První dojmy ze Samsungu Galaxy Book 12 (video)

2

Samsung na tiskové konferenci na MWC 2017 v Barceloně představil hned dvojici tabletů. Mimo již zmíněného Galaxy Tabu S3 s Androidem jsme se dočkali také Windows tabletu s podporou S Pen a dokonce i s pořádným výkonem, kde nechybí Incel Core i5. Microsoft Surface má tak dalšího konkurenta s v souboji to nebude mít jednoduché.

Na první pohled byste klidně řekli, že se jedná o tablet s 12palcovou úhlopříčkou. Svoji tloušťkou, zpracováním ani ničím jiným totiž Galaxy Book 12 nijak nevybočuje a zapadne mezi ostatní. Ovšem je zde jeden velký rozdíl, Samsung dokázal do tak malého těla vměstnat nekompromisní výkon.

Samsung Galaxy Book 12 – MWC 2017

Přímo u Samsungu jsme se mohli přesvědčit, že Galaxy Book 12 výkon nepředstírá, ale doopravdy jej nabízí. K našemu dalšímu překvapení jsme totiž zjistili, že na těle se nacházejí dva USB-C konektory a v Sasmungu se je rozhodli využít k připojení dvou 4K monitorů. Galaxy Book 12 to zvládl, byť některá gesta už byla na hranici plynulosti a drobná zaváhání už byla místy vidět. I tak nás ale výkon velmi příjemně překvapil.

TIP: Samsung Galaxy Book: dvě velikosti a špičkové vnitřnosti

V režimu tabletu je zařízení dostatečně mobilní, i hmotnost 754 gramů není vzhledem k výkonu nijak vysoká a na 12 palcích se dobře rozloží. Zpracování tabletu je hliníkové, a tak se nikde nic nekroutí a zařízení i dobře vypadá. Smířit se musíte pouze s otvory na horní straně, které slouží k aktivnímu chlazení, takový výkon už pasivně uchladit nelze.

Galaxy Book 12 sice nabídne skvělý výkon i krásné rozlišení displeje, ale i tak nás nejvíce zaujala klávesnice a S Pen. Klávesnice je totiž velmi variabilní a nabídne hned několik možností sklonu při klasickém režimu notebooku. Klávesnici lze samozřejmě otočit a tablet na ní položit (klávesnice se automaticky deaktivuje). Nabízí i další polohy a je tak velkým benefitem, navíc se na ní pohodlně píše, a to hned od prvního dotyku. Nezklamal nás ani touchpad a celkově tak klávesnici hodnotíme velmi vysoko, mnozí výrobci notebooků by se mohli učit.

Samsung Galaxy Book

Velkým benefitem je také S Pen. Samsung navíc spolupracuje s Adobe a například Photoshop se k S Penu skvěle hodí. Zařízení navíc reaguje na sklon S Penu a na přítlak a pro práci je S Pen skvělým pomocníkem, nově navíc rozpozná více úrovní přítlaku.

Výkon, mobilita, S Pen, skvělá klávesnice a mnohé další, tak jde je háček? Je v dostupnosti. Český trh zůstává Galaxy Booku 12 uzavřen zřejmě kvůli obavám o malý zájem. I když cena zatím nebyla oznámena, tak se dle našeho odhadu budeme pohybovat mezi 30 a 40 tisíci korun, což není málo. Pokud by někoho Samsung Galaxy Book 12 zaujal, tak si pro něj bude muset do zahraničí.

Technické parametry Samsung Galaxy Book 12 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce291,3 × 199,8 × 7,4 mm, 754 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 12" (2 × 1 440 px)
Chipset
PaměťRAM: 4 GB, disk: 12,8 GB (SSD), paměťové karty: ?
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: ?, další: ne
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ?
Operační systémWindows 10
Akumulátor39 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
DostupnostQ2 2016, ?
Diskuze ke článku
ados
pekne zarizeni, predpokladam ale ze ma 128Gb ssd a ne jak mate v technickych parametrech 12,8 GB (SSD)? :)
Lukáš
Prý se u nás nebude prodávat, tak proč to zbytečně ukazují.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze