Naše první dojmy z barevného Honoru 10: překonal svou předlohu

15
Naše první dojmy z barevného Honoru 10: překonal svou předlohu
  • Honor 10 nabídne kromě nádherně barevného designu i velmi dobrou hardwarovou výbavu
  • Nechybí procesor Kirin 970, 4 GB RAM, až 128 GB interního úložiště a duální fotoaparát s umělou inteligencí
  • Počítat můžete také s výřezem v displeji nebo s ultrazvukovou čtečkou otisků prstů, která funguje i s mokrými prsty
  • Cena telefonu startuje přitom v 64GB verzi již na 10 990 Kč

Honor 10 – první dojmy

Evropské představení vlajkového Honoru 10 je konečně tady a my se ho účastníme přímo v Londýně. Jak už dobře víte, telefon jsme dostali o pár dní dříve na vyzkoušení, takže vám již dnes přinášíme naše první dojmy. Na první, druhý i třetí pohled vám musí být tenhle kousek povědomý, podobnost se sesterským Huawei P20 přeci jen není náhodná, ale hned po zdvihnutí telefonu je jasné, že i když se to možná nemusí zdát, je Honor přeci jen jiný. Je to totiž v podstatě lepší P20, kterou jsme měli dostat už od Huawei, a to myslíme v tom nejlepším slova smyslu.

Nejprve ale k tomu největšímu lákadlu. Ne, není to cena, která je skutečně lákavá, ale je to nepochybně design zad. Novou desítku si totiž rozhodně s jiným telefonem nespletete. Honor si dává na skleněných zádech svých telefonů záležet už od Honoru 8, ale letos se opravdu povedlo ikonický vzhled dotáhnout k dokonalosti. Lámání světla a styl, jakým se pod různým osvětlením mění sytě modrá barva ve fialovou, je opravdu parádní. Honor 10 prostě musíte vidět naživo, abyste pochopili, jak nádherný je.

Navíc padne díky jemně zaobleným zádům do dlaně mnohem lépe než velice podobný Huawei P20 a působí díky tomu v ruce i výrazně kompaktnějším dojmem. Tvary celkově jsou u Honoru daleko zaoblenější a zařízení nevypadá už od pohledu tak masivně jako Huawei. Fotoaparát sice také vystupuje, ale díky horizontálnímu uspořádání se telefon na stole tolik nekývá. Vespod pak nemůže chybět reproduktor, USB-C a na rozdíl od P20 i 3,5mm jack. Díky tomu tak nebudete muset řešit adaptéry tak, jako u P20. Jako malý bonus sídlí na horní hraně ještě infraport.

Honor 10 vs. Huawei P20

Přejděme k předku, ze kterého máme lehce smíšené pocity. Výrobci sahají po výřezu ve snaze maximalizovat plochu displeje, ale Honoru tento smysl tak nějak unikl. Výřez zde je, ale rámečky po bocích displeje a čelo telefonu jsou i tak velmi výrazné. Samotný výřez je přitom dokonce ještě o kousek větší než u P20 a rámečky vypadají výraznější. O bradě se snad zmiňovat ani nemusíme, jelikož ta je alespoň opodstatněna přední čtečkou otisků prstů, která je velmi rychlá a zapuštěna přímo ve skle. Na druhou stranu musíme vzít v potaz, že Honor 10 je výrazně levnější než Huawei a v této cenové hladině mu tyto maličkosti můžeme s klidem odpustit.

Naopak vylepšením oproti Huawei P20 je čtečka otisků prstů. Ta totiž využívá ultrazvukovou technologii, která prý dokáže bez problémů rozpoznat otisk i s mokrými prsty. My jsme ji hned náležitě otestovali a rozhodně si rozumí s vodou mnohem lépe než jiné čtečky, ale má drobná úskalí. Pokud byste třeba vylezli ze sprchy, bazénu nebo si prostě jen umyli ruce a hned chtěli mobil odemknout, čtečka si s větším množstvím vody moc dobře neporadí a musíte prst přiložit několikrát. To ale nevadí, jelikož telefon bohužel stejně není voděodolný, takže se do podobných situací často nedostane. Pokud je však mokrá přímo čtečka (třeba v dešti), případně jste si ruku po umytí alespoň oklepali, rozpozná vás okamžitě.

Honor 10 a jeho prodejní balení

IPS displej je s úhlopříčkou 5,84 palců nepatrně větší než u Huawei, ale má rovněž Full HD+ rozlišení, přičemž jsme zatím neměli problém s čitelností ani za jasného dne. Pod zobrazovačem tepe procesor Kirin 970, nesmí chybět 4 GB RAM a pro ukládání všeho možného poslouží v naší verzi hned 128 GB interního úložiště, ale k dispozici bude i levnější 64GB varianta. Nikoho nemůže překvapit známé prostředí s nadstavbou EMUI založenou na posledním Androidu 8.1 Oreo, za což chválíme.

Fotoaparátu nově pomáhá umělá inteligence, která má být mírnější než u Huawei.

Duální fotoaparát má tradičně jeden 24Mpx černobílý senzor a jeden barevný 16Mpx, což není sice stejná sestava jako u P20, ale Honor jej podle všeho razantně vylepšil. Pomáhá mu přitom nově umělá inteligence, opět stejně jako v případě Huawei, avšak tady má být v některých ohledech mnohem mírnější a třeba při rozpoznání modré oblohy už nemá přesaturovat snímek, jako to dělá moc rád Huawei P20 Pro. Telefon rozpozná více než 500 scén ve 22 kategoriích a pozná nejen scénu se zvířetem, ale pozná konkrétní zvíře a podle toho nastaví barevnost snímku a další parametry fotoaparátu. Oproti Huawei P20 chybí bohužel optická stabilizace obrazu, oba fotoaparáty ale mají velmi dobrou světelnost f 1.8. Honor hodně vyzdvihuje schopnosti portrétního režimu a rozmazání pozadí, které je možné i při focení skupinové fotky. Přední kamerka má 24 Mpx a můžete ji využít také k odemykání obličejem. To je velmi spolehlivé a rychlé až na situaci v noci, kdy je rychlejší použít čtečku otisků prstů. Baterie poskytuje 3 400 mAh, ale bezdrátové nabíjení bohužel chybí. To ovšem není jen chyba Honoru, tato technologie se zatím stále nerozšiřuje tak rychle, jak bychom si přáli.

Cena ale ledacos napraví, jelikož Honor 10 bude v 64GB verzi stát jen 10 990 Kč a ve 128GB variantě 12 490 Kč. To je v současnosti o nezanedbatelných 6 tisíc korun méně, respektive o 4 tisíce méně u 128GB verze, než dáte za Huawei P20 a přitom si v ničem (až na absenci optické stabilizace) nepohoršíte. Naopak, navíc dostanete lepší čtečku nebo 3,5mm Jack. Tomu se říká pořádná rána pod pás. Tohle se Honoru zkrátka opět povedlo a jen málokterý telefon bude nabízet podobný poměr ceny/výkonu a krásy. Za nás tedy dáváme Honoru 10 jednoznačně palec nahoru a jde o jednu z nejzajímavějších koupí tohoto roku. K dispozici bude v černé, modrofialové a později také v zeleno-modro-fialové barvě. V balení zdarma dostanete i pouzdro.

Honor 10

Rozměry149,6 × 71,2 × 7,7 mm, 153 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 260 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh
Diskuze ke článku
Pesedm
Ze začátku Huawei také s takovou cenovou politikou začínal.
To jsem zvědav jak to vydrží tady.
Otázkou také je jak dopadne ,,lámání světla a styl,, např. u černé varianty.
A jak na tom bude s ulpíváním otisků.
Marduch
Má odolné sklo na displeji? Honoři v tomto ohledu bývají oproti svým "předlohám" často ochuzeni.
Vojtěch
Jaký máte názor na ASUS zenfone 5 a Honor 10, klady zápory, výhodnost atd.. ?
ldx
Přesně tak, Zenfone a tento Honor jsou zhruba na stejné úrovni, detailní porovnání by bylo na místě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze