Otestovali jsme ochrannou fólii ScreenShield
recenze

Otestovali jsme ochrannou fólii ScreenShield

29

Do redakce nám zavítala ochranná folie na dotykové a nedotykové displeje Screenshield výrobce Skinzone. Výrobce avizuje líbivé vlastnosti i parametry. Jak tedy obstojí fólie Screenshield v praxi? Je aplikace snadná a pohodlná? Nezhorší se čitelnost displeje? Na tyto otázky naleznete v článku odpovědi.

Ochranná folie Screenshield garantuje údajně 100% ochranu před poškrábáním i odolnost vůči mechanickému poškození. Folie je čirá a nemělo by tak docházet ke zkreslení barevného spektra obrazu displeje. Problém nečiní ani zakrytí drobných škrábanců. Na tato tvrzení jsme takřka zvyklí, nejedná se o nic překvapivého na poli ochranných folií. Původní technologie, která byla použita při výrobě ochranné folie Screenshield, má své kořeny v automobilovém odvětví, především v automobilových náraznících, které byly díky této technologii chráněny před poškozením a ztrátou laku. Jak se povedlo tyto vlastnosti přetavit do ochranných fólií pro displeje mobilních telefonů odhalí naše zkušenosti.

Ochranná fólie přichází v menší krabičce, která je zapečetěná. Na jejím vrchu můžeme spatřit poznámku o doživotní záruce. Když se podíváme do hlubin tohoto balení, můžeme nalézt anti-statický hadřík, který poslouží k očištění a odstranění zbytků nanášecí kapaliny po aplikaci ochranné folie na displej. Balení dále obsahuje aplikační tekutinu a plastovou stěrku pro manipulaci s již nanesenou folii na displej, jejímž prioritním úkolem je odstranění vzduchových bublin a rovnoměrné rozložení fólie na celou plochu displeje. Na levé straně prodejního balení krabice nalezneme návod včetně ilustračních obrázků, jak správně nalepit fólii na displej. Balení samozřejmě obsahuje i samotnou fólii.

Nyní pojďme k nanášení folie na samotný displej mobilního telefonu. Aplikace samotné folie je velmi snadný a rychlý proces, který je otázkou několika málo minut. Tento proces zvládne kdokoliv bez větších potíží, je pouze nutné dbát stanoveného postupu. Před začátkem nanášení folie je nutné očistit plochu displeje mobilního zařízení. Displej musí být dokonale vyčištěn, bez jakéhokoliv prachu, mastnoty, šmouh či jiných nečistot. Poté aplikační tekutinu nastříkáme na konečky prstů a vyvarujeme se tak následnému přichycení fólie na naše prsty. Dále na vyčištěnou plochu displeje naneseme rovnoměrně po celé ploše aplikační tekutinu. Pokud bychom při nanášení použili větší množství aplikační tekutiny, nemusíme se ničeho obávat, na škodu to není. Po jejím nanesení můžeme přistoupit k fólii. Tu musíme odlepit od fólie, na které je nalepena, poté ji pomalu a opatrně začneme aplikovat nejlépe z rohu displeje postupně do celé plochy displeje. Na řadu poté přijde plastová stěrka, kterou fólii vyhladíme a vytlačíme zejména veškeré vzduchové kapsy a bublinky. Zbytky aplikační tekutiny setřeme anti-statickou utěrkou. Po naší úspěšné aplikaci fólie jsme se setkali s velkým množstvím bublinek. Mohu ale konstatovat že fólie si tzv. „sedla“ na displej dokonale po pár hodinách a zbylé bubliny a vzduchové kapsy vzaly za své.

ScreenShield ochranná fólie – názorná aplikace

Závěrečný verdikt

Avizovaná ochranná folie opravdu splnila to, co slibovala. Možnou výhodou nebo nevýhodou (závisí na preferencích každého uživatele), může být typ této folie, která patří do kategorie měkkých. Mně osobně to nevadí. Fólie je perfektně hladká, přičemž nedochází ke zhoršení citlivosti dotykového ovládání ani k zadrhávání prstů.

Po stránce čitelnosti nedošlo ke zhoršení barevného podání displeje. Také na slunci je displej velmi dobře čitelný. Ochranná fólie sice postrádá antireflexní vrstvu, ale naštěstí čitelnost displeje nezhoršila. Po dvou dnech aplikování folie na moje zařízení nepozoruji žádné vady nebo odlepování folie. Vše drží pevně na svém místě. Fólie dobře odolává i zkušebním lehkým zátěžovým testům a již se tak nemusíte obávat klíčů v kapse nebo náhodného pádu na displej. Věřím tedy, že avizované vlastnosti výrobce naplní. Po několika týdnech na toto místo doplníme informace, vyplývající z dlouhodobého testování.

Cena této folie činí 390 Kč, což je rozumná částka za dlouhodobou ochranu displeje. Nikdo nechce mít na displeji ošklivé škrábance a ve srovnání s náklady na odstranění takových škrábanců, případně náklady na zakoupení nového sklíčka nutno dodat, že se jedná o poměrně dobrou investici. Na druhou stranu u některých moderních telefonů se již rozšiřují velmi odolné sklíčka displejů (například Gorilla glass u Nokie N8 a dalších) a u těchto telefonů tak budou mít majitelé mnohem menší motivaci si fólii koupit. Ovšem tento produkt není to jediné, čím můžete vaše zařízení obdarovat. Existuje také další varianta ochrany vašeho zařízení v podobě originálního polepu celého těla. Jedná se o tzv. motiv, ať už předefinovaný, nebo vlastní. Tento polep pak chrání celé tělo před různým poškozením.

Klady
  • Vzniklé bublinky či jiné nedostatky rychle odezní
  • Výborná čitelnost i na přímém slunci
  • Snadné aplikování fólie na displej
  • Bohaté prodejní balení
Zápory
  • Fólie není antireflexní
  • Někomu může vadit tzv. měkčí typ fólie
Diskuze ke článku
zdenekGT
Spíš jen nalepil jak folii na autosklo
.Test=se říznout jí klíčem,šroubovákem nebo zapálit atd.. to je test podle mě. :)
Honza Rudolf
Zapálit :D :D
martin
bol ten roztok dermatologicky testovany?
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den, ano kapalina se dostala do styku s pokožkou mého těla, k alergické reakci nebo podráždění nedošlo. Takže není nutné se obávat, že by došlo ke vzniku neočekáváné kožní reakce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze