První dojmy z iPhonu Xr, který nabídne špičkový výkon za nižší cenu

50
První dojmy z iPhonu Xr, který nabídne špičkový výkon za nižší cenu
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Do redakce nám dorazil nejlevnější letošní iPhone, model Xr
  • Ten nabídne po vzoru svých dražších sourozenců skvělý výkon, šetřilo se ale třeba na displeji
  • Kompromisů je samozřejmě více, telefon je ale výrazně dostupnější

Vstupenka do Apple světa? I tak se v kuloárech mluví o novém iPhonu Xr, který se oficiálně začal dnes prodávat po celém světě. Jeden kus dorazil i k nám do redakce. Konkrétně máme k dispozici modrou barvu v základní 64GB variantě. Naše první dojmy jsou zatím jen pozitivní, ale nepředbíhejme.

Apple iPhone Xr

Výkon na rozdávání

Pokud se vydáte do obchodu či na internet, vybírat můžete hned ze šesti barev – modré, bílé, černé, žluté, korálově červené a RED edice. Uvnitř pak naleznete totožný „motor“ jako v iPhonech Xs/Xs Max, tedy A12 Bionic s Neural Enginem. Teoreticky se tak o výkon u „levného“ iPhonu nemusíte vůbec obávat. S klidem by měl zvládnout nejnáročnější hry na maximální grafické detaily a zároveň otevřít desítky aplikací bez jediného zaváhání. Taková je naše zkušenost s tímto čipem z iPhonu Xs.

Co je však rozhodně jiné, je displej. Na přední straně nenajdete OLED panel, ale Liquid Retina HD zobrazovač, který je papírově nejslabší výbavou celého iPhonu. Nicméně na první dojem nejde poznat, že Apple nepoužil technologii OLED. Musíte dát iPhony vedle sebe, abyste viděli nějaký rozdíl. Co je však velmi patrné, jsou celkem silné černé rámečky okolo displeje. Na první pohled to dost kazí dojem z celého displeje, ale až čas ukáže, jestli je to opravdu až takový problém.

Apple iPhone Xr

Na zadní straně pak naleznete jen jednu čočku fotoaparátu, která nabízí 12 Mpx, tedy opět stejně jako u iPhonu Xs. Kalifornská společnost však odstranila teleobjektiv, a v praxi se tak musíte spolehnout jen na jednu čočku. Zároveň však společnost zachovala Portrétní režim, který funguje pouze na lidi. Nečekejte tak, že si vyfotíte svého pejska či květinu s rozmazaným pozadím. Proč to Apple udělal není moc zřejmé.

iPhone Xr v ruce působí těžkým dojmem a s hmotností 194 gramů se lehce pronese. Pro srovnání iPhone Xs Max váží 208 gramů. S rozměrem 6,1 palců však velmi dobře padne do ruky a můžete mít jistotu stabilního a jistého úchopu.

Apple iPhone Xr

iPhone Xr podporuje bezdrátové nabíjení, Face ID a je voděodolný (i prachuvzdorný) dle certifikace IP67, takže vydrží 30 minut v hloubce jednoho metru. U iPhonu Xs by to měly být až 2 metry. Apple však rozhodně nezamýšlel, abyste jste se s iPhonem cíleně potápěli. Voděodolnost je praktická pro nepřízeň počasí či nechtěné polití. Samozřejmě pár fotek v bazénu hravě zvládne, ale nikdy nevíte, co se může přihodit.

Telefon pro mladší generaci?

Nový iPhone Xr působí velmi dobře. Apple jasně cílí na mladší uživatelskou základu, kterou chce oslovit hravými barvami a prémiovou výbavou. V balení pak naleznete standardní výbavu – nabíječku s adaptérem, sluchátka, samolepky, návod a „píchátko“ na SIM kartu. Nic nového nečekejte. Co se však lehce změnilo, je slot pro SIM kartu, který je nově umístěn dole na boku, dříve se nacházel více nahoře.

Velmi zajímavá je výdrž. iPhone Xr by měl vydržet o 1,5 hodiny déle než iPhone 8 Plus, tedy stejně dlouho jako iPhone Xs Max. Jsme zvědaví na vlastní výsledky a postřehy z testování.

iPhone Xr startuje na ceně 22 490 korun v kapacitě 64 GB. Za 256 GB pak zaplatíte 26 990 korun. Za tuto cenu obdržíte skvěle vybavený telefon, který vám rozhodně splní to, co si budete přát. Jedinou vadou na kráse je displej. Kdyby však Apple i tento model osadil OLED panelem, patrně by nemohl stát tolik, co stojí a kanibalizoval by vlastní vlajkové lodě.

Technické parametry Apple iPhone Xr

Kompletní specifikace
Konstrukce150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A12 Bionic, CPU: 2×2,5 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 942 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 3:27 hodin
Dostupnostříjen 2018,
Diskuze ke článku
Zdenek
Pochopil bych cenu okolo 15 tis ale 22 nebo 26? Za to koupíte vlajky skoro všech výrobců. Tak že co má tedy lepší? Jen procesor. Touhle peckou Apple potvrdil jen jediné, chceš iPhone tak tě sedřeme z kůže. Je to výsměch zákazníkům
Roman Varga
Roman Varga
Ten tel. vypadá stašně to nejsou rámečky ale rámy, to ho máte v nějakom obale?
Danny
Rozlišení hrozný a rámečky taky strašné. Nějak mě uniká přidaná hodnota téhle obludy... Těžké, nehezké,drahé... To už nemůže zachránit ani IOS....
DV
At se na me jablickari nezlobi, ale proc vyhazujete penize za kus displeje s nesmyslnym vykonem v ruce? Ceny techto snobskych telefonu mi hlava nejak nebere...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze