Kabel Griffin BreakSafe
recenze

Kabel Griffin BreakSafe

Bezpečnost na prvním místě
3

S příchodem nových generací MacBooků od Applu odešel jeden z jejich nejzajímavějších prvků, a to magnetický MagSafe konektor. Tento konektor po dlouhá léta usnadňoval nabíjení, kdy si kabel magnetický konektor automaticky přitáhl. Potěšila také univerzálnost a bezpečnost. Absenci tohoto prvku u nových generací MacBooků se rozhodla společnost Griffin napravit.

Geniální počin, magnetický konektor MagSafe pro nabíjení, si odbyl premiéru v MacBoocích Pro z roku 2006. Magnetický konektor umožňuje kabel velice snadno připojit, avšak jeho další výhoda spočívá ještě v něčem jiném – magnet je dostatečně silný na to, aby kabel v počítači bezpečně držel, ale zároveň dostatečně slabý na to, abyste při zakopnutí o něj nestrhli počítač ze stolu. Tento skvělý prvek z modelové řady MacBook pomalu mizí. Poprvé se tak stalo v roce 2015, kdy byla představena první generace Apple MacBooku s 12" úhlopříčkou a jediným USB-C konektorem.

Griffin BreakSafe

Právě éra nových modelů s USB-C konektory, kam se naposledy připojila i řada MacBook Pro, pomalu ničí tradici ikonického MagSafu. Ten zůstal už jen v doprodejovém MacBooku Air 13, který však již zřejmě nedostane svého přímého nástupce. To svým způsobem naznačuje i odstranění modelu MacBook Air 11 z nabídky.

Této ztráty si všimli nejenom uživatelé, ale také certifikovaní výrobci příslušenství, kteří se snažili zjednat nápravu. Prvním měl být kabel ZNAPS, který plánoval i USB-C magnetickou variantu, avšak do prodeje se nakonec tato varianta nedostala a zřejmě už ani nedostane. Čínská konkurence byla rychlejší, avšak USB-C variantu zatím ignoruje. Jako další odhalila svoji alternativu společnost Griffin, a to s kabelem BreakSafe. A právě ten si dnes podrobně představíme v naší recenzi.

Griffin BreakSafe

Griffin BreakSafe je přímá odpověď na absenci MagSafe konektoru, který již v nejnovějších MacBoocích nenalezneme.

Prodejní balení se skládá ze dvou hlavních částí. Tu první tvoří 1,8 metru dlouhý kabel, který je na jednom konci opatřen USB-C konektorem a na konci druhém pak nalezneme speciální konektor pro magnetické spojení. Díky USB-C na této části jej snadno zapojíte kupříkladu do zdroje, který dostanete s Apple MacBookem 12“. Druhou část prodejního balení tvoří malý plugin, který zapojíte (opět skrze USB-C) do příslušného zařízení. Oproti původním návrhům společnosti ZNAPS je plugin od Griffinu podstatně větší a vystupuje zhruba 1,4 centimetru mimo tělo zařízení. A to je první problém, na který jsme v průběhu testování narazili.

Griffin BreakSafe

Nejde ani tak o estetickou stránku – plugin je totiž vyveden z kovu, který působí hodnotným dojmem. Jde o to, že s připojeným pluginem těžko vložíte MacBook do pouzdra, který je přímo na míru. Z těla zkrátka vystupuje dost výrazně. Další problém představuje i to, pokud máte MacBook položený kupříkladu na měkké podložce, typicky na posteli. Plugin by se při méně šetrném zacházení mohl v těle MacBooku zalomit, což je však samozřejmě ten nejpesimističtější scénář.

Výhodou USB-C je, že plugin můžete do těla MacBooku vložit libovolnou orientací, stejně jako v případě Lightning konektoru u iPhonů. Následně stačí spojit magnetické části kabelu a pluginu a magnetická síla se postará o spojení. Je zde však jedno výrazné „ale“. Oproti MagSafe řešení nelze obě části spojit z obou stran – magnetické spojení funguje jen z jedné strany. Pokud tedy plugin podruhé vložíte do těla MacBooku jinak, kabel s magnetickým konektorem musíte přetočit, jinak si jej magnety nepřitáhnou. BreakSafe totiž obsahuje dva malé klíče zalisované do magnetického konektoru, které fyzicky zabraňují magnetům ve spojení a znemožňují tak nesprávné zapojení. Samotné spojení magnetů je pevné a osobně jej hodnotíme jako pevnější než u standardního MagSafe řešení.

Griffin BreakSafe

Samotný kabel je poctivě zpracovaný a ihned po vybalení z krabice je velmi nepoddajný. Dokonce tak, že při ohybu dokázal obě magnetické části rozpojit. Během pár dní však kabel povolil a následně již bylo vše v pořádku.

Ihned po spojení magnetů započne nabíjení, které zajišťuje trojice pozlacených pinů. Ty se starají také o ochranu. Griffin BreakSafe je konstruován tak, aby dokázal dodávat energii až 60 W, což dostačuje pro již zmíněný MacBook 12", nebo nový MacBook Pro. Stejně tak není problém použít kabel pro telefony s USB-C konektorem, případně pro další notebooky, které nabíjení skrze USB-C podporují. U všech zmíněných zařízení bylo nabíjení bezproblémové.

Griffin BreakSafe

Pokud bychom se měli zaměřit i na další detail, který nás lehce zklamal, byla by to jistě absence notifikační diody, která určuje míru nabití baterie. Ta totiž na těle BreakSafe oproti MagSafe řešení chybí. Přes kabel rovněž nelze přenášet data – jedná se čistě o kabel napájecí. Proč tento fakt zmiňujeme, když ani standardní MagSafe konektor nesloužil pro přenos dat? Z jednoduchého důvodu – řešení s microUSB konektorem (WSKEN a USAMS) fungovalo i pro přenos dat.

A cena?

Cena samotného řešení není nízká, v České republice se kabel s pluginem prodává za 999 Kč, plugin samostatně zakoupit nelze. Samozřejmě se jedná o kabel bez adaptéru do sítě, který však již většina zájemců má přímo od výrobce.

Zhodnocení a závěr: téměř skvěle

Řešení společnosti Griffin je standardnímu MagSafe konektoru od Applu vcelku blízko, ale ne ve všech ohledech. Pokud vám jde čistě o bezpečnost, máte vyhráno. Konektor opravdu funguje jak má a v situaci, kdy by hrozil pád MacBooku na zem, kontrolovaně selže magnetické spojení a kabel se odpojí. Spojení je však o trochu silnější než u MagSafe konektoru. Například u lehkého MacBooku 12“ záleží, kde se bude notebook v době zakopnutí o kabel nacházet. Pokud na kraji stolu, není osud notebooku jasný. Pokud se však bude nacházet dále na podložce, pravděpodobnost náležitého odpojení kabelu se zvyšuje.

Griffin BreakSafe

Stejně tak nás v průběhu testování zamrzela absence diody, která by signalizovala míru nabití MacBooku. Pro náš pocit spokojenosti by přitom stačilo, aby Griffin BreakSafe disponoval diodou se třemi barvami - červenou, oranžovou a zelenou. Bohužel, na to se nedostalo.

Po technické stránce je kabel vyveden dostatečně kvalitně. Koncovky jsou kovové a kabel disponuje dostatečnou pevností. Prvních pár dní je dokonce až zbytečně nepoddajný, což může působit obavy. K těm však není důvod, neb po krátkém čase povolí.

Řešení můžeme doporučit všem, kteří melancholicky vzpomínají na slávu MagSafe konektoru, případně těm, kteří si zakládají na bezpečnosti magnetického spojení. Cena nízká není, avšak za kvalitu (a „něco navíc“) se zkrátka platí.

Klady
  • bezpečné odpojení při škubnutí kabelem
  • silné magnety
  • kovové koncovky
  • kvalitní zpracování
  • ověřený výrobce Griffin
  • univerzálnost USB-C
Zápory
  • chybí indikační LED dioda
  • nemožnost magnetického spojení z obou stran
  • vyšší cena
  • plugin vyčnívá z těla zařízení
Diskuze ke článku
Lukáš
zbytečná řešení, kdo by chtěl na macu nosit takovou bradavici se kterou by akorát všude zachytával. odstranění magsafe beru jako stejně nešťastný krok jako odstranění jacku u iphonu. Apple v poslední době to co roky dobře funguje odstraní a namísto toho nabídne obyčejnou věc se kterou zapadne do šedi tuctových výrobců.
mato
Pri použití MBP mimo pevnú podložku hrozí výrazné riziko poškodenia zastrčeného konektoru. Apple zasa "inovoval" a odstránil veľmi užitočnú funkciu. :-/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze