Neonode N2: Dítě se narodilo. Sáhneme si na něj?

2

Designér Neonode, který dlouho nosil kvůli internetovému deníku velké břicho, konečně porodil. Vzhledem k velikosti jeho břicha jsme měli obavu, aby nepřipomínal nový Neonode velikostí kamion, ale netřeba mít obavy - je maličký. Co v sobě ukrývá?

Nový Neonode N2 se zbavil podivných křivek jeho předka a ukázal se jako designově čistý a neprovokující přístroj. Dýchá z něj technická dokonalost a černá barva mu dodává dekórum. Skoro by se dalo říct, že patří mezi stylové telefony. Černá barva ale není jediná, telefon se také bude prodávat v šedo-růžové nebo stříbrné barvě.

Co se skrývá ve výbavě? Sice obsahuje mnoho dobrých funkcí jako otevřený operační systém, ale také pořádné díry. Po svém předkovi zdědil především slot pro paměťové karty (MiniSD), který snad lze nejvíce pochválit. Rozměry 47 x 77 x 14,7 mm a hmotnost 70 g vzbudí zajisté údiv, když vezmeme v úvahu, že jde o komunikátor, dokonce i mezi hloupými telefony najde jen málo konkurence. Telefon postrádá jakoukoliv klávesnici, ovládáte ho pouze prstem, kterým přejíždíte po displeji. Ovládání bude téměř stejné jako u předchůdce - například potvrzení provedete tak, že přejedete prstem nad displejem k jeho pravému okraji. V krátké době tedy další variace na iPhone. Zde však založená na jiné technologii, displej sám o sobě totiž není dotykový, pohyb a polohu vašeho prstu zaznamenávají neviditelné laserové paprsky těsně nad displejem.

Displej je ten samý jako u předchůdce N1, tedy 176x220 se 65 tisíci barvami. Toto rozlišení displeje dnes patří spíš mezi obyčejné telefony, v této kategorii nemá co dělat. Dalším zděděným prvkem je hudení přehrávač. Pak tu máme 2 MPx fotoaparát, který nemá autofocus - nicméně lze nahrávat video ve formátu MPEG-4.

V telefonu je přítomný také přehrávač videa, konkrétně formátů MPEG a WMV. Oproti předchůdci se dočkáme Bluetooth, včetně A2DP profilu pro Bluetooth sluchátka. U baterie sice neznáme přesnou kapacitu, ale výrobce mluví o 4 hodinách hovoru a 200 hodinách v pohotovosti. Zvláště zdůrazněná je přítomnost vibračního vyzvánění. K telefonu dostanete stereo sluchátka a přímo v telefonu je hlasitý reproduktor. Novinkou je zajímavá služba WRR, díky které si můžete přes počítač do telefonu nahrát záznam vysílání některého z desítek rádií, které tato služba indexuje. O synchronizaci i nahrávání se stará software, který lze po zakoupení telefonu stáhnout ze stránek výrobce.

Snad největší slabinou jsou data. Dovoláte se v síti GSM o frekvenci 850, 900, 1800 a 1900 MHz, samozřejmostí je pak GPRS (třídu bohužel výrobce neuvedl). To je sice pěkné, ale kromě GPRS nenajdete cokoliv jiného, čím se můžete připojit na internet, dokonce ani EDGE. Kromě SMS zvládne nový Neonode odesílat také MMS zprávy. S počítačem se můžete spojit USB-kabelem, který bude již v balení nebo přes Bluetooth.

Pokud tedy cena nepřekročí únosnou mez a nový Neonode přijde na trh brzy, najde si cestu do mnohých kapes, které tolik nezamrzí absence pokročilých datových připojení nebo velkého displeje. Vyzdvihnout naopak lze mp3 přehrávač, nezvyklý a zajímavý způsob ovládání, fotoaparát a další multimediální funkce jako videopřehrávač.

Technické parametry

Rozměry47x77x14,7 mm
Hmotnost70 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
Displej aktivní TFT, 176x220 bodů , 65 tisíc barev
Paměťpaměťové karty MiniSD
Operační systémVlastní prostředí Neno
Organizační funkcekalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, budík, synchronizace s PC
Multimédiapolyfonie, reálné tóny, přehrávač videosekvencí ve formátech MPEG a WMV, JAVA
Fotoaparát 2,0 MPix (1600 x 1200 px), video
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth, GPRS (třída 10),
Baterie a výdrž200 hodin v pohotovosti, 4 hodiny hovoru
Cena a dostupnost2.čtvrtletí 2007
Diskuze ke článku
aznoH
Zajímalo by mě, kdy asi bude v ČR, pokud tu bude. A jestli bude telefon v češtině. Vypadá moc hezky a dotykový displej...prostě nádhera, žádná zbytečná klávesnice :-)
Viktor Dupač
Výborný článek,ale jedna věc z něj mi přecejen nesedí.Nechápu,jak může být Neonode N2 variace na iPhone,když se začal dříve prodávat a jeho předchůdce už dotykové ovládání měl a to bylo,nevím to přesně,ale tuším,v roce 2002 nebo 2003.Takže nedělejte z toho zbytečně předráženého/u nás/ telefonu,telefon který měl všechny funkce jako první.Nic proti iPhonu nemám,ale je to pravda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze