HTC Radar
recenze

HTC Radar

Loňské Deja vu
43

Po příchodu aktualizace Mango pro operační systém Windows Phone se začínají objevovat i první telefony. Pozadu nemohlo zůstat ani HTC a po vlajkovém modelu Titan uvádí levnější Radar. Ten však výbavou velmi kopíruje loňské modely a novinek je opravdu poskrovnu. Dokáže i přesto zaujmout?

HTC Radar - oficiální fotografie

Tchajwanské HTC je prozatím největším výrobcem telefonů s operačním systémem Windows Phone. Loni jsme se dočkali čtyř modelů a letos, s příchodem aktualizace Mango, přinesl další dva kousky. Vlajkovou loď Titan jsme testovali nedávno. Dnes přichází na řadu levnější Radar, který výbavou a vlastně i designem vychází z loňských modelů. Očekávejte jednojádrový procesor s taktem 1 GHz, 3,8 palcový displej a 5 megapixelový fotoaparát. Už po této stručné charakteristice se nabízí otázka, čím tedy Radar zaujme? Ano, láká na aktualizovanou verzi Mango, kterou má na rozdíl o starších kolegů kompletně česky. Cena je však položena poměrně vysoko a dnešní recenze ukáže, zda ji Radar dokázal obhájit.

HTC Radar – videopohled

Technické parametry HTC Radar

Kompletní specifikace
Konstrukce120,5 × 61,5 × 10,9 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,8" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8,19 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.5
Akumulátor1 520 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, 10 000 Kč

Design a konstrukce: podobnost zcela jasná

Dost dlouho jsem design telefonů HTC obhajoval a snažil se hledat i sebemenší odlišnosti, které novinky dělaly jedinečnými. Ovšem u Radaru jsem nic nenašel. Jde o jakési první znamení, že jde o telefon vyrobený ze skaldových zásob. Design jakoby opravdu z oka vypadl loňským modelům. Je mi jasné, že u dotykového telefonu není příliš prostoru k odlišnostem, ale když to umí ostatní, proč HTC ne?

Nudný stříbrno-šedý kabát

Abych to shrnul, máme před sebou zase další placku se sympatickými rozměry, ze kterých nejvíce potěší tloušťka necelých 11 milimetrů. Hmotnost 137 gramů je trochu na hranici únosnosti s ohledem na velikost telefonu, ale na druhou stranu musím jedním dechem dodat, že je Radar z větší části tvořen kovovými materiály. Což nejenže navyšuje hmotnost, ale především výrazně zlepšuje bytelnost telefonu. Radar nevrže, nekroutí se, neprohýbá se. Po uchopení budete mít pocit, že držíte pořádný kus železa. V aktuálním zimním období ale kovy mnohdy až nepříjemně studí.

Na pravém boku nechybí spoušť fotoaparátu

Přední straně tedy dominuje dotykový displej, pod kterým se nachází trojice známých kláves. Zleva je to šipka zpět, tlačítko s okny a tlačítko s lupou. Nad displejem se krom loga vyskytují nezbytné senzory a přední kamerka. Reproduktor tentokrát dostal zatraceně málo místa a zcvrkl se do tenké nudle. Stále v něm však najdete informační diodu. Levá strana ukrývá jen nechráněný Micro USB konektor. Horní strana ubytovává 3,5mm jack konektor a odemykací tlačítko. To se HTC povedlo zpracovat velmi dobře. Je dobře nahmatatelné i ovladatelné.

Zadní strana je z větší části kovová

Na pravém boku je dle očekávání kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Platí pro něj stejná pozitiva jako pro odemykací klávesu. Zadní strana telefonu je rozdělena do více částí. Většinu tvoří kovový kryt. Spodní odnímatelná část je pogumovaná, ale na svém místě drží opravdu pevně. Výhoda je jasná, opět nic nevrže. Nevýhodou je náročnější sundavání. Stejný pogumovaný plast najdeme i v horní části zadní strany. Je do něj zasazena čočka fotoaparátu, LED dioda i hlasitý reproduktor. Pogumované části jsou vyvedeny v šedé barvě a bohužel se celkem špiní.

Baterie a výdrž

HTC Radar je osazen baterií o kapacitě 1 520 mAh. Alespoň to tvrdí výrobce. Samotnou baterii totiž neuvidíte, je napevno integrována do telefonu. Jde však o velmi slušnou kapacitu, neboť například Titan nabídne jen o 80 mAh více a přitom musí živit mnohem větší displej a náročnější procesor. Radar vám tak bez větších problémů vydrží celé dva dny v plném zatížení. Pokud například budete jen volat, psát smsky a na internet mrknete jen párkrát za den přes Wi-Fi, dostanete se i na čtyř denní pohotovost. Zde je jasně vidět odladění systému, který dobře hlídá, aby nějaký proces zbytečně nevysával energii.

Zvuk

Audio výstup nemá Radar vůbec špatný. Takovou větu v recenzích na telefony HTC nevídáme nijak často a opět si myslím, že trochu zaúřadoval Microsoft. Reprodukce do sluchátek se řadí rozhodně do lepšího průměru. Důraz je dle dnešních tendencí kladen na basy, které se občas až slévají, ale nejde o nic dramatického.

Hlasitý reproduktor nehraje příliš dobře

Opačné dojmy nabudete z vestavěného reproduktoru, který kvalitou rozhodně neoplývá. Při vyšších hlasitostech je reprodukce skrz něj navíc citelně zkreslená. Na hlasité pouštění hudby tak s Radarem rovnou zapomeňte.

Displej

HTC osazuje své špičkové modely displejem Super LCD od společnosti Sony. Údajně má tento typ displeje mít stejné vlastnosti jako Super AMOLED, ovšem s věrnějším podáním barev. Výsledek je ovšem takový, že na první pohled vám Super AMOLED přijde přeci jen lepší. Ovšem asi nikdo z nás nebude displeje každý den srovnávat a i se Super LCD budete nadmíru spokojeni.

Úhlopříčka displeje činí 3,8 palce s rozlišením WVGA, tedy 800 × 480. Tato kombinace zaručuje opravdu jemný displej a krásnou podívanou zužitkovatelnou například při sledování filmů. Přetáčení displeje má na starosti vestavěný akcelerometr. Jako další senzory jsou zde ještě senzor přiblížení, senzor okolního světla a také elektronický kompas. Displej je dotykový, kapacitní a jeho citlivost je perfektní. Většinu povelů budete provádět právě skrze displej, ty ostatní zbudou na 3 senzorová tlačítka pod displejem, o kterých jsem se zmínil výše.

Operační systém a výkon

Nejvýraznější novinkou Radaru je nový operační systém Windows Phone 7.5 Mango. Pokud však zabrousíte do informací, zjistíte, že označení této verze je 7.1, což je skutečné systémová označení. V nové verzi systému od Microsoft je spousta novinek, o kterých jsme vás již několikrát informovali ve zvláštních článcích. Proto si jen v rychlosti vyjmenujeme ty největší. Je to například pokročilá integrace sociálních sítí, nové zobrazovací jádro internetového prohlížeče, multitasking, podpora GPU a nesmím zapomenout na českou lokalizaci.

Zastavme se ještě chvilku u multitaskingu, protože to není multitasking v pravém slova smyslu. Aplikace totiž na pozadí ve skutečnosti neběží. Jsou, až na některé procesy pozastavené a fungují například pouze notifikace. Je to tedy podobný „polo-multitasking“ jaký můžeme vidět například u iOS nebo u Androidu. U aplikací, které s tímto pracovat neumí, je to velký problém. Například Angry Birds se vám začnou načítat znovu pokaždé, když aplikaci přepnete – ať už chtěně, či nechtěně. Naštěstí jsou každý den vydávány nové aktualizace aplikací, které multitasking a další funkce Windows Phone 7.5 podporují. Stále však nemáte možnost žádnou aplikaci ručně ukončit, neboť chybí nějaký správce.

Dostatek výkonu obstarává čipset Qualcomm Snapdragon. Jednojádrový procesor je taktován na 1 GHz a pomáhá mu také samostatný grafický procesor Adreno 205. Nejde o nijak dech beroucí hodnoty, dnes je vídáme u telefonů střední třídy, nicméně pro chod systému Windows Phone Mango bohatě dostačují. HTC Titan má k dispozici celkem 512 MB paměti RAM a 8 GB vnitřní flash paměti, přičemž dostupných je necelých 6,5 GB. S paměťovými kartami si však bohužel telefon, stejně jako jiné telefony s WP 7.5, nerozumí. Ve výsledku tak máte opravdu málo místa na vaše data. Pokud si například doinstalujete navigaci, odečtěte si rovnou 2,5 GB dat. Radaru poté zbudou 4 GB a to je na moderní multimediální telefon velmi málo.

Uživatelské prostředí: rychlé, netradiční a nepraktické

Prostředí se zcela vymykám nějakým starším normám. Pohotovostní obrazovka je postavená na živých dlaždicích, přičemž každá dlaždice reprezentuje konkrétní aplikaci. Některé aplikace však potřebují více prostoru, a tak si pro sebe zaberou hned dvě místa. Dlaždice si můžete libovolně přidávat. Vypadá to zajímavě a neotřele. Na druhou stranu je to vcelku nepraktické. V době, kdy vše spěje k horizontální orientaci nabídek přichází Microsoft s vertikálním seznamem dlaždic. Na dlaždice si navíc nemůžete umístit vše. Osobně jsem postrádal rychlou regulaci displeje nebo zapnutí bezdrátových funkcí. Pokaždé musíte zavítat hluboko do nastavení. Nemohu nezmínit, že tyto rychlé přístupy ovládá i většina „hloupých“ telefonů. U „chytrých“ bych to bral jako samozřejmost.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displej s dlaždicemi

Lépe na tom není ani samotné menu, které stále drží stylu „nudle“. Na tom by až tak nic nevadilo, kdybyste si mohli menu protřídit. Microsoft si však myslí, že nejideálnější je abecední seznam, který je po nainstalování pár aplikací nekonečně dlouhý. Takže milý Microsofte: Ne, tohle není nejideálnější způsob. Novinkou v menu je přítomnost lupy, pomocí které můžete aplikaci vyhledat. Pokud si myslíte, že k tomuto účelu by logicky mělo sloužit tlačítko s lupou, mýlíte se. To vás vždy zavede na vyhledávací server Bing. V České republice velmi nepraktické. Uvítal bych možnost nastavení vyhledávače.

Hlavní menu a vyhledávání

Důležitým prvkem v prostředí jsou takzvané „Hubs“. Huby jsou speciální aplikace, které do sebe integrují nejrůznější funkce a je jich standardně celkem šest. Najdeme zde hub Lidé, který integruje kontakty a sociální služby. Vidíte tak nejen adresář, ale také například aktualizace stavů na Facebooku a Twitteru. Dále je tu hub Xbox Live, který zobrazuje veškeré hry a dokáže spolupracovat s vaším herním účtem pro klasickou konzoli Xbox.

Jako další je tu hub Obrázky. Ten integruje veškeré obrázky a fotky v zařízení a dokáže zobrazit také fotografie ze sociálních sítí, například z Facebooku. V řadě již čtvrtým, je hub Zune. V tomto hubu se integrují veškeré multimediální soubory jako je hudba nebo videa a ukládají se tam i náhledy videí, které jste shlédli na YouTube. V tomto hubu se dostanete k samotnému přehrávači a je přítomno i FM rádio.

Pátým hubem je MarketPlace, což je klasický obchod s aplikacemi, kde můžete zakoupit také hudbu. Jako poslední ze standardních hubů je zde kancelářský balík Microsoft Office. Zde můžete pracovat s poznámkami, dokumenty ve Wordu, Excelu nebo PowerPoint a můžete je sdílet pomocí funkce SharePoint. Podporovány jsou i užitečné poznámkové bloky Microsoft Office OneNote a vhod přijde také integrace s 25GB webovým úložištěm Windows SkyDrive.

Fotoaparát

HTC Radar je vybaven fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx. Nechybí mu autofocus a hromada dalších nastavení. Můžete si pohrát s efekty, použít různé scénické režimy nebo režimy fotografování panoramata a dávkového fotografování.

Při focení můžete dále nastavovat jas, vyvážení bílé, kontrast, sytost nebo ostrost a dokonce i ISO. Opravdu bohaté možnosti nastavení doplňuje funkce rozpoznání obličeje. Právě nyní jsme narazili na drobnou novinku, kterou najdete jen v nových telefonech. Takto podrobné nastavení fotoaparátu se u starších HTC s Windows Phone Mango nevyskytuje.

Ukázkové snímky


Snímky ve tmě: první bez blesku, druhý s bleskem

Výsledné snímky spadají do průměru. Poměrně slušně podávají barvy i detaily blíže k objektivu. Problémem jsou přepaly a slévání detailů u vzdálenějších objektů. Umožněn je také záznam videa a to v maximálním rozlišení 1280 × 720 pixelů. I u videa můžete nastavit různé možnosti jako je jas, kontrast a podobně nebo můžete použít některý z efektů (stupně šedi, negativ, sépie a solarizace). Nechybí ani kontinuální zaostřování a zajímavou funkcí je schopnost záznamu stereo zvuku. Na testovacím videu si však můžete všimnout, že kontinuální zaostřování nepracuje tak, jak by mělo a je pomalé. Vysoká je také hladina šumu.

Sociální sítě

Nové Windows Phone 7.5 jsou velmi úzce provázané se sociálními sítěmi. Přímo do prostředí jsou přímo integrovány služby Facebook, Twitter, Windows Live nebo LinkedIn. Veškeré kontakty, obrázky a stavy jsou následně synchronizovány s telefonem. Synchronizace se týká také kalendáře, takže se vám v telefonu zobrazí například události z Facebooku.

V hubu Lidé tak najdete všechny své přátele z daných sociálních sítí, můžete se podívat na jejich profil nebo číst zeď se statusy – ať už z Facebooku, Twitteru nebo něčeho jiného. Naštěstí můžete zeď s novinkami filtrovat, takže se vám tam může zobrazovat třeba jen jedna služba. Z tohoto hubu můžete také v rychlosti aktualizovat svůj stav nebo použít Facebook Places a oznámit tak přátelům, kde se nacházíte. Microsoft dokonce připravil také Facebook Chat, a tak můžete komunikovat se svými přáteli na Facebooku prakticky pořád. Do Facebook Chatu se dostanete skrze aplikaci „Zprávy“.

Do hubu obrázky se navíc synchronizují také alba z Facebooku a ze SkyDrive, což je cloudová služba Microsoftu, kde získáte automaticky prostor 25 GB zdarma při založení Windows Live ID. V přehledu alb tak potom vidíte pohromadě jak obsah telefonu, tak i Facebooku a SkyDrive. Bohužel integrace služby Picasa chybí, i když Google účet nastavit můžete.

Zábava a multimédia: proklínám Tě Zune!

O zábavu se stará především hudební a video přehrávač. Jinými slovy klasika viděná v každém telefonu. Pokud chcete do telefonu cokoliv dostat, budete k tomu potřebovat počítač a program Zune. Tento počin od Microsoftu bych označil největším zlem. Práce se samotným programem není nejhorší pokud budete mít štěstí. V opačném případě se připravte na nestabilní chod, nesmyslné chyby a tak dále. Věřte, že za půl hodiny vás přejde chuť telefon s Windows Phone používat. Budete-li trpěliví, jednou se vám kýžený obsah do telefonu povede přetáhnout. Výhodou Zune je fakt, že nemusíte řešit, v jakém formátu hudbu nebo videa nahráváte. Zune vše převede na optimální rozlišení. Opět ale nemáte možnost volby. Kladu si otázku, kdo koho v tuto chvíli ovládá? Já telefon, nebo telefon mne?

Pokud už máte hudbu v Radaru, nic nebrání poslechu. Audio výstup je, jak jsem se zmínil výše, dostatečně kvalitní. Skladby se řadí podle klasických kritérií – album, žánr, umělec nebo seznam stop, a pokud spustíte přehrávání nějaké skladby, naskytne se vám pohled na téměř prázdnou obrazovku přehrávače. Obrázek alba, název skladby, tři tlačítka pro ovládání a malé ikonky pro nastavení opakování a zařazení skladby mezi oblíbené. Ne jednu stranu je však tento minimalismus zajímavý. Bohužel bychom v přehrávači marně hledali jakékoliv další nastavení. Nastavení zvuku je totiž ukryto přímo ve složce nastavení v hlavním menu pod položkou „Vylepšovač zvuku“. Ten umí aktivovat při připojení sluchátek některý z přednastavených ekvalizérů. Pokud sledujete video, tak je nabízen efekt „Surround efekt HTC 5.1“.

Co se týče přehrávače videa, tak tady je situace ještě smutnější. V přehrávači není jediné nastavení, můžete si pouze roztáhnout obraz na velikost displeje a ovládat přehrávání. Zvlášť se vylepšuje zvuk u přehrávaného videa. Nastavení najdete na stejném místě jako v případě audia.

Zajímavým hubem jsou obrázky. Galerie všech obrázků rozděluje soubory podle alb, data anebo dokonce podle lidí. To je způsobeno integrací Facebooku do galerie, takže si můžete jednoduše prohlédnout alba kteréhokoliv z vašich přátel. Tato funkce se mi líbí, žádný operační systém nemá sociální sítě integrované do takové hloubky jako právě Windows Phone.

Nesmíme zapomenout ani na internetový prohlížeč. Ten je v „Mangu“ také nový a týká se to hlavně zobrazovacího jádra. Ve staré verzi systému bylo použito jádro z Internet Explorer 6, což byla tragédie. Nově je použito zobrazovací jádro z Internet Exploreru 9 a hned je to o poznání lepší. Surfování po stránkách je rychlé, vykreslování také a nesetkáte se prakticky s žádným sekáním. Zajímavou funkcí v nastavení, je možnost volby, jaká verze stránek se má načítat – zda mobilní či klasická. Další novinkou je přesun řádku s adresou dolů. Osobně mi to přijde nepraktické, neboť si jej většinou zakrývám rukou.

Prohlížeč si dokáže také poradit s multimediálním obsahem HTML5. Rychlost prohlížeče mne mile překvapila, ovšem o to více mne šokovaly výsledky benchmark testů. Věřte nebo ne, ale Windows Phone 7.5 se na http://html5test.com umístil na samém chvostu mobilních prohlížečů s výsledkem 141 + 5 bodů. Lépe na tom byl dokonce i systém webOS 2.1 (155 + 5 bodů) a z historie hůře dopadly pouze iOS3, webOS 1.4 a původní Windows Phone 7. To není dobrá vizitka…

Do telefonu si můžete samozřejmě nainstalovat hromadu aplikací z obchodu MarketPlace. Ten můžete procházet jak v telefonu, tak v počítači a z počítače dokonce aplikace přímo instalovat. Nakupování v MarketPlace je v ČR konečně dostupné právě od uvedení Windows Phone 7.5 Mango. V MarketPlace se nachází také spousta českých aplikací, ovšem trochu to přebíjí jiný fakt. Aplikace jsou velmi předražené. Prakticky všechny aplikace, které za něco stojí, nepotěší vysokou cenou, která je vyšší, než u konkurenčních systémů iOS, Android nebo Symbian. Mnoho jich startuje na ceně cca 65 Kč, velká část je však ještě dražší. Aplikací zdarma je jako šafránu. Zamrzí také, že počeštění není dokonalé a popisky aplikací jsou v angličtině.

Na závěr ještě musím zmínit jeden hub, který je v systému přidán výrobcem. Jedná se o „HTC Hub“ (překvapivě) a je to vlastně náhrada za HTC Sense. Po spuštění tohoto hubu se dostanete na obrazovku s klasickými hodinami a počasím, tak jak známe ze Sense. HTC již upustilo od mohutných animací, které jsme viděli u první generace jejich Windows Phone 7 telefonů a vše je rychlejší a účelnější. Posouváním do stran se pak dostáváme na další obrazovky, kde nalezneme například sledování akcií, RSS čtečku nebo seznam praktických aplikací od HTC, které si můžete stáhnout.

Telefonní seznam

Adresář nalezneme v hubu Lidé. Líbí se mi rychlé vyhledávání po kliknutí na první písmeno, kdy se zobrazí matice všech počátečních písmen v adresáři. Můžete samozřejmě také vyhledávat postupným psaním. Jednotlivé položky jsou vcelku detailní a krom obligátních detailů jako je jméno, telefon, email, adresa nebo web můžete přidat například jméno partnera, výročí nebo dokonce děti. Ke každému kontaktu si můžete také přiřadit vlastní vyzvánění, kterých výrobce do zařízení vložil požehnaně. Nejspíš se tím snaží trochu kompenzovat kostrbaté přidání vlastního vyzvánění.

To je totiž také jednou z nových funkcí „Manga“. Do telefonu si můžete přidat vlastní melodie - má to však háček. Melodie nesmí být větší než 1 MB, delší než 39 sekund a jako žánr musí mít nastavené „ringtones“. Pokud toto vše dodržíte, pak se vám melodie následně objeví v seznamu vyzváněcích tónů. Trochu složité, co myslíte? Zapomněl jsem ještě zmínit, že u každého kontaktu také vidíte různé rychlé volby. Po jeho otevření tak můžete jediným kliknutím zavolat, napsat email, sms nebo na Facebook Chat, napsat na zeď na Facebooku nebo si v mapách zobrazit adresu.

Zprávy a klávesnice: plýtvá stále

HTC Radar nabízí, stejně jako ostatní modely na Windows Phone 7, dvě klávesnice, které konečně umí i češtinu. V režimu na výšku je to malá QWERTY klávesnice, která je ale vcelku použitelná. Samozřejmě jde o zvyk. Po přetočení na šířku však přijde zděšení, které po chvilce plynule přechází ve stav absolutního vzteku. Pár nelichotivých slov na adresu Microsoftu asi padne od každého uživatele. Klávesnice je totiž opět malá a naprosto mrhá velikostí displeje. Nejlépe to demonstrují obrázky displejů. Když to shrnu, pokud píšete více SMS či e-mailů, zvažte, zda vám budou telefony s Windows Phone 7 vyhovovat.

Co se týče zpráv tak zde není systému moc co vytknout. SMS zprávy jsou vedeny formou konverzací, ze stejné aplikace se dostanete rychle do Facebook Chatu. Při přidání přílohy se zpráva automaticky přemění na MMS. Co víc si od SMS přát?

Klávesnice stále plýtvá místem

Emailové účty nejsou systému také cizí. Přidat si můžete prakticky jakýkoliv IMAP nebo POP účet. Již přednastavené jsou volby pro nastavení emailu Windows Live, Exchange, Yahoo! Mail nebo Google. Ostatní adresy si musí stahovat nastavení samy, případně ručně doplnit.

Organizační funkce

V nabídce nemůže samozřejmě chybět kalendář. Praktičnost a přehlednost však trochu pokulhává. Chybí například zobrazení týdne. Den, měsíc a agenda naštěstí nechybí. Jednotlivé kalendáře jsou barevně odděleny. Nevýhodou však je, že se na dlaždici kalendáře zobrazují pouze události konkrétního dne. Jestliže máte dnes volno, zítřejší událost se vám na dlaždici nezobrazí.

Jestli za něco musím Windows Phone 7 skutečně pochválit, tak je to jednoduchost ovládání a kancelářský balík. Microsoft Office má připraven svůj vlastní hub a dokáže skvěle pracovat s tabulkami Excel a dokumenty Word. Přítomny jsou také poznámky OneNote, přičemž veškeré soubory jsou opět reprezentovány známými dlaždicemi. Dokumenty můžete také sdílet pomocí funkce SharePoint mezi různými zařízeními. Dokument se uloží na server a má k němu přístup kdokoli, komu to povolíte.

V systému dále nechybí aplikace jako je kalkulačka nepostrádající pokročilejší funkce nebo praktický budík. Budíků si můžete nastavit klidně více, zvolit si opakování, zvuk a také je různě pojmenovat.

Datová konektivita

Je jasné, že k plnohodnotnému využití moderních operačních systémů je třeba plnohodnotné připojení k internetu 24 hodin denně. U Windows Phone 7 tomu není jinak a tak se k internetu můžeme připojit nejen přes Wi-Fi s podporou protokolů 802.11 b/g/n, ale také přes GSM nebo 3G. V GSM dokáže Radar komunikovat ve frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 MHz, GPRS a EDGE je přítomno ve třídě 32, což znamená, že download může být až 296 kbps. V sítích 3G dokáže Radar pracovat na frekvencích 900, 1700 a 2100 MHz. Rychlost HSDPA je až 14,4 Mbps, HSUPA pak dokáže posílat data až rychlostí 5,76 Mbps. Nechybí ani A-GPS nebo Bluetooth ve verzi 2.1. S počítačem, respektive se Zune, můžete Radar připojit pomocí Micro USB konektoru.

Nechybí ani integrovaná A-GPS, se kterou pracují Bing mapy v telefonu. Sice se ve věci Windows Phone Mango spekulovalo o přítomnosti navigace v těchto mapách, na tu však v aplikaci nenarazíte. Dočkáte se jedině chabé podpory map pro Českou republiku, na kterou Bing s prominutím kašle. Budeme si tak muset počkat na kvalitní Nokia mapy, které na systém WP 7.5 dorazí co nevidět.

Závěrečné zhodnocení

Zatímco HTC Titan přinesl přidanou hodnotu a byl důvod si jej pořídit, u Radaru je to mnohem složitější. Oproti starším modelům totiž přináší jen kosmetické změny v nabídkách nastavení, což ale nemůže vyvážit o dva tisíce vyšší cenu. Aktuálně se HTC Radar prodává za necelých 9 tisíc korun. Mezi jeho klady lze zařadit kvalitní zpracování, dobrý displej a slušný hardware, který zajišťuje krásně plynulý chod celého telefonu. Mezi zápory bych zařadil stále velmi omezený operační systém, který vám nedovolí ukončovat aplikace, ke všemu potřebuje program Zune a tudíž si nerozumí s Mass Storage. Vyhovovat vám nemusí také velmi omezená pohotovostní obrazovka. Jako opravdu výsměch považují interní paměť, kterou nikdy nerozšíříte. Sice tu máme 25 GB v Cloudu pomocí služby SkyDrive, nicméně v našich podmínkách s pomalým připojením pokulhává i tato vymoženost.

V ruce se Radar drží pohodlně

Před koupí rozhodně doporučuji systém Windows Phone Mango vyzkoušet. Můžete si jej oblíbit, ale stejně tak vám nemusí ale vůbec sednout. Zvažte také, zda nutně potřebujete české prostředí. Pokud ne, s klidem sáhněte po loňských modelech, které umí totéž a stojí podstatně méně.

Za zapůjčení HTC Radar děkujeme značkové prodejně HTC v Praze.

htc-radar
Klady
  • rychlost a svižnost operačního systému
  • integrace sociálních sítí
  • kvalitní konstrukce
  • výdrž baterie
Zápory
  • téměř žádné inovace oproti loňským modelům
  • nekvalitní hlavní reproduktor
  • předražené aplikace v MarketPlace
  • omezení operačního systému
  • chybějící push email
Diskuze ke článku
ten chytřejší
Jestli vyřknout nějaká nelichotivá slova, tak jen na vaší adresu, pane redaktore! Kdy jindy použít výraz naprosto hloupá recenze než teď? Vyjmenovávat chyby ze článku tu raději nebudu, protože předpokládám, že pole pro příspěvky má omezený počet znaků...
Homer
Na základě vlastních zkušeností s recenzí naprosto souhlasím.
Přidal bych jen absenci hlasového vytáčení a nefunkční českou T9.
Chytřejší než ,,ten chytřejší"
A kdo se vám říká, aby jste to četli ?? :-D
Shockwawe
Chudáci, oni se s tím píšou, popř. točí a vy jste takto drzí. Nechutné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze