungují spolehlivě, stejně tak i samotná GPS. Bez pomoci internetu proběhne zaměření polohy do přibližně 10 vteřin. S asistencí internetu se vaše poloha zobrazí prakticky okamžitě.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: s LTE všude

V případě konektivity je Leagoo Elite 1 vybaveno velmi dobře. K internetu se připojíte skrze Wi-Fi či LTE, které dokonce podporuje všechna u nás využívaná frekvenční pásma. K rychlému internetu se tak dostanete prakticky všude, vždy však jen na primární SIM kartě. Sekundární SIM karta zvládá pouze sítě GSM. Samozřejmě nechybí Bluetooth 4.0. Dostalo se také na méně obvyklou funkci HotKnot, kterou podporují vybrané modely s procesory MediaTek. Jde vlastně o jakousi alternativu ke zde absentujícímu NFC, kdy stačí podporované telefony přiblížit displeji k sobě a dojde k přenosu dat. Vhod přijde funkce USB host, díky které snadno připojíte například flash disk. K tomu je zapotřebí redukce, kterou však obsahuje přímo prodejní balení.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte skrze klasický Android prohlížeč, který je svižný a především přehledný. Alternativou je pak Chrome, který rovněž vyniká rychlostí a dokáže být propojen se všemi zařízeními se stejným Google účtem.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora LTE
  • funkce USB host

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC

Závěrečné zhodnocení: škoda špatné lokalizace

Leagoo Elite 1 se na českém trhu prodává za zhruba 6 500 Kč, což jej staví do velmi dobré výchozí pozice. Jako jeden z mála telefonů se totiž za takovou cenu chlubí kvalitním displejem s dokonce Full HD rozlišením. Ke špičce střední třídy patří i hardwarová výbava v čele s velkorysou operační i interní pamětí. Radost pak mohou udělat bonusy v podobě chytrého tlačítka nebo čtečky otisků prstů.  Potěší také hezký vzhled a kovová konstrukce.

Leagoo Elite 1

Zamrzí naopak horší lokalizace do českého jazyka, což je nevýhoda oproti veškeré konkurenci, kterou záhy probereme. Pokud ale ovládáte alespoň základy anglického jazyka a občasná anglická slovíčka vás nerozhází, můžeme Leagoo Elite 1 rozhodně doporučit, protože jde o velmi dobře vybavený telefon za rozumnou cenu, který navíc dobře vypadá.

Konkurence

Silného protivníka představuje nové Lenovo Vibe S1, která má rovněž 5palcový Full HD displej i špičkový hardware. V podstatě jde výbavou i cenou o zcela shodné modely, ovšem s tím, že Leagoo disponuje čtečkou otisků prstů a Lenovo umí perfektně česky.

TIP! Recenze Lenovo Vibe S1 – Pan Selfie

Lenovo Vibe S1

Konkurencí může být i výběhový Huawei P7, který se rovněž orientuje hlavně na styl. Přesto má kvalitní displej i výkonný hardware. Postrádá však čtečku otisků prstů a neporadí si se dvěma SIM kartami. 

TIP! Recenze Huawei Ascend P7 – Číňan, co má styl

Huawei P7

Trochu vzdálenějším konkurentem může být Sony Xperia M4 Aqua, která tasí trumf v podobě zvýšené odolnosti proti vodě a prachu. Má však horší displej, podstatně menší interní paměť a chybí ji čtečka otisků prstů. Stojí však o tisíc korun méně.

TIP! Recenze Sony Xperia M4 Aqua – Odolná kráska s děravou pamětí

Sony Xperia M4 Aqua
leagoo-elite-1
Klady
  • příznivá cena
  • velká operační a interní paměť
  • čtečka otisků prstů
  • úplná podpora LTE
  • bytelná konstrukce
  • jemné rozlišení displeje
  • kovovým rám
  • stylový vzhled
Zápory
  • hybridní slot na dvě SIM karty
  • místy chybějící lokalizace do češtiny
  • tichý hlavní reproduktor
  • podprůměrný záznam videa
Diskuze ke článku
mirek
Konkuren je i Samsung A5 ,maji stejný výkon ale cena A5 je o 5000,- vyšší .
mirek
Konkuren je i Samsung A5 ,maji stejný výkon ale cena A5 je o 5000,- vyšší .
Knobl@uch
Ta nadstavba ... ta ma polozila
Lukáš
Dost děsivý telefon, nedotažený design jak telefonu, tak sw. Taková klasická čína.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze