Schváleno: operátora budeme měnit rychleji a už po prvních 3 měsících bez pokuty

aktualizováno
Schváleno: operátora budeme měnit rychleji a už po prvních 3 měsících bez pokuty
  • Zlepšující vládní novelu dnes ve třetím čtení schválila Sněmovna
  • Přenos čísla bude v rámci maximálně tří dnů

Aktualizováno 13. 9. 2019

Zákazníci dosud vázaní dvouletými smlouvami s mobilními operátory budou moci přejít k novému operátorovi výrazně jednodušeji, rychleji a už po prvních třech měsících zdarma bez pokuty. Návrhy pirátského poslance Martina Jiránka a Patrika Nachera (ANO) zlepšující vládní novelu dnes ve třetím čtení schválila Sněmovna, jak informuje web pirati.cz.


Věřím, že všechny změny pomohou zvýšit konkurenci na trhu, snižovat ceny dat a volání a zlepšovat nabídky. Zákazníci s dvouletou smlouvou budou díky dnes schválenému návrhu konečně moci svobodněji přejít k novému operátorovi za lepší nabídkou bez pokuty už po třech měsících, a ne jako nyní, kdy jim celé dva roky hrozí vysoké pokuty, a to i v řádu tisíců korun. Také přenos čísla bude rychlejší v rámci maximálně tří dnů a lidé už se nebudou muset chodit loučit se starým operátorem při žádání o číslo pro přechod a často u toho zažívat nepříjemné situace s přemlouváním, aby zůstali. Celý přechod už nyní půjde vyřešit rovnou u nového operátora, který ho zařídí,” komentuje hlavní schválené změny pirátský poslanec a předseda podvýboru pro ICT a telekomunikace Martin Jiránek.

Původní zpráva z 4. 9. 2019

Hospodářský výbor dnes jednomyslně schválil a Poslanecké sněmovně doporučil ke schválení komplexní návrh k mobilním operátorům, díky kterému budou moci zákazníci dosud vázaní dvouletými smlouvami přejít k novému operátorovi výrazně jednodušeji, rychleji a už po prvních třech měsících zdarma bez pokuty. Na návrhu pracoval pirátský poslanec Martin Jiránek ve spolupráci s Patrikem Nacherem z hnutí ANO, jak se můžete dočíst na pirati.cz.


Zákazníci s dvouletou smlouvou budou moci přejít k novému operátorovi za lepší nabídkou bez pokuty už po třech měsících a ne jako nyní, kdy jim celé dva roky hrozí vysoké pokuty, a to i v řádu tisíců korun. Také přenos čísla bude rychlejší v rámci maximálně tří dnů a lidé už se nebudou muset chodit loučit se starým operátorem při žádání o číslo pro přechod a často u toho zažívat nepříjemné situace s přemlouváním, aby zůstali. Celý přechod už nyní půjde vyřešit rovnou u nového operátora, který ho zařídí. Věřím, že všechny tyto změny zase o trochu zvýší konkurenci na trhu a pomohou snižovat ceny dat a zlepšovat nabídky,” komentuje hlavní schválené změny pirátský poslanec a člen Hospodářského výboru Martin Jiránek a dodává: „Doufám, že projednávání ve Sněmovně se již nezdrží, jak se bohužel stalo před prázdninami, a vše se stihne do konce roku. Letní plán byl, aby vše platilo od 1. ledna 2020, realististické nabytí účinnosti je nyní stanoveno na 1. dubna 2020.

Diskuze ke článku
Mio
Tak to by mohlo pomoct cenam směrem dolů :)
Blue Sun
A čím si jako člověk pomůže? Že mu přijde červená nebo modrá faktura místo fialové? To je jako by vás ve vězeňské sprše chtěli omrdat do zatku a dali vám vybrat, jestli zepředu nebo zezadu.
ted
Alespoň nějaká snaha.

Co takhle zákaz fup, to by bylo dobré zavést :-)
Lukáš
Jde to pomalu, ale považuji to z úspěch. Jen tak dál.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze