Podívejte se, jak by mohly budoucí Samsungy tvořit zvuk pomocí displeje

12
Podívejte se, jak by mohly budoucí Samsungy tvořit zvuk pomocí displeje
  • Telefony se snaží zbavit se sluchátka, aby se mohl zvětšit displej
  • Jeho vibrace budou sloužit ke tvorbě zvuku
  • Samsung ukázal, jak to celé funguje a říká tomu Sound on Display

Bude to jeden z dalších průlomů, které přetvoří mobilní telefony. Ty mají už od nepaměti sluchátko, které si při hovoru přikládáme k uchu a odkud slyšíme volaného. Jak se ale z telefonů staly smartphony, začala existovat potřeba jejich displejem zaplnit co největší podíl čelní plochy. To nakonec vedlo k nehezkým výřezům a nemožnosti protáhnout zobrazovač až k horní hraně.

Proto každý z výrobců pracuje na technologii, která by udělala z displeje reproduktor. LG tomu říká Crystal Sound, Sony pak Acoustic Surface a Huawei zase Acoustic Display Technology. Samsung říká této technologii Sound on Display a jak ukazuje toto video (zhruba od druhé minuty), je velice blízko komerčnímu nasazení. Dokonce tak blízko, že že se chvíli spekulovalo, že jej nasadí v připravovaném Note10. Poslední rendery však stále ukazují drobnou štěrbinu nad displejem.

Panuje tak naděje, že bychom se mohli dočkat u Samsungů s jedenáctkou v názvu. Je totiž důležité, že je potřeba OLED displej, protože u LCD s extra podsvícením neproniknou drobné vibrace, které jsou zapotřebí k vytvoření zvuku.

Takto vybavený telefon bude mít pod AMOLED vrstvou umístěný malý „vybuzovač“, případně dva, které rozvibrují celou obrazovku. Použitý prototyp dokázal vyloudit zvuky ve frekvencích od 100 Hz do 8 kHz, což bohatě stačí pro telefonní hovor. Zajímavostí je, že si tak v budoucnu nebudeme k uchu přikládat horní hranu telefonu, ale horní polovinu displeje.

Diskuze ke článku
Kocur
Vždyť LG už takový telefon prodává LG G8 a LG V50. Na youtube je par videii ja Crystal Sound funguje.
Jaro
Prvy phone ktory to mal bol mimox prvej generacii ked si dobre pamatam.
Martin
Krása něco co už ma LG od Února a Chuawei také.
Martin
Je vidět že v Mobilenet jsou lidi asi neznalí: Je totiž důležité, že je potřeba OLED displej, protože u LCD s extra podsvícením neproniknou drobné vibrace, které jsou zapotřebí k vytvoření zvuku. To co jste napsali je lež, Xiaomi Mi mix první generace z roku 2016 mela IPS LCD Display a zvuk byl vydáván z displeje jako u teto ukázky, takže ne Určitě OLED není zapotřebí, tak jak nedávno jiný web mi tvrdil ze 120Hz pro OLED nejde že je to nemožné a hle jde to a Lenovo Z6 je toho důkazem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze