První dojmy z Xiaomi Mi MIX 2: menší telefon, větší rámečky

5
První dojmy z Xiaomi Mi MIX 2: menší telefon, větší rámečky
  • Druhá generace Mi MIX je podstatně menší než předchůdce
  • Mnohem lépe proto padne do rukou
  • Na druhou stranu už k kvůli větším rámečkům nepřináší wow efekt

V loňském roce způsobilo Xiaomi takřka celosvětové pozdvižení představením modelu Mi MIX. Špičkově vybavený telefon zaujal především obrovským 6,4palcovým displejem, který měl minimální rámečky. V naší tehdejší recenzi jsme naznačovali, že může jít o směr, kterým se postupně vydají další výrobci. Dle očekávání se Xiaomi rozhodlo, že na takto zajímavý a svým způsobem úspěšný telefon naváže. A tak jsme se letos dočkali představení Xiaomi Mi MIX 2, které začínáme testovat.

Xiaomi Mi MIX 2

Na první pohled je vidět, že před sebou již nemáme tak velké zařízení. Čínský výrobce se rozhodl, že sníží úhlopříčku displeje na 5,99 palce. Rozlišení navíc ještě mírně narostlo, takže rastr je jemnější. Menší displej má za následek celkově kompaktnější rozměry, což můžete vidět v tabulce. Mi MIX 2 tak rozhodně mnohem lépe padne do ruky a jistěji se drží. V tomto ohledu to lze pouze kvitovat.

Xiaomi Mi MIX 2 Xiaomi Mi MIX
rozměry 151,8 × 75,5 × 7,7 mm 158,8 × 81,9 × 7,9 mm
hmotnost 185 gramů 209 gramů
velikost displeje 5,99 palců 6,4 palců
rozlišení 2 160 × 1 080 px (403 PPI) 2 040 × 1 080 px (361 PPI)
využití čelní plochy displejem 80,8 % 83,6 %

Původní Mi MIX však dokázal ohromit, většina lidí nad jeho vzhledem žasla. Jak je na tom nástupce? Ten má rovněž čím zaujmout, ale dechberoucí wow efekt se nekoná. Z části je to způsobeno tím, že první může být jen jeden. Opomenout však nemůžeme fakt, že Xiaomi zvětšilo rámečky kolem zobrazovače. Nijak zásadně, ale je to poznat a výsledný dojem už není takový. Rámečky displej jednoduše má, ačkoliv nijak velké. Zaujmout novinka umí celkovým vzhledem. Výrobce opět vsadil na lesklé sklo a především zadní strana je krásná. Bohužel jen do chvíle, než telefon vezmete do ruky. V daný moment se začne neskutečně rychle upatlávat otisky prstů.

Řešením je pak časté čištění, případně využití ochranného krytu zadní strany a boků. Jeden takový kryt výrobce přímo přibalil. Při pohledu na něj vás však napadne, že žádný obyčejnější už v Xiaomi nemohli najít. Matný a šedý kus plastu nevypadá opravdu příliš k světu a je škoda jím telefon hyzdit. My tak vzpomínáme na loňský rok, kdy výrobce k předchůdci přibalil mnohem povedenější koženkové pouzdro.

V telefonu se nachází operační systém Android 7.1.1 Nougat a nadstavba MIUI 8.5. Bohužel bez češtiny a bez služeb Googlu. Zatímco češtinu si jen tak nenahrajete, Google služby lze velmi jednoduše doinstalovat skrze oficiální App Store Xiaomi. Kousky zakoupené v českých e-shopech, či u operátora O2, však budou češtinu obsahovat. Prostředí běží velmi plynule a je jej radost používat. Není se čemu divit, výkonný hardware v čele se Snapdragonem 835 a 6GB RAM dělá své.

Závěrem prvních dojmů se můžeme podívat také na pár prvních testovacích snímků. Xiaomi Mi MIX 2 se chlubí 12megapixelovým fotoaparátem se světelností f/2,0 a čtyřosou optickou stabilizací. Prostředí aplikace fotoaparát se omezuje na minimum ovládacích prvků a je velmi přehledné. Navíc i svižné. Čelní kamerka se opět nachází nezvykle ve spodní části telefonu, má 5 megapixelů a při aktivaci vás telefon vyzve, ať jej správně otočíte.

Ukázkové fotografie

Mobilní telefon Xiaomi Mi MIX 2 v redakci nadále testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte se nás zeptat.

Partnerem zpravodajství o Xiaomi je e-shop xm.cz

Technické parametry Xiaomi Mi MIX 2 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce151,8 × 75,5 × 7,7 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:43 hodin
Dostupnostříjen 2017, 11 000 Kč
Diskuze ke článku
antik
za jak dlouho bude video recenze?
Štěpán
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je na tom tento model s anténou a ztrátou/vypadáváním signálu. Mám Mi3 a ztrácím na něm signál mnohem dříve, než všichni ostatní, kteří jsou se mnou v daném místě. Děkuji za odpověď
nezmar
sharp taketo telefony robil pred 3 rokmi.... :)
Houmik
Telefon mám doma již měsíc a zatím jsem žádné vypadávání signálu nezaznamenal.

Pokud by jste měl nějaké další otázky, stačí se zeptat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze