Nokia 2330 Classic: nic nového, přesto potěší
recenze

Nokia 2330 Classic: nic nového, přesto potěší

17

Nokia 2330 Classic má za úkol lovit zákazníky v těch nejlevnějších vodách. Na první pohled na to však vůbec nevypadá. Na ten druhý je to obyčejný telefon se základní výbavou, oblečený do pěkného a draze vypadajícícho kabátku.

Před nedávnem se na trh dostala nová levná Nokia 2330 Classic. Ta v podstatě nic převratného nenabízí. Jedná se o základní model výrobce, který je určen dětem nebo lidem, kteří od telefonu očekávají jen volání a psaní textovek. I přes všechnu tu obyčejnost však tato Nokia nabízí něco, čím si vás může snadno získat. Tím něčím je v tomto případě design.

Nokii 2330 classic můžete zakoupit ve značkovém internetovém obchodě Nokia


Nokia 2330 Classic - oficiální fotografie

Technické parametry - Nokia 2330 Classic

Rozměry 107 x 46 x 13,8 mm
Hmotnost 80 gramů
Konstrukce klasická
Sítě EGSM 900/1800, GSM 850/1900
Displej TFT, rozlišení 128 x 160, úhlopříčka 1.8"
Paměť vestavěná 32 MB
Otevřený operační systém NE / (uživatelské prostředí Nokia Series 40)
Organizační funkce budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkolovník, stopky, časovač, převodník jednotek
Multimédia hudební přehrávač (AAC), přehrávač videa, Java 2.0, FM rádio
Fotoaparát VGA rozlišení (640 x 480), noční režim, vyvážení bílé
nahrávání videa v rozlišení 128 x 96 bodů rychlostí 15 snímků/s
Datové funkce Bluetooth 2.0
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 6)
Baterie a výdrž Li - Ion, 1020 mAh
Doba hovoru: 4 h 48 min (GSM)
Pohotovostní režim: 540 h (GSM)
Cena a dostupnost v prodeji, přibližně 1400 Kč

V krabici naleznete

  • mobilní telefon
  • uživatelskou příručku
  • baterie BL-5C
  • kompaktní nabíječka Nokia AC-3
  • stereofonní headset Nokia WH-101

Design a konstrukce: kolik ten telefon stojí?

S rozměry 107 × 46 × 13,8 mm se telefon velmi příjemně drží v ruce. Hmotnost 80 gramů kapsu rozhodně nijak nezatíží. Zadní kryt je plastový, přední část je také z plastu, ale imituje kov. Musím se přiznat, že zezačátku jsem měl s rozeznáním poměrně velký problém. Zadní plastový kryt mě bohužel nepříjemně překvapil, při používání telefonu se totiž dočkáte nejednoho vrznutí, což na jistotě při držení moc nepřidává. Nokia u tohoto telefonu použila klasický osvědčený design, navazující na úspěšnou 6300 a některé další. Mnoho lidí se mě ptalo, kolik takový telefon stojí. Když se cenu dozvěděli, v jejich tvářích se zračilo překvapení. Je-li displej neaktivní, telefon opravdu nevypadá na to, že patří mezi ty nejlevnější.

Máme zde klasickou stříbrno-černou barevnou kombinaci. Plocha displeje a funkčních tlačítek pod ním je zcela lesklá, a tak se pro vás jejich čištění stane denní rutinou. Navíc je zde velké riziko, že displej poškrábete. Zadní kryt je matněný, ale pokud máte například mokré nebo zpocené ruce, otisky na něm stejně budou vidět. Dají se však jednoduše odstranit. Na levém boku se nachází krytka, pod kterou najdeme konektory pro nabíječku a sluchátka. Pak je zde také třetí, datový konektor. K tomu výrobce uvádí, že je určen pro použití v servisu. Kabelem tak telefon k počítači bohužel nepřipojíte.

Baterie a výdrž: 1020 mAh je znát

K telefonu přibalil výrobce poměrně silnou baterii s kapacitou 1020 mAh. Oficiálně uvádí 22,5 dne v pohotovosti nebo 4 hodiny nepřetržitého hovoru. Telefon jsem bohužel neměl dostatečně dlouho, abych naplno otestoval výdrž, ale pokud sem tam napíšete SMSku, zavoláte si a v dlouhých chvílích si na pár minut zahrajete hru, měl by telefon vydržet asi týden.

Klávesnice: chce to cvik

Klávesnice se rozkládá na stříbrné části telefonu. Horní řada tlačítek je z poloviny natlačena na jakýsi svah, takže ze začátku je to s ní trochu obtížnější. Zbytek tlačítek je už v pořádku. Osobně mi nevyhovovala velikost kláves, na své si přijdou zejména lidé s menšími prsty. Funkční klávesy jsou v jednolitém bloku a jsou hladké a lesklé. Proto se nevyhnete občasnému čištění, toto řešení však vypadá pěkně a elegantně. Nikde jinde na telefonu žádná tlačítka nenajdete.

Displej: nutný základ

Displej dostal do vínku rozlišení 128 x 160 a úhlopříčku 1,8 palce. Disponuje aktivní TFT technologií a zobrazí 65 tisíc barevných odstínů. Je to tedy jeden z nejzákladnějších zobrazovačů, které můžeme v telefonech najít. Na přímém slunci je displej poměrně čitelný, lepší však bude, když si jej ještě rukou zastíníte. Regulovatelnost intenzity osvětlení nebo něco podobného nečekejte. Lze nastavit tapetu, barvu písma v pohotovostním režimu, velikost písma nebo přechodové efekty.

Uživatelské prostředí: klasika od klasika

O prostředí Series 40 už bylo napsáno mnoho. Očekávat můžete jednoduché a intuitivní ovládání. Velmi mne také potěšila možnost přizpůsobení. Na každý směr ovládacího kříže lze navolit některou z funkcí a to samé platí i o funkčních klávesách. V základu najdeme v telefonu tři barevná schémata. Tradičně si můžeme zvolit také vzhled menu. Na výběr máme maticové, seznam a jednu ikonku přes celý displej, jak tomu kdysi bylo u všech Nokií.

Fotoaparát: děkuji, ale to jste nemuseli

O fotoaparátu můžeme u toho telefonu hovořit s lehkou nadsázkou. Nic jiného, než momentky, totiž nevyplodí. Rozlišení 0,3 Mpx (VGA – 640 x 480 px) hovoří za vše. Fotoaparát umožňuje také nahrávat krátké videosekvence v rozlišení 128 x 96 px. Za cenu mírně přesahující tisícikorunu nabídne telefon vyvážení bílé nebo noční režim. V této cenové kategorii se však na kvalitu fotoaparátu nehledí. Je jasné, že je pouze doplňkovou funkcí, kterou majitelé tohoto telefonu nemusí nikdy využít.

Hry a FM rádio: nutný základ pro zabavení

U Nokie nezapomněli ani na zábavu uživatele, a proto do telefonu nainstalovali tři hry: Galaxy Balls, Snake a Sudoku. Telefon podporuje technologii JAVA, takže případné dohrání dalších her by neměl být problém.Hudbu, hry a obrázky uložíte do vnitřní paměťi 32 MB bez možnosti rozšíření paměťovými kartami. Protože jen hry uživatele nezabaví, přidal výrobce i FM rádio. Pro jeho poslech je potřeba mít připojená sluchátka, ačkoliv oficiální web tvrdí něco jiného. Z reproduktoru zní hudba poměrně dobře a má více než dostatečnou hlasitost.


Hry, FM rádio a hudební přehrávač

Telefonní seznam a zprávy: beze změny

Telefon si zapamatuje 1000 kontaktů. Ke každému z nich si přidáte mnoho detailů, fotografii, i vyzváněcí tón. Máme zde také skupiny volajících. Zvolit lze používanou paměť, typ zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz). Zde tedy není třeba se nijak rozepisovat, Nokia 2330 classic zvládne to samé, jako její další finští kolegové.

Stejné je to u SMS zpráv. Telefon jich pojme 250. Editor je shodný pro SMS i MMS, nabídne i slovník T9. Zvolit můžeme velikost písma, tradicí zůstávají doručenky zpráv. Při psaní se slovníkem T9 sice telefon zprávy zkracuje, ale v nastavení zpráv lze zapnout ořezávání diakritiky před odesláním a mít tak k dispozici celých 160 znaků pro jednu zprávu.

Organizační a datové funkce

Nokia 2330 classic přináší budík, kalendář se zobrazením dne, týdne a měsíce. Na nic důležitého určitě nezapomeneme, protože nabízí i úkolovník a poznámky. V matematických úkonech určitě pomůže kalkulačka. Dále je tady odpočítavací měřič a stopky. Z dalších aplikací jmenujme třeba převodník nebo správce výdajů. Po stránce organizační výbavy tak můžeme novinku pochválit, protože nabídne vše, co její dražší kolegové.

Po stránce datové výbavy nečekejme nic světoborného, vystačit si budeme muset s GPRS a EDGE. Případní zájemci se na internet podívají přes vestavěnou Operu Mini. Ta je netradičně nastavena přímo jako výchozí prohlížeč v menu telefonu, nikoliv samostatně v aplikacích. I když se jedná o low-end, spojení mezi telefony či s počítačem zajistí Bluetooth 2.0. Díky němu je možná například synchronizace kontaktů a kalendáře s Outlookem.

Závěrečné zhodnocení: na správném místě

Jak jsem již předeslal, tato Nokia nenabízí nic výjimečného a nijak nevybočuje z řady. Všem nenáročným však poslouží jako dobrý společník, který nabídne vše nutné, zabaví a nabídne velmi příjemný design. Z řad konkurentů by možná připadal v úvahu Samsung E1120, který nenabídne fotoaparát, Sony Ericsson T250i a i ve vlastní rodině má dost podobných bratříčků. Jmenujme třeba 3110 Classic nebo 2600 Classic. Tady už záleží jen na vkusu při minimálních cenových rozdílech. My bychom mu těch pár chybiček klidně odpustili, a to hlavně díky líbivému designu a přehlednému prostředí.

nokia-2330-classic
Klady
  • stylový design
  • uživatelské prostředí
  • rychlé reakce
  • FM rádio
  • JAVA
  • Bluetooth
  • kvalitní organizační funkce
Zápory
  • vrzání zadního krytu
  • malá tlačítka klávesnice
  • bez podpory paměťových karet
  • nekvalitní fotoaparát a video
Diskuze ke článku
jarmila
Z recenze jsem pochopila, že lze přiřadit určitému kontaktu tón, nepřišla jsem na to, jak.
Lavera
Mám stejný problém; ráda bych se dozvěděla, jakým způsobem lze konkretní tón ke konkretnímu kontaktu přiřadit a také lze-li stáhnout další vyzvánění z internetu.
Lavera
I když je zde uveden formulář pro dotazy, o nějaké odpovědi si člověk jenom může nechat zdát...
bedřych
Nokia 2330 je opět další uživatelsky pohodlný aparátek. Po zakoupení se přes bluetooth přehodí data, a během pár minut je starý telefonek v důchodu. ALE: po prostudování telefonu a manuálu k N2330 a poté ani porovnáním s ostatními nokiemi v domácnosti (a že jich už bylo), jsem nezjistil, co znamená písmeno E v levém horním rohu displeje. Najde se znalec, který by mi napověděl? Děkuji, Bedřych

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze