Nokia C6: kdo si počká, ten se dočká

4

Je pro vás Nokia N97 příliš drahá a chcete dotykovou Nokii s QWERTY klávesnicí? Model C6 za cenu 6 800 Kč přináší téměř vše z dražších sesterských modelů, včetně Wi-Fi, GPS, 3G nebo 5 Mpx fotoaparátu. Pojďme se podívat na novinku blíže.

Nokii dlouho chyběl cenově dostupnější telefon s dotykovým displejem a QWERTY klávesnicí. Tuto disciplínu dlouho opanovala pouze dvojice N97 a N97 mini s cenou, která byla a je pro mnohé příliš vysoká. Nokia však konečně představila zajímavou alternativu, která nabídne funkce N97 za poloviční cenu. Zároveň tento krok předznamenává blížící se představení nové vlajkové lodi Nokie, která nahradí stárnoucí dvojici n devadesátsedmiček.


Nokia C6 v černé barvě - oficiální fotografie

Těžší dvojče Nokie N97 mini

Nokia C6 nabídne vysouvací QWERTY klávesnici, ovšem bez následného naklopení displeje, jako u N97, nýbrž klasickým výsuvem. Rozdílem jsou také čtyři řady kláves místo méně šikovných tří, které Nokia v poslední době používala. Designově se však Nokia příliš nepředvedla, neboť se po vzhledové stránce jedná v podstatě o model 5230 s klávesnicí. Rozměry 113.4 x 53 x 16.8 je takřka totožná s N97 mini, jen o něco tlustší. Zamrzí však vyšší hmotnost 150 gramů. Displej je opět stejný, jako u již několikrát zmiňovaného modelu N97 mini, a sice s uhlopříčkou 3,2 palce a rozlišením 640 x 360 bodů. Velmi pravděpodobně se jedná pouze o resistivní typ displeje s horší odezvou.

TIP: soutěžte na mobilenet.cz a vyhrajte Sony Ericsson Satio a další ceny!


Nokia C6 v bílé barvě - oficiální fotografie

Dotykový Symbian i 5 Mpx fotoaparát

Operačním systém je opět Symbian S60 páté edice se všemi jeho pozitivy i negativy. Velmi potěší domovská obrazovka s widgety ve stylu N97, která se hodí zejména pro sledování zpráv z Facebooku, e-mailů, RSS zpráv nebo rychlé vytáčení čísel. Vše je díky novému Nokia Messagingu vylepšeno a vy tak máte přehled o dění na více sítích a možnost chatovat pomocí MSN, Yahoo nebo Google Talk přímo z hlavní obrazovky s vybranými osobami. Doménou telefonu jsou samozřejmě multimédia, které lze uložit na paměťové karty formátu microSD. Nechybí multimediální přehrávač, FM rádio, přičemž v tomto kontextu potěší klasický 3,5 mm Jack pro připojení standardních sluchátek.

Focení zajišťuje 5 Mpx fotoaparát s automatickým ostřením i LED diodou, přičemž lze předpokládat, že půjde o stejný modul a stejné výsledky, jako u N97. V této cenové kategorii potěší též dvojice Wi-Fi a A-GPS, které stále ještě nejsou samozřejmostí. Díky Ovi Mapám si budete moci užívat doživotní bezplatnou navigaci po celém světě. Pro úplnost jen dodám, že microUSB a Bluetooth nechybí.

N97 na odstřel

Nokia C6 umí jednoduše to samé, jako N97 (mimo velikost paměti) a za poloviční cenu. Je velmi pravděpodobné, že tímto si Nokia své duo N97 a N97 mini mírně odstřelila a většina uživatelů sáhne po mnohem levnější, ale stejně schopné C6. Po dražších variantách tak sahnou ti, kteří chtějí lepší materiály a design, větší paměť a zajímavé vyklápění.

Nokia C6 bude dostupná koncem jara 2010 za cenu zhruba 6 800 Kč v černé a bílé variantě.

TIP: soutěžte na mobilenet.cz a vyhrajte Sony Ericsson Satio a další ceny!

Technické parametry

Rozměry 113 x 53 x 16,8 mm
Hmotnost 150 gramů
Konstrukce klasická svýsuvnou QWERTY klávesnicí
Barevné provedení černá, bílá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej dotykový - rezistentní, typu TFT, rozlišení 640 x 360 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2", poměr stran 16:9
Procesor a paměť procesor ARM 11 - 434 MHz
8GB vnitřní paměti + paměťové karty microSD (až 32 GB microSDHC)
Otevřený operační systém ano, Symbian Series 60 5th Edition
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, diktafon, synchronizace s PC, převodník, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Zip, RSS čtečka, Push-To-Talk
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA), ekvalizér, rozšíření sterea, FM rádio s RDS, podcasty přehrávač videa (RealPlayer) (MPEG-4, H.264), stereo reproduktory s 3D efekty, podpora uploadu fotografií na flickr, Ovi, Vox, 3,5 mm Jack konektor pro připojení sluchátek, JAVA 2.1, Flash Lite 3.0, Flash videa v prohlížeči, internetový prohlížeč Safari, akcelerometr
Fotoaparát 5 Mpx (2584 x 1938 px), autofocus, 2x LED dioda, digitální zoom
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, digitální kompas, navigační software Nokia Mapy 3.0, mapy společnosti Navteq / Ovi Maps, prohlížení tras, 3D pohledy, hlasová navigace zdarma, průvodce měst, denní nebo noční pohled
Datové funkce HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s), microUSB konektor, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) s podporou UPnP
Baterie a výdrž Li-Ion 1 200 mAh (BL-4D)
Doba hovoru: až 7 hodin (GSM) / 5 hodin (UMTS), pohotovostní režim: až 16 dní
Cena a dostupnost 6 800 Kč
jaro 2010
Diskuze ke článku
Lucie Vyprachticka
Dobry den,
chtela bych se zeptat kdy asi budete mit zbozi skladem a popripade jestli by se dal tel. rezervovat ..
Dekuji za odpoved Vyprachticka
Eda01
To jsem zvědavý, jestli si NOKIA někdy všimne operačního systému Android?:-)
Eda01
Nokia se několikrát vyjádřila, že prozatím nemá Android v hledáčku, což znamená, že nějaký ten čas bude Android ignorovat a dále tlačit svůj Symbian.
cechasso
Uvádíte velikost vnitřní paměti 8GB, pravděpodobně jste to opsali z N97 mini, ale správně je 200MB, jak uvádí sama Nokia na stránce http://www.nokia.cz/produkty/telefony/nokia-c6/specifikace !!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze