Amazfit  T-Rex 2
recenze

Amazfit T-Rex 2

Skutečný král digitální džungle?

Kromě designových chytrých hodinek vhodných k pracovnímu obleku či jako stylový doplněk k vyladěnému outfitu začínají být stále populárnější také čistě sportovně založené modely. Jedním z nich jsou i nové Amazfit T-Rex 2, které lákají na vysokou odolnost, dlouhou výdrž a další vychytávky. Jak si vedly v redakčním testu?

Amazfit T-Rex 2 sází na masivní obrněné tělo i širokou nabídku sportovních režimů. Bude to společně s pokročilým určováním polohy a slibovanou dlouhou výdrží stačit pro získání obliby mezi uživateli?

Amazfit T-Rex 2 – videorecenze

Technické parametry Amazfit T-Rex 2

Kompletní specifikace
Konstrukce47,1 × 47,1 × 13,7 mm, 67 g, odolnost: MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ne (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor500 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostčerven 2022, 5 590 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V balení se nachází kromě samotných hodinek také potřebné manuály a magnetická nabíjecí kolébka. Vzhledem ke sportovnímu charakteru však schází kožená alternativa k silikonovému pásku.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: polymer, kam se podíváš

Amazfit T-Rex 2 jsou každým coulem sportovní hodinky a dávají to patřičně najevo samotným vzhledem připomínajícím oblíbené G-Shock od Casia. Na rozdíl od velkého množství chytrých hodinek se mohou pochlubit například hned čtyřmi tlačítky, které se hodí v případě, že máte nasazené (obyčejné) rukavice nebo se s hodinkami nacházíte v bazénu, kdy nemusí displej správně reagovat na dotyky. Všimnout si lze také velkého množství nejrůznějších nápisů, ať už jde o popisky jednotlivých tlačítek, T-Rex v blízkosti samotného pásku či logo Amazfit na pravém boku, což nemusí vyhovovat každému, ale k „obrněnému“ vzhledu hodinek se to vcelku hodí.

Pouzdro v sobě přitom ukrývá barometr, ale také má umožňovat provoz ve velmi nízkých teplotách (až mínus 30 stupňů Celsia). Vysokou odolnost dává najevo rovněž přítomnost certifikace MIL-STD 810G či polymerová konstrukce. V tomto ohledu možná trochu zamrzí, že třeba alespoň luneta není z oceli, nelze však tvrdit, že by polymer působil nějak nekvalitně či lacině. Spodní strana, která je rovněž plastová (skleněné či keramické provedení by bylo lepší, nejen pro alergiky), obsahuje potřebné senzory a při bližším zkoumání si rovněž lze všimnout, že hodinky nedisponují systémem rychlé výměny pásků, jak je tomu standardem u většiny konkurence.

Hodinky nepůsobí na zápěstí neforemně.

Ačkoliv se jedná o poměrně robustní hodinky s voděodolností do 10 ATM a hmotnosti takřka 67 gramů, nepřipadaly mi na zápěstí nijak extrémně velké a neforemné. Dokonce ani při psaní na počítači nepředstavovaly nasazené hodinky žádný diskomfort, což je rozhodně pozitivní zpráva pro všechny, které nebaví si hodinky sundávat vždy, když usednou ke klávesnici. Na závěr zmíním haptickou odezvu, která nijak neurazí, ale ani nenadchne. Vibrační motůrek je poměrně hlasitý, v dané cenové třídě se však jedná spíše o průměr.

Líbilo se nám
  • možnost ovládání v rukavicích
  • zvýšená odolnost (10 ATM + MIL-STD 810G)
  • dobře sedí na zápěstí
Nelíbilo se nám
  • řemínky nelze rychle vyměnit

Displej: vysoký jas i jemné rozlišení

Středobodem hodinek je 1,39" AMOLED panel s jemností 326 PPI, který disponuje vysokým maximálním jasem zajišťujícím bezproblémovou čitelnost na přímém slunečním světle i spolehlivou automatickou regulací. Uživatelé mají k dispozici dostatečné množství ciferníků a nechybí ani Always-On, jehož vizuální styl vychází z právě používaného klasického ciferníků. Snad jen reakce na zvednutí zápěstí by mohla být v některých případech o něco svižnější, nejedná se však o žádnou katastrofu. Stejně tak by potěšilo safírové ochranné sklíčko, tím však hodinky nedisponují.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • vysoký maximální jas
Nelíbilo se nám
  • safírové sklo by přišlo vhod

Systém a výkon: Zepp OS, jak jej znáte

Hodinky využívají proprietární operační systém Zepp OS, který nepřináší oproti dříve testovaným hodinkám Amazfit nijak extra zásadní inovace. Asi hlavní novinkou je schopnost reagovat na notifikace pěti přednastavenými odpověďmi typu Děkuji, OK, Zavolám později, které ale nelze změnit. Alternativně lze místo textové odpovědi poslat třeba jen emoji. Operační systém ve verzi 9.19.11.1 (i aplikace) je v českém jazyce a je poměrně přehledný. Ovládání hodinek je rovněž vcelku běžné a kromě tlačítek se lze spolehnout na svajpování. Výhodou je, že například doručený e-mail se v hodinkách zobrazí celý, tedy nejen předmět nebo pár prvních řádků.

Amazfit T-Rex 2

Hodinky nabízí také možnost doinstalovat aplikace, s výjimkou aplikace GoPro jsou však všechny (mini)aplikace přímo od Amazfitu a jedná se o drobnosti – například upozornění na dodržování pitného režimu, výpočet BMI, čištění zubů apod. Stále také platí, že při instalaci jedné aplikace je nutné vyčkat a až poté je možné začít instalovat další. Pozitivní zprávou je, že systém funguje svižně a aplikace pro chytré telefony je kompatibilní nejen s Androidem, ale rovněž s iOS.

Líbilo se nám
  • svižný chod systému
  • hodinky zobrazí celé tělo e-mailu/zpráv
Nelíbilo se nám
  • omezené možnosti odpovídání na notifikace
  • nabídka doinstalovatelných aplikací momentálně není příliš zajímavá

Výdrž a nabíjení: týden s přehledem

Amazfit T-Rex 2 jsou vybaveny 500mAh baterií, která má zajistit 10 dní intenzivního používání, 24 dní běžného používání a až 45 dní v silně omezeném režimu úspory baterie. Osobně jsem hodinky používal s co nejčastějším měřením zdravotních hodnot, zapnutým Always-On a vcelku často měl aktivované měření chůze. Při návštěvě Berlína jsem také vyzkoušel monitoring jízdy na kole a za dva dny klesla kapacita baterie celkem o 30 %, tudíž je i při náročnějším používání týdenní výdrž zcela reálná. Nabíjení pak probíhá skrze magnetickou kolébku, standard Qi však podporován není.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: když jde o přesnost

Amazfit T-Rex 2 podporují vskutku široký seznam nejrůznějších sportovních aktivit, ať už se jedná o tradičnější sporty, jako je běh, jízda na kole, či plavání, tak i ty méně tradiční jako třeba frisbee či přetahování lanem. Podobně jako u ostatních chytrých hodinek ale u většiny z nich probíhá pouze základní monitoring tepu, výpočet spálených kalorií apod. U běhu, jízdy na kole či jiných aktivit využívajících polohové služby rozhodně potěší možnost exportu do GPX a velmi rychlá a přesná GPS. S čistým svědomím mohu potvrdit, že Amazfit T-Rex 2 mají jednu z nejlepších GPS, se kterou jsem se u chytrých hodinek setkal a velmi obstojně si poradila se záznamem komplikovaných tras, nedocházelo k „procházení“ budov ani ničemu podobnému.

Hodinky podporují kromě měření tepu rovněž měření SpO2, monitorování stresu, kvality spánku či systém PAI (kombinující více faktorů do jednoho ukazatele). V budoucnu má formou aktualizace přibýt rovněž možnost tvorby vlastních tréninkových šablon, importu trasy, navigace s přímým návratem či navigace v reálném čase. Podle mě osobně je však největší předností hodinek právě přesné a rychlé určení polohy uživatele.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • špičkové polohové služby

Zhodnocení

Amazfit T-Rex 2 jsou v některých oblastech sice stále poměrně „hloupé“, zato však nabídnou dlouhou výdrž, široké množství sportovních režimů a také velmi přesné a rychlé určování polohy uživatele. Pokud jste fanoušci sportovních „obrněných“ hodinek, můžete si další plusové body přičíst za design i zvýšenou odolnost. S ohledem na oficiální cenu 5 590 Kč se tak jedná o slušně vybavené hodinky, které rozhodně nezklamou, ačkoliv mají (alespoň po stránce softwarové vyspělosti) stále prostor pro zlepšení.

Konkurence

Zajímavou alternativou pro sportovce mohou být Huawei Watch GT Runner s pokročilým měřením běhu i tréninkovými asistenty.

Huawei Watch GT Runner

Konstrukce46,4 × 46,4 × 11 mm, 38,5 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px)
SystémHarmonyOS, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, ne, NFC
Akumulátor451 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Pokud se neobejdete bez safírového skla, mohly by vás zaujmout Huawei Watch GT2 Pro, které se momentálně prodávají za cenu okolo 5 tisíc korun.

Huawei Watch GT2 Pro 46 mm

Konstrukce53,6 × 46,7 × 11,4 mm, 53 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, NFC
Akumulátor455 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:00 hodin

Alternativou jsou rovněž Samsung Galaxy Watch4 Classic s otočnou lunetou a systémem Wear OS (Powered by Samsung) či novější Xiaomi Watch S1 Active.

Samsung Galaxy Watch4 Classic 46 mm Bluetooth

Konstrukce45,5 × 45,5 × 11 mm, 52 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor361 mAh, nabíjení: bezdrátové

Xiaomi Watch S1 Active

Konstrukce46,5 × 47,3 × 11 mm, 46 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, NFC
Akumulátor470 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

amazfit-t-rex-2Perfektní odolnost
Klady
  • špičkové polohové služby
  • dlouhá výdrž
  • hodinky zobrazí celé tělo e-mailu/zpráv
  • safírové sklo by přišlo vhod
  • kvalitní AMOLED panel s vysokým jasem
  • zvýšená odolnost (10 ATM + MIL-STD 810G)
  • možnost ovládání v rukavicích
Zápory
  • nabídka doinstalovatelných aplikací není příliš zajímavá
  • omezené možnosti odpovídání na notifikace
  • řemínky nelze rychle vyměnit
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze