PlayStation Remote Play: nepřestávejte hrát

8

Pokud vlastníte některý z telefonů či tabletů řady Z3 od Sony a ještě k tomu máte herní konzoli PlayStation 4, tak můžete využít službu Remote Play. Ta přenese hru z velké obrazovky na váš telefon a můžete tak pokračovat ve hraní, i když zrovna nesedíte na gauči před televizí. Službu jsme vyzkoušeli a přinášíme vám její představení.

PS4 Remote Play

Sony, stejně jako řada dalších výrobců, není zaměřený pouze na jednu oblast elektroniky a vyrábí naprosto rozdílné produkty. Jeho záběr není takový jako třeba u Samsungu, který elektroniku silně překračuje, ale i tak vás jejich produkty mohou doprovázet skoro na každém kroku. V první řadě to bude třeba telefon, fotoaparát, kamera, televize, přehrávač a mohli bychom pokračovat. Zásadní je, že tato diverzita může přinášet zákazníkům řadu výhod. Třeba když se začne propojovat elektronika různých segmentů.

Nás vůbec nejvíc zajímají telefony, podíváme se tedy na novou funkci, kterou Sony nabízí hráčům. Když řekneme, že půjde o hry, tak se každému asi hned vybaví značka Sony PlayStation, která je tu s námi už od roku 1994. Jejich první konzoli jste připojili k televizi, vzali do ruky ovladač a mohli hrát, na svou dobu, pokročilé 3D hry. Od té doby uplynula spousta času a minulý rok Sony představil již čtvrtou generaci konzolí PlayStation.

PlayStation Remote Play – videopohled

PS Remote Play

Konzolové hraní neodmyslitelně patří do obýváku k velké televizi a pohodlnému gauči. Přesto si Sony uvědomuje, že to není všechno a představil novou službu pro své chytré telefony a tablety. Co umí? Jednoduše spojí vaše mobilní zařízení s konzolí PS4 a bude z ní přenášet obraz. To znamená, že můžete vypnout televizi a pokračovat v hraní v jiné místnosti. Funkce má dvě omezení: musíte mít telefon řady Z3, tedy Xperia Z3 a Z3 Compact, nebo tablet Z3 Tablet Compact. Do budoucna se počítá také s podporou telefonu Xperia Z2 a tabletu Xperia Z2 Tablet. Vše funguje v lokální síti, takže se nejde připojit ke své konzoli přes internet, jako to nabízí třeba Nvidia Shield v propojení s počítačem.

PS4 Remote Play

Propojení je velmi snadné – na obrazovce se vám zobrazí kód, který opíšete do aplikace a můžete konzoli ovládat vzdáleně. Propojení funguje, i když nepřipojíte k telefonu ovladač DualShock 4, protože se vám přes displej zobrazí ovládací prvky. Pro jednoduchou orientaci to s virtuálními tlačítky určitě zvládnete. Možná si s nimi zahrajete i nějakou jednoduchou hru, ale ve chvíli, kdy je potřeba používat zadní tlačítka L1, 2 a R1, 2, tak budete nahraní. Na obrazovce se sice zobrazí, ale je prakticky nemožné je správně využívat (většinou pro střelbu a přibližování). Pokud ale budete chtít tuto funkci využívat plnohodnotně, tak si k telefonu připojíte zmiňovaný ovladač. A v tu chvíli slouží telefon jen jako přenosná obrazovka. Sony bude dokonce prodávat držák, který vám přidělá telefon k ovladači. Bez něj je to hraní také obtížné.

Nyní ale přichází zásadní problém. Obraz je samozřejmě komprimován, ale stále vypadá velmi dobře. Sony vás ale nabádá, abyste měli konzoli připojenou do sítě kabelem, což může být někdy problém. A hned si řekneme, proč tomu tak je. PS Remote Play totiž čistě přes Wi-Fi příliš nefunguje. Během testování se nám obraz na nezatížené síti trhal a několikrát se připojení úplně přerušilo. Zásadní je také zpomalená reakce ovladače. Vy pohnete páčkou, to se zpracuje v telefonu, ten pošle příkaz konzoli, ta to zpracuje, překreslí obraz a pošle vám ho zpět. Tento proces Sony ještě nemá úplně vyřešený a hrát akční hry je prakticky nemožné. Arkády se ale zvládnout dají.

PS4 Remote Play

PlayStation Remote Play je zajímavá funkce, která nás bude do budoucna určitě zajímat, ale nyní nefunguje úplně spolehlivě, obzvlášť když nemáte konzoli připojenou do sítě přes kabel. A i tak je to nejistý podnik. V tomto se může Sony učit od Nvidie, která podobné propojení zvládla na jedničku. Její Shield se dá spojit s počítačem přes Wi-Fi i internet a z vlastní zkušenosti mohu říci, že ani střílečky pro něj nejsou problém.

Stáhnout PS4 Remote Play

Google Play (zdarma)

Obrázky z aplikací PlayStation App a PS4 Remote Play
Diskuze ke článku
Sxe
Xperia Z2 už túto funkciu má. Prišla s aktualizáciou na 4.4.4.
Marek Smékal
Marek Smékal
Tohle mi příjde hodně divný... nvm nvm. Neumim si to moc dobře představit v praxi. Pokud chci hrát, tak přece budu radši pařizt na 2m telce, než na 5 palcovym displeji... Tohle bych si uměl představit například při dlouhých chvílích v letadle, ale pařit v obýváku na mobilu když můžu na telce? :D wtf
Areon
Když jsem viděl připojený ovladač k Z3 prvně, myslel jsem že Sony to udělalo tak, že hry budou rovnou instalovány do telefonu a ovládány ovladačem a nikoli že bude telefon jen prostředník a komunikovat s PS4. Tak jak to udělali mi to příde nepoužitelné, kdyby PS4 zcela vynechali a vše měl v režii telefon joo to by bylo jiné kafe :-) .
Matyáš
Musím podotknout, že můžete hrát i přes internet. Stačí, když si v menu playstationu nastavíte privátní konzole a můžete hrát třeba z práce...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze