Mobilní telefony za volantem jsou horší než alkohol, říká statistika

2

Více než tři tisíce mladých životů vyhasne za rok na amerických silnicích kvůli psaní SMS za volantem. Posílání esemesek za volantem už předstihlo mezi americkými teenagery následky vlivu alkoholu jako hlavní příčiny smrtelných autonehod. Podle statistik zvyšuje psaní SMS za volantem riziko nehody 23krát.

Alarmující zprávu na svém webu zveřejnila APMS (Asociace provozovatelů mobilních sítí) s odvoláním na studie americké nemocnice pro děti a mládež v newyorském Hyde Parku. Posílání esemesek se podle ní stalo masově populárním zhruba od roku 2000. Podle statistiky zabili američtí řidiči, jejichž pozornost odvedl mobil, v období let 2001 – 2007 na šestnáct tisíc lidí.

Čtení nebo odesílání textových zpráv odvádí řidičovy oči od situace před ním v průměru na 4,6 sekundy, což je při rychlosti kolem 90 km/h dost dlouho na to, aby ztratil přehled. Pokus amerického časopisu Car and Driver ukázal, že zatímco při požití alkoholu se brzdná dráha účastníka testu prodloužila jen o něco víc než metr, při čtení esemesky to bylo skoro o 11 m a při psaní textové zprávy o víc než 21 metrů!

V Evropě jsme na tom podle APMS o něco lépe, ale i tady statistiky vážných dopravních nehod při používání mobilních telefonů stabilně rostou, a to včetně České republiky.

Co vy na to? Necháváte při řízení své mobilní miláčky v klidu? Dokážete vydržet s přečtením SMS, hovorem, či s napsaním statusu o počasí na svůj Facebook na nejbližší odpočívadlo či čerpací stanici? Preferujete například použití různých hands free sad?

Zdroje: apms.cz