Amazfit GTS 4
recenze

Amazfit GTS 4

Tak trochu jiné Apple Watch
6

Máte-li rádi vzhled chytrých hodinek od Applu, tedy hranatější tvary, má pro vás Amazfit novinku v podobě modelu GTS 4. Elegantní model s velkým displejem, možností telefonovat či instalovat aplikace. To je jen část toho, čím se vás pokusí zaujmout a současně obhájit cenu nad hranicí 5 tisíc korun.

Amazfit patří na českém trhu mezi velmi oblíbené značky. Zejména na poli chytrých hodinek se výrobci daří a snaží se to potvrdit i letos, kdy představil dva sesterské vrcholné modely. Zatímco kruhový GTR 4 jsme již v redakci proklepli, dnes přišla řada na GTS 4, které sází na podobnou výbavu, avšak v designu, který se inspiroval hodinkami od Applu.

Amazfit GTS 4 – videorecenze

Technické parametry Amazfit GTS 4

Kompletní specifikace
Konstrukce42,7 × 36,5 × 9,9 mm, 27 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,75" (390 × 450 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 2,6 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor300 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostzáří 2022, 5 499 Kč

Obsah balení: nic neočekávaného

V krabičce čekají hodinky s nasazeným silikonovým páskem, nabíjecí podložka a dále již pouze nezbytné manuály.

Nelíbilo se nám
  • mohlo dojít na náhradní pásek

Konstrukční zpracování: nejkrásnější hodinky?

Na úvod si řekněme, že Amazfit GTS 4 jsou blízkým sourozencem nedávno testovaných hodinek GTR 4. Do značné míry totiž sdílí výbavu a liší se pouze v drobnostech. Výrobce proto zvolil taktiku jednoho modelu ve dvou různých vzhledech, čímž logicky zvýšil šanci, že zaujme koncové zákazníky. Několik rozdílů však přeci jen nalézt lze.

Hlavním a jasně viditelným rozdílem je design. Amazfit GTS 4 mají hranatější tvary, ačkoliv samozřejmě samotné hrany jsou zaoblené. Výrobce nasadil hliníkové boky a polykarbonátové tělo. Výsledný dojem je perfektní, hodinky působí elegantně a přitom nijak přerostle. Typicky se hodí například i na dámské zápěstí. Pásek je standardně silikonový a je nutné říci, že oproti GTR 4 užší o 2 milimetry, má šířku 20 milimetrů.

Amazfit GTS 4

Změna se odehrála také na bocích, kde figuruje pouze jediné tlačítko, a to v podobě otočné korunky, se kterou se pracuje pohodlně. Dlouhému stisku lze přiřadit libovolnou funkci a například se rychle dostat mezi sportovní aktivity.

Líbilo se nám
  • odolnost
  • vyměnitelné pásky
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • otočná korunka

Displej: kvalita především

Dominantou čelní strany je 1,75" AMOLED displej s jemným rozlišením, velice dobrou venkovní čitelností a například i automatickou regulací jasu. Displeji lze opravdu málo co vytknout. Nepostrádá ani praktickou funkci Always-On, kdy vám po zhasnutí zobrazí hodiny, datum či další informace. Může jít například o počet kroků v daném dni.

Amazfit GTS 4
Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej
  • povedený režim Always-On
  • automatická regulace jasu

Systém a výkon: vítaná inovace

Amazfit GTS 4 běží na proprietárním operačním systému Zepp OS, který se vyznačuje nádherně svižným chodem a velmi dobrou optimalizací. Hlavní obrazovka je tvořena ciferníkem, výběr je široký. V nabídce jich najdete více než 100, což je sice méně než u modelu GTR 4, ale to asi nikomu vadit nebude. Hodinky si jich pamatují 10, další můžete stahovat skrze aplikaci v telefonu. Některé ciferníky podporují widgety, kdy si můžete zvolit, zda budete neustále na očích například kroky či další měřené funkce, například srdeční tep apod. Vybrat si můžete i takové, u kterých jde měnit pozadí, vy si tak můžete nastavit jakýkoliv vlastní obrázek či fotografii.

Amazfit GTS 4

Ovládání je svěřeno dotyku či korunce, výběr je na vás. Vracet se lze horním tlačítkem (domů na hlavní displej) či gestem tahu z levého okraje displeje (o krok zpět). Ze všech stran se navíc dostanete k dalším funkcím. Nechybí horní lišta s rychlými zástupci, kde zjistíte vše potřebné. Z opačného konce vyjede centrum notifikací. Ty jsou přehledné a nově na ně lze reagovat, byť jen v omezené míře. Máte možnost poslat smajlík, nabídka jich je široká, případně předpřipravenou odpověď. Odpovědi si můžete sami přidávat a upravovat v telefonu. Z levé strany vyjede seznam dlaždic, kde získáte přehled o všech aktivitách či počasí. Obdobná nabídka, byť jinak graficky ztvárněná, vyjede z pravé strany.

Amazfit GTS 4

Nejnávykovější je však ovládání korunkou, která je příjemně citlivá, má skvělou zpětnou odezvu a často jde o rychle řešení, jak si přečtete notifikace či oznámení, které vám hodinky dávají. V této souvislosti zmíníme zajímavý nápad zvaný Ranní přehled. Každý den ráno vám hodinky přinesou dle nich důležité informace. Zjistíte datum, předpověď počasí, zmeškané notifikace a také to, jak dlouho jste spali. To vše v příjemném seznamu, který projdete za pár vteřin.

Samotné prostředí hodinek je letos opět o krůček dospělejší. V prvé řadě již od počátku prodeje na českém trhu komunikuje česky, ačkoliv drobné výtky bychom měli. Hluboko v nastavení lze totiž nalézt poměrně šílené zkratky, které zřejmě vymýšlela umělá inteligence a které lidskou kontrolou neprošly. Jinak lze ale na prostředí pět jen chválu. Je přehledné, příjemně animované. Navíc podporuje i instalaci doplňkových aplikací. Těch je o něco více než v loňském roce, ale nadále je jejich využití poměrně diskutabilní, jde spíše o ne moc praktické aplikace.

U výbavy se ještě zastavme. Hodinky disponují 2,6GB interní pamětí, do které lze nahrávat hudbu, audioknihy či podcasty. Přesun probíhá skrze aplikaci Zepp, skrze kterou se vše spravuje. Následně můžete hudbu poslouchat přímo z hodinek, mají totiž reproduktor. Smysluplnější je však připojit bezdrátová sluchátka a získat možnost poslouchat při běhu, aniž byste museli vláčet i telefon.

Na těle hodinek můžeme dále kromě nezbytných senzorů ze spodní hrany objevit také mikrofon a reproduktor. To v praxi znamená, že s nimi lze skrze spárovaný telefon volat. Jen je nutné je adekvátně propojit, aby na ně mobil přesměroval příchozí hovory skrze Bluetooth. Hovory jsou spíše tišší, ale pokud nebudete ve vyloženě hlučném prostředí, lze je vyřídit poměrně snadno. Přímo z hodinek můžete i vytáčet čísla, nemusíte tak pokaždé lovit smartphone z kapsy či brašny.

Krátce se zastavme ještě u aplikace Zepp, pomocí které se hodinky párují s telefonem (Android či iOS). Aplikace je v českém jazyce a patří k těm přehlednějším a získáte v ní veškeré podrobnosti o dění v hodinkách a samozřejmě i o patřičném nastavení.

Párování telefonu s hodinkami probíhá přes Bluetooth 5.0. Ve výbavě hodinek se však objevuje také Wi-Fi. Ta však slouží výhradně k přenosu větších objemů dat mezi hodinkami a telefonem. Jde tak například o již zmíněnou hudbu. V souvislosti s konektivitou je nezbytné zmínit, že i GTS 4 chybí NFC. To bohužel znamená, že s nimi nejde a v budoucnu ani nebude možné bezkontaktně platit. Jde o poměrně závažný nedostatek a Amazfit by s ním měl už konečně něco udělat.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • pěkný vizuál
  • paměť na hudbu
  • podpora telefonování
  • lze doinstalovat aplikace
Nelíbilo se nám
  • jen omezené reakce na notifikace
  • chybějící NFC

Výdrž a nabíjení: již jen solidní

Dalším rozdílem mezi GTS 4 a GTR 4 je baterie. Amazfit nasadil výrazně menší s kapacitou 300 mAh, výdrž tak zdaleka nedosahuje dvou týdnů, ale spíše jen poloviny. Počítejte tak s tím, že nabíječku budete vytahovat minimálně jednou týdně. Výdrž samozřejmě krychle klesne, pokud budete více využívat GPS. Je to poměrně škoda, protože rozměry hodinek nejsou dramaticky odlišné a delší výdrž by ocenil snad každý. Kompletní nabití pak zabere zhruba hodinku a čtvrt.

Amazfit GTS 4
Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž než u GTR 4
  • nabíjet lze pouze přes proprietární kolébku

Sportovní a zdravotní funkce: sportu zdar!

GTS 4 nabízí dle poslední módy 150 režimů pro venkovní i vnitřní sportovní aktivity. Zajímavostí je, že mezi sportovními aktivitami není jen chůze, běh, plavání, jízda na kole či posilování, ale také hraní počítačových her nebo deskovek. 8 běžných režimů zvládnou hodinky rozpoznat samy, například běh, takže je nemusíte ručně spouštět. Zmínili jsme plavání, a tak je nutné dodat, že hodinky mají standardní odolnost do 5 ATM, což znamená, že do vody mohou, ale rozhodně se s nimi nepotápějte.

Amazfit GTS 4

U běžných aktivit, jako je chůze, běh či cyklistika, se do hry vloží GPS, vy tak získáte přesně zaznamenanou trasu, a to i v případě, kdy u sebe nebudete mít mobilní telefon. Amazfit GTS 4 vám po ukončení aktivity zprostředkují velmi přehledné statistiky včetně mapy, a to i na displeji samotných hodinek. Veškeré vaše výsledky lze pohodlně synchronizovat s dalšími aplikacemi. Na výběr je například Apple Health, Google Fit či Strava.

Kromě sportů lze monitorovat také zdraví, a to nejen srdeční tep, ale i hodnoty stresu či ukazatel PAI známý i z dalších hodinek. Dostalo se také na měření okysličení krve, které je výrazně rychlejší, stačí 15 vteřin. Prezentace naměřených hodnot je přehledná a můžete si prohlížet grafy z různých časových období. Naměřená zdravotní či sportovní data však exportovat do podoby, se kterou by bylo možné dále pracovat, bohužel nelze.

Líbilo se nám
  • přehledné zobrazení naměřených sportovních/zdravotních údajů
  • velké množství sportovních režimů
  • měření SpO2
  • GPS

Zhodnocení

Amazfit na to jde již roky velice chytře a zpravidla nabízí vlajkový model ve dvou variantách tak, aby uspokojil uživatele prahnoucí po tradičním kruhovém vzhledu i ty, kteří se naopak vzhlédli v designu od Applu. GTS 4 je volba pro druhou skupinku a rozhodně nezklame. Silnou stránkou je kvalitní displej i propracované prostředí. O něco lepší by mohla být výdrž a již řečená absence NFC je velkou bolístkou.

Amazfit GTS 4 se prodávají za zhruba 5,5 tisíc korun a těžit budou zejména z toho, že konkurence tento design tolik nenabízí.

Konkurence

Pokud na design tolik nehledíte, jistě vám do oka padnou Samsung Galaxy Watch4, kterými lze platit, bezdrátově je nabíjet a využít lepší aplikace. Mají však slabší výdrž.

Samsung Galaxy Watch4 44 mm Bluetooth

Konstrukce44,4 × 43,3 × 9,8 mm, 30,3 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor361 mAh, nabíjení: bezdrátové

Opomenout ale nemůžeme ani Apple Watch 3, které lze koupit aktuálně za téměř identickou cenu a nabízí více možností či bezkontaktní platby. Výdrž na nabití však není silnou stránkou.

Apple Watch 3 42 mm

Konstrukce42,5 × 36,4 × 11,4 mm, 52,4 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,65" (312 × 390 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor279 mAh, nabíjení: bezdrátové

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

amazfit-gts-4
Klady
  • krásný minimalistický design
  • kvalitní a velký AMOLED displej
  • hodinky umí telefonovat
  • pohodlné ovládání korunkou
  • přehledné prostředí
Zápory
  • nemá NFC
  • nesmyslně slabší baterie
  • omezené reakce na notifikace
  • slabší nabídka aplikací
Diskuze ke článku
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Naposledy upraveno: 3. 10. 2022 10:11
Chtěl bych nahlásit chybu. První odstavec o konstrukčním zpracování... že zaujme koncového zákazníky. Má být buď zákazníka nebo koncové.
Te ZuJe
Te ZuJe
Dobrý den, mám GTS4 a telefon A52s 5G. Nelze mi spustit funkci "Hovory přes Bluetooth". Neustále to chce znovu párovat telefon a hodinky.
Hodinky i telefon jsou spárovány, připojeny. Avšak kdy chci tuto funkci povolit, tak to napíše: Vaše hodiny ještě nebyly s telefonem spárovány, Spárovat nyní? I když zruším párování, udělám to znovu, stále to nefunguje. Odinstalovala jsem Zepp, znovu spárovala a stejně to nefunguje. Můžete mi poradit? Aplikace Zepp má povolen telefon, kontakty, oznámení, i je spuštěná na pozadí. ???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze