OGG Vorbis a FLAC také pro BlackBerry Torch 9800

Stále více lidí si chce užít hudbu do poslední noty. Těm s opravdu citlivým sluchem však v žádném případě nemůže stačit formát mp3 a tak sahají po kvalitnějších formátech jako je Ogg Vorbis nebo bezztrátový FLAC. Jejich podpory se nyní dočkáme i u BlackBerry Torch 9800.

Jelikož je každé lidské ucho jiné, tak lze říct pouze jednu věc - nejkvalitnější poslech nabízí hudba v bezztrátovém formátu. Komprese je totiž založena na vypouštění frekvencí lidskému uchu neznámých, ale to může u lidí s citlivějším sluchem značně poškodit kvalitu hudby. Dnes nejrozšířenějším ztrátovým formátem je formát mp3. Pomalu ho ale začíná nahrazovat formát OGG Vorbis, který je sice také ztrátový, avšak mnohem kvalitnější.

Ogg Vorbis na Wikipedii

BlackBerry Torch 9800
BlackBerry Torch 9800

Ovšem nejkvalitnější hudební zážitek Vám dá bezztrátový formát. Takovým je například čím dál populárnější FLAC. Dříve se o něm moc nemluvilo, protože velikost hudebních souborů je v desítkách MB a paměti nebylo nazbyt. Použijeme-li ztrátový formát, tak velikost výsledného souboru je rovna přibližně 10-16 % původního souboru (při běžně používaných nastaveních). U FLACu to bývá kolem 60 %. Dnes však máme paměti dostatek a tak není problém si vychutnat tu nejlepší hudební reprodukci.

FLAC na Wikipedii

V nejnovějším updatu RIM přidal podporu právě těchto dvou formátů do své vlajkové lodi - BlackBerry Torch 9800 avšak také do modelu BlackBerry Curve 3G 9300. Majitelé těchto zařízení si tak mohou užít spousty skvělých hudebních okamžiků.

Zdroj: BerryReview

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze