BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition: první telefon s Ubuntu

34

První telefon s operačním systémem Ubuntu se dostává na evropský trh. Jmenuje se BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition a bude dostupný v následujících týdnech skrze model rychlých prodejů. To znamená, že bude uvolněn daný počet kusů a dostane se tedy pouze na ty nejrychlejší. CEO společnosti Canonical se na uvedení velmi těší.

Dnes na pole mobilních operačních systémů oficiálně vstupuje další velký hráč. Máme zde Android, Windows Phone, iOS, Sailfish OS, BlackBerry OS, Firefox OS a nově se do tohoto zástupu přidá i Ubuntu. To přichází se svým řešením Ubuntu Scopes, které se oddaluje od standardního využívání seznamu ikon a nahrazuje ho přizpůsobenými domovskými obrazovkami. První telefon s tímto operačním systémem je BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition. Ten vychází z modelu BQ Aquaris E4.5, který běží na operačním systému Android a jedná tak o již existující model s novým operačním systémem. BQ je u nás výrobce neznámý, ale ve Španělsku, své domovině, je známý hlavně jako výrobce elektronických čteček knih.

TIP: Ubuntu pro mobily se blíží, vyzkoušeli jsme ho na MWC (video)

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition
Nový telefon Aquaris E4.5 Ubuntu Edition

Samotný telefon má displej o úhlopříčce 4,5 palců a celkovou výbavou spadá do nižšího průměru. Procesor v čipsetu od MediaTeku pracuje na frekvenci 1,3 GHz, operační paměť disponuje kapacitou 1 GB a data si uložíte na 8GB interní úložiště. Displej bude mít qHD rozlišení, chybí LTE, ale interní paměť si můžete alespoň rozšířit pomocí microSD karet. Někoho také potěší podpora Dual SIM.

Telefon ale momentálně nemá být nějakou špičkovou záležitostí z pohledu hardwaru, spíše představením operačního systému a představení toho, co dokáže. „Ubuntu je úplně jiný koncept, než který prezentují ostatní mobilní operační systémy a jsme opravdu pyšní na to, že se tento systém nyní dostane mezi širokou veřejnost,“ říká Alberto Mendez, CEO společnosti BQ. Společnosti BQ je za možnost vyrábět první Ubuntu telefon velmi vděčná a cení si každé podobné příležitosti.

Oficiální snímek telefonu Aquaris E4.5 Ubuntu Edition

Ubuntu jde na věc tedy trochu jinak než ostatní operační systémy a snaží se zaujmout velmi svěžím a nezvyklým prostředím, které upřednostňuje spíše služby a informace místo seznamu aplikací. Klasické aplikace však telefon podporuje také a určitě tak nebudeme ochuzeni o různé hry a aplikace, které známe z Androidu a ostatních systémů. Jestli vás Aquaris E4.5 Ubuntu Edition zaujalo, budete si ho moci v následujících týdnech objednat ze stránky BQ. Počet kusů ale bude omezený a telefon se bude prodávat stylem „kdo dřív přijde, ten dřív mele.“ Cena je 169,90 euro, tedy přibližně 4 700 korun. O otevření objednávek se údajně nejdříve dozvíte z Twitter účtu prodejce BQ.

Zdroje: ubuntu.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Yoga
Každá konkurence dobrá, ale s tímhle Ubuntu nikoho nezaujme. Navíc nikde žádná kampaň, nikdo nic neví jak to přesně bude s aplikacemi, atd.
Andy
Uzasne. DIky Ubuntu jsem vstoupil do sveta linuxu. :-) Jak je ubutu hooodne nabuseny OS, verim, ze i jeho "mobilni" bracha bude taky ....
qwertz
Konkurence k androidu je dobra ale v takovehle formw neuspěje viz Ubuntu jolla .
Andy
Akorat mam obavy, aby Ubuntu neskoncil jako Mint .... (mam na mysli otravne reklamy)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze