Amazfit GTR 2e
recenze

Amazfit GTR 2e

Radost na zápěstí
5

Segment cenově dostupných chytrých hodinek se začíná pěkně plnit. Nové Amazfit GTR 2e lákají především na velký a kvalitní displej či propracované prostředí s množstvím funkcí. Dokonce nepostrádají ani GPS a dle výrobce nabídnou i dlouhou výdrž na nabití. Máme zde tip ke koupi s cenou kolem tří tisíc korun?

Amazfitu se v poslední době daří produkovat velmi zajímavé kousky v segmentu wearables. Jako by si výrobce všiml, že zejména mezi levnými hodinkami je situace neutěšená a rozhodl se ji vylepšit. Zatímco řada Bip U představuje opravdový základ, přesto s pestrou paletou funkcí, modely GTR už kladou důraz na náročnější klientelu, která hledá především klasicky vypadající hodinky. Letošní rok je ve znamení modelu GTR 2 a jeho decentně odlehčeného bratříčka GTR 2e, na něhož se dnes zaměříme. I u chytrých hodinek za 3 tisíce korun můžete očekávat velký a kvalitní displej, slušnou výdrž a dokonce GPS.

Technické parametry Amazfit GTR 2e

Kompletní specifikace
Konstrukce46,5 × 46,5 × 10,8 mm, 32 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor471 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:20 hodin
DostupnostQ1 2021,

Obsah balení

V krabičce čekají hodinky s nasazeným silikonovým páskem, nabíjecí podložka a dále již pouze nezbytné manuály.

Konstrukční zpracování: nenucená elegance

Amazfit zvolil cestu nenucené elegance. GTR 2e tak na první pohled možná nezaujmou, avšak již na ten druhý poodhalí své silné stránky. Mají klasický kruhový tvar, působí spíše menším dojmem, neboť nemají žádnou masivní lunetu. Za vyzdvihnutí stojí tělo z hliníkové slitiny s matným povrchem, což je rozdíl oproti leštěnému povrchu u verze GTR 2.

Za vyzdvihnutí stojí tělo z titanové slitiny s matným povrchem.

Výrobci se povedla také boční tlačítka. Zajímavým detailem je tenký červený proužek u horní klávesy. Obě se přitom tisknou pohodlně a mají příjemnou hmatovou odezvu. Zatímco horní tlačítko vás zavede do hlavní nabídky, spodní mezi sportovní aktivity, avšak lze jej přenastavit.

V základu je k dispozici pouze silikonový řemínek, který působí jednoduše obyčejně, avšak samozřejmě si můžete dokoupit i jiný, hodnotnější. Řemínek je příjemný při nošení, ale běžně se mi stávalo, že dva jistící proužky neustále putují po samotném řemínku a po nějaké době neplní svůj účel.

Xiaomi Amazfit GTR 2e

Na spodní straně jsou samozřejmě všechny nezbytné senzory, jde o měření srdečního tepu a okysličení krve. Současně se zde můžete i dozvědět, že jsou hodinky odolné až do 5 ATM. V praxi to znamená, že s nimi můžete zmoknout, sprchovat se a samozřejmě také plavat. Naopak nejsou vhodné k potápění.

Líbilo se nám
  • odolnost
  • vyměnitelné pásky
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování

Displej: velký a kvalitní

Amazfit GTR 2e mají až překvapivě velký displej, jehož úhlopříčku 1,39 palců opticky zvětšuje 2,5D krycí sklíčko. V pohaslém stavu získáte dojem, že je displej až do samotných okrajů, a tedy téměř bez rámečků. Rámečky však má, byť s ohledem na cenu skutečně nijak velké. Přímo na nich je ještě dělení na 12 částí, což displej opticky zvětšuje. Výsledný dojem vypadá skutečně velmi působivě, především s ohledem na to, že před sebou máme levné hodinky.

Xiaomi Amazfit GTR 2e
Displej patří mezi přednosti hodinek

Samotný panel je typu AMOLED s jemným rozlišením. Výsledkem je brilantní barevné podání a působivá černá, která se především u ciferníků opravdu hodí. Displej je skvěle čitelný venku i z ostrých úhlů, plní tedy přesně to, co od takového zařízení očekáváte. Dostalo se také na automatickou regulaci okolního jasu. Nechybí ani režim Always-on, který dokáže neustále zobrazovat čas na displeji. Režim se navíc dokáže přizpůsobit právě nastavenému ciferníku, což je věc takřka nevídaná.

Xiaomi Amazfit GTR 2e
Nechybí ani praktický Always-on režim
Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej
  • povedený režim Always-On

Systém a výkon: přehlednost především

Amazfit GTR 2e běží na proprietárním operačním systému, který se vyznačuje poměrně svižným chodem i pěkně zpracovaným prostředím. Drobné nedostatky jsem spatřoval v dlouhých nabídkách, kdy procházení občas působilo trhaně.

Ovládací prvky jsou vcelku běžné: tahem od levého okraje se vrátíte o krok nazpět, stisknutím horního fyzického tlačítka se dostanete do hlavního menu (nebo jen rozsvítíte displej), spodním tlačítkem otevřete nabídku sportovních režimů (nebo si jej nastavíte dle přání) a posunutím od spodního okraje vytáhnete seznam notifikací. Na přijaté zprávy však bohužel nelze nijak zareagovat, což je trochu škoda. Stejně tak není možné do hodinek doinstalovat jakoukoliv aplikaci, ale to je zcela běžné v této cenové relaci. Naopak vyzdvihněme příkladnou českou lokalizaci.

Pakliže jde o hovory, hodinky na ně upozorní, avšak bohužel často se mi stávalo, že se na displeji objevilo pouze telefonní číslo, nikoliv jméno daného kontaktu, který jsem měl uložený ve spárovaném telefonu. Hovor můžete vzdáleně přijmout i odmítnout. Nic jiného však hodinky bohužel neumí. Jde o podstatný rozdíl ve srovnání s modelem GTR 2, který dokáže hovor i vyřídit díky přítomnosti reproduktoru. Dalším rozdílem je absence interní paměti, což znamená, že si do hodinek například nemůžete nahrát hudbu.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • pěkný vizuál
Nelíbilo se nám
  • nelze doinstalovat žádné aplikace
  • na notifikace nelze odpovídat

Výdrž a nabíjení: slova výrobce nesplněna

V útrobách hodinek je baterie s kapacitou 471 mAh, přičemž výrobce sebevědomě udává až 24 dní výdrže na jedno nabití. Nebudeme dlouze chodit kolem horké kaše, k této hodnotě se nepřiblížíte. Nikdy. Reálná výdrž se pohybuje maximálně kolem 7 dnů, což ovšem i tak považujeme za slušné. Nabíjení jedenkrát týdně není vyloženě obtěžující, navíc když zabere slabou hodinu a půl. Sedmidenní výdrž je výsledkem při zcela běžném používání, kdy hodinky využíváte k notifikacím, měření srdeční aktivity a po celou dobu je aktivovaný režim Always-on.

Xiaomi Amazfit GTR 2e

Výrazně se výdrž zkrátí, pokud do hry vstoupí sportovní režimy spjaté s GPS. Baterie následně mizí před očima a hodinky s aktivní GPS vydrží maximálně 8 hodin.

Nelíbilo se nám
  • nabíjet lze pouze přes proprietární kolébku
  • výdrž neodpovídá tomu, co uvádí výrobce

Sportovní a zdravotní funkce: nabídka je bohatá

Hodinky nabízí dle poslední módy desítky sportovních režimů pro venkovní i vnitřní sportovní aktivity. Zájemci se mohou těšit na cyklistiku, plavání, horolezectví, běh či chůzi, ale i exotičtější možnosti, jako je kriket, biatlon nebo curling. Podobně jako u konkurence tak velké množství sportovních režimů počítá spálené kalorie primárně na základě srdečního tepu.

Xiaomi Amazfit GTR 2e

U běžných aktivit, jako je chůze, běh či cyklistika, se do hry vloží GPS, vy tak získáte přesně zaznamenanou trasu, a to i v případě, kdy u sebe nebudete mít mobilní telefon. Amazfit GTR 2e vám po ukončení aktivity zprostředkují velmi přehledné statistiky včetně mapy, a to i na displeji samotných hodinek.

Kromě sportů lze monitorovat také zdraví, a to nejen srdeční tep, ale i hodnoty stresu či ukazatel PAI známý i z dalších hodinek. Prezentace naměřených hodnot je přehledná a můžete si prohlížet grafy z různých časových období. Naměřená zdravotní či sportovní data však exportovat do podoby, se kterou by bylo možné dále pracovat, bohužel nelze.

Prostředí aplikace Zepp

Podrobněji a zdánlivě přehledněji si vše prohlédnete v aplikaci Zepp, kterou pro spárování musíte mít ve svém telefonu. Aplikace na mě působí poměrně přehledným dojmem a v jednotlivých boxech pod sebou zobrazuje naměřené hodnoty. Po rozkliknutí vidíte podrobnosti v grafech. Kaňkou na kráse je jen částečná lokalizace do češtiny. Na tom by výrobce měl zapracovat.

Líbilo se nám
  • přehledné zobrazení naměřených sportovních/zdravotních údajů
  • velké množství sportovních režimů
  • měření SpO2
  • GPS
Nelíbilo se nám
  • nedokonalá lokalizace do češtiny

Zhodnocení

Chytré hodinky Amazfit GTR 2e jsou opět vesměs trefou do černého. Za sympatickou cenu kolem tří tisíc korun nabízí opravdu hodně muziky i pro mírně náročnější uživatele. V prvé řadě se mi líbí jejich zpracování, čímž nemyslím pouze zvýšenou odolnost. Titanové tělo v kombinaci s opravdu kvalitním AMOLED displejem, to je záruka příjemného používání. Povedlo se též samotné prostředí hodinek i ovládání kombinující gesta s tlačítky. Výhodou je GPS, spousta sportovních režimů nebo přehledné notifikace z jakékoliv aplikace.

Najdou se však i zápory. Hodinky neumí na notifikace reagovat, aplikace Zepp bojuje s češtinou a ambice kolem výdrže na nabití jsou opravdu výrazně přehnané. Na trhu by se však Amazfit GTR 2e rozhodně neměly ztratit.

Konkurence

Pokud se vám nelíbí kruhový design hodinek, může vás zaujmout model Amazfit GTS 2 mini. Drobnější hodinky čtvercového tvaru zaujmou například i dámy. Výbava je pak velmi podobná.

Xiaomi Amazfit GTS 2 mini

Rozměry40,5 × 35,8 × 9 mm, 19,5 g
DisplejAMOLED, 1,55" (354 × 306 px)
Fotoaparát
Procesor
Paměťúložiště: ?
Akumulátor220 mAh

Skvělou volbou mohou být nedávno testované Xiaomi Mi Watch. Za podobnou cenu vám dokážou nabídnout delší výdrž či o něco přehlednější aplikaci.

Xiaomi Mi Watch

Rozměry45,9 × 53,4 × 11,8 mm, 32 g
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Fotoaparát
Procesor
Paměťúložiště: ?
Akumulátor420 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

amazfit-gtr-2e
Klady
  • povedený vzhled
  • kvalitní AMOLED displej
  • příjemně sedí na zápěstí
  • GPS
  • pohodlné ovládání
  • spousta sportovních režimů
  • podpora měření okysličení krve
Zápory
  • aplikace Zepp neumí zcela česky
  • výrazně slabší výdrž, než udává výrobce
  • na notifikace nelze nijak reagovat
Diskuze ke článku
Martin Makeš
Martin Makeš
Jsou tyto hodinky GTR 2e vůbec nejnovější z řady GtR ?
Michal Patka
Michal Patka
"Za vyzdvihnutí stojí tělo z titanové slitiny s matným povrchem..." pane Pavlíčku,
tělo opravdu není z titanu, ale ze slitiny hliníku!
Možná by stačilo si přečíst oficiální specifikace na webu výrobce...
Ondřej Jirsa
Ondřej Jirsa
Ahoj, rozhoduji se mezi třemi hodinkami
Amazfit Gtr2e, dále Xiaomi Mi Watch a Huawei Watch Gt2e, moc bych ocenil radu při výběru. Které jsou podle Vás nejlepší,co se týče přesností měření,použitých technologií atd,,díky moc ,jsem začátečník a nevím si v tom rady

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze