Tiny Thief
recenze

Tiny Thief

Malý zloděj ve velkém světě
3

Očekávaná hra Tiny Thief přináší lahodný mix zábavné point-and-click adventury, roztomilého příběhu, rozmanitých úkolů a okouzlujícího zpracování. Ač vám to na první pohled nemusí dojít, tak teď před sebou máte jednu z nejlepší her na dotyková zařízení za poslední dobu. Tak neváhejte ani minutu.

Minulý týden jsme vás informovali o vydání očekávané adventury Tiny Thief. Hra skutečně vyšla a my vám dnes přinášíme nejen psanou recenzi, ale také videorecenzi. Někomu vyhovuje spíše psaný text, jiní si raději pustí video. Je to na vás.

Tiny Thief – videorecenze

Správná chvíle

Každý opravdový zloděj ví, že trpělivost šperky přináší a občas se v tom květináči prostě musí chvíli sedět. A stejně tak to ví i náš malý zlodějíček. Důležité je, aby vás nechytili, takže se musíte skrývat a v ten nejvhodnější okamžik vyběhnout z úkrytu a zalézt do druhého. Na podobné bázi funguje celá řada úrovní. Ať už je to zahradník, obchodník, strážce nebo pirát – nesmí vás vidět. Občas se ale nechte chytit, hrdina při tom dělá zajímavé vylomeniny a vy se pobavíte.

Aby toho ale nebylo málo, tak pro další postup budete muset sbírat a kombinovat předměty. V inventáři s nimi bohužel nemůžete nijak pracovat, takže se po sebrání kombinují samy, což trochu ubírá na obtížnosti a interakci. To je ale taková drobnost. Sebrané předměty pak musíte využívat k další akci. Nedobytné dveře rozrazíte výstřelem z děla. Pro to ale musíte sehnat dělovou kouli a střelný prach. A ještě k tomu to propašovat okolo strážných.

Každá kapitola se skládá z pěti úrovní. Pokaždé se změní prostředí a nějak se posune příběh. V základu hra obsahuje šest kapitol, tedy 30 úrovní, které postupně gradují na obtížnosti a také velikosti. Později se úroveň nebude skládat z jedné obrazovky, ale dostanete třeba celý podzemní labyrint. Takže se také prodlužuje doba, za jakou jednu úroveň vyřešíte.

Mysli taky trochu

Slovo „vyřešíte“ jsem použil záměrně. Vždy se jedná o nějakou logickou hádanku, kterou musíte rozklíčovat. Někdy se řešení opakuje, jindy je to spíš o hledání očima po obrazovce. Metoda pokus-omyl vám jistě bude někdy fungovat, ale pro rychlejší procházení levelů se vyplatí myslet trochu dopředu. Když chcete ukrást mapu pokladu, vedle které sedí kapitánův papouch, tak můžete buď papoucha ignorovat a nechat se prozradit nebo si rovnou říct, že to nebude ta nejlepší cesta.

Mimo toho vás v úrovních čekají minihry, které neslouží vždy úplně k postupu do dalších úrovní, ale získáváte za ně hvězdy. Podobně jak v dalších hrách, i zde za odehrané levely dostáváte hodnocení až do tří hvězd. Když seberete požadovaný předmět a z úrovně odejdete, tak máte automaticky jednu hvězdu. Pro druhou ale musíte sebrat další, utajené předměty. A mohou to být drobnosti, které nejsou zprvu viditelné, ale odhalíte je správným klepnutím na správné místo, spuštěním tajného mechanismu nebo prostě postupem v místnosti. Nejprve vám stačí jeden takový předmět, později to jsou čtyři ukryté drobnosti, bez kterých hvězdu nedostanete.

Poslední hvězda, kterou se můžete pyšnit, je za objevení lasičky. Ta je vždy někde ukrytá. Občas se skrývá v potrubí a vy musíte pustit vodu, aby vylezla, jindy se schovává za závěsem atd. Věřte mi, že najít ji není vždy úplně jednoduché. Občas to chce prostě dobře koukat, jindy ji musíte nějak popostrčit a pak až dobře koukat. Pomoci vám může to, že neaktivní předměty (se kterými nemůžete interagovat) jsou trochu upozaděné a mázlé. Oproti tomu ty aktivní jsou jasné a čisté.

Pokud hrajete na menším displeji, tak mohou být určité situace méně přehledné. Hra sice oproti tabletu přibližuje úseky, ve kterých se zrovna nacházíte, ale všimnout si lasičky je o krapet těžší. Ale je to o zvyku, pokud jste zvyklí hrát na telefonu, tak nebudete mít problém. Ale na tabletu si hru užijete asi trochu více.

Zlaté zpracování

Audiovizuál tak často neřeším, ale zde musím. Tiny Thief vypadá úžasně. Na obrázcích vypadá hezky, ale v pohybu je ještě lepší. Hru totiž doplňují velmi originální a vtipné animace. Málokdy se mi stává, že se při hraní usmívám nad tím, jak je celé prostředí zpracováno. Občas přijde akce, která vás vyloženě pobaví. Většinou to jsou tak absurdní situace, že je nečekáte a dostanou vás. Zvuky to hezky doplňují, místo namluvení zde najdete příhodné mumlání a další skřeky. Hudba je také povedená, akorát v jedné úrovni mi vadilo její opakování.

Vyvíjí se i příběh, z vesnice se dostanete do hradu, zamilujete se do princezny a… a dál už to znáte. Nejste ledajaký zloděj, občas kradete pro ostatní, jindy zachraňujete babičku před zlovolným šerifem, pomáháte dětem, které šikanuje cukrář a podobně. Nemusíte se tedy bát, že byste hráli za nějakého podlého zloděje, ale naopak hrajete za hrdinu, který se postaví větším zmetkům.

Závěrem

Takto by měly vypadat mobilní hry. Jednoduchá grafika, originální hratelnost, povedené animace a proměnlivost úrovní. Hra vás po první úrovni nezačne nudit, neustále přidává něco nového, vymýšlí nová řešení a baví vás novými vtípky. Pokud si hru za 2,69 € koupíte, tak vás nebude obtěžovat dalšími platbami, ale nechá vás v klidu hrát a nabídne vám kompletní obsah. Pokud bych vám měl nějakou hru skutečně doporučit, tak to nebude nějaká našlapaná 3D kopie z konzolí, ale právě Tiny Thief, který překypuje originalitou a za vaše peníze prostě stojí. Slibuji vám, že se královsky pobavíte.

Takto hra vypadá na iPhonu

Stáhnout Tiny Thief

Google Play App Store

Hodnocení
95%
Klady
  • Neopakující se úrovně
  • Originální hratelnost
  • Audiovizuální zpracování
Zápory
  • Neinteraktivní inventář
Diskuze ke článku
Hm
Tahle hra mě neskutečně baví. Má úžasnou grafiku ale možná málo levelů i když podle mě budou stále přibývat jak je u Rovia zvykem.
topolinom
Hru jsem si také vcera zakoupil a pres pocatecni neduveru me chytla jako dlouho žadna jina. Doporucuju
Karel
Je to velká pecka. Dlouho jsem se takhle u hry nebavil. Vtip, smysl pro detail atd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze