Punc luxusu je zpět, seznamte se s Nokií 8 Sirocco

aktualizováno o fotografie a video
43
Punc luxusu je zpět, seznamte se s Nokií 8 Sirocco
  • V portfóliu Nokie ožívá dávná značka Sirocco, která sdružovala ty nejluxusnější modely
  • Pokračovatel v podobě Nokie 8 Sirocco láká na ocelové tělo, bezdrátové nabíjení či zvýšenou odolnost
  • Pyšní se též zakřiveným displejem, špičkovým hardwarem nebo velkou pamětí
  • V prodeji se novinka objeví během dubna za zhruba 19 tisíc korun

aktualizováno o fotografie a video z místa

Nokia na MWC rozhodně netroškařila, co říkáte? Dočkali jsme základního smartphonu v podobě Nokie 1, poctivé střední třídy s Nokií 7 Plus a dokonce i další legendy.

Nokia 8 Scirocco – MWC 2018

Vrcholem nabídky finské značky se však stane zcela jiný přístroj. Bude jím Nokia 8 Sirocco. Rovnou si řekněme, že s původní Nokií 8 nemá de facto nic společného. Mnohým bude ledacos napovídat i označení Sirocco. To jsme v souvislosti s Nokiemi již před lety vídali. Shodou okolností také v řadě 8. Přídomkem Sirocco se mohly pyšnit jen skutečně luxusní kousky, které měly ocelové tělo či safírová sklíčka.

Novodobý následovník rozhodně nehodlá udělat svým dávným předchůdcům ostudu. Nokia 8 Sirocco totiž nabízí ocelové tělo, které se zároveň může pochlubit velkou robustností. Při testech ohebnosti konstrukce vydržela hmotnost 200 kilogramů. Luxusní vzhled pomáhá dotvářet také POLED displej s úhlopříčkou 5,5 palců a oboustranným zakřivením. Samozřejmostí je vysoké 2K rozlišení či ochrana nejnovějším sklíčkem Gorilla Glass 5. Díky zakřivení je tloušťka telefonu v nejužším místě jen 2 milimetry. Naopak v nejširším místě jde o 7,5 milimetrů.

Stylový telefon dnes nemusí nic rozházet a Nokia 8 Sirocco plní certifikaci IP67, díky čemuž odolá prachu i vodě. V rámci posledních trendů si poradí s rychlým nabíjením skrze USB-C konektor a dostalo se i na bezdrátové nabíjení dle standardu Qi. Zadní strana bude lákat na duální fotoaparát s rozlišením 12 + 13 megapixelů. Tato kombinace přinese možnost dvojnásobného zoomu a v nastavení najdete například profesionální režim. Duální fotoaparát Nokie 8 Sirocco se dále může pochlubit umělou inteligencí schopnou se strojově učit. Není tajemstvím, že typově půjde o zcela shodný fotoaparát s levnější Nokií 7 Plus.

Po hardwarové stránce se Nokia 8 Sirocco dostane těsně pod vrchol, ale přesto to bude nejvýkonnější zástupce Nokie. Osazen totiž bude procesorem Snapdragon 835 a 6GB operační paměti. Nouzi nebudete mít ani o úložný prostor, který pojme 128 GB dat. Prostředí bude založeno na Androidu One, konkrétně pak na verzi Android 8.1 Oreo. Nokia nadále hodlá dodržet časté softwarové aktualizace.

Nokia 8 Sirocco se začne prodávat během dubna 2018 za 749 eur, což je v přepočtu necelých 19 tisíc korun. S ohledem na výbavu a luxusní tělo se jedná v případě novinky o adekvátní cenu.

Nokia 8 Sirocco

Rozměry140,9 × 73 × 7,5 mm, 177 g
DisplejPOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 260 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin
Diskuze ke článku
Odur
Takto sa to ale nerobí. Starší procesor a cena prestrelená...
filip
Nádherný telefon! Troufám si říci, že momentálně nejhezčí. Žádná nudle, atraktivní tvary, ideální velikost displeje a k tomu skvělý výkon. Cena je sice vysoká, ale snad půjde rychle dolů! Krása, krása, krása!
Carda
Za ten displej je chválím ale ta čtečka sakra proč to udělali však mohli zaexperimentovat se čtečkou v displeji když je to OLED.
Standa
To honění za velikostí RAM nechápu. Mám Snapdragon 835 a 4 GB RAM v loňské HTC U11 a systém mi stále ukazuje maximální využití paměti 2,7 GB RAM. Zbytek nevyužije. A tady 6 GB RAM? Jen marketing a honění trika. Ale jinak telefon hezký. Hlavně čistý Android. Což Samsungy neumí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze