Nokia 301: stará klasika s klávesnicí stále žije

20

Nokia nečekaně na veletrhu v Barceloně představila také nový model 301. Jde o klasický mobilní telefon s nedotykovým displejem a alfanumerickou klávesnicí. Ve výbavě však příjemně překvapí rychlá data HSDPA, Bluetooth nebo obstojný 3,2megapixelový fotoaparát s bonusovými funkcemi.

Ještě před pár lety si těžko někdo představil telefon jinak, než s displejem a mnoha tlačítky pod ním. Doba se však výrazně změnila a tlačítka jsou skoro na obtíž. Jejich počet většinou spočítáme na prstech jedné ruky, ovládání přebraly dotykové displeje. Jenže stále se najde početná skupina uživatelů, který například psaní na dotykovém displeji nesedí. Takřka jediný výrobce, který na takovéto uživatele myslí, je Nokia. Dnes jsme se od finského výrobce dočkali slušně vybaveného modelu 301. Zajímavé je, že Nokia v tomto případě opustila zařazení do rodinky telefonů Asha.

Nokia 301 bude nabízena v mnoha barevných variantách

Hlavně barevně

To platí hned dvakrát. V prvé řadě bude Nokia 301 dodávána v pěti barevných variacích – modré, červené, žluté, bílé a černé. Vybere si tedy každý. Barevný je dále samozřejmě i displej, který si poradí s paletou 262 144 barev. Úhlopříčka činí 2,4 palce a rozlišení pěkných 240 x 320 pixelů. Zmíním ještě hmotnost, která je příjemných 100 gramů. Telefon v kapse ani neucítíte.

Ovládání je svěřeno prostředí Series 40. Troufám si tvrdit, že bude vše velmi podobné například současné Nokii C2-01, kterou lze považovat za jakousi předchůdkyni právě představeného modelu 301. V prostředí se pohybujete pomocí dvou kontextových tlačítek a čtyřsměrného ovládacího tlačítka s potvrzovacím středem. Interní paměť by měla být 256 MB a je rozšiřitelná paměťovými kartami.

Internet samozřejmostí

Nokia 301 přináší připojení k internetu i k méně náročným uživatelům. Vhod přijde úsporný prohlížeč Nokia Xpress Browser. Data pofrčí přes GPRS, EDGE, ale i přes HSDPA a HSUPA. Škoda jen, že už nedošlo na technologii Wi-Fi. Nechybí však Bluetooth, se kterým se pojí funkce Slam, pro jednoduší sdílení fotografií s dalším telefonem.

V další výbavě se nachází e-mailový klient, možnost si doinstalovat aplikace a hry v Javě, vícepoložkový telefonní seznam schopný pojmout až 2000 záznamů, hudební přehrávač a nechybí ani FM rádio s RDS a možností záznamu vysílání.

Nadějný fotoaparát

Poměrně nadějně vypadá fotoaparát. Nokia zvolilo rozlišení 3,2 megapixelů, avšak už jen Fixed Focus. Mezi funkcemi však figuruje například možnost fotit panorama, sekvenční snímání či samospoušť. Nechybí různé scény, vyvážení bílé nebo trojnásobný digitální zoom.

Umožněn je též záznam videa, ovšem jen ve velmi nízkém rozlišení 320 x 240 pixelů, které nijak nezachrání ani plynulost 30 snímků za vteřinu.

Pokud hledáte telefon na dvě SIM karty, máte o model do výběru navíc. K dispozici bude totiž i Nokia 301 Dual SIM, která právě nabídne i druhý slot pro SIM kartu, kterou vložíte pod krytku na pravém boku. Výbava obou modelů je jinak zcela shodná. Dual SIM varianta je pouze o dva gramy těžší.

Nokia 301 ve variantě Dual SIM

Nokia 301 se začne prodávat na 120 trzích během druhého čtvrtletí. Předpokládaná cena činí 65 Eur bez daně. Pokud si to přepočteme, vychází nám zhruba 1600 Kč bez daně.

Technické parametry Nokia 301

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 50 × 12,5 mm, 100,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 30 FPS
Chipset
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2013, 2 000 Kč
Diskuze ke článku
Velda
Škoda, že se Nokia už zaměřila u hloupých telefonu jen na takové brakové, plasťákové ač barevné telefony. Nokia 6700 se mi líbí.
Pavel
Moc pěkný telefon pro běžné uživatele,kteří mají rádi klasiku a klávesnicí.Škoda jen,že nemá kovové kryty a tím,tak odolné a pěkně dílensky zpracované,jako byla- 6300,6303Clasic,6700!
Bozicek
Škoda, že nepochopili, jak se má vyrábět - ale iphone - pořád něco vynechat a pak se diví, že zákazníci jdou jinam. Samotný dual sim stačilo před 2 lety (x1-01), ale dnes? Jako třeba tady - chybí wifi, blesk a autofocus. No nic, budu čekat dál; příp. přejdu jinam.
marc
Opět veliká škoda, že do něj nedali wi-fi ! Byl by to takřka ideální přístroj pro všechny, kteří chtějí moderně vybavený i vypadající telefon klasické konstrukce. Strohý design a hranaté linky působí dobře. Škoda jen patrné snahy o nižší cenu a tedy trochu ořezané výbavy- foťák bych klidně oželel ale ta wi-fi by se hodila. K tomu ještě kus plechu na zadní stranu a klidně ještě tisícovku přihodím. Po první vlaštovce Asha 206 je tady konečně telefon a né upatlaná destička skla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze