Přechod na nový telefon s Androidem: tipy pro snadnou migraci

62

Možná jste pod stromečkem našli váš první telefon se zeleným robůtkem na obrazovce nebo jen chcete vyzkoušet něco nového. Ať už je to jakkoli, my vám dnes pomůžeme s co nejjednodušším přechodem na váš nový androidí telefon. Podíváme se, jak si tam přetáhnou nejen hudbu, fotky či videa, ale také kalendář, kontakty či třeba SMS zprávy.

Tipy pro věrné

Předně se podíváme, jak je to s přechodem z androidího na jiný androidí telefon, jelikož se jedná pravděpodobně o ten nejjednodušší přechod. Celou dobu jste rozhodně nemohli fungovat bez používání Google účtu. Stačí tedy vzít váš starý telefon, jít do Nastavení -> Účty -> Google a klepnout na váš email, ke kterému se chcete přihlásit na vašem novém zařízení. Následně se vám otevře dlouhý seznam všech položek. Zaškrtněte si tedy ty položky, které chcete synchronizovat s vaším účtem, tedy např. Kalendář, Chrome, Gmail, Kontakty atd. V případě, že už máte dávno všechny své položky zaškrtnuté, se především ujistěte, že jsou synchronizované. Pokud ne, stačí klepnout na tři tečky v horní liště obrazovky a zvolit Synchronizovat.

Google služby

Nyní se stačí tímto emailem už jen přihlásit na novém zařízení a Kontakty, Kalendář, Gmail a všechny ostatní zaškrtnuté Google služby se po připojení k internetu automaticky přihlásí. Až je otevřete, budou ve stejném stavu jako na vašem starším telefonu. Zároveň však doporučujeme, abyste se před přechodem podívali také do vašeho telefonu či Google Play a zkusili vyhledat přechodovou aplikaci přímo od výrobce vašeho telefonu. Tu stačí poté jen naistalovat a následovat kroky na obrazovce.

Záloha systému na Androidu

Může se však stát, že budete mít propracovanou možnost zálohy rovnou v Nastavení. V záložce Zálohování a obnovení dat můžete najít možnosti jako automatickou zálohu, ruční zálohu či si zvolit, zda chcete zálohovat do telefonu, USB zařízení či na SD kartu. Záloha může být opravdu komplexní, avšak u každého výrobce probíhá jinak, takže není zaručena stejná úroveň zpracování na všech zařízeních. Pokud nevíte, jak obnovení dat provést na novém telefonu, tak žádný strach, jelikož většina výrobců při procesu zálohy informuje rovněž o dalším postupu. Případně bude nutné trošku zagooglit.

Aplikace pro zálohu

Tím bychom měli tedy to základní, ale Google vám samozřejmě nepřevede všechno. Pro takové SMSky a hovory bude nutné nainstalovat nejdříve zálohovací aplikaci z Google Play. Tedy za předpokladu, že si nepřenášíte vaší SIM kartu i do nového telefonu a neukládáte si SMSky přímo na ní. Těch najdete opravdu spoustu a každá umí něco jiného. Třeba CM Backup vám vytvoří zálohu oněch SMS zpráv, hovorů, kontaktů, kalendáře, poznámek, fotek a dalších. Stačí se v aplikaci přihlásit a máte zdarma 5GB cloudové úložiště pro vaše zálohy.

Stáhnout CM Backup -Kontakty,Fotografie

Google Play (zdarma)

Stejné funkce umí také aplikace Super Backup, ale ta navrch přidává zálohu vašich aplikací. Můžete si zde rovněž vytvořit zálohu vašich hovorů či záložek. Navíc se dají data velmi snadno uložit do cloudu pro jejich snazší přístup.

Stáhnout Super Backup & Restore

Google Play (zdarma)

Speciálně pro zálohování aplikací se pak hodí i App Backup, ve které máte trošku větší kontrolu při samotné záloze. Můžete zálohovat všechny nebo jen vybrané aplikace, a to jak na interní úložiště či microSD kartu, tak na Google Disk, tedy cloud. Rovněž však nabízí i zálohu hovorů, SMS zpráv a kontaktů.

Stáhnout App Backup Restore Transfer

Google Play (zdarma)

Média

Pokud chcete zálohovat hudbu, videa, fotky či dokumenty, je nejsnazší přetáhnout si tyto složky do vašeho počítače pomocí kabelu nebo je zálohovat do jednoho z mnoha cloudových úložišť jako Dropbox, OneDrive, Google Disk či Google Fotky pro fotografie, obrázky a videa. Pokud máte k dispozici microSD kartu, využijte ji jako výchozí úložiště pro tyto typy souborů. Poté stačí jen přendat kartu do nového zařízení a máte všechny své soubory u sebe. Na tyto možnosti však můžete narazit také v již zmiňovaných aplikacích třetích stran.

Cloud úložiště

Sbohem, jablko

Stěhování z iOS na Android není kvůli uzavřenosti jablečného systému úplná hračka. U aplikací je rovněž v dnešní době již vcelku malá, ale stále reálná šance, že vaší oblíbenou aplikaci z iOS nenajdete v obchodě Google Play. U populárnějších aplikací to prakticky nehrozí, ale u menších ano. S tím se však musí při přechodu na nový systém počítat. Také musíme upozornit, že veškerý chráněný obsah koupený v iTunes tam také zůstane. U hudby sice můžete jednoduše a legálně tato omezení obejít, ale knihy, filmy a seriály zkrátka zůstávají v iTunes.

Switch to Android

Základem pro přechod na Android z iOS je nepochybně oficiální metoda, kterou doporučuje samotný Google, na jehož stránkách „Switch to Android“ naleznete podrobný návod krok za krokem i s obrázky. Stručně řečeno, stačí si do vašeho iOS zařízení stáhnout Google Disk a přihlásit se svým Google účtem či si jej založit. Pokud už Disk stažený máte, ujistěte se, že je aktualizovaný. Poté stačí otevřít aplikaci, v menu vybrat Nastavení -> Zálohování a vybrat si obsah, který chcete nahrát (fotky, videa, kontakty, kalendář). Pak stačí už jen klepnout na start a započne nahrávání. Doporučujeme vaše zařízení rozhodně připojit na nabíječku a Wi-Fi, jelikož může tento proces v závislosti na velikosti obsahu zabrat několik hodin. Na vašem novém Android telefonu se poté stačí jen přihlásit na vámi použitý Google účet do Google Disku a zálohu obnovit.

Kalendář

Synchronizace kalendáře je hračka, pokud už používáte Google účet a Gmail (které budete stejně v Android telefonu potřebovat). Jděte ve vašem iPhonu do Nastavení -> Pošta, Kontakty, Kalendář a přidejte váš Google účet, nebo jej jen vyberte a zapněte synchronizaci pro Kalendář. Můžete si však také koupit aplikaci pro synchronizaci vašeho kalendáře z iCloudu, pokud tedy máte kalendář zapnutý v Nastavení -> iCloud. Aplikace SmoothSync for Cloud Calendar vyjde relativně levně a dovolí vám se přihlásit do vašeho Apple účtu a přenést kalendář přímo do vašeho androidího telefonu.

Stáhnout SmoothSync for Cloud Calendar

Google Play (zdarma)

Stáhnout SmoothSync for Cloud Contacts

Google Play (zdarma)

Služby

Pro všechny mobilní služby Applu existuje alternativa přímo od Googlu, takže se nemusíte přechodu bát. Kontakty, mapy, kalendář, poznámky, prohlížeč, cloudové úložiště, hudba, fotky – to vše a ještě mnohem víc Google nabízí, přičemž většinu aplikací můžete používat již na iOS. Všechny aplikace jsou navíc propojené všudypřítomným Google účtem, který se automaticky stará o synchronizaci. Stačí se tedy v novém Android telefonu jen přihlásit a můžete navázat, kde jste přestali.

Google služby

Fotky a videa

Je spousta možností, jak tato média dostat z iOS do Androidu, ale začneme přeci jen s tím nejzákladnějším. Stačí připojit váš iPhone k počítači. Následně by vám měla vyskočit nabídka akcí, kde vyberte volbu pro importování obrázků a videí pro automatické přemístění. Nebo můžete zvolit možnost otevření v prohlížeči souborů, kde potom v interním úložišti a složce s názvem DCIM naleznete všechny vaše fotky a videa. Ty už si stačí jen přetáhnout někam do vašeho počítače a máte hotovo. Podobné nabídky by vám měly vyskočit na Windows i macOS, jen jejich znění se bude nepochybně lišit. Následně připojíte své Android zařízení, zpřístupníte si z počítače jeho úložiště a jednoduše si přetáhnete složku s médii zpět.

Pokud chcete absolvovat jednodušší, ale zdlouhavější postup, můžete si své soubory nahrát i do cloudu. Jak na iOS, tak na Androidu existuje mnoho možností, které jsme zmínili v minulé kapitole. Tam můžete své soubory nahrát a poté si je stáhnout zpět.

Kontakty

U kontaktů můžete jednoduše použít váš iCloud účet, pokud budete stále používat stejnou SIM kartu. Stačí mít zapnutou zálohu kontaktů v Nastavení -> iCloud. Poté se vaším účtem přihlaste na webovou stránku iCloud z vašeho počítače. Klikněte na ikonku ozubeného kolečka dole vlevo a zvolte Vybrat všechno -> Exportovat vCard. Výsledný soubor si uložte v počítači nebo pošlete emailem. Následně si založte Google účet, který budete používat ve vašem novém telefonu, pokud jej ještě nemáte, přihlaste se na do Google Kontaktu na vašem počítači, klikněte na Importovat a zvolte váš vCard soubor, který jste vytvořili v iCloudu. Nyní se už jen přihlásíte vaším Google účtem ve vašem novém telefonu s Androidem (nezapomeňte mít zapnutou synchronizaci v nastavení) a kontakty se po připojení k internetu automaticky stáhnou.

iTunes vCard

Můžete však rovněž využít mnoha aplikací, jako třeba My Contacts Backup. Tu stačí jen nainstalovat na vašem iPhonu, otevřít, klepnout na zálohu a poté si vytvořenou složku poslat na email. Tím dostanete VCF složku, kterou lze snadno importovat do androidí aplikace s kontakty.

Stáhnout MCBackup - My Contacts Backup

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hudba

Přetažení hudby z iTunes do Androidu je opět možné hned několika postupy. Pravděpodobně nejjednodušší bude přihlásit se do Hudby Play od Googlu na stejném počítači, na kterém máte nainstalované své iTunes. Do Hudby Play však musíte při přihlášení zadat údaje o své platební kartě, i když je služba zdarma. Poté si z otevřené Hudby Play stáhnete speciálního Správce Hudby, nainstalujete jej na počítač a zvolíte iTunes, až se vás Správce zeptá, jaký byl váš původní obchod s hudbou. Nyní budete mít možnost kliknou na Nahrát všechny skladby a playlisty. Můžete rovněž vybrat individuální playlisty a podcasty. Pravděpodobně nejlepší je, že můžete i nadále používat iTunes a automaticky synchronizovat jakoukoli novou koupi s vaším Google účtem. Stačí se tedy opět jako vždy jen přihlásit do Hudby Play ve vašem Androidu a vše bude připraveno. Upozorňujeme však, že se přemístí pouze lokální hudba uložená ve vašem iTunes. Pokud máte nějaké album koupené, ale není staženo, tak jej do Androidu takto nedostanete.

Hudba Play

Můžete zkusit také pěkně zpracovanou a legendární aplikaci DoubleTwist, která nabízí už několik let jednoduchý a přehledný způsob přetažení hudby z iTunes do Androidu. Aplikace vás hezky provede celým procesem krok po kroku a navíc je zcela zdarma.

Stáhnout doubleTwist Player

Google Play Google Play (zdarma)

Pokud vám však nevadí zastaralejší design a nějaké extra funkce, které možná ani nevyužijete, může vás zaujmout také iSyncr. Aplikace je velmi jednoduchá na používání a zároveň zdarma. Příplatek za Pro verzi vám zpřístupní především podporu více iTunes účtů najednou.

Stáhnout iSyncr: iTunes to Android

Google Play Google Play (zdarma)

Legálním způsobem bohužel nemůžete zkopírovat filmy či seriály z iTunes do Androidu, jelikož byste nejdříve museli obejít DRM ochranu. To samé platí i pro zakoupené knihy.

SMS zprávy

Přenos SMS zpráv je asi tím nejkomplikovanějším ze všech postupů, které jsme si uvedli. Někteří lidé však své zprávy zkrátka přenést chtějí nebo dokonce i potřebují a naštěstí tu pár metod je. Ať už však použijete jakoukoli, nezapomeňte vypnout iMessage ve vašem iPhonu, než přejdete na nové zařízení. Stačí jít do Nastavení -> Zprávy a odškrtnout iMessage. To samé udělejte i pro FaceTime. Pokud tak neučiníte, může se stát, že budou SMS a MMS zprávy stále chodit na váš iPhone.

iMessage vypnutí

Tou nejočividnější metodou je použití aplikace zdarma jako iSMS2droid, která ovšem nemusí fungovat všem. Navíc nejdříve musíte SMSky zálohovat v iTunes a poté musíte dlouze procházet složky v počítači, dokud nenajdete ten správný soubor.

Stáhnout iSMS2droid - iPhone SMS Import

Google Play (zdarma)

Můžete využít také Samsung Smart Switch Mobile pro přemístění zálohy z iPhonu, BlackBerry či Windows Mobile do Samsung telefonu. Najít můžete rovněž spoustu placeného softwaru, který dovoluje přenést SMS zprávy, kontakty, hovory a další, avšak jejich funkčnost nemohu zaručit.

Stáhnout Samsung Smart Switch Mobile

Google Play (zdarma)

Z okna ven

Subjektivně nejkomplikovanější přechod je z Windows Mobile, a to zejména kvůli velkému nedostatku aplikací na mobilních Windows. Ta vás totiž nutí používat například neoficiální aplikace, které nemají svůj ekvivalent na Androidu. Musíte si tedy v obchodě Google Play poté najít oficiální či zcela jinou aplikaci.

Windows + Android logo

Kontakty a kalendář

Zde máme synchronizaci velmi jednoduchou díky Gmailu. Pokud jste na svém Windows zařízení již používali Google účet, je přechod jen otázkou přihlášení na Androidu. Je však pravděpodobné, že jste používali také Outlook, s kterým jsou spjaty vaše kontakty a kalendář, takže si ukážeme, jak jej spojit s Gmailem. Stačí mít ve vašem Windows telefonu zapnutou synchronizaci s Outlookem. Následně přejdete na váš nový Android telefon, půjdete do Nastavení -> Účty -> Přidat účet -> Exchange a zadáte svůj email a heslo k Microsoft účtu. Poté budete vyzvání k nastavení vašeho účtu. Zatrhněte tedy synchronizaci kontaktů a kalendáře. Váš Microsoft účet se následně synchronizuje se zařízením a budete mít své kontakty a kalendáře v Androidu.

Synchronizace Outlooku z Gmailem

Kontakty můžete zároveň snadno přemístit přes počítač. Opět se však musíte ujistit, že máte zapnutou synchronizaci s Outlookem. Pro přenos se přihlásíte do Outlooku na vašem počítači a kliknete na možnost Lidé v dolním menu. Na další obrazovce v horní liště zvolte Spravovat a následně Exportovat kontakty. Tím se vám do počítače automaticky stáhne CSV soubor s vašimi kontakty. Ten si stačí přetáhnout do svého Androidu přes kabel. V aplikaci Kontakty v Androidu následně klepnete na tři tečky a vyberete Importovat kontakty. Najdete daný soubor a máte po starostech. Případně se můžete přihlásit do Google Kontaktů ve vašem prohlížeči a zvolit Import přímo tam, čímž se vám automatiky synchronizují s Google účtem.

Média

Fotky, videa a hudbu je naopak naprosto jednoduché přenést. Stačí mít kabel, propojit Windows telefon s počítačem, otevřít jej ve průzkumníku souborů a zkopírovat si soubory do počítače. Následně připojte Android zařízení, opět jej otevřete v průzkumníku a zkopírujte vybrané soubory z počítače do nového telefonu.

MobileTrans

Můžete však zvolit také přenos formou cloudového úložiště. Asi nejjednodušším řeším by byl OneDrive od Microsoftu, na který si nahrajete vaše obrázky a hudbu z Windows telefonu. Na Androidu stáhnete rovněž aplikaci OneDrive a stáhnete si soubory do nového telefonu.

Stáhnout OneDrive

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Jestli vám ale dráty zkrátka lezou krkem, hodí se aplikace SHAREit od Lenova, která vám uloží vaše soubory jako fotky a hudbu podobně jako OneDrive. Opět stačí jen nainstalovat aplikaci na obou zařízeních a ve Windows klepnout na nahrání, zatímco v Androidu zase na stažení.

Stáhnout SHAREit - Transfer & Share

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Využít ale můžete také programu určeného přímo pro váš počítač, jako je MobileTrans Phone Transfer. S jeho pomocí zapojíte oba telefony přes USB do počítače, zapnete program a průvodce už vás provede celým procesem.

SMS zprávy

Ani zprávy se nepřenáší komplikovaně. Do vašeho Windows telefonu si stáhněte aplikaci od Microsoftu jménem Transfer My Data.

Transfer My Data

Aplikaci zapněte a nechte své SMS/MMS zprávy či dokonce i kontakty uložit. Zvolte také, kam chcete soubory uložit. Pokud má i váš Android telefon slot pro microSD kartu, je nejlepší využít právě jí. Pokud však není nazbyt, použijte interní úložiště telefonu. Pokud použijete SD kartu, stačí jí vložit do Android zařízení a importovat kontakty přes aplikaci Kontakty.

Stáhnout Transfer my Data

Microsoft Store (zdarma)

Pro SMS zprávy si stáhněte aplikaci VMG Converter. Ještě před tím však otevřete správce souborů a překopírujte si váš soubor s SMS zprávami do interního úložiště telefonu. Po instalaci otevřete VMG Converter a klepněte na Refresh. Měli byste nyní vidět všechny vaše zprávy. Označte ty, které chcete zkopírovat, a však kvůli omezení verze zdarma můžete najednou označit „pouze“ 200 SMS. Nic vám však nebrání tento proces pořád opakovat, až nedostanete do telefonu všechny zprávy. Po vybrání zpráv klepněte na Import, potvrďte volbu a už máte všechny zprávy v androidí SMS aplikaci.

V případě, že jste si uložili soubory do interního úložiště, je nutné telefon propojit kabelem s počítačem a přejít v prohlížeči souborů na adresu uložení, kterou vám zobrazuje aplikace. Tyto soubory si pak přetáhnete kabelem do Android telefonu stejně jako média v předešlé kapitole a pokračujete podle předešlého postupu s aplikací VMG Converter.

Stáhnout VMG Converter

Google Play Google Play (zdarma)

Diskuze ke článku
cot1122
Zřejmě hitem letošních Vánoc byla Lumia 950, už ji skoro nikde nemají a kde ano, tak je dražší než Lumia 950 XL. Je tedy jasné, že všichni migrovali na W10M, nebo ne? ;-)
kubik
Ja už na WP8.1/W10M jsem třetí rok a zatím nepřicházím.
Luboš
Kdo je normální, použije buď NFC či Bluetooth, nebo přesun dat na sd.
Szantus
Jenom bych doplnil: pokud jste si celou dobu ukládali kontakty do paměti telefonu ( jako většina BFU ), tak Vám zaškrtnutí synchronizace opravdu nepomůže a když dáte přesunout z telefonu na gmail, tak se Vám jich 10-30% ztratí ( dlouhodobě neřešená chyba Gmailu ). Pomůže vytvořit zálohu na SD a importovat přes běžné PC ( gmail má v sobě přímo utilitu pro import a export kontaktů z/do vcf, nebo csv ).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze