Badland
recenze

Badland

Nenápadný král
5

Dnes si ukážeme hru, která není vůbec nová a za dobu své existence stihla posbírat řadu ocenění - Badland. Proč ji tedy recenzovat? Právě vyšla pro Android a BlackBerry. Nabízí hlavně intuitivní ovládání, skvělou hratelnost a pohlcující audiovizuální zážitek. Toto je jedna z těch her, které by vás minout neměly.

Hry a aplikace to mají na Androidu těžké. Vysoká míra pirátství a malý zájem uživatelů o legální software nutí tvůrce buď přejít na freemium model nebo vydávat pouze pro iOS. Tak se tomu často děje. Například jedna z nejúspěšnějších her pro iOS – Badland – byla až do teď dostupná pouze pro iOS. A jelikož je to výjimečná hra, tak se prodávala dobře. Nyní však vyšla i pro Android, ale je k dostání zdarma. Pojďme si ji proto zrecenzovat.

Badland – videorecenze

V lese číhá nebezpečí

Ač je hra staršího data, tak i dnes působí velmi inovativně. Většina mobilních her totiž bere nějaký prvek, na kterém postaví celou hratelnost. Nastaví okolo toho jednoduchá pravidla a hra je hotová. Badland jde ale dál a na jednoduchém principu staví spoustu miniher a odlišných herních mechanismů. Ale začněme raději u zasazení – celá hra se odehrává v lese, kde je vaším hrdinou jeden z obyvatelů tohoto kouzelného místa.

Z nějakého důvodu ale s lesem není něco v pořádku. A právě hlavní postava se s tím snaží něco udělat. Prvně ale musí zjistit, co se vůbec děje. Proto se musí vyhnout všem nástrahám a proletět skrz různá prostředí. Po cestě na něj ale čekají překážky, které se ho snaží zastavit. Potkáte tak další obyvatele lesa, květiny, stromy, ale i mechanické stroje, které tu asi nemají co dělat. Hrát můžete sami, ale velmi povedený je i mód pro více hráčů, kde můžete až ve čtyřech hráčích projet celkem 21 úrovní. Zároveň se předháníte, kdo je lepší.

Jednoduchost

Občas se zaleknu, co jsou vývojáři schopní vymyslet za ovládání – po celém displeji klidně rozhází prťavá tlačítka a nezapomenou využít naklánění. Některé náročnější hry to asi vyžadují, ale je to o fyzické zdraví. Badland takový ale není. Ovládá se velmi jednoduše. Co jednoduše – jednodušeji už to ani nejde. Stačí vám k tomu jeden prst a ani se nemusíte trefovat na žádný čudlík. Prostě přiložíte prst k displeji. Vaše postava totiž létá. Když displej stlačíte, tak stoupá, když se ho nedotýkáte, tak klesá.

Takové hry tu byly a nebylo jich málo. Badland to ale kombinuje s minihrami a dalšími prvky. Během hraní totiž můžete narazit na bonusy, které z vás vytvoří klony. A do cíle se snažíte dorazit s co nejvíce klony. Ovládat celé hejno je ale velmi těžké. Zemřít můžete velmi snadno, může vás něco zamáčknout, rozdrtit, rozřezat nebo prostě neudržíte krok s kamerou a zmizíte za obrazem, což pro hru také znamená konec. Po smrti se objevíte na záchytném bodu, ale přijdete o klony. Rozmnožování není jediným prvkem – narazíte na rostlinu, která z vás udělá jakési bodláčí a budete se ke všemu lepit. Jindy se můžete zmenšovat nebo zvětšovat. Také narazíte na bonus, který vás roztočí.

Vtahující atmosféra

Herních variant je opravdu spousta, hra je navíc pravidelně střídá, každá úroveň tak funguje trochu jinak. Později se ale nápady začnou opakovat. Druhou velikou kapitolou je audiovizuální zpracování. A tady musím uznat, že Badland patří k tomu naprosto nejlepšímu, co můžete na tabletech a telefonech hrát. Bodnout se mohou jít všechny 3D hry, které se snaží vypadat jak na konzolích.

BADLAND

Grafika pracuje se siluetami a barevné je pouze pozadí. To je ale velmi rozmanité, jak postupujete příběhem, tak se barevně mění. Narazíte na neuvěřitelné detaily a důležitá je hlavně atmosféra, která je vyloženě vtahující. To doplňují perfektní zvuky a výborná hudba. Spoustu her hraji bez zvuku, ale zde by to byla vyloženě škoda.

Závěrem

Badland nejde nedoporučit. Obzvlášť ve chvíli, kdy je pro Android zdarma. Uživatelé iOS si připlatí, ale většina z nich hru už stejně dávno má koupenou nebo si ji stáhli ve výroční akci, kdy byla zcela zdarma. Základem je jednoduchá myšlenka, naprosto primitivní a intuitivní ovládání a atmosférické audiovizuální zpracování. Úrovně jsou nápadité a často velmi obtížné. Dokončit pozdější fázi hry s nějakým slušným výsledkem je tak náročné.

Stáhnout BADLAND

Google Play (zdarma) App Store

Hodnocení
95%
Klady
  • Hudba
  • Grafika
  • Atmosféra
  • Množství nápadů
  • Jednoduchá hratelnost
Zápory
  • Opakující se nápady
  • Místy až příliš obtížné
Diskuze ke článku
kubik393
Jak píšete, hodně často se stává, že hra či aplikace vyjde na iOS a Windows Phone jako placená, čímž si tvůrci vykompenzují to, že na Android pak vyjde zadarmo aby ji uživatelé měli nějakou motivaci stahovat, kvůli velké konkurenci a jak je uvedeno, kvůli pirátství. Další velká třecí plocha mezi uživateli Androidu a iOS/Windows Phone.
Jan Pochylý
Doporučuji hru Contre Jour. Myslím, že je to zdatný konkurent recenzované hry, aspoň co se hudby, grafického zpracování a celkové atmosféry tyká. Tato hra by si tu zasloužila i recenzi ;)
Kolečko
Pravda že na ios je placená ale zase už tam je asi 6 měsíců na androidu asi je z reklamou ? Nebo se pletu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze