Prototypy Sony Ericssonů F305 a K330 v redakci

4

Do naší redakce dorazila dvojice prototypů nedávno představených Sony Ericssonů - herní model F305 a levný K330 s FM rádiem. Zakládáme blog a dáváme vám šanci zeptat se na to, co vás ohledně těchto novinek zajímá. Aktualizováno 14:12, 2x VIDEO

Sony Ericsson F305

Rychlý odkaz v tomto článku na telefon:

Sony Ericsson představil obě novinky na tiskové konferenci v úterý 17. června 2008. Tehdy jsme pro vás nafotili a napsali naše první dojmy z modelu F305 a K330. Sony Ericsson F305 je zástupce nové herní řady F. V jeho výbavě nalezneme hudební přehrávač, FM rádio s RDS, 2 Mpx fotoaparát a EDGE. Hry je možné hrát s více hráči přes Bluetooth. Za to Sony Ericsson K330 se řadí mezi low-endové modely a nabízí hudební MP3 přehrávač, FM rádio a VGA fotoaparát s fotoalbem.

Jelikož se Sony Ericssony F305 a K330 dostanou na trh až za několik měsíců, testovali jsme teprve prototypy telefonů s nefinální verzí firmwaru. Vlastnosti telefonů a chování funkcí tak nemusí být konečné a od budoucích sériově vyráběných telefonů se mohou odlišovat.


Sony Ericsson F305: první zástupce nové herní řady F


Sony Ericsson F305 - oficiální fotografie

Sony Ericsson F305 na videu - 28.6. 2008 - 14:12

Datové funkce - 27.6. 2008 - 21:25

Datová výbava zahrnuje dvojici GPRS/EDGE, USB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage) a Bluetooth 2.0. Během posílání souborů přes Bluetooth do F305 lze telefon normálně využívat. Kopírování probíhá automaticky minimalizované v liště. Co mě zde mile překvapilo, bylo to, že ještě než dorazí celý hudební soubor (konkrétně MP3) k vám do telefonu, tak je již možné si alespoň část poslechnout. Poté, co dorazí soubor, se vám objeví na displeji volba jej přehrát. Následně lze také skladbu přejmenovat.

Hry a další zábava - 27.6. 2008 - 20:28

Nejvíce jsem se u tohoto telefonu těšil na předinstalované JAVA hry. Nabídku her lze rychle spustit speciálním tlačítkem na ovládacím bloku, bohužel však pouze z pohotovostního režimu. Snad se u finálního sériově vyráběného telefonu dočkáme nápravy a tlačítko bude reagovat všude v menu. V testovaném Sony Ericssonu F305 bylo předinstalováno 9 her: Bass fishing, Tropical Madness, Sims 2, Racing Fever GT, QuadraPop, Lumines Block Challenge, JC Does TEXAS, JewelQuest 2 a Asteroids. Podle informací by se však v telefonu měla předem nacházet pouze trojice: Bowling, Bass fishing a Jockey. Dalších více než 50 her pak bude možné stáhnout z internetu.


Screenshoty displeje z her Sims 2 a Tropical Madness


Screenshoty displeje z her Racing Fever GT a QuadraPop

To, co dělá Sony Ericsson F305 opravdu zajímavým herním telefon, je vestavěný pohybový senzor. Hry jako Bowling, Bass fishing, Jockey a mnoho dalších bude možné ovládat pohybem ruky. U námi testovaného prototypu zatím nebylo možné použít akcelerátor u všech her, které jej budou v budoucnu využívat. V telefonu také chyběla rozhodně nejpřitažlivější hra Bowling. I tak jsme se seznámili alespoň s hrou Bass fishing, u které již bylo možné použít pohybového senzoru. Účelem této hry je ulovit co největší rybu. Nejprve hodíte pohybem ruky návnadu do vody a snažíte se opakovaným stisknutím potvrzovacího středu upozornit plovoucí ryby. Jakmile se nějaká ryba chytí, musíte vyrovnávat telefon podle potřeby ukazatele, abyste rybu nepustili zpátky. Pokud se vám to podaří, vytáhnete rybu pohybem ruky nad hladinu a tím končí dané kolo.



Screenshoty displeje ze hry Bass fishing

Hra Tropical Madness je také velmi chytlavou. Cílem je projet se zvířecí postavou (nejspíše veverkou), která se vždy sbalí do klubíčka, celou dráhu a získat co nejvíce bodů za sebrané ukazatele. Tato hra se ovládá šipkami na telefonu a v nastavení najdeme konfiguraci ovládání. Přesto si myslím, že finální verze umožní také ovládání pouhým pohybem ruky (resp. nakláněním do stran). Podobnou hru už totiž nabízí dvojice telefonů K850i a W910i, u kterých se balón navádí nakláněním přístroje do stran.


Screenshoty displeje z her Lumines Block Challenge a JC Does TEXAS

Sony Ericsson F305 umožní hraní některých her také přes Bluetooth. Na souboj budete moci vyzvat dokonce i více než jednoho kamaráda. Podle informací, a koneckonců i z tiskových materiálů, bude možné v některých hrách překlopit displej do režimu na šířku a využít tak speciálních herních kláves. U testovacího prototypu však žádné hry překlopení displeje prozatím nepovolily. Dvojici kláves nad displejem lze použít v pohotovostním režimu alespoň pro rychlé zobrazení poslední pořízené fotografie či videa. Na zadní straně pak potěší dvojice hlasitých stereo reproduktorů.


Screenshoty displeje z her JewelQuest 2 a Asteroids

Prostředí telefonu - 27.6. 2008 - 14:28

Sony Ericsson F305 přináší platformu A200, takže potvrzovacím středem čtyřsměrné navigační klávesy se z pohotovostního režimu dostaneme do menu a dále pak toto tlačítko slouží pro potvrzení volby. Nápomocna je dvojice kontextových kláves. Citelně nám scházel multitasking, který jinak nabízí většina dnešních Sony Ericssonů.

Organizační funkce - 27.6. 2008 - 14:22

Co se týče organizačních funkcí, herní model F305 nijak nevybočuje z portfolia dnešních telefonů Sony Ericsson. Nabízí jednoduchý budík s možností opakování v určitých dnech a volbou melodie pro buzení, dále aplikaci světový čas, kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazení (a volbou vytvoření zvukové upomínky), úkolovník, časovač, stopky a kalkulačku.

Zkušební fotografie telefonu - 27.6. 2008 - 13:25

Dnes jsme vyzkoušeli 2 Mpx fotoaparát v akci. Tomu schází autofocus a LED dioda. V nastavení najdeme přepínání rozlišení fotografie, vyvážení bílé, PhotoFix. Ze zkušebních fotografií je jasně vidět, že se zatím jedná o jednu z prvních verzí firmwaru, která má daleko k dokonalosti. Snímky trpí modrým zabarvením či občasným sléváním barev. Přiložené fotografie tak slouží spíše pro zajímavost. Snímky jsou ale naopak, i přes absenci autofocusu, již dostatečně zaostřené po celé ploše. Sony Ericsson dokáže nahrávat video v maximálním rozlišení pouze QCIF (176 x 144 px) s rychlostí 15 snímků/s.


Zkušební fotografie exteriéru v podání Sony Ericssonu F305

Výměnné plastové kryty - 26.6. 2008 - 21:30

Podle výrobce najdeme v balení s telefonem náhradní plastový kryt, který bude možné jednoduše měnit. My jsme bohužel měli k dispozici samotný telefon. Jak se zdá, tak půjde vyměnit jen plastový kryt na pření straně, zbytek telefonu ponese barvu, ve které si přístroj zakoupíte. Vyjmutí krytu je naprosto bezproblémové, stačí pouze například nehtem podebrat odejmutelnou část v místě pod čtyřsměrným ovládacím tlačítkem a celý přední kryt vycvaknout. V tuto chvíli je těžké říci, kolikrát bude "zdrávo" měnit plastový kryt, aby nedošlo k případnému mechanickému poškození. Na denní výměnu krytu bych to ale rozhodně neviděl.

Design a konstrukce - 26.6. 2008 - 20:59

Sony Ericsson F305 svým designem připomíná z velké části herní konzoli. Aby také ne, jedná se totiž o prvního zástupce nové herní řady F (anglicky F jako "Fun" - zábava). Výrobce by rád tímto telefonem oslovil především mladistvé. Podle našeho názoru se mu to také mělo podařit. Hned během prvního dne jsme zaznamenali mnohé kladné ohlasy jak na designovou stránku, tak i na předinstalované hry, které je možné ovládat pouhým pohybem ruky. Hodnotit konstrukční zpracování by v tuto chvíli nemělo žádný smysl, neboť se jedná pouze o prototyp telefonu. I tak ale můžeme švédsko-japonského výrobce pochválit, že je na dobré cestě.

K dispozici bude černé a bílé barevné provedení Sony Ericssonu F305. Výrobce můžeme pochválit za to, že se téměř nikde, vyjmo displeje, neuchycují otisky prstů ani jiné nečistoty. Na přední straně nelze přehlédnout dvojici speciálních herních tlačítek (s kroužkem a křížkem) nad displejem, mezi kterými se umístil reproduktor pro hovory. Ovládací blok je ve složení: čtyřsměrné ovládací tlačítko s potvrzovacím středem, dvojice kontextových kláves, tlačítko pro přijmutí/ukončení hovoru, mazací klávesa "c" a tlačítko pro rychlé spuštění her.

Fotogalerie: telefon naživo ze všech stran - 26.6. 2008 - 20:35


Sony Ericsson F305 v ruce...


Telefon ve srovnání s platební kartou zepředu a zezadu


...a ve vysunutém stavu zezadu a z obou boků...


Telefon rozebraný jak jen to jde...


Podsvícení klávesnice a okolních tlačítek...

Sony Ericsson K330: levný elegán s fotoaparátem a rádiem


Sony Ericsson K330 - oficiální fotografie

Sony Ericsson K330 na videu - 28.6. 2008 - 14:12

Organizační funkce - 27.6. 2008 - 22:12

Organizační výbava zahrnuje kalendář, časovač, úkoly, budík, stopky a kalkulačku. Kalendář nabízí pouze měsíční zobrazení s možností přidání poznámek. Budík je velmi jednoduchý, není opakovaný v určitých dnech, ale za to vás dokáže vzbudit FM rádiem. Pro tuto možnost je však nutné k telefonu připojit headset, který funguje jako anténa. Stopky nabízejí volbu ukládání výsledků. Kalkulačka přináší pouze základní operace jako je plus, mínus, krát a děleno. Velmi mile nás výrobce potěšil tím, že nezapomíná ani na praktičnost v dennodenních situacích. Potřebujete si nutně na něco posvítit a nemáte v kapse baterku? Pak jistě oceníte aplikaci "svítilna", která naplno bílé podsvítí displej a lze ji tak použít jako kapesní svítilnu. V Sony Ericssonu K330 nechybí dvojice JAVA her: JC Does TEXAS a QuadraPop (tetris).

Prostředí telefonu a ovládání - 27.6. 2008 - 21:52

Model K330 je určen pro starší lidi či pro ty, kteří hledají například svůj první mobilní telefon. Prostředí Sony Ericssonu K330 totiž můžeme označit za čistě intuitivní. Do menu vstoupíme stisknutím levé kontextové klávesy, poté se objeví matice 3x3 ikonek. Všechny klávesy jsou dostatečně velké. Nelíbil se mi pouze horší stisk, neboť tlačítka trpí nebývalou tuhostí. Ve tmě jsem naopak ocenil dobré podsvícení všech kláves.

V nastavení telefonu nechybí volba melodie a hlasitosti vyzvánění (z přednastavených melodií), vibrační vyzvánění, zvuk SMS zprávy, zvuk kláves či zvuk budíku. Dále zde nalezneme volbu tapety, témata, nastavení času a data, jazyku, Bluetooth (aktivaci, viditelnost, spárované přístroje, název přístroje a další), výběr sítě, intenzitu podsvícení v pěti krocích (jasu displeje) či automatický zámek klávesnice, který se spustí po 15-ti vteřinách nečinnosti.

Design a konstrukce - 27.6. 2008 - 21:44

Sony Ericsson K330 působí převážně konzervativním dojmem. I přesto však na telefonu najdeme stylové prvky. Barevných pruh, který se táhne po bocích, je vyveden ve zlaté či zelené barvě. Také prvky jako je čtyřsměrný ovladač (bez potvrzovacího středu) a dvojice nápomocných kontextových kláves můžeme označit z části za stylové. Sony Ericsson K330 je telefon klasické konstrukce s vynikajícími rozměry 100 x 45 x 12 milimetrů a hmotností 75 gramů. Telefon padne do ruky krásně.

Zkušební fotografie telefonu - 27.6. 2008 - 13:53


Zkušební fotografie exteriéru v podání Sony Ericssonu K330

Fotogalerie: telefon naživo ze všech stran - 26.6. 2008 - 20:35


Sony Ericsson K330 v ruce...


Telefon ve srovnání s platební kartou zepředu a zezadu



Detaily Sony Ericssonu K330...Fast-port umístěný netradičně na horním boku přístroje



Numerická klávesnice ve dne a v noci
Diskuze ke článku
Kitovec
Dobrý den.
Nemohli byste pořídit nějaké video znázorňující tak proklamované pohybové hry na modelu F305? :) Díky!
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobry den, podivejte se na demo tour video modelu F305 zde
, na kterem jsou nektere hry (bowling, Bass fishing, ..) znazorneny.
beata
Dobrý den, nemůžu nikde najít jakou hodnotu SAR má Sony Ericsson F305? Moc díky
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, hodnotu SAR Sony Ericssonu F305 prozatím neznáme. Testovali jsme pouze prototyp telefonu, u kterého nebyly žádné prospekty, na nichž vždy výrobce hodnotu SAR zmiňuje. Ani na oficiálních stránkách jsme nic nenašli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze