První telefon s operačním systémem Ubuntu přijde v říjnu

Minulý měsíc přišla společnost Canonical s verzí svého operačního systému Ubuntu pro mobilní telefony. První přístroj s novým systémem by se měl podle šéfa společnosti Marka Shuttlewortha dostat na trh už letos v říjnu. Podle původních odhadů se měl přirom první telefon s Ubuntu objevit na trhu až příští rok.

Jak napsal deník Wall Street Journal, telefon by měl startovat na dvou velkých světových trzích. Ani jeden z nich nebyl jmenován, ale podle serveru unwiredview.com by jedním z nich mohla být Čína nebo Asie jako celek, kde má Ubuntu dobré jméno, ale to je pouze spekulace. Druhým by pak mohla být Severní Amerika, protože sám Shuttleworth se nechal slyšet, že je pro něj tento region naprosto klíčový. To ale neznamená, že se zde telefony s Ubuntu začnou prodávat od prvního dne.

Stejně jako neznáme trhy, kde telefon s mobilním Ubuntu odstartuje, neznáme ani jeho výrobce, ani přibližné specifikace. Stejně tak si budeme muset počkat i na cenu, se kterou se Canonical pokusí utkat se zavedenými operačními systémy.

Tip: Ubuntu for phones: nejznámější PC linux míří na smartphony

Nicméně v průběhu února by měl Canonical uvolnit pro vývojáře nedokončenou verzi mobilního Ubuntu tak, aby si ho mohli nainstalovat na Samsung Galaxy Nexus a hrát si s ním. Spoléhá na to, že se mu podaří s pomocí široké vývojářské komunity systém do října doladit a připravit pro něj do startu dostatek aplikací.

Zdroje: unwiredview.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze