Proč dbát na vývoj nativní Android aplikace i v roce 2024?

Proč dbát na vývoj nativní Android aplikace i v roce 2024?
Fotografie: Dactyl Group

V roce 2023 má Android na trhu podíl 72,2 %, tudíž běží na více než 3,4 miliardách zařízení. Pokud potřebujete platformu dostupnou pro široká publika – Android je ideální volbou, se kterou vám pomůže nativní vývoj! Brněnská vývojářská společnost Dactyl Group vám vysvětlí proč.

Výhody nativního vývoje

Vývoj mobilních aplikací pro Android je v dnešní době důležitou součástí strategie mnoha společností. IT profesionálové z Dactyl Group se hned zaměřují na klíčovou otázku:

Je lepší použít nativní vývoj, nebo spoléhat na flexibilní řešení, jako jsou hybridní a webové aplikace?

Nativní aplikace dělané pro Android využívají všechny funkce a možnosti, které operační systém nabízí. 

Pojďme se podívat na všechny výhody nativního přístupu pro Android!

Dactyl Group

Vyšší výkon

Nativní aplikace pro Android v první řadě září zlepšeným výkonem, protože veškerá optimalizace se zaměřuje pouze na konkrétní platformu. Využití všech dostupných nástrojů a funkcí se postará o rychlý a plynulý provoz

Hybridní řešení a webové aplikace v tomto ohledu většinou zaostávají.

Lepší uživatelský zážitek

Nativní volba také nabídne konzistentní a intuitivní uživatelský zážitek. Z pohledu vývoje má každá nativní platforma své specifické designové principy. Proces tvorby uživatelského rozhraní je tak sjednocený a odpovídá danému operačnímu systému. 

Pro uživatele jsou nativní aplikace také daleko lépe ovladatelnéa přehledné.

Přístup ke všem funkcím

Android nabízí množství specifických funkcí, jako jsou fotoaparáty, senzory, Bluetooth, GPS, NFC aj. Při nativním vývoji k nim máte plný přístup a s jejich pomocí můžete vytvořit velmi komplexní aplikace přizpůsobené potřebám uživatelů. 

To je také užitečné pro vývoj aplikací, které komunikují s externím hardwarem – například pomocí Bluetooth nebo NFC.

Integrace s Android ekosystémem

Nativní aplikace také umožňují daleko lepší integraci s celým Android ekosystémem. Mohou tak snadno komunikovat s dalšími aplikacemi a využívat funkce, jako jsou oznámení, sdílení obsahu a další. 

Tato integrace umožňuje vytvářet všestranné aplikace s příjemným zážitkem pro všechny uživatele.

Podpora pro různá zařízení

Pestrý ekosystém Androidu zahrnuje celou řadu zařízení s různými velikostmi obrazovek, hardwarovými specifikacemi i rozlišením. Při nativním vývoji máte lepší kontrolu nad chováním vaší aplikace v rámci odlišných zařízení

Můžete jednoduše optimalizovat jednotlivá uživatelská rozhraní i funkce a dosáhnout konzistentního zážitku pro každého uživatele.

Přístup k nejnovějším funkcím

Google se o Android stará pravidelně – aktivně přidává nové aktualizace a vylepšení. Při nativním vývoji máte k novým funkcím přístup okamžitě, čímž se jednoduše postaráte o to, aby aplikace nikdy nebyla pozadu.

A když vždy půjdete s aktuálními trendy, zajistíte si také zaručenou konkurenceschopnost.

Menší riziko bezpečnostních problémů

Nativní aplikace jsou obvykle bezpečnější než hybridní nebo webové aplikace. Jsou totiž navržené speciálně pro konkrétní platformu a využívání jejích bezpečnostních funkcí. 

Vývojáři navíc při tvorbě takového softwaru používají výhradně oficiální a důkladně otestovaná rozhraní API pro naprostou maximalizaci ochrany.

Menší chybovost

Při vytváření nativních mobilních aplikací (pro Android či iOS) se vytváří dva samostatné repozitáře s kódem pro každou platformu. Při hybridním vývoji pro více platforem ale naopak existuje pouze jeden repozitář na podporu dvou aplikací najednou. 

Díky zvýšené celkové komplexitě je nativní vývoj skvělou volbu, která není tolik náchylná na výskyt neočekávaných chyb.

Nevýhody nativního vývoje

Nastanou také případy, kdy bude lepší zvážit, jestli je nativní vývoj skutečně tou nejlepší volbou. Má totiž i slabší stránky, které nemusí být optimální zrovna pro vaše řešení.

Na vývoj nativních aplikací pro Android a iOS současně jsou zapotřebí 2 týmy zkušených vývojářů, kteří dobře znají daný programovací jazyk a platformu. To může, narozdíl od hybridního vývoje, vést k vyšším nákladům.

Dále je třeba zvážit prodloužený čas vývoje. Nativní aplikace se vyvíjejí pro každou platformu samostatně, a to logicky také zabere delší dobu než další alternativy.

Stojí nativní vývoj opravdu za to?

Určitě ano!


Vývoj nativních aplikací pro Android se může někdy protáhnout a vyžaduje o něco vyšší výdaje. To je však pouze malá daň za všechny výhody, které přináší. Některá řešení tento postup zkrátka vyžadují a často ho ocení jak vývojáři, tak i většina společností.

Dactyl Group

Nativní vývoj je vhodný zejména pro aplikace, které… 

  • potřebují vysoký výkon a integraci s operačním systémem,
  • vyžadují maximální úroveň zabezpečení,
  • kladou velký důraz na uživatelský zážitek,
  • jsou určeny pro širokou veřejnost,
  • komunikují s externím hardwarem.

A jak si vede ve srovnání s React Native? To se dočtete v našem předchozím článku.

Chcete uživatelům poskytnout optimalizovaný zážitek? Rádi byste využili plný potenciál Android platformy? Nativní vývoj bude pro vás správná volba. 

Potřebujete propracované řešení na míru? Nevíte, jestli zvolit nativní vývoj či jinou alternativu? Obraťte se na IT společnost Dactyl Group!