Amazfit Active Edge
recenze

Amazfit Active Edge

Zastíněny odolností

Chytré hodinky jsou dnes nejen prodlouženou rukou chytrého telefonu, ale často i parťákem ke sledování vašeho zdraví či sportovních výkonů. Do takové role se hodlají pasovat i Amazfit Active Edge, které nerozhází méně šetrné zacházení a bez nabíječky se objedou opravdu dlouho. Horší už je to ale s displejem. Bude to velkou překážkou?

Nabídka Amazfitu je opravdu velmi bohatá. Jeho chytré hodinky se rozprostírají od těch nejlevnějších až po prémiové kousky. V portfoliu najdete i vyloženě odolné kousky, zpravidla v řadě T Rex. Nově se však takový zástupce objevil i jinde, a to v podobě modelu Active Edge. Vysoká odolnost, kruhový displej a více než 130 sportovních režimů. Na druhé straně je tu cena nebezpečně se blížící 4 tisícům korun. Dokáží si ji hodinky obhájit?

Technické parametry Amazfit Active Edge

Kompletní specifikace
Konstrukce46,6 × 46,6 × 12 mm, 34 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,32" (360 × 360 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor370 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostleden 2024, 3 790 Kč

Obsah balení: včetně nabíječky

V krabičce čekají hodinky s nasazeným silikonovým páskem, nabíjecí podložka a dále již pouze nezbytné manuály.

Amazfit Active Edge
Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: bytelný plast

Na první pohled jsou hodinky mohutné a dávají najevo, že budou určeny sportovně laděným uživatelům, kteří s nimi nechtějí zacházet v rukavičkách. Tělo je kompletně plastové, a to z opravdu tvrdého plastu, který je z vrchní části jen decentně pogumovaný. Zajímavě působí měkčený plastový řemínek, který je lehce průhledný. Hmotnost hodinek (bez řemínku) je 35 gramů, což je stále příjemné. Naopak je potřeba se smířit s větší tloušťkou, kdy hrozí, že zejména v prvních dnech budete s hodinkami tu a tam někde narážet.

Po obvodu hodinek se nachází hned čtveřice tlačítek. Slouží takřka ke kompletnímu ovládání, a to včetně procházení nabídek. Můžete si tak být jisti, že například hodinky nouzově ovládnete i v pracovních rukavicích. Uživatelsky definovat lze však jen pravé horní tlačítko (select).

Amazfit Active Edge

Sám výrobce udává, že tělo hodinek je odolné vůči extrémním teplotám, nárazům i škrábancům. Doplňme, že i samotný displej je mírně zapuštěný pod okolní povrch. Dostalo se také na výraznější odolnost proti vodě, konkrétně do 10 ATM. S hodinkami se tak nemusíte bát nejen plavat, ale rovněž potápět.

Líbilo se nám
  • odolnost do 10 ATM
  • robustní zpracování
  • nízká hmotnost

Displej: krok vedle

Amazfit ze zcela nepochopitelných důvodů do modelu Active Edge nasadil kruhový IPS panel s opravdu nepěknými barvami. Na úhlopříčce 1,32" se tak dočkáte mdlých odstínů, horší čitelnosti a pouze manuálně regulovatelného jasu. Na automatiku se nedostalo. Rozum zůstává stát i nad zmíněnou technologií, v takovémto typu hodinek by se měl již běžně objevovat AMOLED, navíc s ohledem na cenu. Chybí i Always-On, kvůli čemuž je tak nutné celé hodinky rozsvítit i pro zjištění času. Pochválit tak lze snad jen zapuštění displeje, které jej chrání.

Amazfit Active Edge
Líbilo se nám
  • displej je zapuštěný
Nelíbilo se nám
  • nekvalitní IPS panel
  • chybí automatická regulace jasu

Systém a výkon: přehlednost a český jazyk

Amazfit Active Edge běží na proprietárním operačním systému Zepp OS, který se vyznačuje nádherně svižným chodem a velmi dobrou optimalizací. Jen se nedostalo na pro někoho líbivé animace, což dokresluje situaci započatou u displeje. Výrobce u modelu Active Edge zbytečně šetřil.

Hlavní obrazovka je tvořena ciferníkem, výběr je široký. V nabídce jich jsou desítky, což je sice méně než u dražších modelů, ale to asi nikomu moc vadit nebude. Hodinky si pět různých pamatují v paměti, další můžete stahovat skrze aplikaci v telefonu. Zde si dovolím upozornit na nepříjemnost v podobě toho, že drtivá většina ciferníků je zpoplatněna, což je výrazná změna oproti dřívějšímu stavu. Ačkoliv některé ciferníky nabízí bohaté informační možnosti, nejsou aktivní a nenabízí widgety. S ohledem na cenu těchto hodinek je to trochu škoda.

Ovládat lze hodinky buď displejem a tlačítky, nebo jen tlačítky. Ta totiž obstarají nejen pohyb, ale i návrat zpět. O krok zpátky vás ale vezme i gesto na displej, od okraje směrem do středu. Ze všech stran hlavní obrazovky se navíc dostanete k dalším funkcím. Nechybí horní lišta s rychlými zástupci, kde zjistíte vše potřebné. Z opačného konce vyjede centrum notifikací.

Schopnosti hodinek lze rozšířit skrze stahovatelné aplikace. Celý proces probíhá prostřednictvím aplikace Zepp, ta je mimochodem také česky a vcelku přehledná. Na výběr je pár praktických aplikací a jednoduchých her, většina z nich je zdarma. Příliš užitečných věcí ale prozatím nenajdete, vhod může přijít třeba konvertor jednotek, pokročilejší ovládání Spotify či aplikace připomínající pitný režim.

Amazfit Active Edge dokáží přijímat notifikace z jakékoliv aplikace, které to povolíte. Nedělají jim problém dlouhé zprávy například z Telegramu, celý text si přečtete klidně jen na hodinkách. Výrobce však nasadil poněkud větší font a je nutné neustále rolovat. V omezené míře lze i reagovat, a to buď předpřipravenou odpovědí (prostým děkuji či OK), případně smajlíky. Psaní na hodinkách bohužel možné není. Na několika posledních modelech Amazfit bylo možné vyřizovat i hovory, ale jelikož Active Edge nemá reproduktor ani mikrofon, tato vymoženost zde není.

Párování telefonu s hodinkami probíhá přes Bluetooth 5.2. V souvislosti s konektivitou je nezbytné zmínit, že modelu Active Edge chybí NFC. To bohužel znamená, že s nimi nejde a v budoucnu ani nepůjde bezkontaktně platit.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • ovládání tlačítky
  • lze doinstalovat aplikace
Nelíbilo se nám
  • omezené reakce na notifikace
  • chybějící NFC

Výdrž a nabíjení: maximální spokojenost

V hodinkách je připravena 370mAh baterie, která slibuje dle výrobce 14denní výdrž při běžném používání. Nám se během testování podařilo dostat na 9 dní bez nabíječky, což je rozhodně nadprůměr. Je však třeba dodat, že pokud budete aktivně a často používat GPS, propadne se výdrž rychle výrazně níže. Opětovné nabití zabere 2 hodiny a probíhá přes proprietární kolébku.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž baterie
Nelíbilo se nám
  • nabíjet lze pouze přes proprietární kolébku

Sportovní a zdravotní funkce: vzhůru pod vodu

Hodinky dokáží monitorovat více než 130 aktivit, mezi kterými nechybí různé druhy běhu, chůze, plavání, ale i silový trénink, skákání přes švihadlo, míčové sporty či deskové hry. Samozřejmostí je i plavání na otevřené vodě i v bazénu, kde si lze nastavit jeho délku. Hodinky jsou odolné do 10 ATM, což znamená, že se s nimi můžete i potopit a nic se nestane. Výhodou tohoto modelu je dvoupásmová GPS, která velmi přesně a rychle nalezne signál. Zjištění polohy venku zabere sotva pár vteřin.

Během jakékoliv aktivity vidíte na rozměrném displeji vše potřebné. Délku aktivity, tepovou frekvenci, čas, případně i rychlost. Například při chůzi či běhu vás hodinky umí hlasově informovat o každém dokončeném kilometru a průměrné rychlosti/vzdálenosti. Sice v angličtině, ale i tak se to může hodit, neboť se nemusíte soustředit na samotný displej. Podrobnější statistiky získáte po skončení aktivity. Hodinky měří i okysličení krve, naprostou samozřejmostí je pak měření spánku včetně fáze REM.

V aplikaci Zepp lze pak využívat i virtuálního trenéra a v závislosti na vašich požadavcích a dosavadních výkonech vytvářet tréninkové plány.

Líbilo se nám
  • přehledné zobrazení naměřených sportovních/zdravotních údajů
  • velké množství sportovních režimů
  • měření SpO2
  • GPS

Zhodnocení

Amazfit Active Edge vypadají na první pohled zajímavě. Robustně stavěné a vysoce odolné chytré hodinky by mohly zaujmout široké spektrum uživatelů. Během celého testování jsem však narážel na ústupky, které mrzí. Tím prvním byla cena. Zpočátku mi částka blížící se 4 tisícům přišla vysoká. Zklamal mě displej. Někdo může namítnout, že nejen já jsem namlsán AMOLED panely, ale pokud je mají i Amazfity kolem 2 tisíc korun, zde by měl být samozřejmostí, nikoliv prostorem pro snížení nákladů. Radost neudělají ani omezené notifikace či nemožnost telefonovat.

Amazfit Active Edge

Plusem hodinek je jejich odolnost, hravě zvládnou plavání i potápění. Nabídka sportovních režimů je skvělá, hodí se GPS. V tomto ohledu budou zájemci spokojeni, stejně tak s doprovodnou aplikací Zepp, se kterou telefon komunikuje. Výborná je i výdrž, kdy procenta baterie takřka neubývají. Poslední kaňkou je absence NFC, hodinkami tak nepůjde platit. Ve výsledku mi tak v nabídce Amazfitu model Active Edge nedává příliš smysl, protože snadno najdete vhodnější alternativu.

Konkurence

Nabízí se stájový kolega Amazfit T Rex 2 Pro, který je lépe zpracovaný, má výrazně kvalitnější AMOLED displej a cena je vyšší jen zhruba o necelých tisíc korun.

Amazfit T-Rex 2

Konstrukce47,1 × 47,1 × 13,7 mm, 67 g, odolnost: MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ne (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor500 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Lepší výbavu vám přinese třeba Amazfit GTR 4, které sice nemají rádi potápění, ale mají větší kruhový a výrazně kvalitnější displej. Zvládají telefonovat a mají i luxusnější vzhled, který se hodí kupříkladu pro více příležitostí.

Amazfit GTR 4

Konstrukce46 × 46 × 10,6 mm, 34 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi
Akumulátor475 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

amazfit-active-edge
Klady
  • vysoká odolnost až do 10 ATM
  • ovládání i pomocí tlačítek
  • velmi dlouhá výdrž
  • přehledné prostředí
  • přesná GPS
Zápory
  • nekvalitní displej
  • omezené reakce na notifikace
  • chybí NFC
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze