Nokia N900: živé fotografie, HD video a první dojmy

1

Minulý týden jsme si na tiskové konferenci měli možnost vyzkoušet zbrusu novou Nokii N900, která střílí do vlastních řad a vytváří konkurenci pro N97. Překvapila nás svým prostředím, konstrukcí a cenou. Podívejte se na první dojmy, živé fotografie a HD video.

Nokie z řady Nxxx představovaly internetové tablety, které postrádaly standardní telefonní funkce. Byly určeny zejména pro webové brouzdání, využívání VoIP telefonie nebo sociálních sítí. S příchodem modelu N900 se situace radikálně mění. Novinka je kompaktnější, obsahuje telefonní modul a představuje v podstatě zajímavou alternativu k Nokii N97 se Symbianem. N900 se tak nebojíme pasovat za krále současné produkce Nokie. Jaká nová N900 je?

Rozměry a design - těžká, ale do kapsy se ještě vejde

Nokia N900 je svými rozměry a hmotnosti někde na půli cesty mezi internetovými tablety, ze kterých vzešla, a komunikátory. Je větší a těžší, než Nokia N97, ale zase takový rozdíl to není. Kapsu sice značně zatíží, ale při troše dobré vůle se v ní nosit dá. Mnohem více jí to ale sluší v kufříku.

Potěšila nás kvalitní konstrukce a pevné tělo přístroje. Zamrzí ale obzvláště lesklý povrch rezistentního displeje. Přední stranu tak je potřeba neustále leštit a čistit. Pro sledování filmů se hodí lehce ovladatelný stojánek na zadní straně, který není nutné vyloupávat silou, jako u N86 8MP. Méně praktické je umístění posuvného zámku, který je zakomponován do dolní strany telefonu. Vzhledem k tomu, že se Nokia N900 ovládá (téměř) výhradně na šířku (o tom později níže), to však nakonec bude výhodou.

Majitele komunikátorů jistě zamrzí přítomnost pouze tří řádkové klávesnice, na které tak bude chybět česká diakritika a další znaky. Plnohodnotné náhrady za E90 jsme se tak opět nedočkali.

Operační systém a ovládání - vítej Maemo

První internetový tablet s Linuxem představila Nokia již v roce 2005. Vzpomínáte na N770? Ve stejném roce byla též založena komunita maemo.org. O dva roky později Nokie pokračovala modely N800 a N810. Silnou stránkou nové Nokie N900 je prostředí Maemo, postavené na Linuxu. Grafika vypadá opravdu velmi pěkně a díky 600 Mhz procesoru běží vše rozumně rychle, i přes bohaté grafické efekty.

Trochu zmatené se nám po prvních chvílích zdálo ovládání. Z aplikací se někdy nelze přepnout na plochu, ale jen do menu. Z menu se zpět na plochu je nutno dostat netypicky klepnutím mimo ikony. Ovládání ale lze celkově hodnotit kladně a je jen otázkou zvyku. Pojďme se spíše podívat na jednotlivé aspekty a funkce.

Displej s rozlišením 800x480 pixelů vypadá opravdu velmi dobře. Bohužel je však opět rezistentní a i když na dotyk reaguje poměrně spolehlivě, komfortu iPhonu nedosahuje. Nokia N900 se ovládá téměř výhradně na šířku. Ať s vysunutou, či zasunutou klávesnicí, orientace displeje je vždy stejná. V režimu na výšku je možné používat pouze telefonní funkce. Při přetočení N900 do režimu na výšku se displej automaticky přetočí a zobrazí vytáčení a telefonní seznam.

Konečně neomezená plocha

Na Nokii N97 řadě lidí vadí omezený prostor pro widgety. Nokia N900 však nabídne až čtyři různé plochy, na které si můžete widgety umísťovat zcela dle libosti. Mohou se překrývat, být častečně skryté, nebo naopak úhledně zarovnané. Widgetů je mnoho, jsou užitečné a i když je práce s jejich umisťováním zatím trochu kostrbatá, ve finální verzi může být vše bez problémů. Hlavní menu je pak naprosto strohé, tvořené jen řadou ikon.


Ukázky ploch - Zobrazení kontaktu

Fešný multitasking a integrovaný Skype

Nokia N900 disponuje 256 MB RAM a navíc dalších 768 MB ve SWAPU. Paměti na multitasking je k dispozici více než dost a N900 si to náležitě užívá. Správce úloh ukazuje živé náhledy otevřených aplikací, včetně puštěného videa nebo náhledů webových stránek. Velmi zajímavá je integrace skypu do systému. Přímo z telefonního seznamu tak lze volat, a pokud jste online, tak telefon též upozorňuje na příchozí skype hovory.


Přehled spuštěných aplikací - Správce aplikací - Jeden z pohledů na kalendář

Sdílení, sociální sítě, organizace času i Firefox

Velmi dobře je N900 vybaven po stránce multimédiií. 32 GB vnitřní paměti a 16GB k tomu slibuje, stejně jako Nokia N97, dostatečný prostor pro všechny multimédia. Velmi dobře je zpracován prohlížeč obrázků, jejich sdílení a vůbec celková práce s multimédii. Dobře ovladatelný je i hudební přehrávač a navigační aplikace Ovi Maps. Pochválit musíme též webový prohlížeč na bázi Firefoxu 3.5, který velmi pěkně vykresluje stránky a zobrazí též flashová videa. Zmínit lze i dobře zpracovaný kalendář, ve kterém lze mít i víc kalendářů najednou.


Webový prohlížeč - Hudební přehrávač - Mapa s 3D modely

Nokia N900 je opravdu velmi zajímavé zařízení, které představuje alternativu k Nokii N97. Koupí si ji ale opravdu jen fajnšmekři, rozhodně to nebude masové zařízení, a to hlavně kvůli velikosti a hmotnosti. Zajímavá je též cena. 15 tisíc Kč v říjnu je opravdu skvělá částka na takto vybavený přístroj.