Po aktualizaci aplikace Mapy.cz představuje Seznam web o koronaviru

5
Po aktualizaci aplikace Mapy.cz představuje Seznam web o koronaviru
Fotografie: mapy.cz
  • Souhlas sdílet polohu Mapám.cz poskytlo k dnešnímu dni téměř 759 000 lidí
  • Seznam nyní spustil webovou stránku, která umožní sebenahlášení v případě, že byl člověk pozitivně testovaný na COVID-19
  • Současně vyšla speciální microsite se všemi potřebnými informacemi

Mapová aplikace Mapy.cz firmy Seznam.cz vydala 20. března aktualizaci, jejímž cílem je pomoci snížit riziko přenosu koronavirové nákazy, a to díky sdílení polohových dat uživatelů. Po spuštění lokalizace je aplikace v rámci České republiky schopná určit, zda se v okolí daného zařízení, které sdílí svou polohu, objevil člověk pozitivně testovaný na COVID-19. Souhlas se sdílením své polohy dalo k dnešnímu dni téměř 759 000 lidí. Služba spustila i vlastní webovou stránku, která umožní sebenahlášení v případě, že byl člověk pozitivně testovaný na COVID-19. Zároveň vznikla speciální microsite, kde uživatelé najdou všechny potřebné informace.


Mapy.cz od propuknutí pandemie COVID-19 vyvíjí vlastní řešení

Od dnešního dne je k dispozici i webová stránka, která disponuje formulářem pro sebenahlášení v případě, že je člověk pozitivně testovaný na COVID-19. Cílem je mít co nejvíce spolupracujících uživatelů na jednom místě (nakažených, pozitivně testovaných či lidí čekajících na testy), protože možnost využít právě jejich polohové historie je klíčovou komponentou pro správné fungování algoritmu. Firma Seznam.cz zároveň zřídila vlastní callcentrum ve spolupráci s odborníky a iniciativou COVID19 CZ, které bude zadané informace testovaných lidí ověřovat. „V tuto chvíli připravujeme i propojení pro uživatele Google Map“, dodává Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz na blog.seznam.cz.

Prostřednictvím platforem Android a iOS se za týden přihlásilo téměř 759 tisíc uživatelů

Pro možnost sdílet svá polohová data za účelem zastavení šíření koronavirové nákazy je potřeba aktualizovat mobilní aplikaci Mapy.cz. Ta po opětovném spuštění uživatelům automaticky nabídne souhlas se sdílením polohy. „Věříme, že využitím sdílené aktuální polohy a historických dat o pohybu pozitivně testovaných lidí snížíme riziko přenosu koronaviru,“ říká k aktuální situaci Jeřábek. Aplikace pracuje se souborem anonymizovaných polohových dat. I přes tuto vychytávku je však nutné, aby lidé za všech okolností dodržovali bezpečnostní opatření a vládní nařízení pro minimalizování rizika nákazy.

Řešili jsme, jak můžeme pomoci a nejen informovat. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli nevytvořit přímo v aplikaci mapu nákazy, ale vymyslet chytrý algoritmus, který bude pracovat s historií polohy uživatele. Díky tomu, že uživatel zapne sdílení polohy, tvoří její historii, a pokud například potká v obchodě někoho, u koho se později diagnostikuje nákaza, tak od nás dostane varování,” vysvětluje Jeřábek. Nastavení sdílení polohy lze v aplikaci kdykoli ukončit. „Data nikomu nepředáváme a po ukončení epidemie je smažeme. Řídíme se stávajícími podmínkami zpracování dat,“ upřesňuje Jeřábek. Současná aktualizace lokalizuje data pouze na území České republiky (bez ohledu na jazyk nastavení telefonu).

Stáhnout Mapy.cz

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Petr
Mohli by v Seznamu na microsite dolnit, jestli:
1) to umí ukládat data a odeslat je až budu na wifi, když nemám zapnutá mobilní
2) je potřeba mít zapnuté GPS nebo i přesnost, jakou lze získat pomocí BTS, má nějaký smysl
M.
Jděte s tim virem už do hajzlu. Nic jineho člověk neslyší a nečte... Ta píčovina v mapách mě vytáčí, ta zasrana lišta o covid nejde odstranit z displeje! Jen to tam překáží!!!
Igy
Komu se to nelíbí může odinstalovat a stáhnou starší verzi . mapy-cz.en.uptodown.com.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze