Nokia N95 8GB: nové fotografie a informace

1

Potvrzeno: Vylepšená Nokia N95 bude mít 8GB paměti, větší baterii a novinky ve výbavě včetně N-GAGE her! FCC schvaluje pro provoz prozatím tajnou Nokii N95 8GB a my známe podrobnosti. FOTOGRAFIE, INFORMACE, MANUÁL

První zmínka o přípravách vylepšené verze top-modelu N95 se objevila v průběhu července. Postupně bylo odhalováno více a více informací a nedávno se na internetu objevila i spekulace o VGA displeji. Nyní je Nokia N95 8GB ve schvalovacím procesu amerického telekomunikačního úřadu (FCC), který potvrdil mnoho dříve známých informací.

8GB paměti, více RAM, větší baterie, VGA displej?

Chystaná Nokia N95 bude zahalena do černé barvy a na první pohled se kromě roho zvnějšku ničím neliší. Pozorné oko však odhalí, že funkční blok kláves pod displejem je zploštělý a tlačítka "menu" a "multimediální menu" jsou mnohem menší, než u současné N95. Navigační klávesa nyní celý blok zřetelně přesahuje. Displej má evidentně alespoň 2 milimetry navíc v každém směru. Jestli se opravdu bude konat špičkové VGA rozlišení nebo zůstane QVGA a zvětší se pouze rozměry, prozatím nevíme. Pročetl jsem celý manuál a o rozlišení displeje v něm zmínka bohužel není.


Porovnání: chystaná Nokia N95 8GB v černé barvě a současná stříbrná N95

Co se však definitivně potvrdilo je vestavěná 8GB paměť. Ta bude klasická flash, Nokia tedy opustila experiment s hardiskem v N91, který byl nespolehlivý a náchylný k poškození. Zmizel slot pro paměťové karty microSD, ani v manuálu se o něm nemluví. Velmi dobrou zprávou je potvrzení informací o větší baterii, konkrétně BL-6F. Ta má kapacitu 1200 mAh, což je o 250 mAh více, než má současná N95. Částečně by se tak mohla odstranit největší bolístka telefonu, kterou je doslova tragická výdrž. Kvůli větší baterii byla nepatrně přepracována zadní strana telefonu, konkrétně chybí krytka čočky fotoaparátu. Zřejmě se jedná o stejnou úpravu, jakou si prošla také zatím nepředstavená americká verze N95. Chystaná N95 8GB bude mít velmi pravděpodobně po vzoru americké N95 také zvětšenou RAM paměť, konkrétně na 128MB. Tím se devadesátpětka zbaví dalšího neduhu.


Porovnání: chystaná Nokia N95 8GB v černé barvě a současná stříbrná N95

Další výbava: N-GAGE, Music Store a nové multimediální menu

Při podrobném prozkoumání manuálu lze narazit na několik novinek. Mezi ty patří zmínka o novém multimediálním menu, které se zobrazí po stisku multimediální klávesy nebo odkrytí tlačítek pro ovládání hudebního přehrávače. Nové multimediální menu je mnohem propracovanější a zahrnuje hudební submenu s náhledem na právě hrající skladbu nebo odkazy na videa a hry. N95 8GB bude podporovat také N-GAGE platformu. Skrze položku v menu bude možné stahovat demoverze her, nové hry kupovat a hrát je on-line. Stejně jako současná N95, i novinka bude disponovat 3D grafickým čipem pro lepší výkon. Poslední novinkou je zmínka o Music Store, což je chystaná obdoba Apple iTunes. Přímo z telefonu tak bude možné nakupovat a stahovat hudbu.


Nové multimediální menu

Další výbava zůstává stejná, nechybí 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a VGA videem. Xenonového blesku se nedočkáme, opět je zde klasická LED dioda. V nabídce nalezneme i GPS navigaci (doufáme, že se zlepší citlivost čipu), Wi-Fi, HSDPA atd.

TIP: stáhněte si manuál tajné Nokie N95 8GB

Nokia N95 8GB by měla být představena 29. srpna v Londýně spolu s modely N81 a N82.