Otočný, nebo fixní na zádech? Porovnejte fotoaparáty ASUSu ZenFone 6 a Galaxy S10+

Otočný, nebo fixní na zádech? Porovnejte fotoaparáty ASUSu ZenFone 6 a Galaxy S10+
  • ASUS sází na uložení senzorů fotoaparátu do otočného modulu, zatímco u Samsungu Galaxy S10+ je najdeme klasicky umístěné na zádech
  • Samsung nabídne optickou stabilizaci a proměnlivou clonu, zatímco ASUS má vyšší nativní rozlišení hlavního senzoru
  • U obou dvou smartphonů jsme porovnali rovněž širokoúhlý režim focení

Ve Španělsku představený ASUS ZenFone 6 s originální otočnou kamerkou se netají ambicemi zařadit se po bok těch nejlepších fotomobilů současnosti, a proto jsme se rozhodli porovnat jej s vlajkovou lodí známého jihokorejského výrobce. Přestože se umístění fotoaparátů značně liší a Samsung Galaxy S10+ spoléhá na, ve srovnání s ASUSem, nudné, zato však léty prověřené umístění senzorů v zádech, které výrobci nabídne více prostoru pro uložení senzorů, nemá se ani ASUS se svou duální kamerkou za co stydět.

Uvnitř unikátního otočného modulu poháněného krokovým motůrkem s převodovkou vyvinutou samotným ASUSem, se nachází dvojice senzorů s velmi zajímavými specifikacemi. Hlavní 48megapixelový snímač Sony IMX586 o velikosti 1/2" zvládne poskládat čtyři pixely do jednoho superpixelu, čímž u pořízených snímků docílí výsledné velikosti 12 megapixelů. Již ve slunné Valencii jsme si ověřili, že otočná kamerka pořizuje líbivé snímky, které nás mile překvapily. Jihokorejský konkurent se pochlubí 12megapixelovým senzorem s proměnlivou světelností f/1.5 až f/2.4, který disponuje, na rozdíl od ZenFonu, užitečnou optickou stabilizací.

Do našeho srovnání jsme zařadili rovněž ultraširokoúhlé senzory, kterými disponují oba dva konkurenti. ASUS se pochlubí 13megapixelovým snímačem s korekcí efektu „rybího oka“ v reálném čase, a jelikož je určený primárně pro pořizování snímků vzdálenějších objektů, nemá autofocus. Rozsahem záběru 125 stupňů mírně překonává Samsung Galaxy S10+, který má nepatrně nižší rozsah 123 stupňů, zato však nabídne o trochu vyšší rozlišení, konkrétně 16 megapixelů. Širokoúhlý senzor rovněž zvládá redukci nechtěného efektu rybího oka, které způsobuje zaoblení okrajů. Ani tento senzor však nedisponuje automatickým ostřením. První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Samsungu Galaxy S10+, druhý ASUSu ZenFone 6 (posuvník umístěn vlevo).

Fotografie byla pořízena širokoúhlým snímačem.
Fotografie byla pořízena širokoúhlým snímačem.

Ukázkové fotografie v originálním rozlišení

Snímky si můžete prohlédnout i v plném rozlišení. Fotografie stačí přiblížit v galerii pomocí ikony lupy.

Samsung Galaxy S10+
ASUS ZenFone 6
Diskuze ke článku
mohi
Samsung
Mordor
No chtělo by to více míst nafotit, takhle je každá fotka vesměs stejná. Každopádně samsung fotí lépe
Pesedm
Jo S10 to je ten u kterého pozastavuje Samsung z důvodu problémů aktualizaci XXU1ASE5.
,,Samsung suspends latest S10 lineup software update due to stability issues,,
A tady je ticho jako po pěšině... :)
Blů san
Je třeba počkat na zhodnocení zdejšího blba Blue Sun, jinak nemá smysl cokoliv řešit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze