Pomozte v boji proti koronaviru a používejte eRoušku 2.0. Už je ke stažení

3
Pomozte v boji proti koronaviru a používejte eRoušku 2.0. Už je ke stažení
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Nová verze je založena na Apple/Google protokolu a uživatele upozorní, pokud byl v rizikovém kontaktu s nakaženým
  • Aplikaci můžete stahovat a využívat – nabádá k tomu i ministerstvo zdravotnictví

Už před několika týdny jsme vás informovali o pracích na nástroji chytré karantény – eRoušce 2.0. Ta se právě před pár minutami objevila v obchodech Google Play a App Store ke stažení.


Zatímco první verze eRoušky byla určena především jako pomůcka pro hygieniky při vyhledávání kontaktů, eRouška 2.0 představuje anonymní varovný systém pro občany. „Nová verze eRoušky slouží jako informativní nástroj pro každého z nás. Oproti první verzi je postavena na odpovědném chování občanů. V případě, že nás aplikace upozorní na možný rizikový kontakt s nakaženým, můžeme dbát zvýšené opatrnosti a chránit svou rodinu,“ popsal přínosy aplikace ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a dodává: „Aplikace respektuje maximální ochranu osobních údajů, umožní komunikaci se zahraničními aplikacemi a uživatelům nabídne také informační servis o aktuální epidemiologické situaci.


Pokud se někdo nakazí virem COVID-19 a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho následně zadá do aplikace a odešle varování všem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu. Neukládá přitom žádné osobní údaje uživatelů ani telefonní číslo. Zaznamenává pouze čas, blízkost a anonymní identifikátor. Nezná polohu uživatele a informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.


Výhodou nové verze také je, že je schopna běžet na pozadí. Uživatel tak může libovolně využívat všechny funkce svého mobilního telefonu. Kromě informování občanů je i užitečným doplňkem ke standardním metodám vyhledávání kontaktů hygieniky. „Je celá řada kontaktů, na které si není možné během epidemiologického šetření vzpomenout. Jako příklad lze uvést cestování v hromadné dopravě. Cestují tam vzájemně neznáme skupiny lidí, které epidemiolog nemůže dohledat. V těchto situacích má nezastupitelnou roli právě naše eRouška, která uživatele na neznámý rizikový kontakt upozorní,“ zdůraznila přínos aplikace hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

eRouška 2.0 je už hotová a v současnosti ji můžete stahovat. K tomu vyzývá i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Stáhnout eRouška

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Franta Kulisek
Franta Kulisek
"Výhodou nové verze také je, že je schopna běžet na pozadí." fakt jo? To ta stara neumela? A proc vsude pisou, ze si ji mame aktualizovat a nainstalovat? Tak predpokladam, ze kdyz ji mam nainstalovanou, ze se aktualizuje sama ne??? Nebo mi snad chcete rict, ze jde o uplne novou aplikaci? No, snad tak blby nikdo neni a jde o tu samou, ktera se automaticky aktualizuje.
Kocur Kocur
Kocur Kocur
To má být jako sranda ? Pomocí Bluetooth hledat jiné telefony s touto aplikací ? To jako fakt ? Jediná opravdová pomoc by byla kdyby aplikace měla přístup k adresám nakažených a varovala mně pomocí GPS že v okruhu třeba 50m je nakažený člověk, nepotřebuji jeho jméno, ani adresu ani bod kde je, jen info že se tam nemám pohybovat a v okolí ani nakupovat. Nebo si myslíte že ti nakažení jsou tak zodpovědní a nechodí ven jo ? A že nakažený kterému je to jedno si nainstaluje tuto aplikaci a bude se v obchodě zviditelňovat ? Jste bláhoví.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze