Chytrá domácnost od TP-Linku
recenze

Chytrá domácnost od TP-Linku

Žárovky i zásuvky doslova pod palcem
28

Prvky chytré domácnosti si může pořídit každý, cenově se produkty srovnávají s těmi běžnými, ale kvalitnějšími. Pokud máte štěstí a jednotlivé prvky pořizujete od jednoho výrobce, snadno je spárujete pomocí jedné aplikace. Dnes testované řešení společnosti TP-Link zjednoduší život a dokonce pomůže i ušetřit.

Společnost TP-Link si mnoho z vás může spojit s routery a modemy, které jsou na tuzemském trhu běžně k dostání. Mimo toho se však v její nabídce objevují i další zajímavé kousky, které spadají pod oblíbené téma „chytrá domácnost“. Z aktuální nabídky jsme si vybrali chytré žárovky s označením LB120 a LB130 a také chytrou zásuvku HS110. Označení nám toho mnoho neprozradí, o to více jsme se mohli těšit na samotný test.

Chytré žárovky TP-Link LB120 a LB130

Chytré žárovky nepatří mezi něco objevného, například společnost Philips nabízí své řešení Hue dlouhé roky. Záleží však, jak se k tomu postaví samotný výrobce, a samozřejmě záleží také na ceně. Rovnou můžeme prozradit, že s obojím si v TP-Linku poradili velice dobře.

LB130 LB120
Rozměry [mm] 171 × 104 × 79 171 × 104 × 79
Hmotnost [gramů] 170 180
Technologie LED LED
Patice E27 E27
Teplota bílé [kelvinů] 2 500 až 9 000 2 700 až 6 500
Stmívatelné ano ano
Ekvivalent žárovky [wattů] 60 60
Wi-Fi 2.4 GHz ano ano
Světelný tok [lumenů] 800 800
Životnost [hodin] 25 000 25 000
Cena [Kč] 1 550,- 1 150,-
Chytré žárovky dorazily na test ve dvou variantách, které se liší barevným tokem. Zatímco verze LB120 nabídne teplotu 2 700 až 6 500 kelvinů, tedy od teplé bílé až po studenou bílou, varianta LB130 nabídne teplotu 2 500 až 9 000 kelvinů, tedy od teplé bílé po světlo, které odpovídá obloze bez mraků. Varianta LB130 se navíc chlubí i barevným světlem, které lze libovolně nastavit přímo v aplikaci. Ale nepředbíhejme.

Na první pohled jsou obě žárovky identické – rozměry, design, hmotnost a dokonce ani funkční základ se nijak neliší. Žárovka je poměrně těžká, konkrétně 170 gramů, varianta LB130 váží dokonce ještě o 10 gramů víc. Identické jsou rozměry, konkrétně 171 × 104 × 79 mm. Na první pohled se tedy jedná o poměrně přerostlou a velmi těžkou LED žárovku, s těmi obyčejnými je však nelze srovnávat. Uvnitř jsou totiž doslova prošpikované zajímavými technologiemi.

Konkrétně můžeme zmínit technologii Wi-Fi ve standardu IEEE 802.11b/g/n. Žárovka tudíž nepotřebuje žádný hub, který je potřeba například k propojení světel Philips Hue. Spojení s telefonem či tabletem zajišťuje aplikace Kasa, která spravuje veškeré prvky chytré domácnost společnosti TP-Link.

Životnost žárovek je vcelku běžná, konkrétně 25 tisíc hodin. Pokud plánujete svítit zhruba 3 hodiny denně, žárovky by měly vydržet zhruba 23 let, což ovšem nikdo z nás jistě neočekává. Vcelku bez problémů by žárovky měly vydržet několik let, výhodu představuje také LED technologie, která má velmi úsporný provoz a sníží tak i vaše výdaje za elektřinu.

Výhodu představuje také LED technologie, která má velmi úsporný provoz a sníží tak i vaše výdaje za elektřinu.

Výkon žárovky je 11 W, přičemž intenzitou svitu odpovídá klasické 60W žárovce, samozřejmostí je běžná patice E27, která patří mezi nejrozšířenější ve svítidlech všech druhů, ať už těch stropních či nástěnných, tak i těch stolních či stojacích.

Chytrá zásuvka TP-Link HS110 s kontrolou spotřeby

Další zajímavý produkt z nabídky společnosti TP-Link představuje chytrá zásuvka HS110 s měřením spotřeby elektrické energie. Tato zásuvka o rozměrech 90 × 88 × 144 mm a hmotnosti 132 gramů se zapojí do klasické zásuvky ve vaší domácnosti a rázem ji promění v inteligentní. Stejně jako chytré žárovky je i zásuvka vybavena technologií Wi-Fi ve standardu IEEE 802.11b/g/n a ke svému provozu tedy nepotřebuje speciální hub. Vystačí si s aplikací Kasa ve vašem chytrém zařízení, která zároveň spravuje i další prvky.

TP-Link HS110​

Ptáte se, na co je taková zásuvka dobrá? Můžete do ní snadno zapojit například lampu a vzdáleně ji ovládat bez nutnosti vlastnit inteligentní žárovky. Stejně tak umožní vzdálené ovládání spotřebičů, jako je například přenosný ventilátor, zvlhčovač vzduchu, rychlovarná konvice nebo například žehlička. Pokud i vy patříte mezi nešťastníky, kterým se již povedlo odejít z domu a nechat žehličku zapnutou, s chytrou zásuvkou TP-Link HS110 vám nehrozí vyhořelý byt. Zásuvku totiž můžete ovládat jak z pohodlí vašeho domova, tak také vzdáleně, například z práce nebo v prostředku městské hromadné dopravy.

Mezi doplňkové funkce zásuvky patří i přehled nad spotřebou elektrické energie. Pokud tedy máte pocit, že vám váš nový spotřebič odebírá nadmíru elektrické energie, stačí ho zapojit do chytré zásuvky a následně v reálném čase sledovat odběr elektrické energie, a to přímo na displeji vašeho smartphonu. Pokud odběr elektrické energie sledovat nepotřebujete, sáhněte po modelu HS100, který až na monitoring spotřeby nabídne stejné funkce. Ušetříte pak zhruba 200 Kč.

Do této doby jsme se bavili v teoretické rovině, avšak nyní nastal čas chytré doplňky uvést do provozu. Alfou a omegou chytrých doplňků společnosti TP-Link je podpůrná aplikace Kasa, která je k dispozici zdarma pro operační systém iOS i Android. Aplikace spravuje všechny doplňky, které pochází od TP-Linku, i některé další, přidružené výrobky, což potěší.

1. krok: registrace

Ještě před samotným párováním je dobré provést registraci. Údaje stačí vyplnit pouze jednou, aplikace si váš účet následně zapamatuje. Ptáte se, zda to vůbec stojí za to registraci podstupovat? Při výměně telefonu se nemusíte starat o manuální reset výrobků a následné opětovné spárování – telefon chytré doplňky automaticky vyhledá a umožní jejich správu. Díky registraci můžete využít i vzdáleného přístupu mimo domácí Wi-Fi síť, což patří mezi jednu z nejzajímavějších funkcí vůbec. Proto registrační formulář doporučujeme nepřeskakovat.

Aplikace Kasa

2. krok: párování

Po prvotní registraci můžeme konečně přistoupit k párování produktů. Pokud jde o chytrou žárovku, stačí ji nainstalovat do objímky vybraného svítidla a poté manuálně rozsvítit světlo vypínačem. Žárovka samozřejmě v základu funguje jako obyčejná žárovka, lze ji tedy ovládat i vypínačem. Po zapnutí světla se automaticky aktivuje Wi-Fi konektivita. Prvotní spárování vyžaduje návštěvu záložky konektivity ve vašem smartphonu a připojit se k vytvořené (a prozatím nezabezpečené) síti. Rozpoznat síť je jednoduché, v názvu se ukrývá slovíčko TP-Link a aplikace vám odhalí i přesný název.

Po spárování přes Wi-Fi se stačí vrátit do aplikace, která se postará o zbytek. Požádá vás o vybrání vaší domácí Wi-Fi sítě a následně požádá o heslo. Jakmile žárovka naváže spojení s vaší domácí Wi-Fi sítí, přestane vysílat vlastní přístupový bod a stane se součástí vaší primární a tedy i zabezpečené Wi-Fi sítě. Zabezpečit lze i celou aplikaci, a to opět administrátorským heslem, které si zvolíte. Celý proces trvá zhruba minutu, nejvíce času zabere párování s domácí Wi-Fi sítí, protože je pokaždé nutné zadávat heslo. I když se může zdát, že jde o zbytečný krok, bezpečnost by měla být vždy na prvním místě.

Aplikace Kasa

Párování chytré zásuvky probíhá stejně, opět je nutné tento prvek chytré domácnosti zapojit do zásuvky obyčejné a následně aktivovat Wi-Fi připojení skrze tlačítko na vrchu chytré zásuvky. Intuitivní aplikace Kasa v každém kroku informuje o tom, co je nutné pro bezproblémové párování učinit, a to jak pomocí textových popisků (v anglickém jazyce), tak také obrázkovou formou. Nastavení tedy zvládnete i bez návodu, který i tak tvoří součást balení.

3. krok: úvodní nastavení

Po úvodním spárování přichází na řadu přiřazení nového výrobku do aplikace. Krátké intro vás provede možnostmi nastavení. Pokud máte vícero žárovek nebo zásuvek, oceníte možnost pojmenovat si daný výrobek, přidat ikonu (přednastavenou či vybranou z galerie) a určit si místo, kde se výrobek nachází. Snadno tak budete mít přehled o tom, jakou žárovku ovládáte – jestli tu ve stojací lampě, případně tu v ložnici. Potěší fakt, že místo ikony můžete nastavit i obrázek, který vyfotíte. Ovládání se tak stává ještě intuitivnější a hlavně osobitější.

Jakmile vše nastavíte, produkt se zobrazí v hlavním menu aplikace, a to včetně popisku, ikony a také určení umístění. Vlevo od každého produktu se poté nachází tlačítko pro rychlou aktivaci (zapnutí) či deaktivaci (vypnutí). Od této chvíle již tedy není nutné ovládat světla vypínačem daného spotřebiče, i když i tato možnost dále zůstává. Výběr tedy zůstává jen a jen na vás.

4. krok: detailní nastavení

Po pár minutách máme hotovo, žárovky i chytrá zásuvka jsou spárovány a máme možnost vzdáleného ovládání skrze domácí Wi-Fi síť. Pouhé vzdálené zapnutí a vypnutí je však naprostý základ, co lze s produkty dělat. Pojďme se tedy podrobněji podívat na nadstandardní možnosti, které aplikace Kasa nabízí.

Zajímavý je například automatický režim, který lze využít pro ovládání světel. Po jeho aktivaci se jas světla přizpůsobuje aktuální denní době (ráno, dopoledne, odpoledne a večer) a dokonce také počasí (tyto informace pochází přímo ze serveru TP-Linku). Podle toho tedy aplikace automaticky koriguje jas a dokonce i teplotu světla. Automatický režim fungoval zcela dle představ, kupříkladu slunné večery Kasa vždy bez problému odhalila. Jakmile se naopak setmělo, aplikace automaticky jas osvětlení zvýšila, a to postupně, bez jakýchkoliv rušivých přechodů.

Pokud odjíždíte na dovolenou a máte strach z nezvaných návštěvníků, můžete snadno plánovat dny a hodiny, ve které se světla automaticky rozsvítí a následně zase zhasnou tak, aby vaše domácnost působila „zabydleně“. I zde jsme nenarazili na žádný problém, světla se sepnula na minutu přesně a stejně tak i zhasla. Pokud jste například navyklí vstávat každý den ve stejný čas, může tento režim posloužit i jako budík. Intenzitu jasu lze totiž v plánování korigovat, probouzet se tedy můžete nechat nenásilně, například teplým bílým světlem o intenzitě 23 %. Ano, aplikace Kasa umožní korigovat jas i v nepatrných krocích, a to dle představ uživatele. Vybrat si lze i jednotlivé dny, ve kterých má plánování uplatnit, například víkendy můžete nechat zcela bez nastavení.

Další možností, jak si světla přizpůsobit, je nastavení takzvaných scén. Stačí si vybrat vhodnou ikonu ze seznamu a následně určit, co bude mít daná scéna na starosti. Pokud vaše dítě často vstává i uprostřed noci a chodí po domě, může jedním stiskem tlačítka na telefonu rozsvítit vybraná světla, která vedou například cestou na toaletu, případně do přízemí. Každá scéna je snadno konfigurovatelná, kromě konkrétních světel lze nastavit i konkrétní jas světel. Zatímco jedna scéna rozsvítí světla na 10 %, druhá scéna může rozsvítit všechna chytrá světla v domě na maximum. Chybí snad jen synchronizace s hudebním doprovodem. Jakmile jednou danou scénu nastavíte, uloží se do paměti, a to i v případě, že vyměníte váš stávající smartphone. Na novém se stačí zaregistrovat se stejnými přihlašovacími údaji, které si vytvoříte na začátku používání aplikace Kasa.

Potěšující funkcí je i vzdálené ovládání mimo domácí Wi-Fi síť. To musíte nastavit u každého jednotlivého prvku, od výroby je tento režim deaktivovaný. Po jeho aktivaci můžete ovládat světla i přes mobilní data, a to i z druhého konce světa. Zajistí to opět aplikace Kasa a zabezpečený cloud, který vaši chytrou domácnost spravuje. Jakmile vyšlete požadavek, cloud se spojí s vaší domácí Wi-Fi sítí a odešle požadavek přímo do chytré LED žárovky. Podmínka je jasná – aktivní Wi-Fi připojení v místě vašeho bydliště i tehdy, kdy odjíždíte pryč. V případě výpadku vás aplikace inteligentně informuje, že aktuálně není možné vyhovět vašemu požadavku.

Alfou a omegou chytrých doplňků společnosti TP-Link je podpůrná aplikace Kasa.

Dokonce i chytré žárovky jsou vybaveny kontrolou spotřeby. Ve speciální záložce v aplikaci si snadno zkontrolujete, jaký odběr energie si žárovky vyžádaly. Chytrá zásuvka HS110 krom téhož nabídne prakticky stejné možnosti ovládání jako chytré žárovky. Opět je možné ovládat zásuvku jak manuálně, tak automaticky, případně na dálku. Vzdálené ovládání se může hodit například v případě, kdy opouštíte vaši domácnost a nejste si zcela jistí, zdali jste vypnuli například žehličku. Jedním stiskem v aplikaci můžete zkontrolovat stav a druhým zásuvku deaktivovat a tím i odpojit připojený spotřebič. Pokud máte v zásuvce připojený například stojací ventilátor, můžete si ochladit místnost dříve, než dorazíte domů. Možností využití je nespočet, určitě i vás napadne situace, kde by chytrá zásuvka našla své využití.

Zhodnocení: elegantní a návykové

Chytré doplňky společnosti TP-Link nás jednoduše překvapily, a to jednoznačně pozitivně. Velkou výhodu vidíme v tom, že pro spojení není zapotřebí speciální hub – prvky fungují samy o sobě, a to i díky aplikaci Kasa a cloudovým službám. Ceny přitom nejsou vůbec špatné. Žárovku pořídíte od 11 stovek, zásuvku zhruba od 1 tisíce korun. Levnější alternativy sice existují, avšak výkonnostně nemusí dostačovat běžným potřebám (TP-Link řešení nahrazuje klasické 60W žárovky), případně nenabídnou tak propracovaný ekosystém, jaký nabízí právě TP-Link s aplikací Kasa. Pokud vás tedy láká vyzkoušet si prvky chytré domácnosti a nechcete zbytečně utrácet, může být námi právě otestované řešení tím pravým.

TP-Link LB120

Výrobky lze kupovat postupně a postupně je přidávat do seznamu. Pravdou je, že teprve až ve větším množství přidružených doplňků dává chytrá domácnost opravdový smysl. Domácnost pod palcem již není hudba budoucnosti, dovolit si jí může doslova každý. Za nás dáváme řešení TP-Linku palec nahoru.

Klady
  • přijatelná cena
  • možnost vzdáleného ovládání
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • propracovaná aplikace Kasa
  • úsporná technologie LED žárovek
  • provázanost a zpětná kompatibilita
Zápory
  • pomalejší párování nových výrobků
  • vyšší hmotnost a větší rozměry žárovek
Diskuze ke článku
PahalnX
"nabídne světelný tok 2 700 až 6 500 kelvinů"
Světelný tok je množství vyzářené energie za časovou jednotku a měří se v lumenech.
To, co popisujete je barevná teplota.
Opravte si to..
K
Jde to sparovat i s aplikaci Home od Applu?
V.P.
Az budou mit ty zarovky rozumny vykon soucasne s rozmery jako de-obyc zarovka (polovicni velikost a o 40W vetsi vykon), pak o tom budu mozna premyslet
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Kompatibilita a hlavně bezpečnost?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze