Odhalit odcizený iPhone při nákupu online bude nově těžší

8

Od verze 7 a roku 2013 existuje v operačním systému iOS funkce aktivace zámku, který je svázaný se službou Find My iPhone a neumožní aktivovat zcizené zařízení. Do této chvíle Apple umožňoval před koupí bazarového kusu zkontrolovat uzamčení na dálku, nově však stránku vymazal a zbavil se tak zodpovědnosti.

V roce 2013 představil Apple funkci „Zámek aktivace služby Najít iPhone“, která znemožnila případným zlodějům vymazat iPhone/iPad/iPod do továrního nastavení před vypnutím funkce Find My iPhone. Pokud totiž zloděj funkci nedeaktivoval (a nezadal tak heslo k vašemu Apple ID), nebylo možné iPhone znovu nastavit a používat jako nový. Necelý rok po představení funkce Zámek aktivace služby Najít iPhone zprovoznil Apple stránku, na které umožňoval vzdáleně odhalit, jestli je zámek obrazovky aktivní, či nikoli, stačilo znát pouze sériové číslo.

TIP: Apple akademie: jak na funkci Find My iPhone

Find My iPhone

Před případným nákupem tedy stačilo požádat prodávajícího o sériové číslo a následně zámek zkontrolovat. Pokud by byl zámek aktivní a prodávající by tvrdil opak, s jistotou jde o zařízení odcizené a nemožné aktivace. Apple však před pár dny tuto zajímavou možnost vzdáleného odhalení zámku obrazovky smazal, nově doporučuje před nákupem telefon otestovat osobně. K tomu je však zapotřebí domluvit se s prodejcem na osobním střetnutí, což nemusí vyhovovat každému.

Zdroje: support.apple.com, icloud.com

Diskuze ke článku
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Prostě mají údržbu a hned, že zrušili tu funkci.
Petr
Kontrola na dálku je stejně nespolehlivá, prodejce může poslat úplně jiné číslo, dokud ten telefon nedržíte v ruce a neověříte, že to není maketa, že je skutečně odemčený atd tak víte prd.
Petas
Je to jednoduche. Nic nekupovat online
T
Opravdu nechápu smýšlení (zejména) současného vedení Apple. Užitečné funkce jako je právě tato dávají pryč, vývoj zařízení 0,00 (už ani zdaleka nejsou vývojovým etalonem a stále jen tak nějak pouze dohání konkurenci a i s tím už mají problém) ale že je tisíc předělaných emoji které jsou úplně k prdu a akorát se v nich člověk akorát nevyzná, to je v pořádku. Byl jsem velkým fanouškem Apple, dlouholetým, přivedl jsem k Apple velkou část mé rodiny i známých ale začínám to vnímat jako chybu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze