Nokia 225: velký displej, tenké tělo a cena kolem tisícovky

45

Finská Nokia to nevzdává s klasickými telefony, čímž dělá bezpochyby radost mnohým uživatelům. Dnes představila modely 225 a 225 Dual SIM. Oba pojí poměrně velký displej s úhlopříčkou 2,8 palce, barevné varianty, 2megapixelový fotoaparát, připojení k internetu přes sítě 2G a velmi nízká cena.

Ačkoliv se svět mobilních telefonů ubírá směrem smartphonů a velkých displejů, Nokia neopomíjí ani klasiku, která tu s námi zřejmě bude ještě hodně dlouho. Dnes představila dva modely s nedotykovým displejem a alfanumerickou klávesnicí.

Nokia 225

Nokia 225 to zkouší velkým displejem. Ten nabízí úhlopříčku 2,8 palců, což je u klasických telefonů opravdu hodně. Rozlišení však zůstalo na hodnotě 240 × 320 pixelů, čímž se dostáváme na již mírně slabší jemnost 143 PPI. Velký displej také zapříčinil větší celkové rozměry zařízení. Na výšku počítejte se 124 milimetry, šířka činí 55,5 milimetrů a tloušťka 10,4 milimetrů. Hmotnost se pak velmi těsně dostala pod sto gramů.

Vzhled telefonu je klasický a výrobce vsadil na zaoblené boky, což zapříčiní pohodlnější držení v ruce. Potěší, že bude na výběr z pěti barevných variant. Klávesnice je srovnána do jediného bloku, avšak tlačítka se zdají býti dostatečně velká a psaní by tudíž mělo být pohodlné.

Prostředí zajišťuje jednoduchá platforma Nokia Series 30+. I přesto však nechybí jednoduché widgety, ikonky ve stylu modelů Asha či aplikace pro sociální sítě. Stejně tak se dostane na Javu, díky které si do telefonu budete moci stahovat hry a aplikace. Vrcholem nabídky bude internetový prohlížeč Nokia Xpress, který dokáže načítané stránky komprimovat a ty následně nejsou tak náročné na data. To se hodí, protože maximální rychlost připojení zajistí nikterak rychlé EDGE.

V další výbavě nacházíme například Bluetooth 3.0 s funkcí SLAM pro sdílení souborů na jiné zařízení s podporou této funkce. Dostalo se na hudební přehrávač, kde se hodí slot pro paměťové karty, a také FM rádio s RDS. Nechybí ani základní fotoaparát s rozlišením 2 megapixely a možností záznamu QVGA videa s 15 snímky za vteřinu.

Nokia 225 Dual SIM

Zmínku si zaslouží baterie s kapacitou 1 200 mAh. Výrobce slibuje až 36denní výdrž, respektive 27denní u modelu s podporou dvou SIM karet. Případně se můžete spolehnout na 21 hodin hovoru nebo 51 hodin poslechu hudby. Nokia 225 a 225 Dual SIM by se na vybraných trzích měla objevit během tohoto čtvrtletí, cena by se měla pohybovat kolem 1 100 Kč.

Technické parametry Nokia 225

Kompletní specifikace
Konstrukce124 × 55,5 × 10,4 mm, 100,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia S30
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2014,

Zdroje: conversations.nokia.com

Diskuze ke článku
pedro
Uz celkem dlouho vybiram druhy mobil a tohle vypada, ze je to konecne ono :)
Radim
zabilo by je to, dat tam wi-finu?
Qwizz
Co takhle kdyby ten displej byl dotykový, příp. zvedli rozlišení? Ted výhoda velkýho displeje s tímhle rozlišením přišla vniveč.
L925
vždyť je to proboha telefon za litr. Wifi? A nechtěli byste, aby to třeba bylo narvané vším možným a dávali to zadarmo??! Dotykový displej je úplná hovadina, protože by zcela jistě nebyl kapacitní a navíc - spíš by to prodejům telefonu uškodilo než pomohlo. Chceš dotykový levný telefon - kup si některou Ashu. A rozlišení je pro danou cílovou skupinu celkem nepodstatné. Za mě je to krásný telefon pro nenáročného uživatele, co chce telefon klasické konstrukce za pár korun. Btw video moc pěkné, to Nokii jde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze