Minitest Toshiba Portégé Z30-A-181: modem k nezaplacení
recenze

Minitest Toshiba Portégé Z30-A-181: modem k nezaplacení

Určitě jste už slyšeli o přenosných počítačích s integrovaným modemem. Dříve byly celkem v módě a na trhu bylo nepřeberné množství laptopů s vestavěným LTE nebo 3G modulem. Dnes je bohužel jiná doba a na tuto vymoženost se čím dál více zapomíná. Naštěstí to neplatí pro Toshibu, která tyto notebooky stále prodává. Nám se do rukou dostal Toshiba Portégé Z30-A-181 a nutno podotknout, že modem je opravdu k nezaplacení.

Hned na začátku článku musím upozornit, že se jedná o rozšíření již stávající recenze.

Toshiba je výrobcem všeho možného. Vyrábí roboty, klimatizace nebo třeba přenosné počítače. Jedním z nich je i Toshiba Portégé Z30-A-181 a jedná se o velmi dobře vybavený podnikový stroj. Ve výbavě najdeme slušný hardware, velmi dobré zabezpečení nebo třeba LTE modem, který je velmi pohodlnou záležitostí. V tomto článku se zaměříme především na displej, který je mnohem lepší a LTE modem, jenž v dříve testovaném modelu chybí.

Několik pohledů na počítač

LTE modem: na domácí brouzdání stačí

Integrovaný modem v notebooku je poměrně pohodlná vymoženost. Nemusíte se totiž spoléhat pouze na Wi-Fi sítě nebo pevné připojení k internetu. Můžete takto surfovat na cestách a bez jakéhokoliv omezení, tedy až na jedno, FUP. To je bohužel největší vada LTE modemů, bohužel za to nemůže Toshiba ani výrobce modemu, ale naši operátoři. Naštěstí lze v nastavení modemu deaktivovat stahování aktualizací Windows, protože jinak by vám FUP zmizel raz dva.

AirCard Watcher

A jak je to rychlé? Inu, není to žádný zázrak, ale na hledání informací to bez problémů stačí. Zvládnete i stáhnout nějakou tu písničku nebo si přehrát FullHD video na YouTube, jen musíte dát pozor. Na co? Opět na FUP. Výrobcem modemu je Sierra Wireless a konkrétně se jedná o model EM7305 s podporou 2G, 3G a LTE sítí. K systému je připojen M.2 konektorem, ale k přenosu dat využívá USB 2.0. Rychlosti jsme testovali na 2 místech, v Roudnici nad Labem a v centru Prahy. Vyzkoušeli jsme EDGE, HSPA a také LTE. Příjem je velmi slušný, už jen proto, že anténa je mnohem větší než u telefonu. Tam kde telefon přecházel už na 2G stále fungoval příjem 3G sítě, a to poměrně na vysoké úrovni kvality. To samé platí pro 3G a LTE.

Typ sítě Odezva (ms) Download Upload
2G 435 78 kB/s 12 kB/s
3G 55 485 kB/s 102 kB/s
LTE 38 2044 kB/s 981 kB/s

Problém nastane tehdy, když se pokusíte připojit za pohybu, například v autě. Občas dlouho trvá připojení k síti, ale když se to podaří, vše funguje, tak jak má. Bez jakýchkoliv zádrhelů. Přechod mezi sítěmi je poměrně plynulý ani jej nepostřehnete. Při cestování je zkrátka modem nenahraditelným pomocníkem.

Ryze podnikový laptop

Připojení k síti probíhá pomocí aplikace AirCard Watcher. Při spuštění stačí kliknout na tlačítko odemknout, zadat PIN a můžete se připojit k nejrychlejší síti, která je v dosahu. Můžete se připojit i přes systémovou utilitu, ale u té nemáte jistotu, že se připojíte.

Displej: IPS je mnohonásobně lepší než TN

Oproti dříve testovanému modelu se změnil také displej. Ten má vyšší rozlišení, celých 1 920 × 1 080 pixelů na 13,3 palcích. Jedná se o IPS panel a je to skutečně znát na kvalitě zobrazení. Též pozorovací úhly jsou perfektní, obraz je viditelný ze všech stran. Oproti původnímu TN panelu s rozlišením 1 366 × 768 pixelů je to rozhodně pokrok. Rozlišení je zcela dostatečné. Řekl bych, že na toto rozlišení je ideální, a vyšší by bylo spíše na škodu. Mnoho aplikací není přizpůsobeno k zobrazení na 13,3" úhlopříčce s takovým rozlišením.

Závěr

Jelikož se jedná v podstatě jen o doplnění jíž dříve napsané recenze, bude závěr poměrně krátký. Výrobci by rozhodně měli integrovat LTE moduly do notebooků. Přeci jen, mobilita laptopu se mnohonásobně zvýší. Bohužel se tak neděje a na druhou stranu je problémem i FUP, který je u nás stále poměrně malý.

Další pohledy na laptop

Displej, který byl použit u tohoto modelu je mnohem lepší než ten, jímž byl vybaven předchozí model. Má vyšší rozlišení a především IPS, které zaručuje lepší pozorovací úhly a lepší barvy. Vše ostatní je shodné s hůře vybaveným modelem, tudíž má velmi kvalitní zabezpečení, integrovaný dokovací konektor, hodně konektorů a poměrně kvalitní klávesnici. Zároveň nepotěší mírně se prohýbající se víko displeje a samozřejmě potěší možnost výběru operačního systému.

Technické parametry Toshiba Portégé Z30-A 181

Kompletní specifikace
Konstrukce316 × 227 × 17,9 mm, 1 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 4210Y, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Intel HD 4400
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 7 Professional
Akumulátor52 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostsrpen 2014, 35 090 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze