Motorola Moto X: první model ve spolupráci s Googlem

Americká Motorola od doby odkoupení Google dlouho neukázala jediný telefon. Dlouhé měsíce se však již spekulovalo o připravovaném modelu, který by měl Motorolu restartovat. Jeho premiéra nyní nadešla a my se tak můžeme seznámit s modelem Moto X, který láká na velké možnosti přizpůsobení vzhledu, vlastní procesor nebo na Android 4.2 Jelly Bean.

Motorola před pár dny představila své přírůstky do řady Droid, ale dnešní novinka je zcela jiná. Navržená od začátku ve spolupráci s Googlem, jiná, nová a s cílem dostat telefony s logem Motorola k co největšímu počtu lidí. Nová Motorola Moto X bude lákat především na svůj vzhled a rovnou je potřeba říci, že se nejedná o žádnou bombu co se týče výbavy, ale spíše sympatický model vyšší střední třídy. Můžeme se však nejprve pozastavit nad tím, že jde přeci jen o další dotykový telefon. To je pravda, ale tím shoda končí. Výrobce vsadil na elegantně prohnutá záda a dále především na možnost si vlastní telefon v podstatě navrhnout. Zapomeňte na pár designových kombinací, při objednání si uživatel bude moci vybrat ze dvou barev předního rámečku, 18 barev zadního krytu, a dalších menších prvků, jakými je například rámeček kolem fotoaparátu či boční tlačítka. Dále budou k dispozici i různé materiály, mezi kterými zaujme asi nejvíce například kryt s dřevěným vzorem.

Rozměry telefonu činí na výšku 129,3 milimetrů, na šířku 65,3 milimetrů a tloušťka se značně liší právě kvůli již zmíněnému prohnutému designu. V nejtenčím místě jde o 5,6 milimetrů, naopak v tom nejtlustším místě počítejte s 10,4 milimetry. Hmotnost je pak velmi příjemných 130 gramů. Rovnou můžeme zmínit baterii o kapacitě 2200 mAh a výrobce slibuje až 24hodinovou výdrž při zhruba středně náročném využívání.

Rozmluva s Motorolou

Pod kapotou Motoroly Moto X se neskrývá jen baterie, ale také procesor. Ten je typu Motorola X8, což je lehce přepracovaný dvoujádrový Qualcomm Snapdragon S4 Pro s taktem 1,7 GHz. Potěší 2 GB RAM a grafický akcelerátor Adreno 320. Výkon tedy Motorole rozhodně scházet nebude. Interní paměť nabídne 16 GB, ale k dispozici bude i varianta s dvojnásobkem prostoru. Vhod přijde 50 GB ve službě Google Disk zcela zdarma. Na druhou stranu ale chybí slot pro paměťové karty.

Prostředí zajistí operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean s pouze velmi decentní nadstavbou. Potvrzena je však i verze Google Play Edition se zcela čistým a vždy nejnovějším Androidem. V případě systému stojí za zmínku funkce aktivního displeje, kdy se na uzamknutém displeji budou zobrazovat zmeškané události. Mohlo by jít o jakousi variantu Glance Screenu, kterou nabídnou Lumie od Nokie. Další vychytávkou je vylepšené Google Now, které bude rozumět mnohem více hlasovým povelům a telefon tak například nebude takřka nutné vůbec ovládat rukou. Jak by to mohlo fungovat, se můžete podívat na videu níže.

Budoucí majitele dozajista potěší aplikace Migrate, která se již objevila v obchodě Google Play. Ta bude sloužit pro snadný a rychlý přesun všech vašich dat ze staršího telefon s Androidem 2.2 a novějším do nové Motoroly Moto X. Nepůjde jen o fotografie či kontakty, ale také textové zprávy či historii volání.

Veškeré dění budete v každém případě sledovat na 4,7palcovém displeji, který je typu AMOLED s RGB maticí a rozlišení 1280 x 720 pixelů. Nejde tedy o letos moderní FullHD displej, avšak i tak se výsledná jemnost vyhoupla na 316 PPI. Celý displej by pak měl být chráněn poslední generací sklíčka Gorilla Glass.

Foťme v šeru

Řeč ještě nebyla o fotoaparátu, který se může chlubit 10megapixelovým rozlišením. Motorola zmínila technologii ClearPixel, která by měla zajistit kvalitní snímky v šeru. Mezi další funkce patří HDR režim, možnost sériového snímání nebo tvorba panoramat. Kromě statických fotografií si také natočíte video, jehož maximálním rozlišením je 1920 x 1080 pixelů a plynulost 30 snímků za vteřinu. Zajímavostí je ale režim, ve kterém bude možné natáčet až s rychlostí 60 snímků za vteřinu, i když v nižším rozlišení. Postrádat nebudete ani čelní fotoaparát, který nabízí standardní rozlišení 2 megapixely. V souvislosti s fotoaparátem stojí za zmínku i možnost rychlého spuštění tím, že telefonem jednoduše zatřesete v ruce.

Z další výbavy můžeme jmenovat kompletní datovou nadílku, kde nechybí HSPA+ s maximální rychlostí 42 Mb/s, ale také LTE. Nezapomnělo se ani na čip NFC či úsporné Bluetooth 4.0. Dostalo se také na Wi-Fi či GPS, se kterými souvisí Google Mapy a Navigace.

Dostupnost

Nová Motorola Moto X se začne prodávat už tento měsíc. Bohužel ale pouze v USA, kde se objeví u několika operátorů a její cena je v případě dvouleté smlouvy 200 dolarů. Za 250 dolarů získáte variantu s interním úložištěm o velikosti 32 GB. Prozatím není vůbec jasné, kdy se Motorola Moto X dostane na některé další trhy a zdá se, že si v Evropě počkáme minimálně do podzimu. Objevily se také informace, že se telefon v Evropě vůbec neobjeví a budeme si muset počkat na představení nějaké jeho varianty.

Technické parametry Motorola Moto X

Kompletní specifikace
Konstrukce129,3 × 65,3 × 10,4 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát10 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 980 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro MSM8960T, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2014, 13 700 Kč
Diskuze ke článku
Stepan Kriz
Stepan Kriz
Nadstavba od Sony je nejlepší! Ten kdo ji zkusil tak ví o čem mluvím..jednoduchost plynulost a celkem velké přizpůsobení. Nějaký nenažraný a zasekany touch wiz bych nikdy do telefonů nechtěl, a htc sense jak by smet. Sense se mi jenom nelíbí, nechci tu tvrdit že je zasekany.
asdf
Nechápu. Tak bude mít SD kartu, nebo ne? Zatím se všude jinde píše, že ne.
Majek
Tak ten moto maker mě dostal, tomu říkám vybrat si telefon :) určitě je to velkým lákadlem a ještě k tomu pěkná výbava, doufám jenom, že se cenovka zbytečně moc nevyšplhá, byla by to škoda
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Škoda že pride len niekde Europu google uplne vynechal, teda Motorola :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze