Podařilo se vyrobit bílý laser. Znamená to revoluci v displejích?

3

Až doposud jste mohli mít laserový paprsek libovolné barvy. Ovšem monochromatický. Což je v případě bílého světla, které vznikne složením dalších barev, trochu problém. Ovšem podařilo se ho prolomit, navíc takovým způsobem, který slibuje mnohé pro technologii displejů. A nejen to. Laserová technologie by také mohla revolučním způsobem změnit bezdrátový přenos dat.

Za objevem stojí vědci z Arizonské státní univerzity a podrobně jej popsali v časopise Nature. I když je všechno zatím pouze v laboratorní fázi a cesta do našich domácností (a snad i kapes) si vyžádá minimálně několik let tvrdé práce, přísliby jsou opravdu zajímavé. V první řadě je to energetická náročnost, která je vyšší než u displejů z LED. Nedůležitý není ani fakt, že světlo vytvořené laserem dokáže pokrýt o 70 % více barev, než co zvládnou současné displeje.

Lasery jsou součástí našeho světa už více jak padesát let. Kromě laserových ukazovátek se s nimi nejčastěji setkáváme v optických mechanikách, ale i v mobilních telefonech, kde se technologie používá při ostření fotoaparátu. U všech těchto aplikací nevadí, že má jen jednu barvu, protože na ní nesejde.

bílý laser

Když ovšem víme, jakým způsobem je bílé světlo tvořeno, můžeme tento jev napodobit. Konkrétní realizace v tomto případě znamená tři velmi tenké (asi tisícina šířky lidského vlasu) polovodičové lasery, z nichž každý vysílá jednu ze základních barev: červenou, zelenou a modrou. Jejich kombinací pak vznikne bílé světlo a nejen to – regulací intenzity jednotlivých složek lze vytvořit libovolnou barvu.

Skládáním tří složek (R+G+B) můžeme vytvořit libovolnou barvu.

Ještě než se začnete těšit na „Samsug Galaxy S7 s laserovým displejem“, je potřeba ochladit nadšení. V současné podobě se jedná o tak náročný systém, že je nemožné jej provozovat na baterie. Nicméně je to teprve začátek. Bílé lasery by pak nemusely skončit jen v displejích, ale v libovolných zdrojích světla.

Světlo místo Wi-Fi vln

I kdybychom se „laserových displejů“ nikdy nedočkali, objev a následný výzkum otevírá mnohé dveře. Kupříkladu už delší dobu se mluví o Li-Fi – obdobě Wi-Fi, kde rádiové vlny nahradí světlo z LED diod ve viditelném spektru, případně v jeho těsném sousedství. I když to zní šíleně, v laboratorních podmínkách se podařilo dosáhnout o řád větších rychlostí, než jaké nabízí současná Wi-Fi. Ostatně, rekord Li-Fi je prozatím 224 Gbps v laboratorních podmínkách. Nasazení laseru namísto diod by pak mohlo rychlost navýšit ještě o jeden řád.

Takže i když by se mohlo zdát, že lasery odejdou společně s vymřením optických mechanik, ještě o nich uslyšíme v mnoha jiných souvislostech.

Zdroje: theverge.com, nature.com, ibtimes.co

Diskuze ke článku
Fish
Laser a diody se používají běžně přes 10 let.viz např Ronja
tomas
Neviem si predstavit surfovat na nete a mirit na rooter laserom. A cez stenu to ako poriesia kedze na klasicke wifi mozem surfovat aj cez niekolko stien. Mozno dobre na prenos dat na vedecke ucely, ale nie pre bezneho smrtelnika

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze