Nokia ve 3. čtvrtletí: ztráta 577 miliónů dolarů a nezájem o Lumie

6

Nokia dnes zveřejnila své finanční výsledky za uplynulé třetí čtvrtletí roku 2012. Pozitivní zprávou je, že se ji podařilo snížit provozní ztrátu. Varovným signálem však je klesající zájem o řadu Lumia, na kterou Nokia vsadila naprosto vše. Důvodem je podle všeho čekání uživatelů na nové telefony s Windows Phone 8.

Finský výrobce se i nadále potýká s problémy a nedaří se mu vrátit se do zelených čísel. Za třetí čtvrtletí vykázala divize mobilních telefonů ztrátu 577 miliónů dolarů (téměř 11 miliard korun). Malou útěchou je fakt, že se podařilo zastavit prohlubování této ztráty. Ještě ve druhém čtvrtletí 2012 činila ztráta 826 miliónů dolarů. Zajímavě vyzní ale meziroční porovnání. Za třetí kvartál 2011 činila totiž ztráta jen 77 miliónů dolarů.

Současné Lumie se už příliš dobře neprodávají

Kromě finančních výsledků Nokia zveřejnila také prodejní čísla. Pod drobnohledem je samozřejmě řada Lumia, která by měla Nokii zachránit. Prozatím k tomu ale má hodně daleko. Za celé třetí čtvrtletí se prodalo jen 2,9 miliónů Lumií, což je značný pokles oproti 4 miliónům prodaných Lumi ve druhém čtvrtletí letošního roku. Důvodem je podle všeho vyčkávání uživatelů na druhou generaci Lumií se systémem Windows Phone 8, modelům Lumia 820 a Lumia 920. Ty však ještě stále nejsou na trhu. Poklesla také průměrná prodejní cena Lumií z 244 dolarů (zhruba 4600 Kč) na 210 dolarů (zhruba 4000 Kč, což je výsledkem toho, že Nokia musela snižovat u Lumií cenu, aby zachovala jejich prodejnost. Celkem Nokia prodala 6,3 miliónů chytrých telefonů, z čehož vyplývá, že zbylých 3,4 miliónů si ukousl především systém Nokia Belle (Symbian). Pokud sečteme chytré telefony s feature phony (telefony bez otevřeného operačního systému), dostaneme se na číslo 82,9 miliónů kusů. Zde Nokia zaznamenala mezi čtvrtletní pokles o 1 %, ve druhém kvartálu prodala o 800 tisíc telefonů více. Ještě loni ve třetím čtvrtletí však prodala 106,6 miliónů telefonů, což je v meziročním srovnání pokles o 22 %.

Finské naděje: Lumia 820 a Lumia 920

Bude zajímavé sledovat, jak se bude Nokii dařit zejména v příštím roce. To už by měly být nové Lumie na většině trzích a bude to šance, jak se postupně navrátit k zeleným číslům. Nokia zatím stále kryje ztrátu ze svých velkých finančních zásob. Pokud by ale podobné výsledky trvaly i v příštím roce, jednalo by se už o skutečný problém.

Diskuze ke článku
Tom
Držím palce nech to Nokii vyjde, nové Lumie vyzerajú super.
nemá šanci
Dokud se Nokia profilovala jako hlavní (jediný) partner MS, tak snad měla šanci, nyní je jím HTC a i ostatní výrobci začínají WP implementovat. Nokia už netáhne a nevím, zda se jí povede dostat na špici, tím, ale netvrdím, že nepřežije, LG také vyrábí mobily...
Jarda
Trapáci... Nechali si ujet vlak a dobře jim tak.
elopISdead
ztráta 755 milionů? co tady zas střílíte za hauznumera? ztráta QoQ klesla a je necelých 600 milionů dolarů! radši tyhle kachny nepište, když se neumíte vyznat ve výsledovce..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze