Canyon Stereo Headset TWS-1 a TWS-3
recenze

Canyon Stereo Headset TWS-1 a TWS-3

Hudba bez drátů za pár stovek

V posledních letech je výrazně patrný nástup bezdrátových sluchátek, která sice nemusí dosahovat tak vysokých zvukových kvalit, avšak nenáročným posluchačům stačí. Mezi vůbec nejlevnějšími modely aktuálně figurují sluchátka od značky Canyon. Pyšní se slušnou výdrží, snadným párováním či mírně zvýšenou odolností. Vyplatí se cesta do neprobádaných vod?

Máme tu čest se skutečně levnými bezdrátovými sluchátky špuntové konstrukce. TWS-1 vyjdou na necelých 500 Kč, verze TWS-3 je přibližně o necelou sto korunu dražší. Při takto nízké ceně nejde čekat zázraky, přesto však doba pokročila a Canyon se snaží nabídnout hodně muziky. Samozřejmostí jsou dobíjecí pouzdra, příjemným překvapením pak například široký dosah díky Bluetooth 5.0 nebo mírně zvýšená odolnost.

Technické parametry Canyon TWS-1

Hmotnost 40 gramů
Doba nabití pouzdra 2 hodiny
Kapacita baterie pouzdra 300 mAh
Kapacita baterie sluchátka 45 mAh
Barevná provedení bílá, černá
Připojení Bluetooth 5.0
Délka poslechu (dle výrobce) až 4 hodin
Obsah balení sluchátka, micro USB nabíjecí kabel a celkem 3 velikosti náušníků
Cena 490 Kč

Technické parametry Canyon TWS-3

Hmotnost 46 gramů
Doba nabití pouzdra 3 hodiny
Kapacita baterie pouzdra 300 mAh
Kapacita baterie sluchátka 35 mAh
Barevná provedení bílá, černá
Připojení Bluetooth 5.0
Délka poslechu (dle výrobce) až 3 hodin
Obsah balení sluchátka, USB-C nabíjecí kabel a celkem 2 velikosti náušníků
Cena 550 Kč

Obsah balení: jen to nezbytné

Obsah balení je standardní, kromě sluchátek v pouzdru se můžete těšit na náhradní špunty odlišných velikostí. V případě TWS-1 jde o 3 páry náhradních špuntů, TWS-3 nabízí jen dva náhradní páry.

Canyon Stereo Headset TWS-1 a TWS-3

Konstrukční zpracování: plast v nejčistší podobě

Bezdrátová sluchátka CanyonTWS-1 i TWS-3 si můžete pořídit v bílé a černé. Na své tak přijde téměř každý. Není překvapením, že pouzdra jsou kompletně plastová a zejména ve verzi TWS-1 (v našem případě černý model) působí opravdu velmi lacině. Na druhou stranu, co chtít za cenu pod hranicí 500 Kč. Výhodou ale je, že výrobce zvolil matné provedení, které je imunní vůči otiskům prstů. Otisky však nepřitahuje ani lesklé pouzdro TWS-3. Ani to ale neuchvátí, i když vypadá přeci jen lépe a více připomíná konkurenční pouzdra sluchátek.

Canyon Stereo Headset TWS-1 a TWS-3

Manipulace s pouzdrem je snadná, pro nalezení sluchátek je vždy nutné odklopit vrchní část a sluchátka pohodlně vyjmout. Právě designem se TWS-1 a TWS-3 významně liší. Zatímco model TWS-1 představuje opravdu drobné špunty, které se ve vašem uchu téměř ztratí, TWS-3 mají ještě nožičku a výraznější špunty. Vzdáleně tak připomínají klasická pecková sluchátka.

Ani jedno ze sluchátek pořádně nedrží v uších.

Kaňkou na kráse je, že ani jedno ze sluchátek pořádně nedrží v uších. Nepomáhá jiné lidské ucho, nepomáhá ani výměna špuntů za menší/větší. V uších jednoduše drží opravdu velmi špatně a oba modely od Canyonu lze doporučit pouze pro poslech ve chvílích nedělní pohody. V jiných případech si nemůžete být jisti, kdy se vám jedno sluchátka odporoučí k zemi.

Chuť si lze spravit alespoň zvýšenou odolností, kde Canyon dokonce nešetřil na tom, že sluchátka opatřil i certifikací. TWS-1 se chlubí krytím IPx4, což znamená ochranu proti stříkající vodě pod všemi úhly. Déšť by tak sluchátkům vadit neměl, ani případná vlhkost při sportu. Velmi podobně je na tom i model TWS-3 se stupněm krytí IP33, který odolá stříkající vodě.

Na těle pouzder pak najdeme uTWS-3 diodu indikující nabíjení či otevření a také USB-C, za které rozhodně chválíme. U TWS-1 však Canyon šetřil a vynechal nejen informační diodu, ale nasadil i starý konektor microUSB.

Líbilo se nám
  • malá pouzdra
  • USB-C (TWS-3)
  • zvýšená odolnost
Nelíbilo se nám
  • velmi obyčejné provedení sluchátek
  • sluchátka špatně drží v uších

Výdrž: pro nenáročné

Obě pouzdra disponují baterií s 300 mAh. Odlišnosti najdeme v kapacitě baterií v samotných sluchátkách. Menší TWS-1 mají 45 mAh, TWS-3 pouze 35 mAh. Nepatrně se proto výdrž liší. Výrobce slibuje 4 hodiny u TWS-1 a 3 hodiny u TWS-3. Jaká je praxe? Oba modely dosahují téměř výrobcem avizovaných časů, v průměru jim do „cíle“ chybí půl hodiny. Opětovné dobití probíhá přímo v pouzdře. Při úplném vybití stačí sluchátka nabíjet po dobu 2 hodin a můžete se těšit z výdrže 4, respektive 3 hodin.

Canyon Stereo Headset TWS-1 a TWS-3
Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Funkce: klasické párování

Obě sluchátka se párují skrze Bluetooth 5.0. Stačí je vyjmout z pouzdra a následně přidržet prst na jejich těle, konkrétně na zadní straně. Párování je otázka několika málo vteřin, přičemž ke sluchátkům nenáleží ani žádná doprovodná aplikace. U takto levných modelů musím pochválit opravdu příkladný dosah, kdy se od telefonu můžete vzdálit skutečně na 10 metrů, pokud cestou není výraznější překážka, například zeď. Ale i ve větším bytě nebyl problém přejít například do vedlejší místnosti a přenos zvuku netrpěl problémy.

Canyon Stereo Headset TWS-1 a TWS-3

Ovládání je dotykové, což vlastně bylo jediné možné řešení, a bohužel není ideální. Například dvojitým dotykem pravého špuntu pozastavíte/spustíte přehrávání hudby. Trojitý dotyk přeskočí skladbu. Dlouhý dotyk spustí hlasového asistenta. Plocha na sluchátkách je však malá a trefit správné gesto je komplikované. Často se mi též stávalo, že jsem například přehrávání zastavil nechtěně, a to v případech, kdy jsem například musel upravit uchycení sluchátek v uších. Jakékoliv pokročilé funkce by bylo u takto levných sluchátek zbytečné hledat.

Dotykem na sluchátkách můžete také přijmout hovor. Konkrétně dvojitým poklepáním na pravý či levý špunt. Na obou sluchátkách se samozřejmě nachází nezbytné mikrofony, ale vysokou kvalitu hovoru nečekejte. Jde spíše o nouzové řešení, když se vám nechce sluchátka pro krátký hovor odpojovat.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • nepohodlné ovládání

Zvuk: jen pro nenáročné

Jak asi správně tušíte, zvukově na tom sluchátka nijak extra dobře nejsou. Snaží se klást důraz na hloubky, což je dnes v oblibě. Bohužel při této snaze dochází ke ztrátám ve středech, což samozřejmě vítané není. Náročnější skladby proto nezní tak skvěle jako z kvalitnějších sluchátek. Například pro běžný poslech (případně mluvené slovo) sluchátka postačí. Zvukově tak sice neohromí, ale opět je nutné vzpomenout jejich cenu. Za 500 Kč nekoupíte ani nijak zvlášť kvalitní drátová sluchátka.

Nelíbilo se nám
  • občas výrazné hloubky

Závěr: jedna z mnoha

Canyon se vrhl do segmentu levných bezdrátových sluchátek a pokouší se zachytit nový trend, který jste mohli v posledních dvou letech zpozorovat. Tím je výrazné snižování cen bezdrátových sluchátek a jejich stále častější objevování se i v té nejnižší třídě za pár stokorun. Zpravidla jde o neznámé značky, které si navzájem konkurují a výbavou se nijak neliší. To je případ i sluchátek Canyon Stereo Headset TWS-1 a TWS-3. Neoslní výdrží, výbavou ani zvukem. Ale jsou bezdrátová, hrají a mají slušný dosah díky Bluetooth 5.0. Pochvalu si zaslouží i mírně zvýšená odolnost, která není zcela obvyklá.

Canyon Stereo Headset TWS-1 a TWS-3

Pro koho jsou určena? Napadá mě hned několik cílových skupin. V prvé řadě to jsou malé děti, které chtějí bezdrátová sluchátka, ale současně hrozí, že je ztratí nebo omylem rozbijí. Dále se sluchátka hodí těm, kteří hledají levný přístup k bezdrátové handsfree sadě, neboť nemusí řešit kvalitu hudební reprodukce. V neposlední řadě přijdou vhod i těm, kteří si chtějí bezdrátová sluchátka vyzkoušet a levný model může být pomyslným odrazovým můstkem. A jak se mezi levnými bezdrátovými sluchátky orientovat? Určitě chtějte Bluetooth 5.0, zvýšenou odolnost a dále již hleďte jen na vzhled. Kolem hranice pěti set korun patří dnes testované Canyony k těm lepším.

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

Klady
  • zvýšená odolnost
  • slušná výdrž
  • USB-C konektor (TWS-3)
  • Bluetooth 5.0
  • příznivá cena
Zápory
  • microUSB (TWS-1)
  • obyčejný vzhled pouzder
  • špatně sedí v uších
  • kvalita zvuku nenadchne
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze