Nový iPad – co přinesl a kde přišlo zklamání?

Včera v 19:00 místního času to vypuklo. To, na co čekal skoro každý, ať má firmu Apple rád nebo ne. Všichni byli zvědaví na to, s čím Apple opět přijde a jestli přinese opět něco revolučního. Popravdě, každý rozumný člověk věděl, že už od Apple moc revolučních věcí čekat asi nemůžeme a bylo to řečeno již několikrát.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Martin Straka

 

Popravdě, každý rozumný člověk věděl, že už od Apple moc revolučních věcí čekat asi nemůžeme a bylo to řečeno již několikrát. WOW efekt se již asi každý rok konat nebude a keynote budou spíše o očekávání SW upgrade a lehkého HW vylepšení stávajících produktů. A není se firmě Apple co divit. Vývoj produktů trvá léta a kompletní obměna není možná rok co rok. Dalším aspektem je pak prodejnost Apple výrobků a fakt, že jejich zařízení trhají rekordy a v některých oblastech (např. tablety) prakticky dominují.

Screen-Shot-2012-03-07-at-10.12.53-PM

Jaký tedy nový iPad je? Jak se čekalo, je to jen evoluce stávajícího tabletu iPad2 - tělo zůstává prakticky stejné, jen díky větší baterii trochu narostla jeho tloušťka (na 9,4mm) i hmotnost (na 635g). Výdrž díky větší baterii zůstala na deseti hodinách, při používání 4G sítí pak iPad vydrží o hodinu méně. Jednoznačným plus je pak ale retina displej, který má dokonce větší rozlišení, než má mnoho z nás v televizi - 2048 x 1536 px. Fotky, videa, ale i písmo a detaily teď vypadají opravdu úžasně a vše je vyhlazeno bez sebemenších ostrých hran.

Oficiální video představující nový iPad

Dalším vylepšením je procesor. Čekalo se, jestli Apple představí nový čtyřjádrový procesor A6 a dohoní tak konkurenci v počtu jader, ale nestalo se tak. Nový iPad pohání "jen" dvoujádrový procesor A5X. Grafický čip má čtyři jádra a celý čipset je díky optimalizaci prý rychlejší, než Tegra 3 od Nvidie. S tím samozřejmě přichází nové hry a fakt, že nový iPad je v současné době výkonnější, než konzole PS3 a XBOX.

nový Infinity Blade: Dungeons

Vylepšen byl samozřejmě i fotoaparát, jehož rozlišení je povýšeno na pět megapixelů a umožňuje nahrávat až FULL HD videa v rozlišení 1080p. To podstatné však přinášejí v této oblasti aplikace iPhoto a iMovie, které dostaly velký update a v současné chvíli neexistuje lepší software na zpracování fotografií a videa na tabletech. Vše je uzpůsobené dotykovému ovládání a výsledky jsou opravdu impozantní. Nový iPad má takový výkon, že umožňuje například z aplikace Autodesk Sketchbook exportovat obrázek v rozlišení až 100 megapixelů.

fotak

Aplikace dělají zařízení tím, čím je. Apple to moc dobře ví, a tak mimo úžasného iPhoto a iMovie má v nabídce ještě Garageband - bezkonkurenční doplnění k dvěma již výše zmiňovaným aplikacím. Další aplikace pak ochotně přinášejí další vývojáři a v současné době tak Appstore může nabídnout 200 000 aplikací přímo optimalizovaných pro iPad.

aplikace

Co tedy přinesl nový iPad? Určitě v určitých oblastech to je "opět" zklamání. Všichni jsme si přáli nějakou větší revoluci, ale popravdě lze toto dělat každý rok? A není LTE nebo diktování alá Siri pro Američany úžasná inovace, která je donutí se rozhodnout právě pro iPad? Nový iPad bude hit a rok 2012 bude v tabletech zřejmě i nadále patřit společnosti Apple. Pokud by se firma rozhodla na podzim tohoto roku ještě představit menší a levnější model iPad 7 (8.9) nebylo by pochyb, že i nadále si pod pojmem tablet vybaví mnoho z nás asociaci iPad. A na tom ani nový iPad nic nezmění - naopak.

ipad_ikon

Jedno velké pozitivum však přinesla včerejší keynote nám všem. A to především očekávané zlevnění stávající generace iPad2 o 100 dolarů ze současných 499 dolarů na 399 dolarů. V nabídce sice zůstane pouze 16GB verze s WiFi a 3G, prodávat se ale bude o 100 dolarů levněji (nově za 399 a 529 dolarů, v přepočtu zhruba 7400 a 9700 korun). To je opravdu velká rána pro konkurenci a my, koncoví zákazníci, na tomto faktu můžeme jen vydělat.

A kolik že bude vlastně stát nový iPad? 

apple-ipad-3-ipad-hd-liveblog-3113

  

Wi-Fi verze:
- 16GB: 499 dolarů
- 32GB: 599 dolarů
- 64GB: 699 dolarů

Verze s 3G (LTE):
- 16GB: 629 dolarů
- 32GB: 729 dolarů
- 64GB: 829 dolarů

Aktuální cena v českých e-shopech: Apple iPad 2 16GB WiFi

Na hlavních odbytištích produktů Apple bude prodej zahájen 16.3, u nás potom o týden později - v pátek 23. března.

Zlevněné produkty v sekci Tablety