Prestigio MultiPhone 8500 Duo
recenze

Prestigio MultiPhone 8500 Duo

Svěží vítr pro WP

Když se řekne Windows Phone, tak se každému vybaví Nokia Lumia. Není divu, Nokia vyrábí 94,5 % všech smartphonů se systémem Windows Phone. Poté, co však dal Microsoft svůj systém k dispozici zdarma, snaží se tuto hegemonii nabourat další výrobci. Jednou z prvních vlaštovek je i Prestigio MultiPhone 8500 Duo s HD displejem, které jsme pro vás otestovali. A velmi mile překvapilo.

Prestigio je známé i mezi českými zákazníky svou nabídkou desítek tabletů a smartphonů, které proti renomovanějším výrobcům lákají především nízkou cenou. Ve vodách Windows Phone je však nováček a zkouší se prosadit hned se dvěma modely.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Nižší MultiPhone 8400 Duo by se zde měl prodávat přibližně za 2 300 Kč, což z něj činí nejlevnější smartphone s Windows Phone. Za tyto peníze nabídne například 4" displej, 512 MB RAM, interní paměť o velikosti 4 GB nebo osmimegapixelový fotoaparát. To vyšší model MultiPhone 8500 Duo, který jsme dnes testovali, je s cenovkou 4 290 Kč jen o něco málo výše než například Nokia Lumia 630 Dual SIM, ale svou výbavou je dále a řadí se do střední třídy. Nabídne totiž například už HD displej a plnohodnotný fotoaparát s LED diodou. Přesvědčil nás, že se proti Nokii vyplatí?

Obsah prodejního balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • datový kabel
  • sluchátka
  • návod

Technické parametry Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 70 × 8,4 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 864 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8212, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 302
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:52 hodin
Dostupnostčervenec 2014, 4 200 Kč

Prestigio MultiPhone 8500 DUO – rychlý videopohled

Design a zpracování: placka s usedlým vzhledem

Prestigio MultiPhone 8500 Duo není s rozměry 145 × 70 × 8,4 mm úplně nejmenším telefonem. Nejen, že dostal 5" displej, ale kolem něj je ještě poměrně dost místa. Jeho velikost vynikne ještě víc ve srovnání právě s Lumií 630 Dual SIM, která má sice jen 4,5" displej, ale ten dokázala vměstnat do kompaktního těla s rozměry 129,5 × 66,7 × 9,2 milimetrů. Ručička hmotnosti se pak u Prestigia zastavila na 160 gramech, což je výrazně více než 134 gramů u Nokie. Přesto však nebudete mít problém s nošením Prestigia v kapse džínů, ale s kapsičkou u košile už je to horší.

Svým vzhledem připomíná MultiPhone 8500 Duo další modely s Androidem. Jedná se o placku s výrazně zaoblenými rohy, díky nimž dobře padne i přes větší rozměry do ruky. Výrobce ho nabídne pouze ve dvou barevných provedeních, a to v bílé a konzervativnější černé, kterou jsme měli na test k dispozici.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo Nokia Lumia 630 Dual SIM
Rozměry a hmotnost 145 × 70 × 8,4 mm, 160 g 129,5 × 66,7 × 9,2, 134 g
Displej TFT IPS, 5" (720 × 1 280 px) TFT IPS, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát ano, 8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: ano (864 × 480 px) ano, 5 Mpx (2 592 × 1 456), autofocus, video: ano (1 280 × 720 px, 30 FPS)
Sekundární fotoaparát 2 Mpx není
Čipset Qualcomm Snapdragon 200 8212, CPU: 4× 1,2 GHz, GPU: Adreno 302 Qualcomm Snapdragon 400 MSM8928, CPU: 4× 1,2 GHz, GPU: Adreno 305
Paměť RAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD RAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Akumulátor 2 000 mAh 1 830 mAh

Telefon nicméně není celý černý, ale ozvláštňuje ho tenký proužek, který se táhne po jeho hranách. Stříbrná je i mřížka reproduktoru nad displejem a vzadu okruží vystouplé čočky fotoaparátu, název výrobce a jeho výrazný plastický emblém.

Vypínač na pravém boku a podlouhlý regulátor hlasitosti na protější straně jsou pak černé. Přestože Microsoft nabídl výrobcům od Windows Phone 8.1 možnost virtuálních ovládacích tlačítek, Prestigio je v tomto ohledu konzervativní. Pod displejem tak naleznete trojici bíle podsvícených senzorových tlačítek s bílými popisky. Naopak hardwarová spoušť fotoaparátu, která byla v minulosti ve Windows Phone povinná, chybí, což je celkem škoda. MicroUSB konektor stejně jako 3,5mm jack pro připojení tlačítek pak nalezly své místo na horní hraně telefonu.

Telefon jako takový je vyroben z plastů, ale kvalitních. Zadní snímatelný kryt je pokryt jemným žebrováním, což musíme kvitovat s povděkem, protože díky tomu na něm neulpívají otisky prstů a lépe také vypadá. To ovšem neplatí o přední straně pokryté odolným sklem Corning Gorilla Glass, která je pro otisky prstů doslova magnetem. Celkové konstrukční zpracování je však na velmi dobré úrovni. Nikde nic nevrže a vše lícuje na jedničku.

Displej: HD rozlišení, ale horší citlivost

Prestigio MultiPhone 8500 Duo dostalo 5" displej, na kterém nabízí překvapivě vysoké rozlišení 1280 × 720 pixelů. V dané cenové třídě je HD rozlišení opravdu nezvyklé a jemný displej s hustotou 294 ppi bude velkým tahákem novinky. V praxi nezaregistrujete nějaký hrubší rastr.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Kromě velké úhlopříčky a slušného rozlišení však potěší i fakt, že nejde o žádný levný TFT TN displej, ale použita je IPS technologie, takže se můžete těšit na přirozeně vypadající barvy s širokými pozorovacími úhly a celkově velmi dobrým zobrazením. Potěší rovněž odolné sklo Gorilla Glass nebo automatické nastavení jasu. Na druhou stranu však displej ne vždy přesně registroval doteky a při rychlém posunu prstu po displeji jej displej interpretoval jako pomalejší, takže odezvy prostředí nejsou takové, jaké jsme u Windows Phonů zvyklí. Není to ale nic, co by práci s telefonem ztěžovalo, lze si na to zvyknout. Telefon je vybavený i automatickou úpravou jasu. Na skutečně prudkém slunci však nefungovala úplně spolehlivě a jistější bylo upravit jas manuálně. Na střední a vysoký jas byl displej i za těchto světelných podmínek čitelný bez problémů.

Zvuk: slušná přibalená sluchátka

Telefon postrádá ekvalizér i jakákoli další vylepšení zvuku, to je výsada konkurenčních Nokií Lumia. Zvukový projev je však přesto na slušné úrovni. Nejen, že je vcelku prokreslený, ale je čistý a hlasitý reproduktor hraje dostatečně nahlas. Lepší výsledky dosáhnete přes připojená sluchátka. Už ta přibalená jsou na celkem dobré úrovni, ale nejlepších výsledků dosáhnete logicky při použití vlastních kvalitních sluchátek.

Baterie a výdrž: jednodenní smartphone

Prestigio MultiPhone 8500 Duo je vybaveno vyměnitelnou baterií s celkem vysokou kapacitou 2 000 mAh. Dual SIM si díky dvěma SIM kartám logicky žádá více energie, stejně tak má vyšší nároky i velký HD displej. Všechny tyto vlastnosti se podepsaly na tom, že při běžném používání, které zahrnuje synchronizaci přes mobilní data a Wi-Fi a pár desítek minut surfování po internetu cestou z práce a do práce a pravidelném kontrolování telefonu, se dostanete na denní výdrž.

Při méně intenzivním používání, které nicméně stále zahrnovalo synchronizaci přes mobilní data a Wi-Fi, ale pouze s jednou SIM jsem se dostal na zhruba 1,5 dne.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže. Během tohoto testu byl telefon přihlášený do sítě a připojen k zabezpečené Wi-Fi. V přehrávači se přitom streamovalo online video v kvalitě 720p. Na telefonu byl nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených sluchátkách. Telefon se vypnul po 5 hodinách a 34 minutách, což je sice vcelku slušný výsledek. Proti Lumii 630 DS, která vydržela 7 hodin 19 minut, však přeci jen o dost horší.

V testu nabíjení se Prestigio nabilo na 80 procent kapacity za 2 hodiny a 9 minut a plný stav hlásil telefon za 3 hodiny 52 minut.

Hardware: starší Snapdragon, ale 1 GB RAM

Po hardwarové stránce dostalo Prestigio čtyřjádrový Snapdragon 200 taktovaný na 1,2 GHz s grafickým čipem Adreno 302. To je starší hardware než u Lumie 630, která je vybavena Snapdragonem 400 a grafickým čipem Adreno 305. Prestigio však má navrch v RAM, které dostalo rovný 1 GB. Samotný systém je sice optimalizovaný i na poloviční hodnotu, ale některé náročnější aplikace a zejména 3D hry však vyžadují pro svůj chod alespoň 1 GB. Do telefonu jsem si zkusil nainstalovat Temple Run 2 a Asphalt 8: Airborne. Obě hry běžely zcela bez problémů.

V Benchmarku AnTuTu získal MultiPhone 8500 Duo 11 922 bodů, což je velmi dobrý výsledek. Například Lumia 630, která má novější čipset, ale poloviční RAM dosáhla ve stejném benchmarku 11 183 bodů, což je jen nepatrně méně.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Interní paměť má velikost 8 GB, ze kterých máte po prvním spuštění k dispozici přibližně 5 GB. Kromě toho však telefon disponuje i slotem pro microSD kartu, která je podporována do kapacity 32 GB. Na tu můžete nyní ve Windows Phone 8.1 už i instalovat a přesouvat nainstalované aplikace.

Uživatelské prostředí: nový Windows Phone 8.1 přinesl spoustu novinek

Prestigio běží na novém operačním systému Windows Phone 8.1, který jsme podrobně představili v souhrnném článku. Nový operační systém přináší celou řadu novinek. Jednou z těch největších je notifikační lišta, zde nazvaná centrum akcí, po které uživatelé již dlouho volali. Dostanete se do ní klasicky tahem prstu od horního okraje. Kromě notifikací zde najdete horní části tlačítka rychlých voleb, kterých je na rozdíl od Lumie 630, kde byly čtyři, díky většímu displeji, pět. To je vcelku zajímavé, protože Lumia 930 se stejně velkým a mnohem jemnějším FullHD displejem má také pouze čtyři zástupce. Přednastaveny jsou zde volby pro Wi-Fi, zámek otáčení, fotoaparát, jas a Bluetooth, ale položek funkcí, které si zde můžete nastavit, je celkem deset. Bohužel však mezi nimi chybí nastavení mobilních dat. Pod tímto pásem je pak zkratka pro rychlý přístup do nastavení.

Domácí obrazovka u Prestigia využívá s 5" displejem rozložení, které se objevilo loni se šestipalcovými modely Lumia 1320 a 1520, kdy k základu tvořenému na šířku jednou velkou dlaždicí nebo dvěma středními, případně čtyřmi malými přibyl další sloupec středních ikon. Díky tomu se na úvodní obrazovku vejde víc dlaždic bez nutnosti scrollování, což zvyšuje uživatelský komfort. Na rozdíl od Lumie 630, která má na 4,5 palcích možnost přepínat mezi původním rozložením a rozšířeným, však nabízí pouze to rozšířené. Je fakt, že původní rozložení by na takto velkém displeji bylo stejně pouze plýtvání místem.

Systém Windows Phone 8.1 přinesl nové možnosti personalizace. Již nejste omezeni pouze na různé barvy a odstíny dlaždic a na černé a bílé pozadí. Můžete použít libovolný obrázek jako tapetu. Tapeta přitom funguje na principu paralaxy. To znamená, že se pohybuje pomalu a přes ni se pohybují rychleji průhledné dlaždice. Samozřejmě, že aplikace musí tuto funkci u dlaždic podporovat. Je přitom k nevíře, že neprůhledné jsou dlaždice i u některých aplikací od Microsoftu, a to i u těch systémových. Zmínit může například hub hry, hudební přehrávač, ale i Skype, Office a další.

Do seznamu naposledy spuštěných aplikací se dostanete delším podržením tlačítka „zpět“. Mezi naposledy spuštěnými aplikacemi můžete jednoduše tahem prstu listovat a kliknutím na náhled je spouštět. Zároveň je však můžete kliknutím na křížek v pravém horním rohu nebo tahem shora dolů uzavírat.

Fotoaparát: osm megapixelů vzadu a dva vpředu

Prestigio dostalo do vínku hned osmimegapixelový fotoaparát, kterému nechybí nejen autofokus, ale i LED dioda. Pro příznivce stále populárnějších autoportrétů tzv. selfie si pak přichystal i dvoumegapixelovou přední kameru. To je nejen více než postačující pro selfie, ale využijete ji i pro videohovory přes Skype, který se ve Windows Phone 8.1 dočkal hlubší integrace. Po funkční stránce od fotoaparátů příliš mnoho nečekejte. Jak je ve Windows Phone zvykem, další funkce jako třeba panorama si musíte doinstalovat přes fotoaplikace.

Po obrazové kvalitě není zadní fotoaparát v Prestigiu nic světoborného, ale na běžné momentky je postačující. Za dobrých světelných podmínek jsou snímky vcelku dobré, byť jejich barevné podání ani ostrost nejsou úplně dokonalé. V každém případě se dá říct, že neurazí. Přestože má telefon přisvětlovací LED diodu, při horších světelných podmínkách snímků ani při svícení moc nepomůže a jejich kvalita upadá a přibývá šumu. Kvalita přední kamery je pak dostatečná na selfie publikované na sociálních sítích, ale víc od ní nečekejte.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO – testovací video, 480p

V případě videa ze zadního fotoaparátu budete nepříjemně překvapeni. Vzhledem k hardwaru bychom očekávali rozlišení alespoň 1 280 × 720 pixelů s 30 snímky za sekundu, což je maximum, které tento čipset podporuje, Prestigio však nabízí nejvíc 864 × 480 pixelů. Alespoň, že je video za dobrých světelných podmínek hezky čisté a plynulé.

Multimediální funkce: dosavadní hub nahradily samostatné aplikace

Jednou z aplikací, která prošla ve Windows Phone 8.1 výraznou modernizaci, je Hub Fotky, který byl výrazně zjednodušený a zpřehledněný. Místo rozcestníku k hlavním složkám se nyní na úvodní stránce zobrazují všechny fotografie přehledně roztříděné podle data pořízení. Dalšími stránkami, na které se dostanete tahem do stran, jsou již jen alba a oblíbené. Na stránce s alby jsou až na konci i zástupci online alb na Facebooku, na rozdíl od Windows Phone 8 však pouze vlastní, a OneDrive.

Radikální změny se dočkaly i přehrávače hudby a videa. Microsoft zrušil hub „Hudba+videa“ a udělal z nich samostatné aplikace, díky čemuž mohou být častěji aktualizovány. Přehrávač hudby si poradí s formáty MP3, WAV, eAAC+ a WMA. Hudba je v aplikaci roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů a seznamů stop. Jako samostatnou aplikaci tu máte k dispozici i FM rádio s RDS, pokud by vám vlastní hudba nestačila.

Videopřehrávač přehraje video ve formátech MP4, H.264, H.263 a WMV a problémy mu nedělá ani FullHD video. Zajímavé je, že by podle nastavení videa měl podporovat titulky, ale položka na zapnutí titulků byla v menu vyšedlá a neaktivní, i když spolu s videem byly v telefonu titulky ve formátech srt i sub. Přitom se dostanete i do nastavení titulků.

Výbava telefonu: Za navigaci si musíte připlatit

Při telefonování jsem nezaznamenal s telefonem žádný problém. Přenášený hlas je čistý a postrádá zkreslení. Ať již při běžném telefonování nebo hlasitém odposlechu jsem ve všech případech rozuměl protistraně a ona rozuměla mně.

Jako druhý smartphone po Nokii Lumii 630 DS nabízí Prestigio podporu technologie Dual SIM. Práce s oběma SIM je jiná než v Androidu. V základu nabízí oddělené seznamy volání a zpráv pro obě čísla. Pohodlnější však je si seznamy sloučit a v takovém případě se mezi čísly přepíná drobnými barevnými čtverečky a ve výpisu volání i SMS je vše odlišeno i barevně. Samozřejmě, pokud z jedné SIM karty telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě. Rychlá mobilní data přes 3G však přitom využijete pouze na primární SIM.

Kontakty jsou, jak jsme z Windows Phone zvyklí, sdruženy i ve Windows Phone 8.1 v hubu Lidé, kde kromě informací o kontaktech najdete i aktualizace ze sociálních sítí, které se zobrazují jako první když hub otevřete. Proti předchozím verzím však byla odstraněna úplná integrace facebooku. Novinky z Facebooku mohou být stále zobrazeny, ale musíte hub propojit se samotnou aplikací, která se při interakci také otevírá. Alespoň, že u Twitteru a LinkedIn přitom zůstalo vše při starém. Když kliknete na příspěvek na Facebooku otevře se v jeho aplikaci, která však není úplně nejrychlejší.

Silnou stránkou všech smartphonů na platformě Windows Phone, tedy nejen Nokie, je kancelářský balík, u něhož se naplno ukazuje hlavní síla Microsoftu. Aplikace Office si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Dokumenty přitom můžete nejen prohlížet, ale samozřejmá je i možnost plnohodnotné editace. Nechybí však ani kvalitní integrace úložiště OneDrive, do kterého se dokumenty mohou přímo z telefonu ukládat.

Proti Nokiím, které jsou v navigování silné v kramflecích, působí Prestigio jako chudý příbuzný. Má pouze GPS se zpřesněním pomocí A-GPS a Wi-Fi, které je však poměrně rychlé a zafixuje polohu v řádu sekund a dobře drží polohu, ale chybí mu software. K dispozici máte samozřejmě alespoň standardní Bing mapy, která umožňuje i nalezení trasy, ale už ne navigování. Stáhnout si můžete sice zdarma HERE mapy, ale v případě plnohodnotné automobilové navigace HERE Drive+ zaplatíte 860 Kč. Existuje však trik, který vám umožní stáhnout si HERE Drive+ zcela zdarma. Stačí pouze přepnout region na Spojené státy. Ještě dražší je například NAVIGON Europe, který vyjde na 1 200 Kč.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo nabízí pro připojení k internetu i rychlá mobilní data přes HSDPA s maximální rychlostí 21,1 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 5,76 Mb/s. Z dalších možností připojení je zde Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 s A2DP a microUSB 2.0. LTE nebo NFC však ve výbavě bohužel chybí.

Pro prohlížení internetu je tu předinstalovaný standardní Internet Explorer, který je ve Windows Phone 8.1 v nové verzi 11. Ta proti předchozí verzi přináší celou řadu novinek včetně automatického doplňování adres, synchronizování hesel s počítačem nebo tabletem anebo integrovaného správce stahování.

Závěr: HD displej a 1GB za hubičku

Prestigio se jako druhý smartphone s funkcí Dual SIM na platformě Windows Phone nevyhnulo srovnání s Lumií 630. Proti ní sice nabízí konzervativnější design, ale po funkční stránce jí v řadě aspektů předčí, i když je cenově na podobné úrovni. Nabízí větší displej, více RAM, vyšší rozlišení fotoaparátu, přední kameru a za cenu 4 290 Kč jí bude více než zdatným konkurentem. Největším lákadlem je ale displej. HD rozlišení za cenu kolem 4 tisíc Kč skoro žádný konkurent nenabízí a Prestigio zde opravdu boduje.

Přesto se ani zde nevyhneme několika výtkám. Nepotěšila nás například místy horší reakce displeje na dotyk, delší by mohla být i výdrž, která při intenzivnějším používání dosahuje v průměru jednoho dne. Prestigio, ale i další výrobci Windows Phone také mají tu konkurenční nevýhodu, že pro ně nejsou k dispozici exkluzivní funkce a software, který nabízí Microsoft Mobile. Probouzení poklepáním nebo Glance Screen bychom oželeli, ale například v případě chybějící navigace HERE by to už bylo citelnější, kdyby neexistovala možnost, jak jí jednoduchým trikem zdarma nainstalovat. Dokoupení alternativní automobilové navigace vás může vyjít i na více než 1 000 korun, a to už poté cena telefonu nevypadá tak příznivě.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Konkurence

Hlavní konkurencí na platformě Windows Phone pro Prestigio MultiPhone 8500 Duo je bezesporu Nokia Lumia 630 Dual SIM, která rovněž nabízí podporu funkce Dual SIM. Jinak Nokia nabízí menší 4,5“ displej s menším rozlišením 854 × 480 pixelů, disponuje čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 400 taktovaným na 1,2 GHz, který doplňuje grafický čip Adreno 305 a 512 MB RAM, což je proti Prestigiu poloviční hodnota. Interní paměť má kapacitu 8 GB a je jí možné rozšířit microSD kartou. Nabízí pouze zadní pětimegapixelový fotoaparát bez LED diody. V oficiálním obchodě pak vyjde na 3890 Kč. Pokud nepotřebujete Dual SIM, můžete sáhnout Lumii 630 za 3 690 Kč, která jinak nabízí zcela shodnou výbavu.

Z dalších Nokií s Windows Phone s větším displejem se nabízí loňská Nokia Lumia 625, která nabízí 4,7“ displej, ale pouze s rozlišením 800 × 480 pixelů. Uvnitř je však pouze dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz a 512 MB RAM. Interní paměť 8 GB je možné rozšířit pomocí microSD karty. Zadní fotoaparát s autofokusem a LED diodou má rozlišení 5 Mpx. Přední kamera je pak pouze VGA. Oficiální cena Lumie 625 je 4790 Kč.

Nokia Lumia 625

Mezi smartphony s Androidem je konkurence mnohem větší. Můžeme zmínit například Alcatel OneTouch Pop C7, který má displej s úhlopříčkou 5", ale s menším rozlišením 854 × 480 pixelů. Alcatel disponuje čtyřjádrovým procesorem Mediatek 6582 taktovaným na 1,3 GHz, ale doplňuje ho pouze 512 MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB a nechybí slot na microSD kartu. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, ale přední jen 0,3 Mpx. Alcatel OneTouch Pop C7 se v českých internetových obchodech se prodává v průměru za 3 990 Kč.

Za silného konkurenta můžeme považovat i čínské Zopo ZP700. Nabízí 4,7" IPS displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM, interní paměť o velikosti 4 GB či slot na microSD karty. Zaujme svým osmimegapixelovým zadním fotoaparátem a pětimegapixelovou přední kamerou. Jeho cenovka je v oficiálním obchodě bez desetikoruny 4 500 Kč.

Zajímavou alternativou je i ZTE Blade L2, který se prodává za necelé čtyři tisíce korun. Nabídne 5" IPS displej s rozlišením 854 × 480 pixelů, čtyřjádrový procesor Mediatek 6582 taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM, 4GB interní paměť s podporou microSD karet. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, přední pak 1,2 Mpx .

Z renomovanějších značek můžeme pak zmínit ještě Sony Xperii E1 dual, která se v českých internetových obchodech prodává v průměru za 4 300 Kč. Sony má nicméně pouze 4" TFT TN displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM, 4GB interní paměť s podporou paměťových karet a pouze třímegapixelový fotoaparát bez přisvětlovací LED diody.

Dalším renomovaným výrobcem je HTC, u kterého může zmínit Desire 516 Dual, který se od Desire 516 liší tím, že disponuje podporou Dual SIM. Nabízí 5"displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz doplněný o 1 GB RAM. Interní paměť má kapacitu pouhé 4 GB, ale je jí možné rozšířit pomocí microSD karet. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx bez autofokusu, přední kamera pak 2 Mpx. Jeho cena se pohybuje kolem 5 000 Kč.

Sáhnout můžete i po LG L90, které je nejvyšším modelem třetí generace řady L, běží ovšem na Androidu. Je vybavené 4,7" IPS displejem s rozlišením 960 × 540 pixelů, čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,2 GHz, 1GB RAM a interní pamětí o velikosti 8 GB, která je rozšiřitelná pomocí microSD karty. Zadní fotoaparát s autofokusem a LED diodou má rozlišení 8 Mpx a přední pak 1,3 Mpx. Jeho cena se pak pohybuje kolem pěti tisíc korun.

Pokud chcete 5" displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů a výbavou střední třídy, tak můžete sáhnout například po Huawei Ascend G630, který jinak nabízí čtyřjádrový Snapdragon 200 taktovaný na 1,2 GHz a 1 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB a je jí možné rozšířit pomocí microSDHC karty. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx, přední pak 1,3 Mpx. Jeho cena se pohybuje kolem 4700 Kč.

prestigio-multiphone-8500-duo
Klady
  • dobrý poměr výkonu a ceny
  • přední dvoumegapixelový fotoaparát
  • velký displej s HD rozlišením
  • solidní výkon
  • dobré dílenské zpracování
  • Dual SIM
Zápory
  • horší automatická regulace jasu
  • nepřesvědčivé výsledky fotoaparátu
  • menší výdrž
  • méně citlivý displej na dotek
Diskuze ke článku
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
v konkurencii chyba LG L9 II za rovnaku cenu tiez HD, IR, porovnatelny vykon a lepsie video
Dmitrij
Já mám na Ativu S Here Drive+ zadarmo,stačilo přepnout na US region.Jestli to funguje stále,nevím.Kdyžtak se pochlubte.
Marx von Asch
Marx von Asch
Dobrý den,
nějak jsem si nevšiml, že by v popisech zmiňovali sklo Gorilla Glass, ale četl jsem něco o Dragontrail.
A_P_H
Za konkurenci bych považoval Prestigio Multiphone 5453 Duo. Má sice menší displej, ale výkonnější procesor, a jinak jsou až na velikost displeje(a rozlišení) tyto zařízení hodně podobné.
Chci se staké zeptat jestli budete dělat rezenci na Prestigio Multiphone 5453 Duo. Děkuji za odpověd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze