BlackBerry Torch: opravdu žhavý kousek

1

BlackBerry konečně oficiálně odhalilo nový vysouvák BlackBerry Torch, který poprvé přináší kombinaci dotykového displeje a plné QWERTY klávesnice, to vše ve slider provedení a s BlackBerry OS 6.

Líbí se vám BlackBerry, ale každému z dosavadních modelů něco chybělo? Pokud jste čekali na BlackBerry s dotykovým displejem a plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, která je ovšem elegantně schovaná, jelikož se jedná o slider, je BlackBerry Torch (kódové označení 9800) smartphone, na který jste čekali.

Kromě toho bude Torch nabízet výhody nejnovějšího BlacBerry OS 6, který je výrazným krokem kupředu v rámci současných trendů sektoru smartphonů. A které to jsou?

Například integrovaná podpora nejpoužívanějších sociálních sítí, tedy Facebooku a Twitteru. Dočkáme se větší míry customizace prostředí. Stále ovšem nic na úrovni Androidu.

Razantního vylepšení se dočká i integrovaný internetový prohlížeč. Příšerný browser, který fungoval na OS 5, je nyní nahrazen prohlížečem postaveném na WebKitu. I BlackBerry by tak konečně měla nabídnout pohodlné prohlížení internetu na úrovni iPhonu či Androidu, jejichž prohlížeče jsou taktéž postavené na WebKitu.

Ani hardwarově na tom nová BlackBerry není vůbec špatně. Prakticky celý čelní panel při zasunuté klávesnici zabírá velký dotykový display s úhlopříčkou 3,2 palce a rozlišením 480 x 360 pixelů. Nikoho dnes asi nepřekvapí použitá kapacitní technologie pro pohodlné používání prsty. Na stylus tak zapomeňte.

Samozřejmostí je podpora Wi-Fi. Méně již podpora standardu 802.11n s teoretickou rychlostí přenosu dat až 600 Mbit za sekundu (reálně však maximálně 200 Mbit/s).

Telefon se může pochlubit 512 MB RAM a stejně velkou pamětí ROM. Uživateli jsou k dispozici 4 GB zabudované vnitřní paměti a v krabici s telefonem najdou i 4 GB microSDHC kartu. Tu mohou v případě zájmu vyměnit až za 32 GB kartu.

BlackBerry Torch vypadá jako ta správná BlackBerry nové generace, dobře vybavená pro válku s giganty jako iPhone 4 nebo Droid X. Snad se jí bude dařit lépe, než Palmu Pre, kterým se nechala zjevně inspirovat.

Technické parametry

Rozměry111 × 62 × 14,6 mm
Hmotnost161,6 gramů
Konstrukce slider
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 800 / 850 / 1900 / 2100 MHz
Displej dotykový – kapacitní, aktivní, TFT, rozlišení 480 x 360 px, úhlopříčka 3,2 palce
Paměť512 MB ROM, 512 MB RAM, 4 GB vnitřní paměť + paměťové karty microSDHC (až 32GB, v balení 4GB karta)
Otevřený operační systémBlackBerry OS 6
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, budíky, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, webový prohlížeč, čtečka office dokumentů, univerzální vyhledávání, Social Feeds
Multimédia64-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač, 3,5 mm Jack konektor, přehrávač videosekvencí ve formátech DivX, WMV, XviD a 3GP, JAVA 2.0 s podporou 3D, Blackberry mapy
Fotoaparát5 Mpx, auto-focus, stabilizace obrazu, blesk, 2x digitální zoom, VGA (640x480) nahrávání videa, geotagging
Navigace GPSintegrované A-GPS, BlackBerry Maps
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth v2.1 + EDR (A2DP/AVCRP), Bluetooth Stereo Audio (A2DP/AVCRP), GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 7,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi 802.11 b/g/n
Baterie a výdrž 1300 mAh vyměnitelná Lithium-Ion
Doba hovoru: GSM - až 5,5 hodin, UMTS - až 5,8 hodin
Pohotovostní doba: GSM - až 18 dní, UMTS - až 14 dní
Diskuze ke článku
titulla
dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako je možné si nainštalovať do tohto telefónu iný navigačný systém? dá sa vôbec?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze