Obří tablet Panasonic se 4K rozlišením naživo z Berlína

6

Na veletrhu IFA jsme si nemohli nechat ujít možnost vyzkoušet si premiérový tablet se 4K rozlišením určený pro profesionální použití. Stojí 140 tisíc Kč, tělo má ze skelných vláken, běží na Windows 8.1 a rozměrově je obrovský. Uvnitř pak najdeme v podstatě klasickou výbavu notebooku nebo desktopu. Jaký na nás udělal dojem?

Aby to bylo jasné hned na začátku, Panasonic tento tablet necílí na běžné koncové uživatele, což je s cenovkou kolem 150 tisíc pochopitelné. Tablet má být určen pro architekty, grafiky a vůbec všechny, kteří potřebují špičkové rozlišení na hodně velkém displeji, který navíc mohou přenášet. Hodit se může také jako interaktivní panel do galerií.

Panasonic Toughpad 4K UT-MB5 – první pohled z IFA 2013

Displej nás na místě uchvátil. Rozlišení 3840 x 2560 bodů je vskutku neuvěřitelné a ukazuje, jak rychle se svět elektroniky hýbe. Jen nedávno jsme byli svědky představení prvních superdrahých televizí se 4K rozlišením, a nyní už máme to samé v tabletu, i když pořádně velkém a rovněž superdrahém. Displej má sice vzhledem k úhlopříčce displeje 20 palců jemnost „jen“ 231 ppi, protože se ale na takto velký displej díváte z větší vzdálenosti, je displej dokonale jemný. Dokonce tak jemný, že nerozeznáte namalovaný obraz od toho promítaného na displej, což Panasonic demonstroval přímo na místě. Nad displejem nalezneme také malou kamerku, která má ale tragické rozlišení 1280 x 720 px a i špatnou kvalitu. U takto drahého zařízení bychom očekávali něco mnohem lepšího.

Celý tablet je hodně přerostlý a přenášet se dá snad jen po místnosti, čemuž nasvědčuje i hmotnost přes dva kilogramy. Materiál, ze kterého je zadní strana tabletu vyrobena, je také dost neobvyklý, stejně jako vlastně všechno na tomto super-tabletu. Tělo přístroje je totiž vyrobeno ze skelných vláken, které zaručují relativní lehkost a zároveň pevnost celé konstrukce. Panasonic opravdu působil pevně a bytelně, za 140 tisíc korun bych si ale představoval spíš chladivý pocit kovu nebo něco více extra.

Výbava je rovna klasickým počítačům. K dispozici je výkonný procesor Intel Core i5, dedikovaná grafická karta, 256GB SSD disk nebo 8GB RAM. Panasonic chystá ještě výkonnější a dražší variantu, která bude disponovat Core i7 procesorem a dvojnásobnou RAM pamětí.

Technické parametry Panasonic Toughpad 4K UT-MB5

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × 12,5 mm, 2 300 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 20" (3 840 × 2 560 px)
Fotoaparát
ChipsetIntel Core i5, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ?
Operační systémWindows 8
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2013, ?